Aproape toată lumea știe că Balanța este zodia parteneriatelor. Atunci când intrăm într-o relație ajungem la un acord cu celălalt – persoana cu care vrem să încheiem un parteneriat, dar și la un acord cu noi înșine și facem asta printr-un proces de tip Balanță care implică (auto)evaluarea, comparația și negocierea .
În Balanță, evaluarea partenerului se face pe două niveluri distincte: personal și social.
Evaluarea personală are legătură cu Venus, guvernatorul prin domiciliu al Balanței. Aici ne punem întrebări de genul:
-În ce fel corespunde cealaltă persoană criteriilor (valorilor) mele? În ce fel corespund eu dorințelor și preferințelor sale?
-Cât de mult mă atrage cealaltă persoană?
-Îmi place de ea?
-Cât de mult simt că mă completează?
-Cât de tare ne potrivim (fizic, intelectual, emoțional)?
-Mă simt în armonie cu ea?
Evaluarea socială are legătură cu Saturn, guvernatorul prin exaltare a Balanței.
-Cum îmi apare cealaltă persoană la nivel social?
-Pe ce nivel social se află cealaltă persoană față de mine?
-Sunt eu în aceeași ‘ligă’ cu ea? Sunt eu ‘de nasul’ ei?
-Cum este percepută relația noastră în plan social?
-În ce fel mă (re)poziționează relația cu celălalt din punctul de vedere al ‘valorii’ personale și al ierarhiei sociale?
Venus este coordonata ‘orizontală’ a procesului Balanței. Ea exprimă atracția față de ceea ce celălalt are (sau credem că ne poate aduce) – calități fizice, talente, abilități, posesiuni. Ceea ce (noi credem că) celălalt are este pus în balanță cu ceea ce (celălalt crede că) noi putem să aducem în viața lui. Este o armonizare pe nivel interpersonal, este anticiparea completării propriei persoane prin celălalt.
Saturn este coordonata ‘verticală’ a procesului Balanței. Ea exprimă ‘poziția’ socială pe care partenerul (sau / și relația noastră cu el) o ocupă (sau pe care o dobândim prin relația noastră cu celălalt). Saturn exprimă ierarhia de relaționare, impactul socialului. Societatea ne plasează într-o ierarhie în raport cu ceilalți și încercăm să înțelegem dacă pozițiile noastre în ierarhia socială ne permit un parteneriat. Indică armonizarea noastră (și a relației noastre) pe nivel social.
Venus indică armonia dintre parteneri. Saturn arată pe ce nivel se produce această armonizare și felul în care partenerii și relația lor sunt evaluați de societate (sau prin raportare la ‘șabloanele’ sociale). Este vorba aici de antica idee ‘saturniană’ – perimată, dar mereu actuală! – a diferențierii oamenilor în clase / caste sociale. Aici încercăm senzația neplăcută că, în pofida ‘potrivirii’ individuale cu cineva, nu suntem destul de buni și ne întrebăm: oare nu poate învinge dragostea diferențele sociale?
Statutul social este fundamental aici. Ideea de ierarhie nu este însă clar formată în Balanță, ci va fi stabilită mai târziu, în Capricorn; în Balanță avem de-a face mai mult cu o evaluare intuitivă – neconfirmată întru-totul de societate (și nevalidată prin experiență, prin trecerea timpului – a ceea ce relația cu o persoană ar putea însemna în raport cu / pentru poziția noastră pe scara socială. Este vorba atât de ceea ce este evident, cât și de ceea ce este doar potențial!
Dar există și un alt înțeles al zodiei Balanței: prin faptul că planeta Venus este ‘feminină’, iar Saturn este oarecum neutră (ar putea fi considerat asexuat sau ‘eunuc’), Balanța ne arată că procesul selecției relaționale este mai degrabă ‘feminin’: selecția partenerului este făcută atât în funcție de atractivitatea sa, cât și de locul său în ‘ierarhia socială’ (chiar dacă selecția se face într-un mod activ, dinamic și implică comparații și ‘etichetări’ sociale – ‘aerul’ fiind elementul ‘masculin’ al procesului Balanței). Femininul este cel care selectează.
Cele două planete mai indică – într-un mod foarte general – și genul de criterii folosite predominant de fiecare sex în evaluarea partenerului de sex opus pentru relații convenționale (căsătorii, parteneriate de durată): bărbații folosesc criterii venusiene (frumusețe, feminitate), în timp ce femeile folosesc criterii saturniene (status, poziție socială). De exemplu, există mari șanse ca un bărbat bogat și celebru care este foarte atras de o femeie să dorească o relație pe termen lung cu ea în pofida poziției sociale ‘umile’ pe care aceasta o ocupă, dar există foarte mici șanse ca o femeie celebră să dorească un parteneriat cu un bărbat aflat mai ‘jos’ decât ea în ierarhia socială, în pofida atracției față de el.
Balanța este esențială în procesul validării noastre sociale, dar, în același timp, exprimă și posibilitatea de a ‘urca’ sau ‘coborî’ în ierarhia socială prin parteneriatele pe care le formăm. Ea ne arată că relațiile și parteneriatele sunt un factor important în configurarea rolului nostru în ierarhia socială. De exemplu, Melania Trump ar fi fost doar un fotomodel nu foarte celebru dacă nu s-ar fi căsătorit cu Donald Trump. MacKenzie, soția lui Jeff Bezos, nu ar fi ajuns cea mai bogată femeie din lume dacă nu ar fi relaționat cu acesta (dar poate nici Jeff nu ar fi avut susținerea necesară pentru a realiza ceea ce a realizat fără ea).