În cele mai multe situații o diviziune descrie o ‘armonică’ specifică a semnului zodiacal. Zodiacul (și, implicit, fiecare zodie) este divizat pe criterii numerologice, iar fiecare diviziune rezultată reflectă o anumită octavă, cu o semnificație mai profundă. Fiecare diviziune corespunde unei zodii (și, implicit, unei planete). E ca și cum ai privi zodia printr-o lupă cu o anumită capacitate de mărire, identificând niveluri din ce în ce mai profunde ale semnificației zodiei respective.
De exemplu avem ‘doimi’ (fiecare zodie este divizată în două părți egale), unele variante de decani (diviziuni ale zodiilor în 3 părți egale), ‘pătrimi’, ‘șesimi’, ‘șeptimi’, ‘noimi’, ‘doisprezecimi’, ‘șaisprezecimi’ etc. Horoscopul rădăcină (‘radix’) este considerat ‘prima diviziune’.
Există și sisteme de divizare a zodiilor ca de exemplu ‘limitele’/’termenii’ care par să aibă la bază un criteriu diferit (deși misterios) de divizare, ‘fețele’ sau altele, guvernarea acestor diviziuni fiind atribuită planetelor.
Cu ajutorul diviziunilor zodiacale putem evalua indicatorii astrologici pe niveluri mai profunde, în special demnitatea poziției lor în zodie, forța cu care se manifestă, efectele și ramificațiile pe care planetele le au în zone ale horoscopului (și, implicit, ale vieții) care nu sunt evidente la prima vedere în horoscopul rădăcină.
v. Aṃśa
v. Hartă armonică
« Înapoi la indexul glosarului