Prezint aici pe scurt semnificațiile spirituale ale hiatusului secundar din 27 august 2023 ora 22:40

Elanul inițial

Energia care animă întregul an zodiacal este reflectată simbolic în harta echinocțiului de primăvară. Aceasta hartă se referă la punctul de plecare al întregului proces asociat cu anul solar.

Atenție! Nu putem înțelege momentul de hiatus secundar anual fără a referi interpretarea la horoscopul echinocțiului de primăvară, care reprezintă energia care va fi parțial ‘încetinită’ sau ‘stopată’ la momentul de 3/7. Astrologic, poziția Soarelui la începutul zodiei Berbecului simbolizează atât hiatusul inițial, cât și puternicul elan către manifestare care pune în mișcare energia care se va distribui de-a lungul întregului an solar. Relația Soarelui cu restul horoscopului indică natura acestui elan.

Iată aici descrise – într-o manieră foarte esențializată – nevoile și motivațiile (psihologice și spirituale) care animă cu putere, la nivel colectiv, elanul inițial care marchează acest an.

Puternică orientare către relativizarea și diversificarea reperelor în baza cărora asamblăm realitatea, dar și către aducerea în conștiință, punerea în acord și integrarea tendințelor/perspectivelor contrare care marchează viața colectivă în actualul an echinocțial;

Intenția fermă de a înțelege și discerne între diferitele fațete sau variante specifice unei situații, dar și de a ne adapta într-un context social foarte instabil;

Impulsul pentru o schimbare radicală în ceea ce privește preferințele și lucrurile pe care le apreciem, deschiderea față de valori cu totul diferite de cele la care am aderat până acum;

Necesitatea de a ne așeza într-o nouă zonă – stabilă – de confort psihologic pe fondul unei perioade de instabilitate și a unor schimbări majore de ritm;

Abandonarea agățării de ideile învechite în baza cărora ne descriem realitatea; eliberarea radicală de așteptările fantasmagorice și scopurile inaccesibile;

Necesitatea majoră de a finaliza mai multe procese începute anterior și de a ne elibera de legăturile subtile (mintale și spirituale) pe care le avem cu ele; sfârșitul mai multor cicluri;

Rafinarea sensibilității în scopul de a percepe unitatea conștiinței și substratului spiritual al vieții; sensibilizarea față de condiția umană.

De-a lungul anului, la nivel colectiv, pentru fiecare dintre aceste tendințe profunde se produc evenimente corespunzătoare, care se reflectă – într-o manieră foarte schematică – și în tranziturile la astrogramele individuale.

Problema

Stoparea sau blocarea elanului inițial este reprezentată de harta astrologică asociată momentului de 3/7. Ea reflectă ‘problema’ sau ‘dilema’ care apare cu elanul inițial – faptul că, la acest moment, el nu mai are forța necesară pentru a susține și continua în bune condiții procesul început la echinocțiul de primăvară. Calitatea acestui elan este serios afectată la acest moment (și trebuie îmbunătățită astfel ca procesul să poată continua în bune condiții).

Atenție! Această hartă nu ne spune absolut nimic despre viitor (adică despre perioada rămasă din anul astrologic) și nu indică ce trebuie să facem sau ce atitudine ar fi bine să adoptăm pentru a depăși impasul care apare la momentul de 3/7 din ciclul zodiacal, ci indică simbolic doar natura acestui impas! Mai mult, această hartă nu poate fi analizată corect în izolare, adică fără raportarea sa la harta echinocțială. Astrologic, poziția Soarelui în Fecioară indică această ‘problemă’ sau ‘dificultate’ care apare  și ne spune ce anume trebuie corectat sau ajustat pentru a putea pătrunde în bune condiții în domeniul cu totul nou de experiențe asociat cu a doua jumătate a Zodiacului.

Iată aici descrisă într-o manieră foarte esențializată dificultatea spirituală care marchează momentul de hiatus secundar.

Scindare majoră în raportul dintre realitatea faptelor obiective și perspectivele pe care le avem cu privire la ele; puternic conflict și dificultate de a înțelege, accepta, integra și negocia între pozițiile contrare;

Distorsionarea dramatică a percepției de sine și a modului în care evaluăm realitatea; atitudini și porniri inconștiente cu caracter extrem, tendința de a rămâne agățați de trecut;

Întreținerea de idei, valori și convingeri cu caracter prea personal, care nu iau în considerare cerințe mai subtile care țin de participarea la viața colectivă.

Soluția

Harta șeptimii asociate momentului de 3/7 al ciclului solar anual reflectă ‘soluția’ sau  ‘ajustarea’ care apare, altfel spus indică natura elanului suplimentar care va permite depășirea impasului asociat  cu acest moment. Energia simbolizată de această hartă facilitează pătrunderea în a doua jumătate a Zodiacului, adică trecerea de la dimensiunea individuală a vieții la cea socială/colectivă. Această energie va anima adevăratul moment de hiatus (vid, zero) care apare în decursul anului solar – cel de la echinocțiul de toamnă (intrarea Soarelui în zodia Balanței).

Atenție! Această hartă nu se poate interpreta independent, ci doar în conexiune cu hărțile menționate anterior. Din punct de vedere astrologic, deși Soarele este poziționat în Fecioară, harta octavei (șeptimii) de hiatus plasează Soarele la începutul zodiei Berbecului, reflectând astfel elanul subtil suplimentar care va permite realizarea unei ajustări calitative în scopul depășirii acestui impas. 

Corecția spirituală care marchează momentul de hiatus secundar (altfel spus conștientizarea și alegerea care trebuie făcute pentru a ne integra conștiința pe nivelul octavei/șeptimii care facilitează pătrunderea pe nivelul celui de-al doilea semiciclu zodiacal) constă în

Reevaluarea/reconsiderarea trecutului și a cauzelor care au condus la circumstanțele actuale în baza noilor valori/cerințe care au devenit prioritare începând cu momentul hiatusului inițial; schimbare fundamentală de perspectivă;

Triere tranșantă în planul principiilor, valorilor și atitudinilor pe care le avem în legătură cu situațiile/evenimentele din acest an, dar și acceptarea faptului că putem întreține valori conflictuale, dar importante în egală măsură;

Debarasare radicală de predispoziția către control și implicare excesivă în circumstanțe (care adesea nu depind de noi) de care avem tendința de a rămâne atașați datorită obișnuinței și confortului;

Efortul de a recunoaște partea neintegrată a Eului ca proiecție a sa în lume; menținerea în conștiință a ambilor poli ai experienței în scopul integrării și găsirii substratului lor spiritual comun.

Datorită faptului că procesul asociat cu hiatusul anual se desfășoară pe un plan foarte subtil și are sens în primul rând la nivel colectiv, caracteristicile asociate cu el au un caracter mai degrabă abstract. Ca urmare, integrarea personală în noua octavă care se declanșează cu ocazia acestui eveniment se face doar prin raportare la relația noastră cu colectivitatea și la evenimentele care marchează viața colectivă în anul în curs.

Dacă vrei să înțelegi în profunzime fundamentarea astrologică a hiatusului solar anual secundar, citește acest articol.


Pentru că se apropie momentul hiatusului solar (secundar) anual realizez, în cele ce urmează, câteva comentarii legate de (ceea ce eu consider a fi) modul corect de a-l înțelege și interpreta astrologic.

La echinocțiul de primăvară, startul ciclului solar

Pentru a înțelege semnificația momentului de hiatus trebuie să înțelegem semnificația procesului care stă la baza sa. Impulsul inițial de la startul anului solar (echinocțiul de primăvară, în raport cu care momentul de hiatus este determinat) a fost marcat de puternice tensiuni între energiile simbolizate de planete. Poziția Lunii echinocțiale (la granița dintre Balanță și Scorpion) este delicată, dar și mai delicată este configurația Lunii în horoscopul echinocțial. Luna este în conjuncție cu Haumea și configurată de Pluto prin cuadratură și Eris prin opoziție. În plan colectiv ea simbolizează un raport inegal de forțe, un dezechilibru foarte accentuat în raporturile sociale, economice și geo-politice și o doză important de extremism, fanatism și discordie. Amprenta extremă a acestui aspect astrologic presupune – în unele situații – reprimare, înăbușire, și – în alte situații – manifestări cu caracter dramatic, extremist, menite însă să restabilească un echilibru pe un nivel mai profund, dar care a fost pierdut cu mai mult timp înainte. Vorbim de impactul unor forte obscure, greu de înțeles, aflate la periferia vieții colective, dar care sunt aduse în prim plan în acest an.

Deși tensiunea dintre Saturn și Uranus a fost în mare parte eliberată înainte de startul anului solar, observăm că ea este din nou accentuată datorită retrogradării celor două planete la momentul de hiatus. Avem o cuadratură (aplicație prin retrogradare) care nu se va perfecta, indicând o accentuare (temporară a) tensiunilor sociale și politice.

Se observă că la echinocțiu planetele din Pești (Mercur, Jupiter și Neptun) erau orientale față de Soare și în conjuncție (în afara semnului) cu el, ceea ce accentuează impactul semnificației conjuncției dintre ele în dinamica acestui an. Această conjuncție constituie filtrul principal prin care temele acestui an astrologic sunt aduse în conștiința colectivă, mai ales în lipsa unor aspecte puternice la Soarele echinocțial din partea altor planete (cu excepția lui Makemake din gradul a 8-lea al Balanței). Altfel spus, influența majoră asupra modului în care interpretăm situațiile care se desfășoară în viața colectivă în acest an are la bază narațiuni sofisticate care ne sunt prezentate pe toate canalele (sau pe care ni le spunem chiar noi înșine) în scopul de a ne convinge de validitatea/realitatea unor opinii, ideologii, atitudini și scopuri sau de a justifica lucruri care s-au petrecut deja sau urmează să se petreacă în plan colectiv.

Chiar dacă modul în care suntem impregnați cu sau influențați să adoptăm aceste idei poate fi foarte sofisticat și greu de înțeles, totuși ele se referă la aspecte foarte simple, binare.

Ce este – cu adevărat – bine, ce este rău?

Cine este – cu adevărat – victima, cine este agresorul și salvatorul?

Cine acționează spre bine, cine este ticălosul?

