Tranzitul lui Saturn prin Pești (care începe astăzi) va marca sfârșitul unui ciclu zodiacal de (aproape) 30 de ani.

Pentru că vorbim despre Saturn, Marele Zeu al Timpului, pentru a înțelege semnificațiile acestui tranzit trebuie să înțelegem trecutul (adică caracteristicile majore ale ciclului care se încheie acum).

Acest ciclu a început în 7 aprilie 1996 când Saturn a intrat în Berbec. Ultima oară, Saturn a intrat în Pești în 21 mai 1993 și apoi – după retrogradarea sa în Vărsător, care a început 30 iunie 1993 – a intrat din nou în Pești în 28 ianuarie 1994, unde a rămas până în 7 aprilie 1996.

Tranzitul lui Saturn prin Pești este foarte complex la nivel de semnificație. Pe de o parte, aceasta se datorează chiar complexității zodiei Peștilor, a cărei natură este paradoxală și foarte misterioasă. Vorbim aici de un semn dual – ‘apa mixtă’ a revărsărilor și inundațiilor. Pe de altă parte Saturn are o natură care, din anumite puncte de vedere, este contrară acestei zodii. Saturn și Peștii au în comun calitatea răcelii, dar Saturn este ‘uscat’, în vreme ce Peștii abundă în umiditate. Saturn are nevoie de limite și granițe clar definite și dorește să concretizeze, să materializeze lucrurile, Peștii vor să dizolve sau să transcendă toate limitele. Saturn impune structuri și ierarhii foarte stricte, în vreme ce Peștii caută să submineze și să abolească toate structurile și ierarhiile. Saturn are nevoie de certitudine și de un teren stabil și ferm pe care să construiască ceva durabil, Peștii se scaldă cu bucurie în incertitudine și nu vor să fie legați de vreun scenariu prestabilit.

Ca urmare, răspunsul (sau efectul) pe care Saturn îl generează la contactul cu această zodie este paradoxal. La fel ca protagoniștii acestei combinații – taciturnul Saturn și tăcuții Pești – devenim ‘muți’ în fața inefabilului cuprins în el sau trebuie să recurgem la analogii pentru a revela chiar și câteva crâmpeie din multiplele semnificații posibile.

Una pe care eu o găsesc utilă aici ar fi cea a unui iceberg care plutește undeva în ocean – imaginea separării și însingurării, dar și a legăturii profunde dintre parte și tot. Saturn constituie funcția de condensare și cristalizare, de separare, Peștii simbolizează procesul de disoluție, de unificare, de anulare a separării și diferențierilor. Saturn încearcă să impună sau să mențină diferențierea, Peștii aspiră să o anuleze.

O alta ar fi încercarea de a construi un dig chiar în timpul unei inundații sau de a repara găurile dintr-o barcă aflată undeva pe ocean, chiar în timp ce apa se revarsă din toate părțile. Încerci din greu să construiești zidul sau să cârpești barca într-o parte, dar în tot acest timp construcția se dărâmă și barca se umple cu apă prin altă parte.

Sau avem imaginea miticei corăbii a lui Noe. Animale și oameni îngrămădiți într-o arcă plutitoare; de jos și de sus, de jur împrejur doar apă. Înăuntru avem o lume ‘saturniană’ – una bazată pe o selecție atentă și rațională efectuată de un antic Patriarh saturnian și protejată într-un mediu închis (arca); în afară avem lumea irațională și haotică, oceanică a zodiei Peștilor.

Mai avem și imaginea Titanicului care se scufundă, a naufragiatului ajuns pe o insulă pustie, cea a Atlantidei scufundată în ape sau cea a unui om care încearcă se cultive un teren aflat prea aproape de malul unui râu gata să iasă din matca sa.

Ordinea celestă (Saturn) și Haosul terestru (Peștii) interacționează într-o manieră misterioasă și greu de anticipat. În fapt, Saturn – prin natura sa un Constructor sau Arhitect – nu poate construi nimic durabil pe terenul ‘apos’ al acestei perioade de 2 ani și jumătate. Măsurile care se iau acum sunt provizorii și nu au impact, nu rezistă pe termen lung. Când barca se umple de apă trebuie să încerci să o peticești cât mai bine până ajungi în cel mai apropiat port sau să găsești un colac de salvare și să o părăsești, pentru a nu fi înghițit de ape împreună cu ea.

Generațiile saturniene

Caracteristicile care marchează ciclurile (sau chiar părți ale ciclurilor) saturniene pot fi regăsite în tendințele și orientările generațiilor familiale și sociale.

În sociologie o generație familială are o durată de aproximativ 30 de ani. În linii mari această durată corespunde unui ciclu astrologic saturnian (29-30 ani). De asemenea, în sociologie există mai multe clasificări ale generațiilor sociale din ultimul secol (în special în lumea occidentală). Din perspectivă astrologică, fiecare astfel de generație social-culturală se suprapune peste un semiciclu saturnian (aprox. 15 ani). Ultimele generații au fost:

Generația X (1965-1980 – Saturn în Berbec – Saturn în Balanță);

Milenialii (1980-1996 – Saturn în Balanță – Saturn în Berbec);

Generația Z (1996-2012 – Saturn în Berbec – Saturn în Balanță);

Generația Alfa (2012 – 2026 – Saturn în Balanță – Saturn în Berbec).

Ideile care apar și se dezvoltă de-a lungul unei generații se cristalizează în trenduri care marchează viața socială și culturală a nativilor născuți în ea și urmează să ajungă la maturitate de-a lungul următoarelor cicluri saturniene.

Esențializarea rezultatelor ciclului saturnian 1996-2025

Saturn va lucra în scopul de a condensa, conserva, esențializa și stabiliza procesul în care este implicat. Fiind în Pești, Saturn este implicat în procesul de disoluție, de anulare a separării și diferențierilor. Aceasta este o interacțiune paradoxală. Peștii – zodia maximei fluidități și instabilități – nu ajută deloc funcția de condensare și conservare indusă de Saturn. Saturn încearcă să țină lucrurile între granițele prestabilite, în vreme ce Peștii evadează mereu din cadrul granițelor impuse.

Esențializarea tipic saturniană se produce pe un nivel mult mai profund. Ceea ce se condensează prin această interacțiune sunt semințele karmice ale așteptărilor și dorințelor asociate generate ca urmare a efectelor acțiunilor din ciclul care se încheie. În cazul în care nu au fost deja eliberate, ele vor fi transmise în ciclul următor.

Cum se traduce aceasta la nivel colectiv? Ei bine, ne aflăm în etapa în care putem resimți deja pe un nivel foarte profund efectele unor politici care au fost inițiate sau unor trenduri sociale care au apărut în ciclul care tocmai se încheie.

Unele dintre aceste idei izvorâte din Inconștientul Colectiv au fost revoluționare, constituind adevărate salturi în planul relațiilor/politicilor sociale sau la nivel științific/tehnologic; altele au fost mai puțin inspirate. Efectele acestor trenduri (și, desigur, reacțiile noastre la ele) sunt, desigur, mixte – unele par a fi pozitive, altele ar putea fi considerate negative.  

Saturn condensează efectele activității (psihice și fizice) colective (și în special reacția noastră colectivă în fața acestor efecte) în întipăriri (sau ‘semințe karmice’) ce vor constitui noi cauze pentru declanșarea unor acțiuni și trenduri ce vor afecta ciclurile următoare.

