Pluto a intrat în Vărsător în 23 martie și va tranzita această zodie până în ianuarie 2044, cu excepția a două perioade de revenire în zodia precedentă (Capricornul) între 11 iunie 2023 și 21 ianuarie și 2024 și între 1 septembrie și 11 noiembrie 2024.

Semnificația generală a lui Pluto în tranzit

Așa cum am arătat cu alte ocazii – și în contrast cu ceea ce mulți astrologi și persoane care nu înțeleg bazele astrologiei afirmă – zodiile nu reprezintă ‘influențe’ stelare/cosmice, ci etape naturale/arhetipale de dezvoltare active la nivelul vieții terestre și, în același timp, la nivel de conștiință (individuală și colectivă). Ele sunt, în același timp, și energii care animă viața și psihismul individual și colectiv. Ca urmare, la nivel colectiv, intrarea unei planete (în special a uneia aflată în afara orbitei terestre) într-o nouă zodie indică trecerea la o nouă etapă de dezvoltare socială și spirituală. Un factor activ, dinamic (simbolizat de planetă) interacționează cu o ‘matrice formatoare’ (zodia) pentru a genera noi motivații, orientări, structuri și circumstanțe în viața colectivă. Trendurile noi indicate de tranziturile lui Marte, Ceres, Jupiter și Saturn sunt active pe o durată mai scurtă. Pe de altă parte, tranziturile corpurilor trans-saturniene (Uranus, Neptun, Pluto, Eris etc) indică trenduri mai profunde și mai persistente, cu efecte majore.

Într-un misterios acord cu simbolismul său astrologic, lui Pluto i-a fost atribuit numele zeului roman cu același nume (gr. Plouton). Semnificațiile lui Pluto corespund într-o mare măsură cu atributele asociate cu acest zeu (și cu Hades, care îi corespunde lui Pluto în mitologia greacă). Pluton/Hades era zeul abisului subteran. O astfel de corespondență între denumirea atribuită de astronomi unui corp celest nou descoperit și semnificațiile sale astrologice nu apare de fiecare dată. De pildă, funcțiile mitologice ale zeului asociat cu planeta Uranus (Ouranos, Caelus) nu se potrivesc chiar atât de bine cu semnificația astrologică a planetei (aceasta fiind într-un mai mare acord cu arhetipul prometeic). Dar poate că, în cazul lui Pluto, Providența a făcut ca denumirea să nu fi fost propusă de astronomi, ci de o fetiță de 11 ani… Planetoidul a fost descoperit de astronomul Clyde Tombaugh în 1930, la mai mulți ani după ce existența sa (sub numele de ‘Planeta X’) a fost teoretizată – și orbita ei aproximată – de astronomul Percival Lowell. La scurt timp, Venetia Burney din Oxford, Anglia, i-a spus bunicului ei că și-ar dori ca planeta nou descoperită să fie numită după zeul roman al lumii subterane, iar bunicul ei a transmis această denumire – ca propunere – Observatorului Lowell. Această denumire a fost selectată din 1000 de alte propuneri (și interesant este și că inițialele prenumelui și numelui lui Lowell constituie primele două litere ale acestei denumiri).

Simbolic, în astrologie tranzitul lui Pluto indică o schimbare majoră de orientare în Conștiința Colectivă. La fel ca Uranus și Neptun, Pluto nu simbolizează aspecte centrale ale vieții noastre convenționale, ci mai degrabă aduce în prim plan teme cu caracter potențial sau periferic care, deocamdată, sunt fie inaccesibile puterii noastre de înțelegere și integrare, fie respinse sau neglijate ca urmare a convențiilor în vigoare și cutumelor existente la nivel social (care sunt simbolizate de planetele vizibile).

Ceea ce – individual sau colectiv – am neglijat, ascuns sau refulat de-a lungul multor ani, decenii, secole, generații sau vieți este înmagazinat/întipărit în ceea ce eu numesc ‘memoria zodiacală’ a indivizilor și colectivităților (adică în substraturile Inconștientului acestora); tot acolo găsim și un potențial neexplorat încă al vieții noastre.