În Pești (semnul care a găzduit această triplă conjuncție), ‘moralitatea’ lucrurilor care se fac sau se promovează este întotdeauna discutabilă (și adesea îndoielnică în plan politic și economic); aici încercăm să trecem dincolo de dualitatea primară ‘bine-rău’, ‘moral-imoral’, ca urmare, multe dintre ideile care se promovează fac apel chiar la principiile noastre fundamentale, la credințele noastre profunde și la modul – foarte subtil și adesea inefabil – în care diferențiem între bine și rău, între material și spiritual. Și dacă încercăm să răspundem – cu adevărat – la aceste întrebări vom vedea că răspunsurile nu sunt deloc ușor de dat, iar categoriile nu sunt clar delimitate. Sau vom descoperi că lucrurile nu sunt ceea ce par a fi la prima vedere.

Conjuncția echinocțială Mercur-Jupiter-Neptun în Pești indică și faptul că, la nivel public, comunicarea este axată pe persuasiune, distorsionarea informațiilor, speculație și propaganda. Avem parte atât de întâlniri cu caracter conspirative sau de circulația unor teorii conspiraționiste, cât și de deconspirarea unor secrete. Configurația implică și tot felul de jonglerii în plan politic și economic, acte de sabotaj și decepție. În multe situații, sabotorul devine cel sabotat, iar păcălitorul ajunge cel păcălit. Există o dificultate majoră în a diferenția între aparență și esență. Adevărul este ascuns sub nenumărate ‘văluri’ de informații contradictorii.

De altfel Neptun rămâne oriental față de Soarele echinocțial până în 2025, moment în care va declanșa un nou ‘ciclu al fascinației’ (cum îl numesc eu), adică va începe să ne ‘vrăjească’ să ‘hipnotizeze’ mintea noastră colectivă cu dorințe, aspirații și mituri despre lume cu totul noi și într-o manieră cu totul nouă. Dincolo de asta, energia neptuniană constituie legătură noastră cu o dimensiune mai profundă a minții noastră colective. Acest ciclu se referă atât la poveștile frumoase pe care ni le spunem, cât și la coșmarurile noastre colective. Pentru că energia foarte subtilă, spirituală a lui Neptun nu poate fi însă receptată și vehiculată într-o manieră pură de mintea – mai grosieră – obișnuită, pe măsură ce Neptun se apropie lent de punctul echinocțial, intrăm treptat, într-o perioadă de incertitudine și haos colectiv. Acest lucru se petrece deja de mai mulți ani încoace.

Avem și o altă triplă conjuncție – cea între Marte, Venus și Saturn din Vărsător. Uranus este în cuadratură cu această conjuncție din Taur. Conjuncția Marte-Saturn indică un amestec de căldură-răceală, excitare și frustrare, de pasiune și inhibiție, de conservatorism și nonconformism, de afirmare și negare, Venus caută să medieze între aceste manifestări polare, în vreme ce Uranus caută un teren nou și o manieră diferită în care interacțiunea dintre aceste calități fundamentale ale vieții să se poată manifesta. Pentru că se formează pe zodii fixe, vorbim de o tensiune continua care apare în încercarea de a stabiliza, integra și folosi constructiv aceste impulsuri contradictorii.

Astrologic, Venus este singura planetă care îl poate tempera/domoli pe irascibilul Marte și care, în același timp, se înțelege foarte bine și cu Saturn (energia venusiană este un puternic ‘antidot’ pentru problemele asociate cu aceste planete) totuși, energia combinată a celor două planete traditional ‘malefice’ – Marte, Saturn – și a lui Uranus aduce un exces de calități negative (o ‘dosha’/impuritate energetică) mult prea accentuat pentru ca Venus să poată face față. Ca urmare efectele acestei configurații sunt percepute ca fiind mai degrabă neplăcute, sau chiar destructive, în vreme ce experiențele plăcute din acest an vin însoțite de o mulțime de manifestări mai neplăcute, tensionate sau implică anumită dificultăți sau excese. Cuadratura Marte -Uranus în Vărsător-Taur indică și o anumită duritate și brutalitate, iar poziția lui Venus indică dificultatea de a ajunge la acorduri stabile și de a găsi echilibrul corect (mai ales că Luna din Balanță este afectată de cuadratura la Pluto).

Observăm și acum că Luna este singurul indicator astrologic major care anulează kalasarpadoșa creată de Axa Dragonului, indicând o karma colectivă de a fost acumulată în ultimii ani, dar care nu poate fi (încă) eliberată, iar lecțiile karmice nu pot fi integrate și asimilate (pentru că este încă nevoie de timp pentru a fi diseminate). Pentru că Capul Dragonului (care introduce noi tipare karmice) se află în Taur, în vreme ce Corpul/Coada Dragonului (care elimină vechile tipare karmice) este în Scorpion, la nivel colectiv această karma (și lecțiile existențiale asociate cu ea) este canalizată în/prin preocupări majore ce țin de

suficiență energetică, hrană, resurse (Taurul) – insuficiență, lipsă (Scorpionul),

stabilitate, pace (Taurul) – intensitate, instabilitate, zbucium, încleștare (Scorpionul)

posesiune (materială, teritorială etc) (Taurul) – revendicare, acaparare, împrumut (Scorpionul)

apartenență teritorială (Taurul) – dezrădăcinare, migrație (Scorpionul)

menținere și consolidare a vieții (Taurul) – destrămare, distrugere, moarte (Scorpionul)

securitate, reasigurare (Taurul) – amenințare, pericol (Scorpionul)

încredere (Taurul) – neîncredere, suspiciune (Scorpionul)

Pentru că Venus și Marte – guvernatorii Axei Dragonului – sunt afectați în acest an de conjuncții și aspecte dificile, înțelegem de ce karma colectivă din acest an implică frământări și instabilitate. Și desigur, în acest an avem parte de tot felul de tragedii umane și dificultăți materiale: război, masacre, amenințare nucleară și de deficit în planul resurselor, comploturi, cutremure.

Ca urmare a configurației care apare pe zodiile Vărsător-Taur, o mulțime de alianțe politice, economice și militare se destramă, iar altele noi (sau chiar neobișnuite) se profilează/încheagă. Majoritatea presupun anumite interese strategice (în special de natură economică sau care țin se siguranța națională – Taurul).

Notă: Trebuie să înțelegem faptul că semnificațiile de mai sus ne însoțesc de-a lungul întregului an solar, dar la momentul de hiatus este nevoie de un impuls suplimentar și de o atenție specială pentru ca oportunitățile și lecțiile pe care configurația acestui an astrologic le indică să fie cu adevărat conștientizate, înțelese și asimilate (atât la nivel colectiv, cât și în plan individual, adică în legătură cu modul în care ne racordăm conștient, ca indivizi, la ritmurile și destinul colectiv).

La momentul de hiatus

În preajma momentului de 3/7 există un puternic influx de noutate care se infuzează în trendurile colective, în primul rând în atitudinea generală cu privire la lucrurile care păreau oarecum stabile, bine înrădăcinate și bine delimitate, dar și în privința resurselor și posesiunilor.

În plan geo-politic avem, desigur controverse legate de apartenența teritorială și etnică, dar și cele legate de accesul la anumite resurse energetice, care au apărut și se manifestă deja în relațiile Ucraina-Rusia-UE/NATO, China-Taiwan-SUA, dar și în alte zone ale globului. Acestea presupun o reconfigurare în ceea ce privește influența teritorială, dar și o reorientare dramatică în modul în care resursele sunt accesate și folosite. Tranzitul lui Saturn prin Vărsător (și în special cuadratura sa cu Uranus din Taur), tradus în actuala criză energetică, ar putea constitui baza pentru orientarea către surse diferite sau resurse alternative de energie.  La fel, aspectele lui Marte la Soare și Lună în D1 au un caracter conflictual și tensionat. În plan colectiv, perioada este destul de zbuciumată!

Între-un articol anterior anticipam startul unei ‘Noi Ordini Mondiale’ și afirmam că aceasta nu are de-a face mai deloc cu ceea ce adepții diferitelor teorii ale conspirației fantazează, ci cu schimbări fundamentale, naturale ale ritmurilor și dinamicii globale și care sunt reflectate prin tipare planetare semnificative. Desigur, ‘ordinea’ mondială este mereu în schimbare, mereu nouă, dar de o vreme încoace – ca o reflectare a anumitor configurații planetare – gradul de ‘noutate’ care afectează status-quo-ul politic, economic și social la nivel mondial este foarte mare.

Ce aduce nou octava de la hiatus?

Harta octavei (șeptimii – D7) active la hiatus indică corecțiile de atitudine și ajustările energetice ce sunt necesare pentru a continua și integra, în bune condiții, impulsul de la începutul anului solar.

Principalele semnificații cheie asociate cu hiatusul de 3/7 al anului 2022 sunt grupate aici în funcție de principalele categorii astrologice planetare.

(Notă: dacă citești articolul pe un dispozitiv mobil, glisează în tabel către stânga sau rotește telefonul în format panoramic pentru a vedea și a doua coloană!)