Dar să vedem care au fost trendurile majore care s-au manifestat cu putere în ciclul care se încheie.

Amplificarea complexității, creșterea interconectării și accesul rapid la o cantitate mare de informație

De departe cea mai semnificativă accelerare a fost în tehnologiile noastre de conectare. Globalizarea tehnologiilor de comunicații mobile, a utilizării internetului/Wi-Fi-ului a produs o schimbare uriașă în felul în care ne trăim viețile. Pe de o parte, posibilitatea de a comunica rapid și ieftin oriunde în lume a constituit un pas uriaș față de modul în care comunicarea se realiza înainte de începerea prezentului ciclu saturnian. Apoi, odată cu dezvoltarea uluitoare a internetului și cu răspândirea digitalizării, informațiile importante sunt adesea la câteva click-uri distanță.

Efectele sunt însă și negative: suntem bombardați cu informații pe toate canalele, devine greu să verificăm aceste informații, pierdem mult timp cu informații inutile. Oamenii au devenit dependenți de telefoanele mobile, până la a ajunge distrași complet de la a realiza activități mai semnificative. De asemenea inter-conectivitatea facilitată de tehnologie, presupune reducerea timpului de interacțiune față în față cu ceilalți oameni și, paradoxal, la izolare și la pierderea unor abilități sociale. Puterea de concentrare a tinerilor a scăzut însă dramatic, ceea ce conduce la probleme în învățare, la nerăbdare, plictiseală și inconsecvență.

iPod, iPhone și iPad

Pod-ul și iPhone-ul au avut un impact semnificativ asupra lumii, revoluționând modul în care oamenii ascultă muzică și comunică între ei.

iPod-ul, care a fost introdus în 2001, a fost primul player muzical portabil care a permis oamenilor să stocheze și să asculte mii de melodii pe un singur dispozitiv. A schimbat jocul pentru industria muzicală, deoarece le-a permis oamenilor să achiziționeze și să descarce cu ușurință melodii individuale, mai degrabă decât să fie nevoiți să cumpere albume întregi. iPod-ul a ajutat, de asemenea, la popularizarea muzicii digitale și a deschis calea pentru servicii precum iTunes, Spotify și alte servicii de streaming.

La introducerea sa în 2007, iPhone-ul a fost un dispozitiv revoluționar care combina un telefon mobil, un player muzical și un browser de internet într-un singur dispozitiv. iPhone nu numai că a schimbat modul în care oamenii comunică între ei, dar a schimbat și modul în care oamenii accesează informații, consumă media și interacționează cu tehnologia. Cu iPhone, a devenit posibil ca oamenii să acceseze internetul, să își verifice e-mailul și să descarce aplicații din mers, făcându-l un instrument puternic atât pentru uz personal, cât și pentru uz profesional.

Globalizarea afacerilor, investițiilor, serviciilor. Digitalizarea financiară.

Avântul tehnologic a condus și la o tendință către globalizarea multor afaceri. Amazon, de exemplu, și-a început activitatea în 1994 pe tranzitul lui Saturn în Pești, dar explozia sa de popularitate s-a produs în ciclul saturnian actual. O mulțime de afaceri s-au mutat pe internet (sau se desfășoară în paralel cu cele locale, fizice). Investițiile se pot realiza acum ușor, existând acces facil la piețele internaționale. Serviciile bancare sunt în mare parte online, chiar și accesul la credite poate fi obținut prin intermediul unor aplicații. Afacerile se caracterizează din ce în ce mai mult prin agilitate și adaptabilitate.

Accesul la educație de calitate este destul de facil și barierele legate de distanță au fost în mare parte anulate. Chiar și fără a merge la universitate poți avea parte de o educație excelentă la prețuri relativ scăzute.

Chiar și accesul la informații și servicii medicale este mult mai facil, existând aplicații cu ajutorul cărora se pot monitoriza anumiți parametri și posibilitatea de a solicita opinii sau chiar diagnostice la distanță.

Dezvoltarea aplicațiilor online a condus și la o schimbare majoră în ceea ce privește serviciile bancare. A-ți căuta bancnotele și monedele prin portmoneu când ai de făcut o plată la un ghișeu (sau chiar și a purta cu tine un card bancar) devine desuet și nepractic. Folosim din ce în ce mai mult Google Pay sau Apple Pay sau BTPay. Devenim oarecum deconectați de posesiunile noastre financiare; banii devin, din ce în ce mai mult, un concept abstract (deși, desigur, lipsa lor continuă să fie resimțită pe același nivel bazal pe care era și altădată).

Cripto-monedele au fost o altă invenție ce oferă o serie de beneficii potențiale (ca de exemplu: descentralizare, securitate, rapiditate, accesibilitate, transparență) și probabil că vor continua să crească în popularitate și în noul ciclul saturnian.

Saturn în Pești cristalizează efectele acestor trenduri în noi cauze pentru tendințele ce vor apărea începând cu anul 2026. 

Streaming și Reality TV

S-au dus vremurile când oamenii mergeau regulat la cinema pentru a vedea un film pe care mai aveau a doua șansă de a-l vedea abia după câțiva ani când apărea și la TV. Și s-au dus și vremurile când cinefilii trebuiau să meargă câțiva kilometri până la magazinul de închiriere de casete video pentru a căuta ce a mai apărut nou (și se bucurau dacă descopereau că nu toate exemplarele cu filmul pe care și-l doreau erau luate pentru tot weekendul)…

La începutul prezentului ciclu saturnian au apărut DVD-urile, care au introdus o schimbare importantă în modul în care conținutul video era accesat. Dar apoi Netflix s-a lansat în prima parte a prezentului ciclu saturnian și a început să închirieze DVD-uri prin poștă, după care a început serviciul său de streaming. La scurt timp o mulțime de alte companii ca HBO, Disney, Showtime și altele au început să ofere și ele servicii de streaming, introducând o schimbare majoră în modul în care populația accesează conținutul de divertisment. Tot conținutul e la îndemână, putând fi accesat instantaneu și la scurt timp după ce filmul s-a lansat în cinematografe (acestea din urmă nemaifiind atât de frecventate).

Apoi a apărut și avântul Reality-show-urilor, în care totul este filmat în timp real, ele au explodat în actualul ciclu saturnian și probabil vor deveni și mai populare în viitorul ciclu.

Blogging-ul și podcasting-ul versus ziare și TV. Frenezia rețelelor sociale. Self-shot-urile. TikTok

Într-un singur deceniu, începând cu tranzitul lui Saturn prin Gemeni și a lui Neptun prin Vărsător (simbol combinat al fascinației pentru prieteniile și comunicarea virtuale), MySpace, YouTube, Facebook, Twitter, Instagram și alte rețele sociale au schimbat modul în care lumea comunică. Ideea de a-ți actualiza prietenii, familia și fanii cu fotografii și postări online despre viața ta și de a crea noi legături a prins foarte bine. În loc să scrie un jurnal o mulțime de oameni vin și își povestesc viețile pe propriul blog sau pe Youtube sau Tiktok.