Tranziturile corpurilor trans-saturniene – în cazul de față Pluto – printr-o zodie indică reorientări majore ale Conștiinței Colective de la un set de astfel de posibilități și întipăriri la altul. Ele indică și ‘fixații’ puternice pe care le avem asupra anumitor categorii de experiențe cu caracter marginal/tabu/neintegrat și faptul că astfel de elemente sunt reprimate sau, din contră, ele intră cu putere în spațiul conștiinței de-a lungul acestui tranzit. La nivel colectiv toate acestea declanșează transformări profunde, dar greu de înțeles și de gestionat tocmai datorită originii lor subliminale și faptului că ascund – sau uneori revelează – anumite frustrări și frământări subterane. Atunci când devin accesibile luminii conștiinței, exprimarea și efectele lor sunt percepute ca având un caracter radical sau extrem, adesea șocant/traumatizant.

Ca urmare, deși ne apar drept marginale, aceste pulsiuni plutoniene pot bulversa conștiința atunci când ele se revelează acesteia, pentru că întreaga energie acumulată și concentrată în ele (ce a fost respinsă sau neglijată anterior) se va revărsa cu putere și va izbi lumea până atunci așezată și ‘sigură’ a structurilor saturniene. În cele mai multe situații avem tendința de a încerca să ținem sub control aceste impulsuri și a le înăbuși, pentru că, din perspectiva noastră obișnuită, ele sunt inacceptabile. Anticii greci încercau teama de a vorbi despre Plouton/Hades – numele său nu era rostit/invocat pentru a nu trezi zeul din adâncuri (asociat printre altele și cu Infernul și Moartea) într-o toană proastă. Asemenea lor, pe nivelul plutonian de experiență generăm sau luăm contactul cu o mulțime de tabuuri (și cu frica, rușinea și vinovăția ce sunt asociate cu ele).

Anumite porniri, dorințe sau convingeri care ni se par de neacceptat sau de care ne este rușine sunt (sau au fost cândva) împinse pe tărâmul plutonian al uitării fiind ulterior readuse în plan conștient într-o formă diferită. Contactul lui Pluto cu zodia în care se află și cu celelalte planete indică natura acestor ‘reziduuri’ care trebuie purificate și (re)integrate în conștiință. Aceasta implică inițial un proces de reformă radicală menită să conducă la acceptarea acestor pulsiuni profunde și la integrarea lor pe un nivel superior. În lipsa unui demers matur și conștient, de includere a lor, aceste porniri/tendințe abisale duc la pervertirea, colapsul sau dezintegrarea a tot ce este simbolizat de zodia și planetele cu care Pluto ia contact. Pluto este energia nucleară a Inconștientului Colectiv; el condensează în sine un potențial exploziv, simultan distructiv și purificator.

Pluto ne ajută să ne trezim la adevărata realitate și să vedem lucrurile pe care refuzăm să le acceptăm despre noi (ca indivizi sau ca societate). El funcționează dincolo de vălurile fascinante, dar inconsistente ale lui Neptun și ne ajută să privim în abisul propriei noastre existențe.

Pluto în Capricorn

Până în noiembrie 2024 Pluto va concluziona tranzitul său prin Capricorn (început în ianuarie 2008).

La intrarea sa în Capricorn, Pluto a început un proces complex de reformare a sistemelor și ierarhiilor în plan politic, administrativ, economic (acestea fiind natural asociate cu această zodie).

2008 a fost anul Marii Recesiuni economice care a zguduit lumea financiară, piața imobiliară, piața muncii și alte sectoare importante. Tot în 2008, americanii au avut primul om de culoare care a câștigat cursa pentru funcția de președinte al SUA, iar 8 ani mai târziu prima persoană de sex feminin care a ajuns în runda finală a campaniei pentru președinție.

Observăm că startul acestui tranzit corespunde și startului conflictului dintre Rusia și Ucraina/NATO. În aprilie 2008, la summitul NATO din București, în pofida tuturor avertismentelor trimise de Rusia și a celor primite de la mai mulți diplomați americani care înțelegeau bine politica Rusiei, Statele Unite a invitat Ucraina să înceapă procesul de aderare la NATO, indicând astfel faptul că nu era dispusă deloc să țină seama de îngrijorările Rusiei legate securitate și că dorea să-și extindă hegemonia până la granița cu Rusia, încălcând astfel toate promisiunile făcute acesteia la momentul dezmembrării Uniunii Sovietice. Este ușor de înțeles faptul că rușii nu vor arme nucleare îndreptate către ei chiar de la granița lor cu Ucraina.