Conștiința colectivă orientată asupraElanul inițial de la momentul echinocțiului a fost cătreElanul suplimentar de la momentul hiatusului este către
vieții sensibile și nevoilor intime, vibrației și trendurilor populare (Luna)a lua contact intim, emotional, cu aspecte cu caracter șocant, traumatic, extrem și abisal (dar, care sunt reprimate sau tabu) ale interacțiunilor noastre cu ceilalți). A experimenta cu o mare intensitate polii unei contradicții și momentul subtil de trecere de la actul deliberării la cel al hotărârii/deciziei totale.manifestarea spontană și dezinhibată a celui mai puternic impuls lăuntric, accesul la energia începutului; accesul la energia care facilitează hotărârea ce vine în urma cumpănirii și deliberării. afirmarea nevoilor individuale de expresie  
lumii logosului și ideilor, modului în care (ne) descriem lumea (Mercur)unificarea contradicțiilor în planul ideilor și informațiilor, subiectivarea, amestecarea ‘realului’ cu imaginarul. ‘Plăsmuirea’ ideilor și informațiilor. ‘Voalarea’ semnificației evenimentelor în scopul de a le putea ‘digera’/accepta.obiectivarea cât mai clară a polarității în planul ideilor, identificarea raportului just dintre idei, informații și concepte. Evidențierea nuanțelor în modul în care ideile sunt formulate și faptele sunt prezentate.
lumii erosului, a valorilor și afinităților, a trăirilor estetice și modelelor care ne inspiră (Venus)armonizare între abordări antagonice de tip stimulare-inhibare, accelerare-încetinire, atac-rezistență, dobândire-cedare, afirmare-negare, cu efecte noi, reformatoare sau neașteptate. Îmbinarea constructivă a valorilor liberale cu cele conservatoare sau reformularea lor.elevarea în planul aspirațiilor, eliberarea de atașamentul față de valori și modele perimate, frivole, orientate excesiv către obținerea de foloase materiale; apare necesitatea de a găsi moderația la nivelul raportului dintre acțiune și motivația care stă la baza acțiunii (dorințe, valori, aspirații) în funcție de feed-back-ul primit din afară
sferei dinamismului vital și a manifestării acestuia; principiului activității, al inserării și separării (Marte)impunerea unor limite bine determinate și a unui nou cadru pentru interacțiunea socială, geo-politică, militară etc. prin activarea unor teme karmice vechi. O exteriorizare explozivă a energiei urmată de o liniștire și consolidare treptată a poziției la care se ajunge.obiectivarea impulsurile și limitărilor în capacitatea noastră de a obține ceea ce dorim; ordonarea acțiunilor prin ordonarea în planul ideilor și prin modificări ale ierarhiei valorilor noastră.  
sferei principiilor călăuzitoare și a posibilităților de dezvoltare, extindere și integrare (Ceres – Jupiter)relativizarea sau ‘fluidizarea’ unor principii și modele care, anterior, păreau ferm stabilite; găsirea unui ‘liant’ între viziuni foarte diferite sau aparent incompatibile despre lume. Generarea unor scenarii fantastice menite să altereze percepția obișnuită asupra lucrurilor.(re)găsirea unor repere ferme pentru principiile care țin de existența noastră colectivă și stabilizarea (temporară) pe un teren principial bine definit. Revizuiri ale principiilor și ideilor noastră despre dezvoltare care ne dau senzația de protecție și confort, dar care nu mai sunt actuale.  
sferei imperativelor și ierarhiei morale, a cauzelor, necesităților și limitărilor inerente vieții încarnate (Saturn)reformularea radicală a planurilor și priorităților stabilite anterior pe termen lung ca urmare a apariției unor elemente noi, neașteptate. Subordonarea impulsurilor și aspirațiilor individuale nevoilor colective nou identificate.  luarea de poziție și asumarea responsabilității față de lucrurile care se petrec în vecinătatea noastră și ne afectează. Trierea/testarea ideilor, informațiilor și opiniilor pe care le lăsăm să ajungă la conștiință sau pe care le exprimăm. Cultivarea capacității de asceză/renunțare, dar și de acțiune ordonată. Găsirea raportului corect între lucrurile la care trebuie să renunțăm și cele pe care e bine să le păstrăm/cultivăm în restul anului solar.
‘breșei lui Māyā’ – sfera inspirației supramintale și a schimbărilor de ritm și tempo (Chiron-Uranus)o turnură majoră în privința atitudini noastre față de lucrurile care ne susțin sau ne dau senzația de stabilitate și soliditate. Tensiuni menite să repolarizeze raporturile de forțe în lume.accentuarea temporară a tensiunii dintre vechi și nou în scopul de a evidenția cât mai bine modul în care transformarea/repolarizarea se poate realiza
‘vălului lui Māyā’ – fascinația iluzoriului, dar și aspirația mistică către uniune și non-dualitate (Neptun)integrarea unor contradicții foarte delicate reflectate în dileme morale și în modul în care participăm la suferința celorlalți. Impresionabilitate mintală accentuată, imaginație dezlănțuită; accentuarea compasiunii, devoțiunii și aspirației către transcendere/salvare. Tendințe speculative.asamblarea delicată între abordarea/viziunea ‘idealistă’ și cea ‘realistă’ cu privire la modul în care interpretăm semnificația evenimentelor prin care trecem în plan colectiv. ‘Subminarea’ realismului, ‘coborârea’ idealurilor în concret.
sferei puterilor teribile ale vieții care ne eliberează de iluzie prin eliberarea tabuurilor și revelarea energiilor ascunse ale vieții (planetoizii trans-neptunieni – Pluto, Eris, Makemake, Haumea, Quaoar, Gonggong, Varuna, Sedna, etc)introducerea sau evidențierea în conștiința colectivă a unor teme profund controversate, sau subiecte anterior marginalizate sau cu caracter extrem. Anihilarea a ceea ce este  necorespunzător, neadaptat. Respingerea unor convenții sociale tradiționale, adoptarea unor noi – și neobișnuite -convenții sociale și apariția unui nou status-quo în planul relațiilor dintre diferitele categorii umane.necesitatea de a deveni conștienți sau/și de a scoate la suprafață aspectele reprimate, ascunse sau tabu care afectează configurația echinocțială (acestea sunt teme majore de dispută în perioada actuală – în special legate de raporturile inter-umane, ierarhii și structuri sociale, sex și gen etc.).  

Alte aspecte importante legate de hiatusul anului 2022

a) Startul anului solar echinocțial a avut loc în a 3-a tithi (zi lunară) (pratipat) din perioada întunecată (kṛṣṇapakṣa) (și corespunde celei de-a 3-a nitya a lui Kālī – Kulanitya). Hiatusul secundar se produce în prima zi lunară (tithi) din chenzina luminoasă (śuklapakṣa) (ceea ce corespunde primei nitya din anturajul zeiței Tripura – Kāmeśvarīnitya). [Atenție! Numărul zilei lunare (tithi) este identic cu numărul de ordine al fiecărei nitya în ambele faze ale ciclului lunar (crescătoare/luminoasă și descrescătoare/întunecată)! De exemplu, la momentul echinocțiului – când unghiul dintre Soare și Lună era 209° 53’ – a fost activă a 3-a (și nu a 13-a!) nitya din perioada întunecată a Lunii; ea corespunde celei de-a 3-a zi lunare (tṛtīyā) de după momentul Lunii Pline și nu penultimei zile lunare (trayodaśī) dinainte de Luna Nouă. Acesta este modul corect de a determina nitya asociată cu ziua lunară.]

Spuneam că hiatusul din 2022 se produce în prima zi lunară (tithi) din faza Lunii în creștere. În cea mai mare parte a primei zi lunare Luna este invizibilă. Abia la finalul acestei zile lunare prima cuantă luminoasă a discului Lunar este vizibilă (în anumite condiții). Această cuantă luminoasă a Lunii în creștere – Kāmeśvarīnitya – simbolizează procesul subtil al apariției dorinței către manifestare și orientarea către dobândirea plenitudinii vieții. Faptul că în cea mai mare parte a primei zile lunare Luna este invizibilă simbolizează faptul că acest proces al apariției dorinței se produce la nivel inconștient. Motivațiile profunde care animă acest elan colectiv al momentului de hiatus pot fi cuprinse mai degrabă la nivel intuitiv/instinctiv decât logic, totuși ele pot fi în mare parte deslușite dacă încercăm să înțelegem modul în care ele se ‘oglindesc’ în configurațiile hărților astrale asociate cu acest moment.

Reamintesc că la momentul de hiatus, meditația asupra elanului simplu și curat al energiei începutului este suficientă pentru a asigura reconectarea conștiinței la procesul care a luat naștere la startul anului solar. Acest lucru va fi cu atât mai accentuat la hiatusul din 2022 având în vedere faptul că Luna se află în Berbec atât în D1, cât și în D7, ceea ce indică – cu atât mai mult – natura simplă și spontană, natural și efervescentă a manifestării energetice din acest moment. Predomină energia (și conștiința) începutului – elanul spontan și sincer către reînnoire. Este și energia dinamică a luptei și afirmării, capabilă să depășească o mulțime de obstacole. Totodată este o energie care facilitează ‘trezirea’ și impulsionarea conștiinței.

b) Iată pozițiile celor mai importanți planetoizi trans-neptunieni la momentul hiatusului:

Pluto este la gradul 27 din Capricorn

Eris este la gradul 25 din Berbec

Makemake este la al 8-lea grad din Balanță

Haumea este la gradul 29 Balanță.

Quaoar este la gradul al 6-lea din Capricorn

Gonggong este la gradul al 5-lea din Pești

Salacia este la gradul al 8-lea din Berbec

Varuna este la gradul al 6-lea din Leu

Sedna este la ultimul grad din Taur.

Observă relațiile pe care acești planetoizi le fac în horoscopul tău natal. Dacă există interacțiuni semnificative (în special conjuncție, opoziție și cuadratură) între acești planetoizi și planetele sau unghiurile din tema ta natală, vei putea înțelege mai bine de ce treci prin situații dramatice, greu de înțeles sau inefabile (care nu apar evidențiate în horoscopul tău natal obișnuit). Vei înțelege mai bine și în ce fel karma (și energia) colectivă este canalizată (de mai multă – și pentru multă – vreme) în viața ta și cum te poti elibera de ea. Trăirile asociate cu oricare dintre acești planetoizi au de regulă o încărcătură abisală și radicală.

c) Hiatusul din acest an se produce în 27.08.2022 la ora 16:52 (ora României).

d) În România, Ascendentul primei hărți divizionare (varga) de la hiatus este fie în ultimele grade din Săgetător în extrema de vest a țării (ex. Timișoara, Arad, Oradea, Satu Mare, Baia Mare), fie în primele grade din Capricorn pe restul teritoriului țării (Deva, Cluj, Alba Iulia, Sibiu, Brașov, Iași, București, Craiova, Galați, Brăila, Constanța etc.). În Republica Moldova ascendentul hiatusului este în Capricorn. Mijlocul Cerului este în Scorpion.

e) Ascendentul octavei/armonicii (șeptimii) de la momentul de 3/7 (care este adevăratul Ascendent al hiatusului anului în localitatea în care te afli) este fie în Gemeni (ex. Timișoara, Arad, Oradea, Satu Mare, Baia Mare), fie în Rac ( ex: Deva, Cluj, Alba Iulia, Sibiu, Brașov, București, Iași) sau Leu (ex. Galați, Brăila, Constanța, Chișinău).