Există, desigur, și o componentă narcisistă care însoțește acest trend. Oamenii din generațiile anterioare se vedeau pe ei înșiși doar în oglinzi (sau în puținele poze pe care alții le făceau cu ei). Dar acum e moda selfie-urilor prin care fiecare se poate vedea așa cum alții îi văd (și poate vedea ce impact are imaginea sa), căutând să lase o cât mai bună impresie în cazul postării lor online. Modificarea corpului – mărire, reducere, netezire, îndreptare, albire, bronzare, tatuare  – a devenit aproape normativă… un alt trend care este asociat cu tot felul de posibile scenarii (pe cât de surprinzătoare, pe atât de îngrijorătoare) legate de viitor.

Lumea rămâne informată prin bloguri și magazine online, prin Google, Youtube și rețelele sociale. Cine mai citește ziare tipărite pe hârtie acum și cine se mai informează doar de la TV? Podcasteri ca Joe Rogan sau Ben Shapiro adună fiecare – la o singură transmisie – mai mulți urmăritori decât CNN, NBC și Fox News la un loc. Credibilitatea posturilor de televiziune scade din ce în ce mai mult datorită cenzurii pe care o exercită și formatului lor de emisiuni în care persoanele intervievate nu sunt lăsate să-și expună/explice ideile în voie, ceea ce conduce la spălări de creiere in masă. Hotărât lucru însă, cenzura a ajuns să fie exercitată și în social-media (plecând de la Twitter și Facebook și ajungând la Youtube), dar chiar și la aceste medii de comunicare există alternative viabile.

Avem acum o mulțime de ‘creatori de conținut’ și ‘influenceri’ și ‘copy-writers’. Fiecare se poate exprima pe sine, se poate face auzit și își poate face ideile populare (indiferent cât de superficiale sau chiar stupide sunt ele).

Relațiile online

Dacă prin anii ’90 căutarea unui partener pe un site de matrimoniale era considerată o ciudățenie, acum între 20% și 40% dintre relațiile de lungă durată se stabilesc online (procentul este mult mai mare pentru relațiile între persoanele de același sex). Ce să mai spun despre relațiile/aventurile de scurtă durată: acestea s-au înmulțit exponențial ca o consecință a multiplicării interacțiunilor prin aplicațiile de întâlniri online.

Relațiile – atât cele de cuplu, cât și cele de prietenie sau afaceri – devin din ce în ce mai puțin localizate. Cu mai multe decenii în urmă, o fată dintr-un sătuc din Moldova își găsea partenerul în același sat sau în satul vecin, sau în cel mai apropiat orășel sau poate în orașul în care mergea la universitate. Acum există Instagram și Tinder… fata își poate găsi un partener (pentru o aventură, sau chiar pentru o relație stabilă) la mare distanță (poate în colțul opus al țării sau – de ce nu? – în Italia sau în SUA sau în Emiratele Arabe…). Nu în puține cazuri – în special în cazul relațiilor de scurtă durată sau a relațiilor la distanță – despărțirile se realizează tot online, prin mesaje text sau emailuri. Relațiile devin așadar virtuale atât la propriu, cât și la figurat… superficialitatea este mult mai mare în situația în care selecția partenerului se face online, datorită lipsei interacțiunii fizice/emoționale. Predomină senzația că-l poți înlocui ușor și rapid pe celălalt cu cineva mai bun sau ‘mai altfel’.

În pofida ‘eliberării sexuale’ și accesului facil la sex, numărul contactelor sexuale a scăzut dramatic ajungând acum la un minim pentru ultimii 30 de ani. Numărul bărbaților care nu au deloc contacte sexuale sau rămân virgini a crescut la un procent îngrijorător. Pe de altă parte, un procent foarte scăzut din totalul populației masculine realizează majoritatea contactelor sexuale cu femeile active sexual, ceea ce creează un imens dezechilibru la nivelul raporturilor între sexe. Pentru că femeile oferă acestor bărbați acces sexual nelimitat, ei nu se simt deloc motivați să fie în relații de lungă durată, ceea ce lasă femeile respective dezamăgite.

Rata divorțurilor (raportată la numărul căsătoriilor) este de aproape 30% în România (circa 40% în UK și aproape 50% în SUA). A te căsători în ziua de azi este ca și cum ai juca la loterie; motivația pentru a întemeia o familie scade foarte mult. Multe persoane rămân necăsătorite sau preferă să nu legalizeze relația cu partenerii lor. Din ce în ce mai mulți copii se nasc în afara relațiilor de căsătorie.

Accesul la sex este mult mai facil acum datorită multiplelor variante de interacțiune online, dar există și varianta stimulării mintale de natură sexuală, prin website-uri pornografice, chat-uri erotice etc. 

Saturn în Pești va esențializa aceste trenduri relaționale și le va transmite într-o formă modificată în noul ciclu. Ceea ce va deveni din ce în ce mai clar – consider eu – este că oamenii vor fi din ce în ce mai puțin dispuși de a rămâne în relații nesatisfăcătoare și mai dornici de a-și explora variantele până la vârste înaintate, fără să intre în relații convențional stabile. Relațiile devin din ce în ce mai tranzitorii, conexiunile sexuale din ce în ce mai libere, dar mai puțin semnificative. Tendința (regresivă) către poligamie este evidentă: femeile vor prefera mai degrabă să împartă între ele bărbații pe care-i consideră foarte speciali, decât să aibă relații exclusive cu bărbați ‘obișnuiți’.

Paradoxal însă, se trece treptat pe un nivel mai subtil de interacțiune în care oamenii nu mai simt că sunt ‘incompleți’ fără o relație stabilă. Se amplifică senzația că polarizarea, completarea de sine în plan psihologic și împlinirea se poate realiza pe mai multe niveluri și în multiple feluri, cu mai multe persoane. Se accesează un nivel arhetipal mai profund în care persoanele cu care se interacționează sunt percepute ca manifestări ale aceluiași Sine sau fațete (doar în aparență distincte) ale Eternului Masculin și Eternului Feminin.

Eliberarea sexuală și transcenderea diferențelor de gen

Eliberarea sexuală a început să se producă cu două cicluri în urmă, la scurt timp după apariția pilulei contraceptive în 1960 (când – în paranteză fie spus – Neptun era în Scorpion – lucru foarte semnificativ…). Ea a coincis cu apariția celui de-al doilea val al Feminismului, când temele legate de drepturile reproductive, sexualitatea feminină, violența domestică și egalitatea salarială au început să fie amplu discutate/disputate.

De-a lungul ultimului ciclu saturnian au apărut următoarele două valuri ale Feminismului. Al treilea val a căutat să redefinească feminitatea și să celebreze diferențele de rasă, clasă și orientări sexuale, respingând stereotipurile legate de standardele cu privire la feminitate și promovând conceptul de ‘intersecționalitate’ pentru a descrie modul în care rasa, clasa, sexul și alte caracteristici individuale se intersectează unele cu altele și se suprapun. Ideea aici este că pentru a înțelege pe deplin identitatea socială a unei persoane ar trebui să ne gândim la fiecare element sau trăsătură a unei persoane (genul, rasa, etnia, clasa socială, abilitatea, orientarea sexuală, religia, vârsta, naționalitatea etc) ca indisolubil unite cu toate celelalte atribute; doar astfel vom avea o perspectivă de ansamblu asupra modului în care nedreptatea și inegalitatea socială apar și se manifestă.

Feminismul celui de-al patrulea val este văzut ca fiind caracterizat de campanii virale bazate pe proteste și mișcări precum #MeToo, care avansează de la marginile societății în titlurile știrilor noastre de zi cu zi. El este caracterizat prin afirmarea – adesea vehementă – a identității de gen, incluziunea minorităților sexuale (persoanele care nu sunt heterosexuale: gay, lesbiene, bisexuale, transsexuale, pansexuale).

