Rectificare

« Înapoi la indexul glosarului

Rectificarea horoscopului (sau a orei de naștere) constituie un ansamblu de proceduri astrologice prin care apare o reducere (uneori dramatică) a incertitudinii cu privire la ora de naștere.

Incertitudinea cu privire la momentul exact al nașterii unei persoane există în aproape fiecare situație și ea se datorează mai multor factori, ca de exemplu: înregistrări oficiale (fișe de la spital, certificate de naștere etc) incomplete, inexistente sau inaccesibile, înscrierea – de către doctor – a unui moment aproximativ în fișa medicală a nou-născutului, surse nesigure (ex: memoria părinților sau rudelor), rectificări făcute de alți astrologi etc.

În baza configurațiilor astrologice existente la momentele anumitor evenimente (obiective) din viața nativului, în procesul rectificării astrologul încearcă să ‘potrivească’ anumite elemente sensibile ale hărții natale (ex: Ascendentul, Mijlocul Cerului, dar uneori și poziția Lunii), astfel încât să existe concordanță între semnificația lor și semnificațiile efectelor acelor evenimente în viața nativului. Prin rectificarea poziției acestor elemente este ‘rectificată’ și ora de naștere.

Există întotdeauna o latură speculativă care însoțește procesul rectificării astrologice, la care trebuie să fim atenți. La fel ca interpretarea propriu-zisă a horoscopului, corectitudinea rectificării acestuia depinde în mare măsură de filtrele cu care astrologul abordează, la nivel de semnificație, diferitele evenimente din viața nativului.

« Înapoi la indexul glosarului