Notă: În propriului tău horoscop, casa astrologică în care se află octava (șeptimea) Ascendentului hiatusului va fi esențială în ceea ce privește impactul energiei asociate cu momentul de hiatus, pentru că acolo, în acest sector, elanul colectiv asociat cu acest moment se împletește cu destinul tău individual. Meditația asupra acestei sector zodiacal te poate ajuta să integrezi și să armonizezi mai bine viața ta individuală cu cerințele vieții colective.

Succes!

Hiatusul echinocțial și elanul inițial care animă desfășurarea anului solar 2021-2022

Hiatusul solar secundar din 2021 este pe data de 27 august la ora 11:15 AM ora României. Astrologic, harta octavei zodiacale de la momentul de 3/7 nu se poate interpreta fără a ține seama de harta astrală a începutului anului solar – adică a momentului hiatusului inițial.

Anul solar anterior celui în care ne aflam (deci anul 2020-2021) a fost marcat de o puternică kālasarpayoga (numită și kāladoșa) care s-a reflectat, simbolic, în viața colectivă prin pandemia COVID și evenimentele mondiale haotice – de mare noutate – care au fost asociate cu aceasta (pentru detalii suplimentare, citește mai jos, în pagină, prezentarea făcută pentru hiatusul din 2020). Anul astrologic în care ne aflăm are o vibrație ușor diferită. Luna este ieșită din kālasarpa, chiar dacă încă se află în orbul ei de influență și nu anulează complet această combinație.

Ce înseamnă această anulare parțială a impurității (doșa) de către Luna din Gemeni? Nu este chiar ușor de înțeles (pentru că această combinație acționează într-o manieră imprevizibilă și misterioasă) dar, în esență, este vorba de un proces de diseminare a unei părți a efectelor kālasarpa-ei prin diferite canale, variante și modalități de propagare. Luna reprezintă populația și pshismul acesteia, modele și trendurile care animă viața colectivă, iar această combinație indică o exagerare la nivelul stimulilor și informațiilor care ne afectează, colectiv, în acest an.

Sextilele Soarelui cu Saturn și Marte, Jupiter din Vărsător și Luna din Gemeni (conjunctă cu Capul Dragonului) indică o mare diversitate de experiențe colective, o ramificare și multiplicare exagerată a efectelor și cauzelor, o mai mare ‘lejeritate, eliberarea de constrângeri, deschideri (alternate de obstrucții) ale diverselor canale de comunicare (la nivel energetic, informațional și fizic).

‘Ciudățenia’ asociată cu kālasarpa se menține, deși ea devine mai ușor de acceptat și integrat. Noutatea este foarte mare (Luna-Capul Dragonului în semn dublu de aer). Avem parte de o mulțime de paradoxuri, contradicții și dileme. Lucrurile cresc, se amplifică, se împrăștie, sunt transmise în viteză. Știri și povești exagerate, multe jocuri, mișcare, adaptare, oscilație, volatilitate.

Mercur și Venus (care este conjunct cu Neptun în Pești și cu Soarele echinocțial) sunt orientale față de Soare ceea ce impune un filtru estetic (sau poate ‘spiritual’, mai puțin condiționat de valori materialiste), suprapus peste unul idealist (sau fantezist-utopic sau propagandist-conspiraționist) prin care lucrurile sunt percepute. Venus-Neptun în Pești, în fața Soarelui facilitează iubirea și iertarea, fiind mai dezbrăcate de tendințele materialiste și vulgare.

Observăm că toate planetele din această hartă echinocțială au mers direct, ceea ce indică totuși o desfășurare cursivă, explicită a potențialului lor (lucru care nu este valabil la momentul hiatusului).

Harta hiatusului din 27 august 2021 și harta octavei zodiacale (saptāṃśa) aferentă. Impas și rezolvare. Noul elan subtil al conștiinței

Prin contrast cu momentul echinocțiului de primăvară, planetele ‘sociale’ și ‘transpersonale’ – Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto și Eris – sunt retrograde la momentul hiatusului din Fecioară. Acest lucru are semnificații majore. Aceste planete operează în mod predominant la nivelul trendurilor și structurilor sociale – ele reprezintă diferitele crezuri, atitudini, aspirații și fantasme colective care interferează într-o manieră complexă – și adesea misterioasă – cu viața individuală. Vorbim aici despre

o interferență puternică a socialului în viața individuală

amalgamarea identității proprii cu identitatea socială

un răspuns puternic al individului la trendurile și influențele social-culturale

anxietatea individului de a nu-și găsi locul în dinamica socială

o alterare profundă a perspectivei asupra realității

o ‘personalizare’ a energiei colective.

La fel ca în cazul hărții echinocțiale, observând cât de conectate sunt aceste planete cu Soarele la momentul hiatusului solar, înțelegem cât de bine sunt ele integrate în conștiința colectivă și provocările pe care le aduc. În viziunea mea, fotografia celestă de la momentul hiatusului 2021 (și implicit problema care apare în acest moment) poate fi descrisă cel mai bine drept o alienare față de centru, ce este doar parțial recunoscută ca atare.

De ce? Observăm că Saturn, Neptun și Pluto sunt în afara orbului aspectual al Soarelui (care este 15°). Jupiter, deși este în orbul aspectual al Soarelui, este în semn disjunct față de cel al Soarelui (Vărsător versus Fecioară) și Soarele se separă de el, ceea ce înseamnă că există o deconectare a conștiinței în raport cu temele majore pe care aceste planete le simbolizează.

Așadar, pe de o parte simți că temele majore ale vieții colective și dilemele cu care ne confruntăm la nivel social au pătruns atât de adânc și s-au amestecat atât de puternic cu aspectele particulare ale propriei tale vieți încât este greu să te delimitezi de ele și să-ți găsești propriul centru, iar pe de altă parte ai senzația că ești deconectat(ă) de ele. Și paradoxul aici este că această ‘alienare’ nu este produsă prin distanțarea și izolarea eului individual de conștiința colectivă, ci tocmai prin apropierea prea mare de aceasta! Ești atât de aproape de ceva foarte vast și incomprehensibil, încât nu-ți mai este clar cine ești în relație cu acesta. Dimensiunea socială ‘pulsează’ în tine, o poți atinge, îi simți vibrația profundă, dar, în același timp, te simți dezorientat(ă). Lucruri ce până nu demult erau la periferie ajung acum la centrul vieții tale; deși ele nu par a avea, în mod direct, legătură cu tine, presiunea cu care ele apasă asupra psihicului este de natură să determine pierderea contactului cu centrul. ‘Alienarea’ care apare aici nu este față de societate (din contră, acum te simți mai aproape ca oricând de aceasta), ci față de ceea ce până acum ai considerat că este propriul tău centru. Te poți simți ‘diferit(ă)’ acum și puternic influențat(ă) în direcția ta de viață de o mulțime de factori disparați.

Persoanele care nu au trăit niciodată experiențe de expansiune a conștiinței și senzația profundă de unitate cu conștiința colectivă pot resimți această ‘invazie’ ca fiind destabilizatoare sau perturbatoare la nivel psihic. Impasul acestui moment ține de faptul că, pe nivel inconștient, tendința individului de a adera la fluxul ‘subteran’ de factori și tendințe care animă colectivitatea este acum foarte mare, dar capacitatea de integrare conștientă a acestora este scăzută. Contactul cu acest influx puternic al vieții colective te poate face să te simți condiționat sau lipsit de puterea de alegere și autodeterminare. Lipsa de conectare a Soarelui cu planetele menționate mai sus indică dificultatea de a fi coerent și congruent în raport cu domeniile de experiență pe care ele le simbolizează. Apare dificultatea de a-ți (re)găsi și urma vocea interioară, iar autonomia proprie este dificil de păstrat. Aspecte primitive – necizelate și greu de digerat psihologic – dar și aspecte foarte subtile ale inconștientului colectiv găsesc o mulțime de portițe de a răzbate în mintea ta.

E ca și când ar trebui să dai un test și ai avea la dispoziție cărțile care conțin toate răspunsurile, timp suficient pentru a căuta aceste răspunsuri și libertatea de a o face, dar te simți atât de deconectat de materia respectivă încât nici măcar nu știi unde să cauți, sau, pur și simplu, nu-ți pasă suficient de rezultatul testului sau nu înțelegi cât de importante ar putea fi materia respectivă și rezultatul obținut la acest test pentru viitorul tău.

Această dificultate este doar parțial rezolvată de trigonul Soarelui cu Uranus retrograd (din Taur). Generic, Uranus este el însuși, prin natura sa, un indicator al riscului de alienare, de scindare între individual și trans-individual, dar tot el reprezintă capacitatea noastră de a ne deschide către dimensiunea vastă a spiritului și impulsul (sau uneori șocul) care ne aduce în contact cu aceasta. Acest trigon facilitează un fel de ‘apropriere a factorului trans-personal (sau mai bine zis, o integrare ÎN acesta), dar într-o manieră oarecum pragmatică și reducționistă (Taur/Fecioară- zodii de pământ).

Tensiunea simbolizată de cuadratura Saturn-Uranus și de cuadratura (acum partilă la gradul 25°) a lui Pluto cu Eris din Berbec (și cu Haumea din Balanță) – active la momentul hiatusului inițial – se mențin în continuare și la hiatusul secundar, așa că încă avem:

tensiune între vechi și nou, între atitudinile și manifestările conservatoare și cele inovatoare

schimbare însoțită de rezistență

precauție în implementarea reformei

conformism versus rebeliune și împotrivire

schimbări în ierarhia priorităților și valorilor

zbucium, reformă, luptă pentru putere și supraviețuire

regenerarea sau ‘recondiționarea’ vechilor structuri

Cuadratura Pluto-Eris este aproape sinonimă cu eliminarea și anihilarea a ceea ce este necorespunzător și neadaptat. Ceea ce nu este suficient de adaptat la noile condiții nu supraviețuiește, cum ar zice Darwin… dar vorbim și de forțe capabile să regenereze și să reașeze viața pe baze mai viabile. Efectele asociate cu această configurație (care corespund unui nivel ‘primar’, ‘bazal’ al vieții) au început să se manifeste cu putere încă de la începutul anului anterior și sunt active și acum.