Atât Saturn, cât și Peștii, indică o ambiguitate de gen, un mixaj. Saturn este adesea considerat ‘masculin’, iar Peștii ‘feminin’, dar această clasificare este departe de a reflecta complexitatea acestei combinații. Efectul lui Saturn este mai degrabă neutru, iar Peștii caută să ‘amestece’, să unească sau să transcendă genurile.

Aceste două valuri ale Feminismului au produs o relativizare/alterare a conceptelor și atitudinilor tradiționale cu privire la diferențele dintre bărbați și femei. Dincolo de controversele legate de aceste teorii ce au promovate în ultimele două decenii, este clar – cel puțin pentru mine – că ne îndreptăm către dezvoltarea unei perspective trans-biologice, trans-culturale și non-binare cu privire la identitatea și rolul social al individului. Chiar dacă mulți ar obiecta, afirmând că unele dintre aceste tendințe conduc la degenerare morală prin subminarea importanței unor valori tradiționale/perene, eu aș argumenta că pe cel mai profund nivel se tinde către o ‘spiritualizare’ a perspectivei noastre obișnuite despre natura umană. Inconștient se caută accesarea substratului non-dual, nediferențiat, comun tuturor ființelor vii. Scopul evolutiv implicit în aceste tendințe (chiar dacă unele dintre ele au un caracter extrem și îmbracă o aparență grotescă) este transcenderea dualității (iar Peștii reprezintă chiar procesul arhetipal care facilitează manifestarea acestui impuls profund).

Aceste tendințe – și rezultatele lor prezente – vor fi esențializate acum (prin tranzitul lui Saturn în Pești) în întipăriri profunde care vor marca fundamental noul ciclu ce va începe în 2025-2026 prin tranzitul lui Saturn în Berbec.

Fără îndoială, din punct de vedere astrologic multe dintre aceste trenduri noi sunt oglindite în ciclurile corpurilor trans-neptuniene de descoperite în primul deceniu al acestui mileniu. Ele se referă la anumite tabuuri sociale izvorâte din anumite credințe religioase sau morale, norme sociale sau tradiții culturale care persistă de secole sau milenii. Ele ating și contestă chiar rădăcinile dualității și diferențierii.

Justiția spirituală. Reparația socială. Cultura ‘Cancel’

De-a lungul actualului ciclu saturnian drepturile minorităților rasiale, etnice, sexuale etc. au fost promovate cu vehemență.

În special în țările occidentale în care există minorități etnice a apărut ideea aici este că bărbații albi ar trebui să se simtă foarte vinovați și rușinați pentru ‘privilegiul’ pe care-l au în raport cu persoanele din celelalte rase și în raport cu femeile, asta pentru că, de-a lungul istoriei, de regulă, bărbații albi au fost cei care au dominat și au exploatat membrii celorlalte rase (și – desigur – și femeile albe), iar acum ei culeg roadele acestor avantaje de rasă.

Evident, se ignoră complet axioma spirituală care afirmă că privilegiile (sau dezavantajele) pe care cineva le are sunt în primul rând o consecință a faptelor lor bune (respectiv rele) realizate în viețile anterioare. Inegalitățile sociale – la fel ca diferențele între abilitățile, aptitudinile și calitățile fizice dintre oameni – sunt normale și justificate în virtutea legii karma-ei. Totuși, consider că și acest trend – controversat cum este – este tot de natură spirituală și evolutivă! Perspectiva spirituală ține aici tot de nevoia profundă de a transcende diferențele/condiționările de suprafață și de a recunoaște egalitatea spirituală a individului cu ceilalți oameni.

Dar probabil că cea mai influentă tendință socială este ‘cultura de anulare’, adică practica răspândită de a supune oprobiului public indivizi sau organizații pentru comportamente sau convingeri care sunt considerate problematice sau ofensatoare (folosind rețelele de socializare, hashtag-urile și campaniile online) pentru a atrage atenția publică asupra abaterilor de la anumite norme. Afirmațiile controversate care nu convin cruciaților corectitudinii politice sunt catalogate drept ‘vorbire animată de ură’ (‘hate-speech’), iar cei care le articulează sunt drastic pedepsiți. Scopul declarat al acestei forme de execuție publică este de a trage la răspundere oamenii și organizațiile pentru acțiunile lor negative și de a descuraja intoleranța socială și discriminarea. Dar prețul este boicotarea manifestării sociale a individului și înăbușirea libertății sale de exprimare (nu de puține ori cu consecințe dramatice asupra reputației, familiei și carierei individului, mai ales dacă acuzațiile nu au fost fondate). În general, acțiunea de rușinare/anulare publică este o armă ‘feminină’, fiind folosită în special de grupările feministe și de justițiarii stângii politice.

Puterea femininului

Vremurile s-au schimbat considerabil și în ceea ce privește raporturile de putere dintre sexe. Deși dorința lor de apropiere și intimitate cu bărbații nu va înceta niciodată, femeile au devenit mult mai puțin dependente resursele și protecția acestora. Ele sunt acum din ce în ce mai mult capabilă să fie independente financiar, iar faptul că trăim într-o societate civilizată (în mare parte de bărbați!) în care domnește ordinea face ca nevoia lor de a fi protejate fizic să fie mai vag resimțită. Pentru că aceste roluri tradițional masculine (de asigurare a protecției și securității financiare) nu mai cântăresc chiar atât de mult pentru femei în balanța valorilor pe care bărbații le oferă, aceștia se simt dezorientați și lipsiți de putere de negociere din punct de vedere relațional.

Femeile au început să întreacă bărbații în multe domenii. Mai multe femei obțin diplome universitare și postuniversitare. Sistemele de educație favorizează femeile; stilul pasiv, static în care cursurile se desfășoară dezavantajează bărbații care, prin natura lor mai dinamică, activă, au nevoie de un alt gen de stimulare pentru a se simți motivați să învețe. Muncile mai masculine, care presupun activitate fizică și meșteșug sunt neapreciate și considerate ‘inferioare’ de societate (fiind si mai slab remunerate), ca urmare bărbații care prestează acest munci nu sunt valorizați așa cum ar trebui prin selecția relațională.

Femeile au început să adopte roluri tradițional considerate ‘masculine’. Avem tot mai multe femei care sunt antreprenori de succes sau în poziții de directori executivi, miniștri sau chiar președinți de state.

Chiar și trendurile din cinema au urmat aceste trenduri de afirmare a femeilor. Eroii masculini (în special bărbații albi) devin niște caricaturi, personajele feminine – foarte mânioase, războinice – sunt aduse în prim-plan (și aceste super-eroine ne apar mai deștepte, mai curajoase mai puternice și mai înțelepte decât toți eroii masculini).

Adevărata putere feminină – una foarte subtilă și mai puțin evidentă decât la bărbați – începe să fie resimțită. Pe lângă extraordinara putere de atracție pe care femeile o exercită asupra bărbaților, puterea femeilor de a genera și propaga curente de opinie, puterea lor de a influența și inspira, de a aduce împreună oameni, idei și resurse, dar și de a orienta atenția și acțiunea publică către chestiuni delicate se fac din plin simțite.

