Ascensie oblică

« Înapoi la indexul glosarului

Ascensia oblică (prescurtată AO în română, OA în engleză) este punctul de pe ecuatorul ceresc care se răsare deasupra orizontului împreună cu un obiect celest, așa cum este văzut de la majoritatea latitudinilor de pe Pământ, unde ecuatorul ceresc intersectează orizontul într-un unghi oblic.

Privită dintr-un loc de pe ecuator, o stea va fi transportată prin rotația axială a Pământului de-a lungul unui arc paralel cu ecuatorul: prin urmare, se ridică și apune în unghi drept cu orizontul acestuia. Pe de altă parte, pe măsură ce se ridică spre orizont, o stea sau o planetă care nu se află pe ecuator formează un unghi cu acea parte a ecuatorului care ascensionează în același timp. Aceasta se numește diferență ascensională.

Adăugată la ascensia dreaptă (R.A.) dacă obiectul are declinație sudică sau scăzută din aceasta dacă obiectul celest are declinație nordică, diferența ascensională (D.A.) ne conduce la ascensia oblică. (în emisfera sudică este invers: D.A. se adaugă, dacă declinația este nordică și se scade, dacă declinația este sudică).

La oricare dintre poli, un corp celest aflat pe orice paralelă de declinație se mișcă de-a lungul unui arc paralel cu Ecuatorul și cu orizontul polului. Acolo, acest corp nu are nici ascensie, nici coborâre, ci rămâne, zi și noapte, deasupra sau sub orizont, în funcție de declinația sa nordică sau sudică.

Toate locurile din latitudinile nord și sud de ecuator au o axă verticală principală care intersectează ecuatorul la un unghi egal cu latitudinea locului; în vreme ce orizontul taie ecuatorul la an unghi egal cu complementul latitudinii. Stelele și planetele răsar și apun oblic la orizont, din moment ce ele urmează arce paralele cu ecuatorul (față de care orizontul este oblic).

Semi-arcul unui corp de pe Ecuatorul Celest este întotdeauna 90 grade, sau 6 ore; întregul arc este întotdeauna de 180 de grade sau 12 ore. La ecuator, zilele și nopțile sunt egale, iar semi-arcurile tuturor corpurilor sunt egale; dar la latitudinile nord sau sud de ecuator arcele de deasupra şi dedesubtul orizontului sunt inegale, deși împreună ele fac 180 de grade sau 12 ore. Diferența dintre 90 grade și semi-arcul diurn sau nocturn al unui corp celest este un alt mod de a determina diferența ascensională.

« Înapoi la indexul glosarului