Saturn din D-1 se află la punctul median dintre Neptun și Uranus în D-7, iar Neptun din D-1 este conjunct cu Saturn din D-7. La nivel social aceste configurații indică renunțare, sacrificii și conflict între tendințele materialiste și cele idealiste. O anumită pasivitate este indicată (mai ales că elementul foc este mai puțin activ în harta D-1)

Vorbim de o tensiune structurală care este puternic internalizată de individ, iar frustrarea și stresul care le însoțesc sunt alimentate și de faptul că Soarele se află ‘în corzile’ Axei Dragonului (adică în cuadratură de aplicație cu aceasta). Luna, exaltată în Taur este orientată, prin aplicație, către cuadratura cu Saturn și anticipează deja efectele conjuncției viitoare cu Uranus – avem stabilitate și o senzație colectivă (oarecum apăsătoare) de ‘împământare’, dar există și tensiunea anticipării unei ieșiri dintr-o zonă nedorită de confort (deci una care nu este cu adevărat ‘confortabilă’ dar cu care ne-am obișnuit deja). Faza diseminată în care Luna se află în relație cu Soarele (atât în D-1, cât și în D-7) indică faptul că, spre deosebire de elanul echinocțial, acum este vorba de culegere și împărtășire a roadelor karmice (deci a rezultatelor a ceea ce am cultivat în trecut. Luna în Scorpion în D-7, lipsa de conectare a Soarelui la majoritatea planetelor ‘superioare’ (sociale) în harta D-1 și aranjarea lor din D-7 confirmă acest lucru și indică faptul că acest hiatus este o ocazie de a abandona dorința de control și de a cultiva conștientă în raport cu ceea ce pătrunde în minte sau iese la suprafață din profunzimile acesteia.

Venus în domiciliul său din Balanță (occidentală față de Soare) și în Capricorn în D-7, deci puternic influențat de temele saturniene indică necesitatea tactului, armoniei, cooperării și iertării Observăm că șeptimea lui Saturn este conjunctă cu poziția lui Venus din harta echinocțială: o schimbare a cadrului de referință pentru valorile, filtrele și convențiile care ne-au ghidat de la începutul anului astrologic și până acum se poate dovedi foarte utilă.

Soarele face 4 aspecte majore în semne care se află ele însele în aceleași aspecte în harta D-1 de la hiatus: triunghiurile cu Luna și cu Uranus, conjuncția cu Marte și cuadratura cu Nodurile Lunare. Toate aspectele planetare se petrec în semne de pământ (Taur și Fecioară), ceea ce atenuează (în mare măsură) precipitarea specifică acestei combinații și poate aduce pragmatism în modul în care aspectele neobișnuite cu care ne confruntăm sunt abordate.

Un lucru interesant care se produce la momentul de hiatus de-a lungul mai multor ani (și despre care am pomenit doar în trecere cu ocazia hiatusului anterior) este opoziția partilă a Soarelui cu Gonggong (care se află, retrograd, la 04°32′ Pești).

Trebuie înțeles faptul că importanța simbolică a planetoizilor trans-plutonieni este aproape la fel de mare ca a lui Pluto, doar că semnificațiile lor nu sunt încă clar înțelese în astrologie. Eu consider că aceste semnificații sunt majore, ele simbolizând energii și trenduri care au început să se manifeste la nivel colectiv chiar de la descoperirea lor la începutului acestui mileniu. La fel ca Pluto, Gonggong pare a fi legat de forțele abisale, tenebroase care animă viața colectivă (și care trebuie treptat integrate). Indiferent care este natura și semnificația lor, datorită opoziției Soarelui cu Gonggong, aceste forțe profunde pot fi mai ușor obiectivate la momentul (și în preajma) hiatusului. Ceilalți planetoizi par a avea o relație mai puțin semnificativă cu Soarele de la hiatus, dar, fără îndoială ele introduc în ecuație elemente complexe pe care încă nu suntem pregătiți să le înțelegem.

Mercur – care fost debilitat în harta echinocțială – este acum cea mai influentă planetă, fiind vargottama (‘în cea mai bună diviziune’, adică, în acest caz, în cea mai bună șeptime zodiacală) la momentul hiatusului secundar. Guvernând Capul Dragonului (Nodul Lunar Nord) în aceste două hărți și fiind guvernator al Lunii echinocțiale și al Soarelui la momentul hiatusului, Mercur reprezintă modul în care discernem la nivelul categoriilor care constituie ‘cărămizile’ vieții colective. Fiind, simbolic (prin proximitatea sa astronomică), cel mai intim confident și mesager al Soarelui, Mercur constituie capacitatea de a recunoaște, separa, sorta, corela și media la nivelul acestor categorii. El poate gestiona  diversitatea uriașă de stimuli care invadează conștiința individuală și ‘impuritatea’ (doșa) informațională asociată cu anul solar actual. Fiind aici occidental față de Soare, Mercur își manifestă în principal funcția sa reflexivă și integrativă: a recunoaște și chiar a eticheta categoriile majore de factori colectivi care impresionează conștiința individuală este acum de mare ajutor, iar a ne ‘apropria’ temeiul lor ultim (substratul conștiinței colective) și a-l recunoaște drept temei al propriei noastre conștiințe constituie scopul acestui demers. Aparent paradoxal, separarea și delimitarea pe care o realizăm ne poate conduce la o mai bună înțelegere și integrare a experiențelor complexe pe care le avem, pentru că – dacă acest proces nu se produce – ele rămân pe un nivel confuz. Conjuncția lui Mercur cu Marte, trigonul cu Pluto și opoziția cu Neptun ajută la această obiectivare și triere.

Am văzut că problema care apare la hiatus este că această reflectare este deformată, datorită impurității (doșa) generată de parțiala persistență a lui kālasarpayoga și simbolizată și de conjuncția Lună – Nodul Nord în Gemeni în harta echinocțială) și retrogradării planetelor de dincolo de orbita lui Marte. Breșa pe care factorul colectiv o creează în fortăreața în care eul individual se adăpostește are un rol evolutiv. Ne alienăm de noi înșine, pierdem ceva din perspectiva noastră limitată asupra a ceea ce numim ‘realitate’ pentru a ne regăsi pe un nivel mai profund, mai complex, mai înalt, mai universal și pentru a dobândi perspectiva asupra unei realități mai vaste. Cu meticulozitatea specifică zodiei Fecioarei (în care se află și care constituie ce mai bună poziție a sa, fiind simultan zodia domiciliului și a exaltării sale), Mercur ‘curăță’ oglinda conștiinței individuale de această impuritate pentru a permite Conștiinței Colective să se reflecte cât mai fidel.

Apogeul acestui proces (dacă se ajunge acolo) este, desigur, ‘realizarea de Sine’; în acest caz diversitatea este oglindită în conștiință ca un tot indivizibil, sinele propriu este reflectat holografic în toate lucrurile și viața colectivă se reflectă tăcut în conștiința individuală. Dar chiar dacă nu se ajunge la acest nivel, vorbim aici de oportunitatea de a întâlni – în modul foarte conștient și lucid (specific lui Mercur în Fecioară) dimensiunea luminoasă și sacră a vieții colective (în pofida haosului care pulsează la periferia acesteia). La fel ca într-o ceremonie (zen) a ceaiului, în acord cu natura lui Mercur în Fecioară, atenția, grija, cultivarea purității și liniștii sunt esențiale în modul în care abordăm diferitele situații de viață.

Așa că întrebările care, prin răspunsul la ele, pot genera un salt în conștiință la acest moment par a fi legate de găsirea adevăratului centru și de identificarea substratului experiențelor noastre în relație cu factorul colectiv:

În ce fel experiența contactului meu profund cu viața colectivă îmi revelează adevăratul centru (trans-individual) al ființei mele?

Ce din experiența mea actuală își are rădăcina în substratul adânc al vieții colective?

Pe ce nivel profund al ființei mele reverberează experiența mea în relație cu lumea?

Care este liantul dintre lumea mea interioară și dimensiunea colectivă a vieții?

În acest fel invazia – inițial percepută drept alienantă – a forțelor colective în psihismul individual poate dobândi semnificație și ne poate ajuta să ne identificăm cu (și să revelăm în noi înșine) o dimensiune profundă a Conștiinței Universale. Noul elan necesar pentru a depăși acest hiatus izvorăște din ajustarea subtilă a interacțiunii noastre cu factorul colectiv și din modul în care reușim să integrăm experiența colectivă în propria noastră conștiință.

Notă: Interpretarea saptāṃśa-ei (harta celei de-a 7-a diviziuni) în relație cu harta D-1 de la hiatus și cu harta echinocțială este un proces complex și subtil care a putut fi acoperit aici doar în linii generale. Pentru a înțelege mai multe despre fundamentarea sa teoretică și despre rolul ei în relație cu momentul de hiatus citește paragrafele de mai jos.

Începutul anul solar / astronomic 2020 -2021 a avut loc odată cu echinocțiul de primăvară și deci cu intrarea Soarelui în zodia Berbecului. În acest moment a început un nou proces zodiacal, prin care conștiința planetară – simbolizată de Soare – a pătruns pe o nouă ‘spiră’ evolutivă, manifestând o nouă ‘intenție’, un nou impuls de dezvoltare. Această intenție urmează să se ‘desfășoare’, de-a lungul anului zodiacal, în 12 etape succesive, integrând astfel toate valențele de expresie și toate ‘nevoile’ fundamentale, aducând cu sine toate experiențele de creștere necesare evoluției umane în anul solar curent.

‘Legea’ lui 3/7 ne spune însă că elanul care animă această intenție fundamentală (elan specific energiei începutului, deci în legătură cu focul zodiei Berbecului) va începe să se ‘stingă’ și să fie deviat din orientarea sa la momentul de 3/7 al ciclului solar. Considerând o mișcarea constantă a Soarelui prin Zodiac (‘Soarele mediu’), acest moment de hiatus se produce întotdeauna la 4°17’08” Fecioară.

Harta astrologică obișnuită (D-1) aferentă acestui moment ne arată că există o ‘problemă’ de rezolvat (care apare în mod tipic în acest punct în zodia corespunzătoare (Fecioara) cu ocazia fiecărui ciclu zodiacal), dar problema nu-și găsește rezolvarea pe nivelul pe care a apărut! Harta D-1 nu este reprezentativă pentru noua energie care se pune în mișcare la hiatus! Deși semnul solar al Fecioarei este simbolic pentru corecția necesară la hiatus, harta astrologică D-1 ce corespunde acestui moment nu arată nici hiatusul și nici saltul ce se poate realiza la hiatus și nu indică calitatea transformării ce apare la hiatus.

