Contra-antiscia (singular: contra-antiscium) presupune o corespondență inversă față de antiscia și se formează între puncte situate echidistant față de axa echinocțială. Ele sunt tot un fel de ‘umbre’ sau ‘reflectări’ ale unor grade/semne zodiacale în altele. Perechile de zodii aflate în contra-antiscia sunt, așadar, Berbecul și Peștii, Taurul și Vărsătorul, Gemenii și Capricornul, Racul și Săgetătorul, Leul și Scorpionul, Fecioara și Balanța. Astfel gradul 1 din Berbec este în contra-antiscia cu gradul 29 din Pești, gradul 11 din Gemeni este în contra-antiscia cu gradul 19 din Capricorn ș.a.m.d. Suma gradelor aflate în contra-antiscia este întotdeauna 30. Orele de zi ce corespund zilei în care gradul se află Soarele sunt egale cu orele de noapte din ziua în care Soarele se află la gradul contra-antiscium-ului.
Contra-antiscia implică o conexiune specială (uneori o simpatie, dar poate fi și antagonism) între gradele zodiacale implicate.
Antiscia mai era numită ‘relație (între semne) de putere egală’, iar contra-antiscia era numită și ‘relație (între semne) de ascensiune egală’ (în Epoca Medievală acest e asocieri au fost însă inversate). Marcus Manilius numea gradele/semnele aflate în antiscia ‘grade/semne care se văd unul pe altul’, iar gradele/zodiile aflate în contra-antiscia – ‘grade/semne care se aud unul pe altul’ (ele sunt situate în emisfere diferite, deci, simbolic, ele nu se văd, dar se aud).
v. Antiscia
« Înapoi la indexul glosarului