Before Sunrise și continuările sale Before Sunset și Before Midnight formează o frumoasă trilogie de dragoste. 

În Before Sunrise, doi tineri (un american-Jesse și o franțuzoaică-Celine) se întâlnesc într-un tren, sunt atrași unul de celălalt, leagă o conversație, se plac, se decid să coboare în Viena și hoinăresc pe străzi până noaptea târziu, descoperindu-se și îndrăgostindu-se unul de celălalt, realizând cât de mult se potrivesc. Sunt nevoiți să se despartă a doua zi și o fac fără a schimba numele de familie și datele de contact (varianta opusă ar fi fost prea ‘banală’ pentru ei, la vârsta lor…), dar cu promisiunea romantică că se vor întâlni peste 6 luni pe același peron unde acum se îmbrățișează și se sărută cu pasiune la despărțire. După plecarea lor, străzile pe care au umblat, băncile pe care au stat, locurile în care s-au ținut în brațe și au dansat, parcul în care au făcut dragoste, toate păstrează nostalgia clipelor magice petrecute împreună.

Se vor întâlni ei oare, din nou, peste 6 luni? Și dacă da, vor mai fi ei la fel de îndrăgostiți, vor putea menține ei oare pasiunea și intensitatea de acum? Iar dacă nu, vor mai putea trăi ei vreodată, cu altcineva, acea conexiune completă pe care au trăit-o împreună în scurta lor întâlnire? Vom afla răspunsul în Before Sunset (cel mai bun film al trilogiei, în opinia mea) și în Before Midnight.

Triada semnelor zodiacale de aer (Balanța, Vărsătorul și Gemenii) este excelent reprezentată în scenariul acestei trilogii. Filmul este despre felul în care comunicarea profundă poate apropia doi oameni la niveluri nebănuite, este un exemplu, un model despre felul în care o relație profundă se stabilește între doi oameni.

În particular Luna în semne de aer constituie fundalul astrologic al filmului, ‘atmosfera’ care face posibilă această comunicare.  Și mai specific, combinația Venus-Mercur formează ‘amprenta’ astrologică specifică acestui film. Erosul (Venus) este stimulat prin vorbire / logos (Mercur). Ambele evocă amintirea, trezesc emoția, ating ‘corzile’ profunde ale sufletului (Luna).

Semnul Gemenilor – deși considerat adesea un semn ‘superficial’ este calea către stabilirea și aprofundarea oricărei relații interumane, pentru că – pentru cei mai mulți oameni – punțile către mintea cuiva se clădesc în primul rând prin comunicare, prin curiozitatea manifestată în întrebări, prin acest schimb de idei, impresii, amintiri, convingeri, speranțe, idealuri. Dacă această etapă este împlinită, se va ajunge la etapa lunară, etapa Racului, adică la o intimitate, la familiaritate și conexiune emotională cu celălalt – iar această etapă transpare și ea aici prin romantismul său, prin magia sa. Energia începutului este și ea prezentă aici, dar se subscrie elanului tinereții, simbolizat de Gemeni. 

Trebuie spus că zodia Gemenilor (și nu alta!) este, prin excelență, semnul îndrăgostiților și doar acest semn zodiacal favorizează această conectare mentală la celălalt care va prefigura, la nivel inconștient, în procesul Racului, intimitatea emoțională de natură romantică.  În multe reprezentări și descrieri tradiționale, Gemenii (care în astrologia indiană poartă numele sanscrit de Mithuna, cuvânt corelat cu ‘Maithuna’ – ‘uniune sexuală’) nu sunt ‘gemeni’ sau copilași, ci doi îndrăgostiți uniți într-o tandră îmbrățișare după ce, eventual, au fost săgetați de Eros, zeul iubirii. Putem afirma că, împreună, Gemenii și Racul, stabilesc legătura de tip romantic (sau-mai bine zis- combinatia guvernatorilor lor, Mercur și Luna, în relație cu Venus). 

Cei mai mulți nu știu, dar de la zodia Gemenilor (sau de la cea a Balanței, după o altă interpretare) ni se trage ideea de ‘suflete pereche’ (adică suflete ‘îngemănate’ care, într-o formă sau alta, parcurg împreună viață după viață până ce o lecție fundamentală – de regulă una legată de iubire – este complet asimilată – deși este puțin probabil să simți asta dacă nu ai Luna în Gemeni sau Balanță sau dacă nu există conjuncții planetare corporale între semnificatorii polari Soare-Lună din astrogramele celor doi). Personajele filmului par a fi, cu adevărat, ‘suflete-pereche’. 