Hiatusul, împreună cu ‘soluția’ de a da un nou elan (corector) procesului pus în mișcare la echinocțiu sunt scoase în evidență de harta divizională nr. 7 (Saptāṃśa) ce corespunde acestui moment. Această hartă ne spune că longitudinii solare de 4°17’08” Fecioară îi corespunde (pe un plan superior / mai profund, deci pe o octavă a procesului) un hiatus, un ‘echinocțiu’, un ‘vid’ plin de energia unui început mai subtil, deci o altă poziție de 0°0’0” Berbec care marchează un nou elan ce se adaugă la (se combină cu) procesul zodiacal obișnuit.

Sus: harta echinocțială 2020 (stg.) și harta astrologică de la momentul hiatusului 2020 (dr.). Jos: hartă astrologică a octavei majore aferente hiatusului 2020, hartă care marchează începutul noii octave (a patra șeptime) care se manifestă la momentul hiatusului. Hărțile indică doar pozițiile celeste ale aștrilor.

După cum se observă, doar în această hartă astrologică (D-7) Soarele se află cu adevărat la un ‘hiatus’ sau ‘vid’ (ba chiar la un punct de ‘indeterminare’ în raport cu semnificația procesului din D-1) și doar la acest nivel el se află la un nou început, adică la startul a ceva ‘nou’ în planul conștiinței (dar acest element nou este profund corelat cu ceea ce este ‘vechi’, adică cu procesul deja început la echinocțiu)! (Indeterminarea ține atât de faptul că avem de-a face cu un moment de echilibru, de suspendare între două șeptimi succesive, cât și de faptul că poziția Soarelui la longitudinea sa de 3/7 din cele 360 grade ale cercului zodiacal este, în fapt, ‘nedeterminată’, imposibil de identificat – spațial și temporal – cu exactitate, fiind vorba de un număr irațional… În mod paradoxal, cu ocazia hiatusului, Soarele ‘se află și nu se află’ la momentul și locul său de la hiatus!)

Simbolic, a trece (la nivel de conștiință) de acest ‚hiatus’ înseamnă a face o conversie de la D1 la D7. Când spun ‚conversie’ nu afirm că trebuie să faci ceva cu energia, ci să adopți o altă atitudine, să privești în alt mod, să reîncadrezi situația, să faci o ajustare la nivel de conștiință! E ca și cum ai privi o stereogramă care, la prima vedere, îți arată ceva (echivalentul lui D1), dar dacă schimbi modul de a privi vei observa ceva ce se află dincolo de aparențe (echivalentul lui D7). A rămâne cu atenția pe energia lui D7 ar trebui să fie suficient pentru a putea realiza saltul energetic care asigură continuarea în bune condiții a procesului de integrare în conștiință a experiențelor ce corespund anului zodiacal început la echinocțiul de primăvară (adică la hiatusul inițial) și rezolvarea problemei legate de încetinirea / stoparea elanului inițial (problemă ce apare la momentul hiatusului de 3/7), asta pentru că energia se deplasează acolo unde mintea este focalizată.

Acum, aș putea povesti în detaliu despre harta D1 de hiatus (adică astrograma convențională întocmită pentru momentul hiatusului), dar aceasta nu te-ar ajuta cu adevărat: ai rămâne tot pe nivelul problemei și nu ai înțelege deloc în ce constă soluția! Soluția este vizibilă doar în Saptamsha (șeptimea / divizionala / armonica a 7-a) aferentă momentului de 3/7 – adevărata energie care se naște la momentul de hiatus, de a cărei calitate trebuie să fim conștienți, să ne impregnăm simțirea, trăirile și aspirațiile. A menține în conștiință ideile forță simbolizate de D7 este cel mai bun mod de a retrezi motivația și elanul care s-au aflat la startul anului solar (echinocțiul de primăvară).

Amprenta fundamentală a procesului zodiacal ce include hiatusul din 27.08.2020

Pentru a înțelege mai bine ce este de transformat sau ‚convertit’ la momentul hiatusului de 3/7, trebuie să înțelegem amprenta energiei aflate la startul procesului. Harta echinocțiului vernal din 2020 este indicativă pentru provocarea pe care o avem de înfruntat – colectiv și individual în acest an solar. Să nu uităm că ea constituie, simbolic, energia aferentă întregului an solar.

În articolul pe marginea semnificației acelui moment am arătat că există un element extrem și neobișnuit pe care trebuie să-l integrăm și să-l ‚digerăm’ la nivel de conștiință în acest an solar. Pentru cei care nu au citit articolul respectiv, menționez aici pe scurt elementele esențiale.

Factorul neobișnuit a fost dat de Kala Sarpa Yoga (‚Combinația Șarpelui Timpului’) care a făcut ca planetele și luminariile să se afle de o singură parte a Axei Dragonului (în partea ascendentă a acesteia). Altfel spus, la momentul echinocțiului, toate planetele se aflau în jumătatea de zodiac cuprinsă între gradul Nodului Lunar Descendent din Capricorn și gradul Nodului Lunar Ascendent din Rac, în sens zodiacal. Spuneam atunci că astfel de situații aduc cu ele o ‚impuritate’ (Dosha) – motiv pentru care combinația este numită și Kala Dosha. O astfel de configurație se produce extrem de rar la momentul echinocțiului de primăvară (din cercetările mele, ultima oară a fost cândva pe la mijlocul secolului al 19-lea)!

Este ușor de înțeles în ce fel se reflectă această configurație în situația care există în acest an. Astfel de combinații sunt corelate – la nivel mondial – cu situații neobișnuite, străine de ceea ce a fost experimentat anterior (sau, din contră, ele pot prezenta un exces din ceea ce există deja).

Atrăgeam atenția atunci că această Kala Sarpa echinocțială nu este doar o fază de scurtă durată, ci are efecte profunde pe toată durata necesară Axei Dragonului să realizeze un ciclul complet al Zodiacului. Vor fi necesar aproximativ 9 ani pentru a absorbi toate elementele noi care vor continua să apară ca urmare a lucrurilor care se petrec în acest an și încă pe atâția pentru a ‚digera’ și a esențializa aceste experiențe. Excesul care apare în acest an se va echilibra doar de-a lungul unei perioade îndelungate în care esența evenimentelor care apar acum va fi digerată și asimilată, iar impuritatea pe care acest exces o produce va fi treptat eliminată. Conștiința colectivă are nevoie de mult timp pentru a procesa tot ce se petrece în acest an.

La analiza hărții echinocțiale se pot observa câteva lucruri foarte interesante:

integrarea la nivel de conștiință a karma-ei care apare acum presupune o tensiune necesară, o ‚cotitură’ cu rol evolutiv (Soarele se află ‚în corzile’ Axei Dragonului). Această tensiune apare între elementele structurale ale vieții noastre colective (ansamblul de elemente care s-au cristalizat pe nivelul normelor, regulilor, structurilor de autoritate și mecanismelor care definesc viața noastră socială) și aspectul subiectiv al vieții noastre – modul în care tindem să ne racordăm psihic la atmosfera / matricea energetică corelată cu aceste elemente structurale.

elementul de noutate accentuată ce apare acum nu este deloc ușor de integrat; el se înfățișează conștiinței ca o problemă cu ramificații multiple (Luna – dispozitorul Nodului Lunar Ascendent – se află în Vărsător, în inconjuncție cu Nodul Ascendent, în cuadratură de stânga cu Venus și Uranus din Taur). Luna se distanțează de ultimul aspect (sextil) cu Soarele din faza ei întunecată și diseminează în plan colectiv efectele acestei Kala Sarpa ce a apărut anterior echinocțiului de primăvară (Luna se află în casa a 11-a mundană). Suntem solidari, fraterni – ‚suntem în asta împreună!’– dar există o tendință către ‚deconectare’ și ‚detașare’ în raport cu alții și cu ‚atmosfera’ energetică generată de apropierea de ceilalți, o evitare a intimității; există o încercare de ‚obiectivare’ a noului, de ‚distanțare’ de tip Vărsător.

-accentul – la nivel colectiv –  este pus pe nevoia de conservare, de protecție, de delimitare (steliumul format din Marte, Jupiter, Pluto și Saturn în Capricorn).Avem granițe mai ferme, reguli mai clare, ordine ferme, dar noutatea adusă de Kala Sarpa se ‚strecoară’ peste tot, în mod insidios. Ne fixăm pe ceea ce este ‚al nostru’, apare o tensiune între valorile personale și aspirațiile colective (cuadratura Luna /Vărsător cu Venus în Taur).

-apărăm ceea ce am cucerit la nivel de colectivitate (tradiții, sisteme, metode, ierarhii), dar în același timp radicalizând rezistența noastră la schimbare, vom ajunge, invariabil, în extrema opusă, fiind nevoiți să acceptăm chiar ceea ce refuzăm să integrăm. Limitele sistemelor noastre sociale sunt intens testate în acest an.  Spuneam că avem de-a face cu o energie ‚bătrână’, ‚stătută’ care urmează să fie parțial eliminată și că această Kala Sarpa contribuie – pe termen lung – la înlăturarea a ceea ce este vechi, rigid și neadecvat.

ceea ce trebuie integrat în conștiință are o natură foarte subtilă, ascunsă, rafinată. (Neptun – planetă orientală – este sub razele Soarelui în a 12-a casă mundană). Se dobândește o mai mare senzitivitate față de lucrurile aflate ‚în spatele cortinei’ și apare o expansiune subtilă a conștiinței. În același timp însă Neptun subminează treptat ideea pe care o avem despre identitatea noastră colectivă, prin elemente care ne influențează de pe un nivel ascuns, inaccesibil. Am putea spune apare o notă de incertitudine accentuată care nu indică altceva decât dizolvarea treptată a limitelor cunoscutului. Neptun este ‚vraja’ colectivă prin intermediul căreia ne hipnotizăm mintea cu o anumită idee – întotdeauna deformată – despre realitate, despre adevăr. Am putea spune că, pe nivel arhetipal, Saturn este Arhitectul vizibil al vieții noastre colective, în vreme ce Neptun este Păpușarul – cel care trage firele invizibile ce mișcă limitele ‚realității’ în care trăim. Dar tot Neptun este cel care alterează ideea noastră despre realitate, despre ceea ce este posibil.

