Ascensie dreaptă

« Înapoi la indexul glosarului

Ascensia dreaptă (abreviată AD în română și RA în engleză și simbolizată prin litera grecească α) este distanța unghiulară a unui anumit punct măsurată spre est de-a lungul ecuatorului ceresc plecând de la punctul vernal (echinocțiul de primăvară) până la (cercul orar al) punctului în cauză deasupra pământului.

În asociere cu declinația, această coordonată astronomică specifică locația unui punct pe sfera celestă în sistemul de coordonate ecuatoriale.

Denumirea provine de la expresia latină ‘ascensio recta’ care desemna punctul de pe Ecuatorul Celest care se ridică deasupra orizontului simultan cu orice obiect ceresc atunci când observația s-ar face într-un loc aflat chiar pe  ecuatorul Pământului, unde Ecuatorul Celest intersectează orizontul în unghi drept. Acesta contrastează cu ‘ascensiunea oblică’, punctul de pe ecuatorul ceresc care se ridică cu orice obiect ceresc, așa cum este văzut de la majoritatea latitudinilor de pe Pământ, unde ecuatorul ceresc intersectează orizontul într-un unghi oblic.

Ascensiunea dreaptă este echivalentul celest al longitudinii terestre. Uneori, ascensia dreaptă este distanța de-a lungul cercului de declinație.

v. Sfera celestă

« Înapoi la indexul glosarului