Neptun în Pești a fost poate motorul ascuns al acestui proces de egalizare și al aspirației profunde către transcendere (voi discuta despre semnificația ciclului într-un articol viitor), dar planetoizii nou descoperiți (Eris, Makemake, Haumea, Sedna etc) constituie – din punctul meu de vedere – indicatorii astrologici cei mai importanți care reflectă această putere feminină ascunsă care se face resimțită.

Orice ciclul saturnian este ‘patriarhal’, în sensul că structurile sale (văzute din perspectiva ‘femininului’ vieții) sunt asociate cu o anumită formă de exploatare sau tiranie. Simbolic, astrele vizibile (de la Soare-la Saturn) intră sub puterea Patriarhului; dincolo de Saturn, în lumea care nu este vizibilă cu ochiul liber, consider că planetele și planetoizii indică puterea abisală a Femininului. Forțele Femininului trans-saturnian acționează ‘irațional’, iar manifestarea lor este adesea incomprehensibilă, totuși ciclurile lor sunt exacte, matematice, ca urmare ‘iraționalul’ indicat de ele are propria sa rațiune. Însă în următorul ciclul saturnian, aceste forțe vor crea tot mai multe ‘breșe’ în structurile rigide saturniene și ne vor influența viețile în moduri foarte dificil de anticipat.

Diminuarea formalismului în relațiile sociale

De-a lungul ciclului saturnian care se încheie cu acest tranzit prin zodia Peștilor, s-a putut observa tendința de a reduce formalismul în interacțiunile sociale. Cu excepția unor profesii în care aparențele sociale se confundă destul de mult cu competența (ca avocatura sau vânzările sau domeniul bancar), oamenii devin din ce în ce mai puțin formali în modul în care interacționează și se prezintă celorlalți. Unele companii au adoptat un stil cu totul informal în comunicarea cu clienții lor (lucru care ar fi fost de neconceput cu câteva decenii în urmă).

Milionarii vin la job îmbrăcați în jeanși și purtând adidași și vor ca în conversații să li se spună pe numele mic. Chiar și unii președinți de state apar la conferințe de presă sau la întâlnirile cu alți lideri de stat îmbrăcați în tricou…

Mulți oameni nu mai suportă ca lumea să li se adreseze cu ‘domnule’ sau ‘doamnă’… Plus că mai e și vârsta de vină… un alt factor saturnian. Oamenii ar vrea să se simtă cât mai tineri și la vârste înaintate, ca urmare eliminarea formalismului (care este saturnian prin natura sa) este un pas înainte (și ‘înapoi’ în timp) în acest sens.

Și aici se dorește o depășire a barierelor, adesea artificiale, ce apar ca urmare a poziționării oamenilor în diferitele ierarhii saturniene și afirmarea umanității și unicității celorlalți dincolo de rolurile și utilitatea lor socială. În unele cazuri, lipsa de formalism devine echivalentă cu privilegiul și statutul social sau simbolică pentru atribute cheie pe care persoana vrea să semnaleze că le posedă … pentru mulți aceasta este o marcă a unicității.

Inteligența artificială și realitatea virtuală

Plecând de la Google Search, trecând pe la Alexa, Cortana și Siri și ajungând la Chat GPT, ciclul saturnian actual a implicat un salt uriaș în ceea ce privește tehnologiile inteligente. Explozia s-a produs după Marea Mutație a conjuncției Saturn-Jupiter în triplicitatea semnelor de aer (deși tendințele în acest sens au apărut mai înainte).

Virtualizarea – deși nu a decolat încă cu totul – devine și ea, din ce în ce mai mult, o ‘realitate’ a vieții noastre. Nu e vorba aici doar de jocurile computerizate (și de dezvoltarea sa și în tehnologia mobilă), ci și de educație, cultură, sănătate, arhitectură etc.. Experiențe interesante (ex. sporturi extreme, călătorii, aventuri, sexualitate etc.) pot fi acum simulate, având acces la senzații similare cu cele dintr-o experiență fizică, iar unele deprinderi și abilități – la nivel de strategie – pot fi dobândite fără a te mișca de pe fotoliu.

Inteligența artificială și virtualizarea vor schimba cu totul lumea pe care o cunoaștem în următorul ciclu saturnian și vom vedea salturi uriașe în special după intrarea lui Uranus în Gemeni (cu Pluton în Vărsător).

Tranzitul lui Saturn prin zodia Peștilor (2023-2026)

Finalitate. Așteptări apocaliptice

Saturn în Pești presupune maturarea completă și eliberarea unor cauze și efecte care s-au manifestat în ciclul curent. El este indicator pentru limitare și graniță, pentru sfârșit și moarte; Peștii marchează ultima etapă a ciclului zodiacal. Ca urmare, ideea/așteptarea că ceva important trebuie să ajungă la finalul său este în acord cu semnificația astrologică a acestei combinații.

De-a lungul istoriei, acest tranzit a fost asociat mereu cu așteptări apocaliptice. Foarte multe dintre marile inundații (produse natural, nu provocate de om) s-au produs pe tranziturile lui Saturn prin zodiile de apă (Rac, Scorpion sau Pești).

Ne amintim că isteria colectivă legată de o așa-zisă ‘translație’ colectivă într-o nouă dimensiune la finalul anului 2012 – ce a fost corelată și cu tot felul de teorii conspiraționiste care mai de care mai ciudate și cu ideea că presupusul sfârșit al calendarului maiaș ar fi avut vreo semnificație cosmică – s-a produs la momentul intrării lui Saturn în zodia Scorpionului. Ei bine, astfel de așteptări apar, de regulă, și la tranzitul lui Saturn prin Pești – o altă zodie de apă corelată cu sfârșiturile, misterele și conspirațiile.

Poate și pentru că avem un război în desfășurare (în care unele țări participante sunt puteri nucleare), astfel de așteptări apocaliptice vor fi mult accentuate în perioada următoare.

O tragedie în desfășurare – Războiul din Ucraina. Pacea ca prioritate (dar și obstacole în calea păcii)

Din păcate nu încerc entuziasmul multor comentatori și analiști politici care se întrec care mai de care în a pronostica înfrângerea Rusiei în acest război. Ucraina nu va putea recupera sub nici o formă Donbas-ul (nu mai vorbesc de Crimeea), ba din contră, va pierde și alte teritorii! Ar fi putut evita această pierdere dacă liderii săi ar fi dus o politică mai prudentă, dar acum e prea târziu!

Tendința generală către ‘uniformizare’ (indicată de tranzitul lui Saturn în Pești) se traduce într-o realitate cât se poate de palpabilă și crudă. Ucraina va fi aproape complet decimată, redusă la un morman uniform de moloz! Perioada tranzitului saturnian prin Pești presupune confruntarea cu efectele unei imense pierderi umane și materiale.

Sigur, perioadele în care Saturn se află în Pești corespund adesea cu apariția unor mișcări anti-război. Nevoia de pace este resimțită cu o mare putere la nivel colectiv (pacea este una dintre valorile majore care se dezvoltă la nivelul zodiei Peștilor). Probabil că vom asista la eforturile unor state sau organizații (Saturn) pentru a instaura pacea (Peștii). Totuși există o mulțime de obstacole în calea obținerii păcii (Saturn simbolizează barierele și blocajele); dacă se va ajunge la pace, aceasta se va produce cu prețul unor mari concesii pe care Ucraina va trebui să le facă Rusiei. Nici una din părți nu este dispusă să cedeze. Ucrainenii își apără integritatea națională, America nu dorește să iasă șifonată din acest război, în vreme ce Rusia știe că dacă nu se impune acum – dacă nu zdrobește definitiv coaliția îndreptată împotriva sa – va avea mari probleme în viitor.

