Valentin Naibod (Naboth, Naboda sau Nabodus, cum mai era el cunoscut) a fost un important astronom, matematician și astrolog german. El s-a născut în 13 februarie 1523 în Calau într-o familie evreiască convertită la creștinism reformat.
Încă din copilărie Naibod a dovedit excelente abilități matematice. La numai 28 de ani, chiar mai înainte ca el să-și obțină diploma de Master (‘Magister’), conducerea Universității din Erfurt l-a promovat la poziția de titular al catedrei de Matematică, iar mai târziu Naibod a ajuns să predea la Universitatea din Cologne și la Universitatea din Padova.
Ca astrolog a fost fascinat de operele lui Regiomontanus, Cardanus și Ptolemeu (dar și de lucrările marilor astrologi arabi) și a scris mai multe lucrări dintre care Enarratio elementorum astrologiae (‘O expoziție a elementelor astrologiei’) era destul de cunoscută în vremea sa. Contribuția sa majoră la astrologie (și la astronomie) este însă calculul ratei medii zilnice de mișcare (aparentă) a Soarelui în longitudine (0° 59′ 8 1⁄3″). Prin aceasta, Naibod a rafinat valoarea de 1 grad/an folosită de Ptolemeu pentru determinarea direcțiilor primare – metoda supremă de previzionare în astrologia clasică – realizând astfel echivalarea simbolică:
1 an de viață = 0° 59′ 8 1⁄3″ în mișcare a Soarelui mediu în longitudine
Naibod a scris lucrări de geometrie, dar și un manual de astronomie (Primarum de coelo et terra) ce era bazat pe sistemul geocentric al lui Copernic, lucrare din care, ulterior, s-au inspirat și marii astronomi / astrologi Tycho Brahe și Johannes Kepler (și pe a cărei terminologie inovatoare – ex: ‘sistem mundan’, ‘sistem celest’ etc. – aceștia au folosit-o în propriile lor lucrări).
Dar, dincolo de viața sa foarte bogată în realizări, moartea lui Naibod este, de asemenea, cât se poate de semnificativă din perspectivă astrologică, filozofică și spirituală. În urma analizei propriului său horoscop, Naibod a concluzionat că prima parte a anului 1593 urma să prezinte un pericol major pentru el, ca urmare a decis să se refugieze în casă și să nu iasă de-acolo până la momentul detensionării configurației astrologice problematice. El și-a cumpărat o cantitate impresionantă de alimente și băuturi, și-a încuiat ușile și a tras obloanele de la ferestre, asigurându-se că nu va fi nevoit să iasă din casă și sperând că astfel nu va fi deranjat. Această decizie a fost însă cât se poate de nefericită: pe 3 martie 1593 niște hoți, văzând obloanele trase, au dedus că nu se afla nimeni în casă și au pătruns înăuntru pentru a o jefui. Descoperindu-l însă pe Naibod în camera sa de studiu, hoții l-au omorât, prin înjunghiere, pentru a-și ascunde identitățile.
Încercând să scape de soarta sa neprielnică, Naibod a aranjat chiar scena pe care aceasta s-a manifestat nestingherită… Povestea morții sale a fost relatată de cunoscutul filozof, teolog, astrolog și călugăr dominican Tomasso Campanella în lucrarea sa Astrologicorum Libri VI (1629, Lyon), dar a fost pe larg mediatizată și în publicații ce au apărut imediat după nefericitul eveniment.
Imagine reprezentativă: horoscopul lui Valentin Naibod (stg.) și o imagine ce aparține lui Hans Braxmeier via Pixabay (dr.)