Atât ceea ce considerăm ‚stiințific’, cât și ceea ce ne mișcă în plan artistic sau religios își are izvorul în această ‚deformare creatoare’ de tip neptunian. Științele noastre așa-zis ‚obiective’ sau religiile pe care le îmbrățișăm sunt doar acte de visare, nimic altceva! Sunt iluzii cu aparență solidă, articulări ‘nuvelistice’ mai mult sau mai puțin potente, moduri în care visăm – în turmă – că lumea funcționează! Sunt idei cu care ne hipnotizăm mintea, dar – pe alocuri – și idei cu ajutorul cărora încercăm să ieșim din iluzie și să descoperim adevărata natură a Visătorului. Sunt povești pe care ni le spunem despre felul în care lumea funcționează. Neptun este la granița dintre Avidya Maya (Iluzia care conduce la Ignoranță) și Vidya Maya (Iluzia care duce la Cunoaștere), la linia fină de demarcație dintre Victimă și Salvator, dintre Visare și Trezire. Unele dintre aceste idei neptuniene conduc la coșmaruri infernale; cele mai multe – la noi forme de iluzionare, altele (puține) la extaz și transcendere.

Aflat în Pești  – sub razele Soarelui echinocțial, în casa a 12-a mundană –  Neptun își încheie actul său de magie, pregătindu-l însă pe următorul… El ne îndeamnă să sacrificăm o iluzie pe altarul alteia! Dar tot el ne pune în fața unei alegeri foarte foarte subtile. Ce vom face oare: ne vom simți sacrificați, victime ale vechilor iluzii, prinși în plasa neptuniană a dorințelor noastre, prizonierii propriei noastre fantasme despre viață, amăgiți (sau dezamăgiți) de propriile noastre idei despre lume (despre noi înșine), sau vom integra iluzia ca putere a Sinelui? Vom deveni Vânzători de Iluzii sau Mistici Tăcuți? Vom contempla Visul sau Visătorul? Ne vom lăsa prinși de drama unei noi povești, sau vom căuta să descoperim natura Povestitorului? Vom rămâne sub drogul lui Neptun sau vom distruge iluzia – o vom străpunge – prin forța teribilă și neînduplecată a lui Hades (Pluto)?

Neptun va rămâne sub razele Soarelui în fiecare hartă echinocțială pentru mai mulți ani de acum înainte (el va ajunge ‚în inima’ Soarelui echinocțial și va începe un nou ciclu al Zodiacului la sfârșitul lui martie 2025, reîntorcându-se apoi pentru o scurtă perioadă în Pești). Dinamica Soare- Neptun este deci extrem de importantă aici. Neptun în Pești ‚dizolvă’ treptat – și în acest an solar – rămășițele unui ciclu care a început în 1861 (într-o perioadă foarte tulbure, marcată – printre altele – de startul războiului de secesiune și de o mulțime de revolte în Europa) și a unui semiciclu (al acestui ciclu) care a început în 1944, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial – deci în perioade foarte complicate pentru umanitate. În plan economico-social, noul ciclu neptunian care se pregătește acum în ‚culisele’ scenei solare (în Inconștientul Colectiv) este și va fi și el complex, și tulbure din multe puncte de vedere (dar voi discuta această configurație cu alte ocazii).

În planul ideilor ‚spirituale’ ne așteaptă probabil un avânt extraordinar al ‚tehno-religiilor’, dar și o reactivare a vechilor forme de mesianism sau a unor noi promisiuni idiotice de salvare colectivă și a unor noi fantasme cu iz apocaliptic. (Să nu uităm că ultima conjuncție echinocțială Soare-Neptun a marcat apariția și avântul celui mai influent curent spiritualist modern care a influențat omenirea: teosofismul – mișcarea care a influențat în mod determinant curentul New Age și Religiile OZN). Ideile despre lume, despre ceea ce înseamnă să fii ‚om’, să duci o viață normală și să interacționezi cu alți oameni se schimbă radical și dramatic, iar anul 2020 este doar o ‚exemplificare’, un scurt preambul în acest sens! Pentru că Neptun se află sub razele Soarelui în casa a 12-a mundană, toate aceste lucruri scapă percepției noastre colective; ele sunt deja aici (acum!), în culisele vieții noastre, dar nu le vedem… cât de bine vezi ceea ce se află chiar în umbra ta? Cât de conștienți suntem de felul în care suavele noastre vise ne ‚cimentează’ realitatea?

tensiunea care se manifestă în acest an solar este și expresia necesității de a găsi modul optim de a integra vechiul și noul (Saturn și Uranus formează o cuadratură disociată în semne din aceeași triplicitate)], ideile / teoriile abstracte și aspectele pragmatice.

În ce fel se manifestă impuritatea lui Kala Dosha? Ei bine, această impuritate se manifestă prin incapacitatea lui Ketu (Corpul Dragonului / Nodul Lunar Descendent) de a digera ‚noutatea’ absorbită cu lăcomie de Rahu (Capul Șarpelui Timpului). Ketu este încă fixat pe nevoia de a digera propriul său ‚material’ (steliumul din Capricorn – zodia în care Ketu se află), în vreme ce Rahu absoarbe – mai bine zis ‚înghite pe nemestecate’ – o cantitate imensă de ‚hrană’ exotică (impactul Noului Coronavirus – element ce poartă semnătura astrologică a acestei Kala Sarpa – intră aici) pe care o oferă unei conștiințe colective încă imature! Rahu continuă să mănânce cu lăcomie, în vreme ce Ketu este ‚constipat’ și nu poate elimina ceea ce nu mai este necesar.

În mod (aparent) paradoxal, pe nivelul lui Rahu dorim să intrăm în situații dramatice, intense – în pofida fricii, neliniștii, stresului și anxietății pe care aceste situații ni le provoacă. Este ca și când ai avea nevoie să vezi un film dramatic, dur sau intens – ceva cu caracter mai extrem – pentru a compensa faptul că nimic incitant nu se petrece în viața ta de o vreme, că te afli pe un teren deja cucerit, țintuit(ă) în zona ta de confort. În pofida fricii, pe nivelul lui Rahu se manifestă acum o ‚foame’ insațiabilă, o ‚poftă’ de a experimenta ceva ‚străin’, nemaiîntâlnit și de a depăși chingile saturniene ale cunoscutului. La nivelul lui Rahu (Nodul Lunar Nord) suntem imaturi și nepregătiți spiritual, avem o abordare materialistă și nu înțelegem corect natura spirituală a lucrurilor. Ca urmare – dacă ne referim la actuala Kala Sarpa – în 2020 luăm contact cu situații și energii stranii, pe care nu le putem încă gestiona, nu le putem înțelege și integra. Este o bună perioadă pentru reflecție asupra a ceea ce se petrece în viața noastră (deși excesul tinde să se manifestă și prin alternanța între un exces de introspecție și un exces de exteriorizare).

În concluzie, provocarea pe care conștiința noastră solară o are în acest an este de a integra cât mai bine elementul de noutate și tensiunea care apar, eliminând măcar o parte din impuritatea (dosha) pe care ramificațiile multiple ale acestei situații o generează. Acest elan integrativ care a apărut la hiatusul inițial (momentul echinocțiului) și care ajunge la un punct de discontinuitate la momentul hiatusului de 3/7, va trebui susținut acum printr-o reactivare a elanului inițial, printr-o ‚prospețime’ infuzată în procesul stagnant. În ce fel se produce această reactivare a elanului inițial? Se face păstrând atenția asupra vibrației pe care harta octavei (de la momentul ce corespunde părții de 3/7 din cercul zodiacal) o simbolizează. Ea indică energia cu care să ne aliniem conștiința și cu care trebuie să rămânem în rezonanță pentru a depăși impasul spiritual (colectiv) de la hiatus.

Cel mai bun mod de a înțelege natura esențială a acestei vibrații, este prin a înțelege în ce fel Soarele interacționează cu elementele acestei armonici (să nu uităm că hiatusul este ‚solar’ în esența sa, el nu corespunde unui alt element astrologic. A insista pe corelații și elemente secundare nu are nici un sens aici, vrem să înțelegem care este atitudinea esențială pe care trebuie să o adoptăm, conversia pe care trebuie să o facem, rezonanța pe care trebuie să o accesăm).

Ce ne spune – la modul esențial – harta de hiatus din 2020?

Am căutat să reduc aici explicațiile la minimum în scopul de a facilita raportarea la ele și pentru a putea fi integrate astfel mult mai ușor într-o meditație care se poate face în acest moment. În saptamsha de la hiatus, Soarele reflectă următoarele atitudini esențializate (explicațiile mai importante sunt oferite mai jos):  

separare, desprindere, tăierea legăturilor nenecesare în vederea consolidării, delimitării și stabilizării de sine [1];

diseminare, eliminare a elementelor disparate (care nu se combină, care nu pot fi reduse la esențe), deconectare [2];

deconstrucție, limitare, excludere, control [3];

renunțare, întrerupere, rejectare, abandon, eliminare [4].

Acestea sunt atitudinile fundamentale care marchează elanul suplimentar simbolizat de Saptamsha de la hiatus. Ele sunt acțiuni care se realizează în conștiință.

Se observă astfel că saptamsha indică – în principal –  nevoia de

delimitare, stabilizare, excluziune, eliminare și desprindere.

Harta de hiatus ne spune că pentru a restabili elanul necesar continuării procesului de integrare (la nivel de conștiință) a ciclului zodiacal început la startul anului solar – deci pentru a ne putea reconecta la Energia Începutului – abordarea trebuie să fie una reducționistă, minimalistă, separatistă în raport cu ceea ce s-a acumulat în exces (și vorbim aici de impuritatea indicată de Kala Dosha echinocțială explicată mai sus).

La momentul de hiatus, dobândim un elan suplimentar prin debarasarea de legăturile noastre cu aspectele excesive care au amprentat conștiința de la începutul anului solar și până acum. În mod (aparent) paradoxal, integrarea se obține acum prin renunțare și desprindere.   