Am văzut că există intransigență de ambele părți și această atitudine a fost asociată cu cuadratura Saturn-Uranus și apoi cu cea dintre Saturn și Sedna pe semne fixe. În prezent cuadraturile s-au desfăcut, dar urmările lor vor fi vizibile o perioadă lungă de timp. Este greu de prezis ce se va petrece pentru că, așa cum am arătat, ne aflăm într-o perioadă de mare instabilitate. Nici un acord încheiat acum nu va fi durabil pe termen lung și problema este că peste 2 ani și jumătate atât Saturn, cât și Neptun vor intra în Berbec, ceea ce indică tot un risc de război și haos generalizat.

Probabilitatea unui război extins între Rusia și NATO este foarte mare și poate avea consecințe greu de anticipat, mai ales că pericolul unui război nuclear este foarte mare. Totuși Rusia pare a fi partea cea mai hotărâtă să meargă până în pânzele albe și cea mai capabilă de a învinge în acest război!

Consecințele vor fi însă neplăcute și la nivel financiar/economic. Există deja mari probleme economice care s-au propagat în lanț plecând de la conflictul din Ucraina. Fără acces la gazul ieftin al rușilor, fără acces la fertilizanți și la alte materii prime ieftine provenite din Rusia, economia Europei a început deja să se clatine. Chiar dacă acest război s-ar încheia foarte curând, efectele sale pe termen lung vor fi și ele catastrofale. Mai mult ca sigur că Europa – și nu SUA! – se va vedea obligată să suporte toate cheltuielile (de ordinul trilioanelor de euro) ce vor fi necesare după război pentru reconstrucția Ucrainei (care va funcționa doar ca o țară agricolă, însă cu potențialul de a rămâne și în continuare marele ‘grânar’ al Europei).

De altfel mai multe planete cu semnificații majore la nivel social/colectiv – Jupiter, Saturn și Pluton – schimbă semnele zodiacale în acest an, lucru care indică o mulțime de schimbări importante (deși greu de înțeles în avans) în starea lucrurilor în plan politic, militar, economic.

Sfârșitul unui hegemon

Fiecare sfârșit de ciclu saturnian marchează sau pregătește sfârșitul supremației unor hegemoni mondiali (dar și a unor hegemoni regionali) și apariția altora. Pierderea, dispersarea sau transferul puterii sunt adesea asociate cu tranziturile lui Saturn prin Vărsător și Pești.

După dezintegrarea Uniunii Sovietice la finalul ciclului saturnian precedent, Statele Unite au devenit singura mare putere mondială; ele și-au impus dominația economică și militară asupra unei părți importante a lumii. Tranzitul actual al lui Saturn prin Pești marchează însă începutul sfârșitului hegemoniei Statelor Unite și dispersarea puterii lor de influențare a politicii și economiei mondiale. Această cădere din poziția sa de putere nu se va produce însă dintr-o dată; va fi nevoie de încă un ciclu saturnian pentru ca monopolul SUA să fie complet depășit în toate domeniile de marile puteri asiatice.

Totuși, chiar în ciclul saturnian care începe acum China urmează să devină cea mai importantă putere economică și militară a lumii (deși eficiența militară a Chinei este doar ipotetică, pentru că nu a fost încă testată într-un conflict).

De la criza energetică la criza economică globală

Saturn și Neptun se vor afla împreună în Pești pentru o vreme (ele vor se vor apropia de o conjuncție în 2025, fără însă a o perfecta). Avem deja semne că o criză importantă va afecta economia mondială: insuficiență energetică, mari creșteri ale prețurilor.  Mecanismele de control și reglaj economic își pierd eficiența.

Saturn și Neptun (în special în Pești – un semn care, la fel ca Scorpionul, este asociat cu resursele petroliere și gazele naturale) indică probleme în asigurarea resurselor de combustibili fosili.

Zodia Peștilor simbolizează tendințe inflaționiste în vreme ce Saturn acționează pentru a menține totul în parametrii existenți. Vom experimenta, probabil, o perioadă de instabilitate ce ar putea culmina cu o mare criză globală înainte de sau imediat după încheierea tranzitului lui Saturn prin Pești, în preajma conjuncției sale cu Neptun. Primele semne acestei crize se văd chiar acum (și mulți analiști economici apreciază că ne îndreptăm deja către o recesiune), dar probabil criza va fi mai degrabă asociată cu conjuncția directă dintre Saturn și Neptun.

Instabilitate. Ambiguitate. Sabotaj. Scandal. Trădare. Fuga de responsabilitate. Mari dileme sociale

La nivel mondial perioadele de tip Saturn în Pești sunt caracterizate printr-o mare instabilitate. Ierarhiile sunt subminate, apare haosul instituțional. Chiar dacă elementul uranian (iubitor al anarhiei) nu este atât de activ, totuși vorbim aici de manifestări specifice perioadelor de anarhie. Să nu uităm că această configurație urmează unei lungi perioade în care Saturn și Uranus s-au aflat în cuadratură și în care măsurile luate de instituțiile de stat au fost amplu contestate.

Agățarea de anumite structuri stabile nu este facilitată în această etapă. Saturn nu are pe ce să construiască lumea sa foarte solidă în care totul se încadrează în compartimente clar delimitate, iar legăturile dintre lucruri sunt bine înțelese. În general el indică nevoia de responsabilitate și asumare, de constanță și fermitate, de a clădi pe un teren solid; Peștii au însă tendința de a evita limitele fixate și de a se ‘strecura’ printre ele. Saturn vrea să conțină și să limiteze, ‘apele’ Peștilor nu se lasă conținută în șabloane. Regulile pe care Saturn încearcă să le impună nu ‘prind’ la Pești (care ascultă doar de vocea freamătului Inconștientului Colectiv). Planurile bine gândite și îndelung verificate ale lui Saturn nu găsesc un teren propice de implementare în cea mai ‘irațională’ etapă a Zodiacului.

O serie de aspecte neplăcute vor marca scena publică în perioada următoare… posibilitățile în acest sens sunt multiple. Chestiunile importante de natură politică, economică și socială vor fi abordate într-o manieră speculativă; sau – deși sunt bine gândite – totuși ele nu se potrivesc contextului foarte schimbător la care se adresează. Astfel, vom avea parte de o instabilitate accentuată și o anumită ambiguitate în planul politic și economic. Politicile adoptate, scopurile și mijloacele folosite la nivel social vor fi mult mai puțin transparente.

Tot ce se va construi în acești doi ani și jumătate va fi foarte fragil. Vom observa – în diferite situații sociale – o fugă de responsabilitate, (auto-)victimizare și tendința de a căuta țapi ispășitori.

Am indicat că vor circula o mulțime de teorii conspiraționiste fără temei, dar totuși unele dintre ele (dar nu cele foarte populare, devenite deja clasice) vor fi întemeiate, pentru că acest tranzit indică o tendință pronunțată de a ascunde de ochii populației anumite fapte semnificative și a măslui date importante despre anumite evenimente. Saturn în Pești indică și tot felul de conspirații politice, asasinate (sau tentativele în acest sens), acte de spionaj/trădare cu implicații majore, iar adevărul cu privire la ele nu va fi deloc ușor de găsit. Pe de altă parte se poate ca unele lucruri importante ascunse mai demult să iasă la suprafață în perioada următoare.

