Sursa IMDB

Triada celor 3 semne de foc (Berbecul, Leul și Săgetătorul), guvernată de Soare, este una dintre cele mai bine reprezentate aspecte astrologice în cinematografie. Există nenumărate filme reprezentative cu (super)eroi solari, aventurieri, cavaleri, războinici etc, dar am ales aici trei filme care exprimă foarte bine esența triadei solare: Gladiator, Troy și Braveheart.

Toate semnele care aparțin triadei focului sunt marcate de calități pozitive cum ar fi voința, curajul, forța, aspirația către auto-elevare, expresia dramatică de sine, intensitatea, ‘luminozitatea’ caracterului. Deși fiecare dintre cele trei filme exprimă toate aceste calități comune triadei focului, totuși fiecare prezintă câte o nuanță importantă care îl pune într-o mai mare rezonanță cu câte una dintre cele trei zodii de foc în acord cu specificul fiecăruia. Astfel:

-Berbecul corespunde unei manifestări mai ‘instinctuale’, mai fizice, abrupte, explozive. Energia sa este manifestată imediat. Forța sa este viscerală.

-Leul corespunde unei manifestări mai ‘cultivate’, controlate și coordonate, de durată. Energia sa este acumulată și eliberată treptat. Forța sa este emoțională, psihică.

-Săgetătorul corespunde unei manifestări ‘principiale’, idealiste, exprimată prin forța convingerii și măreția semnificației. Energia sa este proiectată. Forța sa este mintală.

Gladiatorul, filmul lui Ridley Scott care l-a adus pe Russell Crowe pe culmile celebrității, a fost probabil cea mai ‘pură’ reprezentare cinematografică a întregii triade a focului. Totuși filmul surprinde cea mai ‘fizică’ (și mai personală) manifestare a eroului solar. Chiar dacă este un lider militar și un strateg, chiar dacă este implicat într-o situație politică, lupta lui Aelius Maximus este una mai degrabă personală, motivată de trădări și pierderi care l-au afectat pe un nivel foarte personal. În acord cu natura justițiară a Berbecului, eroul din Gladiatorul dorește să facă dreptate. Aelius Maximus este prin excelență eroul de tip Berbec; el impresionează prin stilul său direct, simplu, lipsit de ocolișuri. Maximus luptă întotdeauna pe față, își privește adversarii direct în ochi și îi ‘râde morții în față’; lui nu-i plac politicienii și mașinațiunile lor și nu-și dorește să ocupe o demnitate publică, ci doar să-și facă datoria. Lupta sa va deveni fizică: el va ajunge să lupte ca gladiator în arenă. Forța pe care o concentrează în reacțiile sale fizice este năvalnică și copleșitoare și – când se manifestă – mânia și impulsivitatea sa sunt de-a dreptul distrugătoare. Evident, Russell Crowe – care are toți guvernatorii semnelor care compun triada focului (Marte, Soarele și Jupiter) în Berbec – a fost actorul perfect pentru acest rol semnat astrologic de zodia Berbecului.

În Troia avem doi eroi solari: Ahile și Hector. Ambii sunt luptători extraordinari, adevărate legende. Ahile este, prin excelență, super-eroul, luptătorul formidabil (jucat de frumosul și foarte atleticul ‘săgetător’ Brad Pitt), dar adevăratul erou leonin – mai nobil și mai elevat – este Hector (interpretat de Eric Bana, care are Soarele în Leu). El nu luptă pentru gloria personală (adică pentru afirmarea tendințelor inferioare ale zodiei Leului) – așa cum o face Ahile – ci pentru onoare, pentru familie și pentru cetate. Nu impresionează neapărat prin victoriile sale sau prin stilul spectaculos de luptă, ci prin atitudine: eroismul său vine din noblețe, iubire, generozitate, fidelitate și asumare plină de curaj a propriului destin. El nu se eschivează din fața morții inevitabile, ci o înfruntă cu demnitate. El este adevăratul lider: ferm, hotărât, asumat.

Braveheart (nominalizatul la zece premii Oscar) ne prezintă o altă fațetă a triadei solare. Chiar dacă Berbecul și Leul sunt excelent reprezentate, amprenta astrologică fundamentală a filmului este cea a Săgetătorului (lucru valabil si pentru eroul principal William Wallace, interpretat de Mel Gibson). Ceea ce începe ca o vendetă personală se transformă într-o misiune. Eroul din Braveheart are un țel ‘cu bătaie lungă’, aflat la ‘distanță’ de interesele imediate.. Calitățile sale nu țin doar de forța și abilitățile fizice, de curaj, sau de puterea voinței, ci au de-a face în mare măsură cu capacitatea sa de a-și motiva oamenii în scopul de a obține ceva de interes comun. Wallace luptă pentru liberate și are capacitatea să trezească aspirația către acest ideal în ceilalți. În stilul Săgetătorului el conferă o semnificație înaltă luptei sale, este ‘avocatul’ unei cauze. Lupta sa nu este predominant personală (Berbecul), el nu luptă pentru binele familiei sau a celor apropiați (Leul), ci duce lupta (și motivația acesteia) la nivel colectiv și principial (Săgetătorul).