A evoca – în momentul de hiatus – arhetipuri și ipostaze divine care sunt în legătură cu aceste atitudini fundamentale poate fi de mare ajutor în dobândirea elanului necesar continuării procesului început la echinocțiu.

Explicații (foarte) pe scurt:

[1] Soarele în Berbec în opoziție cu Marte din Balanță și relația sa cu Luna în creștere și Venus din Taur. Este o poziție foarte promițătoare a Lunii (mai ales că ea convertește o Lună peregrină conjunctă cu Nodul Sud ce dispune de Venus în D1), dar ea sugerează o conștiință care încă trebuie să se delimiteze, nu să integreze. Luna și Venus ating poziția lui Uranus din D1 și din harta echinocțială, ceea ce accentuează nevoia de separare. Cuadratura Marte -Saturn din semne cardinale în D1 se convertește tot într-o cuadratură pe semne cardinale în D7 – efectele sunt puternic separante.

[2] Soarele configurat cu axa semnelor duble Săgetător -Gemeni ce conține Axa Dragonului și opoziția Mercur (Gemeni)-Pluto (Săgetător). Mercur – care în D1 este conjunct cu Soarele în Fecioară – este convertit într-un punct de ieșire a fluxului karmic chiar în domiciliul său din Gemeni – un exces de diversitate ce trebuie eliminat.

[3] Soarele se configurează cu planetele din Capricorn, în special cu Saturn retrograd (Saturn se află în Capricorn și în D1). Ne aflăm în mijlocul unui proces de reformulare la nivel de identitate socială. Observăm că în harta D1 (horoscopul ‚obișnuit’ de la hiatus) corpurile din interiorul orbitei terestre (Soarele, Mercur, Venus și Luna) apar de cealaltă parte a Axei Dragonului (prin comparație cu Kala Sarpa Echinocțială). Avem astfel o decantare – simbolică – a experienței personale de cea colectivă. Un proces oarecum similar apare – simbolic – și în D7 prin faptul că aceleași corpuri celeste se află în panta descendentă a Axei Dragonului. Gonggong (nereprezentată aici) este în opoziție cu Soarele la momentul de hiatus.

[4] Soarele configurat cu Uranus și cu Pluto, opoziția Soare-Neptun în D1. Jupiter în Scorpion în opoziție cu Luna este favorabil împărtășirii și punerii în comun (dar Jupiter este guvernat de Marte din Balanță în D7 și este conjunct cu Pluto în D1). Ceva se pierde, se transformă, se descompune, moare, este eliminat sau abandonat – doar o amprentă esențializată a experienței anterioare cu această situație trebuie luată mai departe.

Câteva concluzii suplimentare legate de fundamentarea astrologică a hiatusului anual

Ca o concluzie a celor prezentate până acum, la momentul de hiatus ceea ce contează cu adevărat este calitatea energiei armonicii care, potrivit Legii lui 7 (Legea Octavelor), se pune în mișcare la finalul celei de-a treia Saptāṃśa. Asta ar presupune conștientizarea faptului că cel mai bun mod prin care energiile brute (simbolizate de horoscopul D-1 din acest moment) pot fi sublimate și transformate pentru a asigura buna continuitate a procesului și păstrarea calității direcției / intenției originare este prin ‘apelul’ la energiile Saptāṃśa-ei de la 3/7.

Fecioara – semnul în care Soarele se află la momentul hiatusului – este un semn dublu, dual. Așa cum am văzut, el este un semn care aduce calitățile critice, discriminative și adaptative necesare pentru a asigura că procesul deja început la echinocțiu se corectează și își păstrează linia inițială și orientarea sa evolutivă. Însă pentru a-și corecta orientarea în Fecioară, conștiința solară are nevoie de un ‘standard’ (de aici derivă semnificația faptului că Fecioara este un semn dublu! Ea este simultan idealistă și practică, este zodia paradoxalului ‘idealism pragmatic’). Fecioara observă diferența dintre intenția originară (standardul inițial) și realitatea efectivă și caută să aplice o corecție. Ei bine, această readucere în prim plan a intenției originare de la gradul zero din Berbec (deci de la începutul procesului, echinocțiul de primăvară) nu este altceva decât gradul ‘zero’ Berbec al șeptimii D-7 care începe la hiatus (Saptāṃśa de la 3/7).

Această octavă superioară activează elanul și voința inițiale și asigură ‘șocul’ sau impulsul necesar pentru restaurarea direcției inițiale de dezvoltare, restabilind astfel ‘puritatea’ inițială a intenției procesului! Soarele (simbolul fundamental al conștiinței care evoluează pe Calea Zodiacului), aflat la gradul 4°17’08” în Fecioară la momentul de hiatus, își regăsește impulsul fundamental cu care a pornit anul solar prin poziția sa simbolică la gradul zero Berbec pe octava diferită ce se naște la finalul celei de-a treia șeptimi zodiacale. Aceasta este – în viziunea mea – semnificația fundamentală a hiatusului și ceea ce – cred eu – trebuie conștientizat și integrat cu adevărat la acest moment!

Și nu sunt multe de făcut la un astfel de moment de hiatus! Nicio o altă explicație sau previziune și nici o speculație despre implicațiile viitoare nu sunt necesare aici. Nu trebuie să-ți alegi scopuri noi, nu e nevoie să te pregătești pentru un nou – dar inexistent – ‘an solar’ și să te gândești că începe ceva cu totul nou și diferit. Este nevoie doar de o conștientizare a calității fundamentale a energiei – mai profunde, mai subtile – ce corespunde configurației planetare din D-7. Este un fenomen mai degrabă ‘spiritual’ (dat fiind nivelul profund pe care se produce). Tot ce ai de făcut la hiatus este să (re)găsești intenția originară a procesului (ciclului solar) actual și să o iei drept standard sau ideal (să te identifici cu ea!), iar ajustarea și adaptarea necesare se vor produce de la sine, în sensul că tu te vei integra în noul impuls care oricum există acolo ca potențial.

Am putea rămâne la acest nivel strict ‘solar’ (și ar fi poate alegerea cea mai înțeleaptă, având în vedere nivelul abstract al semnificațiilor (foarte generale) implicate aici!), dar se poate și să mergem mai departe… Mai specific (deși mai puțin evident, cred eu), felul în care valorile, strategiile, convingerile și principiile de viață, tiparele de comportament și atitudinile fundamentale ce animă procesul de dezvoltare al ciclului solar pot fi ajustate, corectate și perfecționate va fi reflectat de pozițiile Lunii și a planetelor în Saptāṃśa care începe la hiatus (dar nu voi vorbi despre asta acum).

Fundamentală aici este însă ideea de calitate ascunsă pe care hărțile divizionale (în acest caz D-7 de la hiatus) o indică (oarecum similară cu conceptul de ‘Jia ascunsă’ din astrologia chinezească Qi Men Dun Jia). Această calitate neevidentă, aflată pe un strat mai profund a conștiinței, este cea care trebuie conștientizată și integrată la momentul de hiatus (în cazul unui nivel de conștiință grosier, ea poate fi trecută cu vederea și neintegrată!). Ea constituie, simbolic, răspunsul la ‘dilema’ conștiinței globale, dilemă ce se manifestă, subtil, la hiatus! A fi în ton cu energia subtilă a hiatusului înseamnă – în viziunea mea – a te racorda la rezonanța subtilă simbolizată de harta D-7 de la hiatus, iar această integrare va filtra și va transmuta, va reorienta energiile momentului în raport cu intenția originară manifestată la începutul ciclului solar! Aceasta va constitui, totodată, și pregătirea spirituală cea mai potrivită pentru pătrunderea în a doua jumătate a Zodiacului (odată cu echinocțiul de toamnă). Este o corecție necesară a eului și a ideii de(spre) sine în scopul universalizării conștiinței!

Sunt, așadar, trei etape pe care – în viziunea mea – trebuie să le urmezi pentru a depăși cu bine hiatusul și pentru a integra semnificația acestuia:

1.Conștientizează calitatea și orientarea energiei inițiale de la momentul echinocțiului de primăvară, startul noului an solar. Ajută-te de harta astrologică D-1 de la echinocțiu pentru a fixa sau actualiza / rememora semnificațiile acelui moment în conștiință și pentru a te ancora la adevărata semnificație a procesului solar din anul în care te afli.

2.Conștientizează impasul care apare la momentul de hiatusului și corecțiile care se cer aplicate procesului inițial. Te poți ajuta de harta astrologică D-1 de la hiatus pentru a conștientiza problema ce apare în ciclul solar, dar nu este neapărat necesar, pentru că această hartă nu oferă soluția! Evocă semnificațiile de la echinocțiu pentru a conștientiza mai bine diferența care există între ceea ce a fost intenționat la început și ceea ce există în realitate.

3.Evocă energia plină de elan a noii octave care se naște exact la momentul hiatusului și conștientizează calitatea acesteia, identifică-te cu impulsul ei. Dobândește un ‘feeling’ al ei! Folosește semnificațiile hărții astrologice D-7 de la hiatus pentru a te reconecta astfel la intenția originară de la startul anului solar și pentru a eleva (a converti) energia momentului la cea mai înaltă vibrație a sa.

Aceste trei etape pot fi sintetizate sub forma unei triplete de genul

elan – stopare – impuls,

standard – deviere – ajustare sau

orientare – rătăcire – revenire.

Prin conștientizare și integrare, octava ce apare la momentul de 3/7 devine un mod de a actualiza energia începutului și elanul originar prezente la startul procesului (echinocțiul de primăvară). Conștientizarea acestei octave presupune un adevărat ‘salt’ pe un nivel superior în raport cu fenomenul obișnuit, nivel pe care activează – într-un mod mai subtil, mai rafinat – aceeași energie năvalnică și plină de elan care a fost prezentă și la momentul începutului echinocțial.

Scopul tuturor acestor demersuri ar trebui să fie acela de a integra conștiința individuală în ritmurile universale și de a restabili (în propria conștiință) legătura cu intenția evolutivă originară a procesului și nu de a prezice în mod bombastic (și în același timp naiv și total incorect!) viitorul sau de a face tot felul de promisiuni vagi, speculative și utopice în baza hărții de hiatus.