Unele persoane importante se vor ‘sabota’ singure sau vor fi ‘sabotate’ la nivel de imagine, dar vom avea parte și de sabotaj la nivel instituțional, sabotare a autorității, sabotaj al structurilor etc. Vom avea parte de mai multe scandaluri legate de delapidări, escrocherii, abuzuri de tot felul, prin comparație cu alte perioade, în special în apropierea conjuncției lui Saturn cu Neptun.

Fundamentele pe care se așază o mulțime de structuri mai vechi vor fi profund subminate. Partea bună este că anumite valori și concepții tradiționale care în etapa tranzitului lui Saturn prin Vărsător s-au dovedit în dezacord cu tendințele impuse de progresul social se vor ‘dizolva’ treptat în perioada care vine, lăsând locul pentru noile forme și idei mai viabile.

Vor exista și interpretări greșite ale datelor, alarme false, confuzie datorată unor informații contradictorii sau insuficient verificate. Pericolul de a ajunge într-o situație dezastruoasă este mare, în special în contextul actual (situație de război).

Dizolvarea structurilor. Ordine versus haos. Victimizare și salvare. Ajutorul social sau neglijare. Probleme sociale

La nivel colectiv vom experimenta o clătinare a fundamentelor vieții noastre sociale, senzația profundă – experimentată colectiv – că ceva se destramă. Saturn reprezintă economia, instituțiile și celelalte structuri și mecanisme sociale. Administrațiile vor face eforturi de a găsi soluții la problemele sociale pe care nu le mai pot înțelege și controla sau, alternativ, vor evita sau ascunde problemele, lăsând ca lucrurile să degenereze.

Tandemul Neptun și Saturn în Pești indică un ‘mélange’ între certitudine și incertitudine, implicare și neimplicare. În general, de-a lungul tranziturilor lui Saturn prin Pești se oscilează între senzația de neajutorare și impulsul de a-i salva pe alții. Apare necesitatea de a da o atenție sporită mecanismelor de ajutorare socială, dar  – datorită dualității zodiei Peștilor – există și tendința contrară de a neglija lucruri importante și de a evita asumarea responsabilității.

Peștii sunt asociați atât cu testele de credință și cu pierderea sensului, cât și găsirea unui sens superior. Nu vorbim aici despre frumoasele și mărețele sensuri pe care le configurăm în etapa Săgetătorului și care ne îndeamnă să căutăm ceva exotic, să ne îmbarcăm într-o mare aventură. În Pești, sensul poate fi doar spiritual și ține de acceptarea lucrurilor așa cum sunt și abandonul complet de sine. Aici abandonăm sensurile convenționale; orice ‘sens’ pragmatic am căuta aici face ca riscul de dezamăgire să fie foarte mare!

Perioadele cu Saturn în Pești sunt asociate cu accentuarea depresiei în rândurile populației. Saturn în Pești este mai degrabă tragic și depresiv! De-a lungul tranzitului său pesimismul se amplifică, impregnând atmosfera psihică globală. Constrângerile asociate cu perioada actuală vor fi resimțite în primul rând în plan spiritual/psihologic. În atmosfera vieții colective apare o senzație apăsătoare, de greutate și dificultate. Fatalistul Saturn afectează grav corzile sensibilității profunde a Peștilor și sentimentul profund la nivel colectiv va fi probabil acela că multe dintre experiențele care au loc acum sunt predestinate sau imposibil de gestionat. Acest lucru este adevărat pentru că, așa cum am arătat, Peștii sunt o zodie a finalității și a culegerii roadelor acțiunilor anterioare; doar reacția noastră la aceste efecte mai poate fi alterată acum.

Ca urmare a accentuării tendințelor depresive, se poate ca rata sinuciderilor să crească considerabil în perioada în care Saturn se va afla în Pești (vom auzi, probabil, și despre sinuciderea unei persoane celebre sau vom afla mai multe despre sinuciderea unei celebrități din trecut). Cantitatea de droguri, medicamente și alcool consumată va atinge, de asemenea niveluri extrem de ridicate. Rata șomajului va crește și ea în această perioadă la un nivel foarte ridicat comparativ cu ultimii ani.

Peștii sunt o zodie asociată, printre altele, cu epidemiile și probabil infamații noi legate de responsabilitatea pentru criza COVID vor fi revelate (sau ascunse). Există și riscurile (re)apariției unor epidemii.

Prizonierat. Izolare. ‘Înec’

Pe un anumit nivel Saturn în Pești indică un sentiment de izolare sau prizonierat – aici vorbim de o trăire experimentată colectiv (lucru foarte dificil de descris). ‘Iceberg-ul’ saturnian(ă) este izolat pe oceanul Peștilor – aceasta se poate referi la un anumit tip de agățare sau rezistență pe care o păstrăm (la nivel colectiv) față de anumite forme și structuri.

Tendința colectivă acum va fi de a încerca să conservăm ceva ce ni se pare important din vechiul ciclu. Parțial aceasta vine din nevoia de siguranță; sentimentul nostru de securitate este serios încercat în această perioadă. ‘Bărcile’ în care ne aflăm par fragile pe această mare de incertitudine, dar, încercând să ne apărăm de angoasa indusă de această fragilitate, ajungem să ne izolăm de alții. Vom experimenta senzația de ‘scufundare’ sau ‘înec’ și vom simți nevoia de a beneficia de o mână salvatoare.

Grupuri defavorizate și justiție spirituală. Reparații compensatorii

Istoric, Saturn în Pești a adus o anumită recunoaștere reprezentaților unor minorități etnice, rasiale sau de altă natură (ceea ce a implicat și o recunoaștere a valorilor minorităților respective). De exemplu, pe tranzitul lui Saturn prin Pești, Martin Luther King a câștigat premiul Nobel pentru pace, Sidney Poitier a fost primul afro-american care a câștigat premiul Oscar, Nelson Mandela a devenit președintele Africii de Sud (după ce, pe timpul precedentului tranzit al lui Saturn prin Pești a fost condamnat la închisoare pe viață).

Ca urmare, aș spune că anumite chestiuni rasiale sau cele legate de anumite minorități defavorizate vor ieși din nou în prim plan într-o manieră semnificativă.

Guru-și și secte apocaliptice în prim plan

Diferite evenimente care vor implica participarea unor secte apocaliptice, grupări New Age sau a liderilor lor vor fi, probabil, semnalate în această perioadă.

Extrapolez aceasta plecând de la observația mea că un astfel de tranzit favorizează tot felul de evenimente ciudate care implică astfel de grupări. De exemplu, în 1994, 48 de membri ai grupării oculte Ordinul Templului Solar (‘Ordre du Temple solaire’) s-au sinucis în masă ‘pentru a scăpa de ipocrizia și opresiunea din această lume’.

Teoriile conspiraționiste și apocaliptice sunt, așa cum am arătat, în acord cu semnificația tranzitului lui Saturn prin Pești.

