Ascendent

« Înapoi la indexul glosarului

Punctul zodiacului care răsare la orizontul estic în orice moment dat, fiind la intersecția dintre orizont și ecliptică. Uneori termenul se referă – mai general – la zodia în care gradul ecliptic care răsare se află.

Termenul provine din latinescul ascendere (a urca). Abrevierea obișnuită este ASC sau AC. Termenul grecesc era horoskopos, termenul sanscrit este lagna.

Datorită rotației Pământului în jurul propriei axe, aceasta înseamnă că, privit din orice locație dată, în medie la fiecare două ore un semn diferit al zodiacului urcă pe orizontul estic. Acest lucru face ca Ascendentul să traverseze întregul zodiac pe parcursul unei zile.

Ascendentul este cel mai personal indicator din horoscop, fiind punctul care corespunde emergenței vieții nativului, modului în care energia sa este distribuită și indicând aparența fizică, corpul și temperamentul nativului și anumite predispoziții și tipare comportamentale. Din perspectivă astrologică, ascendentul reprezintă ‘interfața’ nativului cu lumea.

v. Horoscop

v. Lagna

« Înapoi la indexul glosarului