Nakṣatra (नक्षत्र) sau nakshatra – stație (casă) lunară, o porțiune a spațiului celest sau un interval de timp care marchează poziția și mișcarea Lunii. Uneori termenul nakșatra este folosit și cu sensul – impropriu – de ‘stea’.
Astrologia și astronomia din India lucrează cu 27 (uneori 28) de nakșatras prin care poziția Lunii era identificată. Inițial identificate prin grupuri de stele situate de-a lungul Ecuatorului Celest, au fost sistematizate mai târziu în 27 diviziuni egale (a câte 13° 20′) ale Eclipticii. Încă din timpurile vedice, în India nakshatra-ele erau folosite în scopuri calendaristice, religioase (pentru alegerea unor momente favorabile pentru desfășurarea ritualurilor) și divinatorii.
Cele 27 nakșatra-e sunt următoarele:
Kṛttikā sau Kārttikā;
Rohiṇī sau Brāhmī;
Mṛga sau Mṛgaśiras;
Ārdrā;
Punarvāsū sau Yāmakau;
Puṣya sau Siddhya;
Āśleṣā;
Māghā;
Pūrva-phālguṇī;
Uttara-phālguṇī;
Hasta;
Citrā;
Svāti;
Viśākhā;
Anurādhā;
Jyeṣṭha;
Mūla;
Pūrvāṣāḍhā;
Uttarāṣāḍhā;
Abhijit;
Śravaṇa;
Śraviṣṭā sau Dhaniṣṭhā;
Śatabhiṣa;
Bhādrapāda;
Revati.
Aśvinī;
Bharaṇī.
A 28-a nakshatra, Abhijit, este utilizată uneori în scopuri calendaristice și elective.
Fiecare nakshatra este asociată cu o divinitate guvernatoare, cu o graha (o ‘planetă’ dintre cele 9 ale astrologiei indiene) și cu anumite simboluri. De asemenea, fiecare nakșatra este divizată, la rândul său, în 4 pādas (pătrimi) egale.
Etimologia cuvântului ‘nakșatra’ nu este complet elucidată. Unele surse afirmă că provine din termenul ‘na-kṣatra’ (‘fără-putere’), altele identifică rădăcina ‘nakṣ’, ‘a obține’, în vreme ce altele – cred că mai plauzibile – derivă acest termen din combinația ‘nakta-tra’ (‘gardian al nopții’) sau din ‘nak-kṣatra’ ( ‘a stăpâni asupra nopții’).
« Înapoi la indexul glosarului