Socialismul și Saturn în Pești

Multe dintre aceste tendințe progresiste care au apărut ca trend în ultimii ani au o orientare socialistă pronunțată. Egalitatea și justiția la nivel social, eliminarea diferențelor economice sunt, desigur scopuri pe care și socialismul le are. Dar se induce ideea că ar trebui să-ți placă ceea ce nu-ți place sau ți se pare respingător.

Se pune accentul pe ideea că ‘trebuie’ să îmbrățișăm cu toții anumite idei și atitudini (în caz contrar apare cenzura și marginalizarea). Saturn în Pești se referă la vinovăția, dar și la pedeapsa colectivă.

Zodia Peștilor esențializează utopiile sociale dezvoltate în etapa anterioară (Vărsătorul) în ‘semințe’ care vor impregna apoi terenul fertil al mentalității colective în ciclul saturnian următor. Orice ciclu al vieții sociale începe ‘capitalist’ și se încheie ‘socialist’!

Karl Marx a avut Saturn în Pești la nașterea sa, iar publicarea (în 1848) a celebrului său ‘Manifest Comunist’ a avut loc tot pe tranzitul lui Saturn în Pești. Această configurație indică nevoia profundă de uniformizare socială. Aceasta presupune o tentativă de abolire a ierarhiilor și categoriilor sociale, redistribuirea capitalului către domeniul public sau orientarea unei părți a bugetului de stat către chestiuni care nu au nici o legătură cu populația care a contribuit la respectivul buget.

La nivel politic unele idei și tendințe conservatoare se dovedesc perimate. Dar, având în vedere că Peștii rezonează în primul rând cu idealurile socialiste, tranzitul lui Saturn va testa și abordările menite să le implementeze și va realiza corecții aspre acolo unde ele se dovedesc complet lipsite de substanță.

Eliberarea de trecut și ‘rămășițele zilei’. Necesitatea sacrificiului

Cerința impusă de acest tranzit este de a sacrifica ceva ce până în acest moment a fost foarte important! Dar dacă la nivel individual natura unui astfel de sacrificiu poate fi mai ușor de identificat (ea se referă la simțul Ego-ului), la nivel colectiv este mult mai dificil. Ce anume trebuie (sau vom fi obligați) să sacrificăm?

O parte a cauzelor care s-au pus în mișcare în trecut și ne-au afectat – colectiv – de-a lungul ciclului saturnian care se încheie vor fi eliberate de la sine prin tranzitul în Pești. Dar, pe un alt plan, ne confruntăm în această ultimă etapă a ciclului cu ‘rămășițele zilei’ – amintiri ale unui trecut care a rămas mult timp adânc îngropat în noi, dar care acum este adus aproape de punctul revelației.

Pe de o parte, va fi o încercare de a recupera evenimentele și sentimentele din trecut și de a redescoperi istoria cu toate faptele ei mărețe și tragice. Pe de altă parte apare dificultatea – dar și necesitatea – de a da drumul trecutului, de a renunța șa agățarea de el pentru ca după intrarea lui Saturn în Berbec să începem să aducem în manifestare ceva nou. Dar chiar și abandonat, acesta nu ne va părăsi complet: trăirile/așteptările profunde asociate cu experiențele trecute sunt acum ‘imprimate’ în straturile profunde ale conștiinței și vor afecta experiența noastră din următorul ciclu și modul în care ne raportăm la viitor.

Acum sacrificăm o anumită idee sau trăire pe care o avem despre identitatea noastră colectivă, despre ceea ce suntem la nivel de umanitate – acest sacrificiu este însă foarte abstract și greu de pus în cuvinte.

Miturile realității și realitatea miturilor

Nimic din ceea ce ne imaginăm, nimic din ceea ce visăm nu este în zadar, indiferent cât de nerealist pare. Saturn în Pești esențializează nu doar răspunsurile noastre emoționale la efectele acțiunilor puse în mișcare în trecut, ci și idealurile, fanteziile și utopiile noastre secrete. Închipuirile pe care le-am plăsmuit în tot acest ciclu vor amprenta cu putere orientarea, motivațiile și așteptările noastre din ciclul următor (care începe la intrarea lui Saturn și a lui Neptun în Berbec).

În același timp, pentru că Saturn în Peștii are o dublă valență, acest tranzit ne ajută să deconstruim ‘realitatea’ și să dispersăm unele dintre iluziile cu care ne-am îmbătat în trecut și, pe de altă parte, să ‘distorsionăm’, să ‘mitologizăm’ unele dintre datele istoriei noastre colective.

La nivel individual

Saturn în Pești va fi foarte semnificativ și în plan personal dacă la nașterea ta Saturn era în Pești. În această situație, în funcție de gradul zodiacal precis asociat acestei poziții vei experimenta o reîntoarcere a lui Saturn la poziția natală.

Mai precis, dacă te-ai născut în unul din intervalele:

21 mai 1993 – 30 iunie 1993

28 ianuarie 1994 – 7 aprilie 1996

24 martie 1964 – 3 martie 1967

vei experimenta reîntoarcerea lui Saturn cândva în intervalul 7 martie 2023 – 25 mai 2025 (și, dacă Saturn se afla la ultimele grade din Pești, și în intervalul 1 septembrie 2025 – 14 februarie 2026).

Saturn va fi foarte semnificativ și dacă ai Soarele, Luna (și într-o mai mică măsură și Mercur, Venus, Marte sau Jupiter) în Pești, sau dacă ele erau în Fecioară. Planetele din Gemeni și Săgetător vor fi puternic tensionate de acest tranzit saturnian prin Pești.

Saturn va fi în special semnificativ dacă în horoscopul tău natal, Ascendentul, Descendentul, Mijlocul Cerului sau Fundul Cerului sau unul dintre guvernatorii acestor puncte este în Pești. De altfel, sectorul horoscopului peste care zodia Peștilor se suprapune și, într-o mare măsură – sectorul opus acestuia vor fi puternic stimulate de acest tranzit saturnian.

Teme legate de responsabilizare, planificare, ordonare, ierarhizare și structurare a valorilor, realizare obiectivă, maturizare, siguranță vor marca puternic modul în care semnificațiile acestor indicatori se traduc în viața ta. Vei întâmpina anumite limitări și obstacole importante, capacitatea ta de a exprima cea mai bună fațetă a atributelor și funcțiilor simbolizate de acești indicatori va fi puternic testată prin diferite situații de viață problematice. Dar, prin efort, disciplină și răbdare vei reuși să depășești unele dintre aceste obstacole, să treci peste încercările care apar și să concretizezi unele dintre obiectivele tale importante.

Tema renunțării va fi extrem de importantă în viața ta! Va trebui să renunți la ceva ce consideri important sau îți dorești foarte tare să realizezi sau să obții (dar, de fapt, nu-ți este cu adevărat de folos! Va trebui să realizezi un sacrificiu în sectorul în care Peștii se află în harta ta natală, sau în legătură cu semnificația planetei pe care Saturn o traversează sau o ‘privește’ prin tranzit.

Sarcina cea mai importantă pe care o ai de-a lungul acestui tranzit este de a abandona identificarea cu o idee limitată despre tine; tu nu ești nici corpul tău, nici mintea ta, nici funcția ta profesională, nici realizările tale sociale, nici succesul sau eșecurile pe care le-ai avut! Ți se cere abandonarea atașamentului față de rezultatele – plăcute sau neplăcute – ale acțiunilor tale asociate cu acel sector, astfel încât o porție importantă a cauzelor care îl condiționează să fie complet eliberate.

Succes!