Prin comunicare, Jesse și Celine creează punți sufletești. Amândoi sunt sinceri, naturali, spontani, creativi și neconvenționali, sunt sensibili, tandri și atenți și – mai ales, foarte deschiși și curioși să se descopere unul pe altul. Ei se apropie, se cunosc, se apreciază unul pe celălalt. Poți observa felul în care relația se ‘leagă’, se aprofundează, plecând de la non-verbal, trecând – destul de repede – peste scurtele momente de stânjeneală, încercând să afle – unul despre celălalt – lucrurile esențiale. Ei intră în relație de la egal la egal (Balanța). Nici unul nu încearcă să domine, să impresioneze, să seducă. Nu există interese secundare, focusul nu este deloc pe ceea ce posedă la nivel material sau pe ceea ce reprezintă la nivel social, nu transpar deloc egotismul și ‘animalitatea’ specifice majorității relațiilor obișnuite. Este doar o conexiune profund umană între un bărbat și o femeie. Ei se dezbracă de toate convențiile sociale, devin prieteni și confidenți, își împărtășesc speranțele, temerile și idealurile (Vărsătorul). Ei se ‘văd’ cu adevărat unul pe celălalt, inițiază și dezvoltă o relație totală. 

Evident, nu poți să nu remarci ‘Săgetătorul’ din Julie Delphie (Celine) și ‘Scorpionul’ din Ethan Hawke (Jesse) – actorii nu se străduiesc deloc să joace moduri de expresie care nu le sunt familiare, dar trilogia este despre procesul apropierii, stabilirii și dezvoltării unei relații complete. Desigur, va fi nevoie de mai mult pentru a continua și menține relația lor: se va trece și prin dramă, tensiune și conflict, dar acestea se vor rezolva prin cel mai important instrument la care avem acces ca oameni: comunicarea. 

Actorii și regizorul (care au venit și la TIFF-ul de la Cluj cu acest film și cu altele și sunt oameni la fel de frumoși și interesanți în viața reală ca personajele lor din film) au participat împreună la scrierea scenariilor, au combinat poveștile lor din film cu experiențele lor de viață și cu dramele lor personale. Aici se reflectă geniul lui Richard Linklater (regizorul acestui film și unul dintre regizorii mei favoriți): el vizează naturalețea și realismul. Nimic nu este prea forțat sau incredibil, nu există ‘bullshit-uri’ ca în majoritatea filmelor romantice. Filmul este despre un bărbat, o femeie și relația lor. Actorii se identifică cu personajele, le creează, le dezvoltă și chiar îmbătrânesc odată cu ele. Scenariul parcă nici nu ar fi fost scris, pe atât de spontane par reacțiile actorilor; filmul curge, este viu, ‘live’, ‘aici și acum’! Filmările par a fi realizate în timp real (de fapt partea a doua chiar a fost realizată dintr-una, fără întrerupere). Te simți … acolo, în film, simți că ceva din tine este parte din poveste. Și vei mai simți – poate – și că doar așa ceva merită trăit în iubire – această conexiune, această deschidere, această apropiere, această sinceritate. Nu vei mai dori să trăiești – într-o relație – mai puțin de atât! 

Probabil ar mai trebui să spun și că cei doi actori și regizorul, au Lunile lor natale în cele trei semne de aer: Richard Linklater în Balanță, Ethan Hawke in Vărsător și Julie Delphy în Gemeni – ceea ce asigură semnătura astrologică perfectă pentru acest film. (În plus, Ethan Hawke are conjuncție Venus -Mercur, Linklater are Mercur din Rac sub tutela Lunii din Balanță. Toți au și o componentă jupiteriană foarte importantă – în fiecare film acțiunea se petrece ‘în străinătate’ pentru cel puțin unul dintre cele două personaje, ceea ce aduce un plus la atititudinea de deschidere și explorare a personajelor – și probabil și a actorilor, accentuînd magia, romantismul și frumusețea filmelor. Astfel, July Delphy are Soarele și Venus în Săgetător, Hawke are conjuncția Soare-Jupiter, iar Linklater are Jupiter în Săgetător). Amprenta jupiteriană funcționează ca un ‘cadru’ pentru atmosfera generată de corespondența Lunii cu triada zodiilor de aer).