Perioada asociată tranzitului lui Pluto în Capricorn a corespuns și cu alte trenduri asociate cu acesta (la nivel de semnificație). Contestarea ierarhiilor saturniene/patriarhale s-a reflectat și în mișcări sociale (ex. #MeToo), ampla opoziție împotriva lui Donald Trump.

Pluto în Capricorn se referă și la corupția sistemelor, dar și la măsuri radicale ce implică aplicarea strictă a legii. În România, în această perioadă am avut o amplă reformă a sistemului de justiție, cu o femeie (Laura Codruța Koveși) în fruntea luptei anti-corupție (ea fiind și persoana care are mari șanse de a câștiga cursa prezidențială în România în 2024).

Tranzitul lui Pluto prin Vărsător

Pentru că funcționează pe un nivel atât de profund, acest tranzit este greu de înțeles și anticipat. Ultima oară când Pluto s-a aflat în Vărsător a fost între 1777 și 1798. A fost perioada marilor revoluții din Franța și America care au afirmat unele idealuri democratice: ‘libertate, egalitate, fraternitate’ și independență (specifice semnificațiilor zodiei Vărsătorului). Prima constituție democratică a apărut tot în cea perioadă.

A fost și perioada în care au apărut mai multe societăți elitiste, ca de pildă gruparea ‘Illuminati’ care declara că avea drept misiune ‘se opună superstiției, obscurantismului, influenței religioase asupra vieții publice și abuzurilor puterii de stat’, altfel spus să afirme câteva dintre idealurile Vărsătorului.

Chiar dacă Pluto nu fusese încă descoperit la acea vreme (deci semnificațiile sale nu erau încă facil de integrat în conștiința colectivă) – și Uranus și-a pus cea mai importantă amprentă asupra perioadei respective, fiind descoperit în 1781 – totuși tranzitul său prin Vărsător a fost în acord cu natura reformatoare a trendurilor active atunci.

La ce ne putem aștepta de-a lungul tranzitului care începe acum?

Vărsătorul este asociat cu științele, inovația, progresul și reforma socială, iar Pluto va avea tendința de a scoate la suprafață (sau – în alte situații – de a înăbuși) într-o manieră radicală anumite potențialități sau chestiuni care sunt deocamdată marginalizate în plan social și științific.  

Vom asista probabil la reforme sociale ample. Ne putem aștepta ca tranzitul lui Pluto prin Vărsător să reflecte transformări semnificative la nivelul structurilor și instituțiilor sociale, cum ar fi guvernarea, educația și asistența medicală. Poate fi un impuls pentru o mai mare transparență, responsabilitate și justiție socială, precum și un accent pe drepturile individuale și libertatea personală.

O mulțime de alianțe și organizații de importanță regională sau globală vor fi reorganizate; importanța/influența unora va deveni foarte mare iar altele, din contră, vor căpăta din ce în ce mai puțină importanță sau vor dispărea complet. Astfel de tendințe vor afecta probabil Uniunea Europeană, NATO și alte alianțe economice sau militare.  

Mai mult ca sigur, acest tranzit va aduce și transformări uluitoare în domeniul tehnologic (cu dezvoltări ale inteligenței artificială sau alte tehnologii de ultimă oră care vor remodela lumea așa cum o cunoaștem).

Și vor fi multe alte transformări – cu caracter mai specific – pe care le voi discuta cu ocazia viitoarelor articole despre tranzitul lui Pluto în relație cu ceilalți indicatori astrologici. Importantă – deși mult mai greu de descifrat – mi se pare și cuadratura partilă pe care Pluto o face (de o vreme-ncoace) cu Haumea (aflată acum în primul grad al Scorpionului)

Însă ceea ce ar trebui să ne intereseze mai mult este semnificația pe care tranzitul lui Pluto o are în viețile noastre individuale, asta pentru că nu putem face prea multe pentru a altera impactul său global.

Ce ai de făcut de-a lungul acestui tranzit?

Pentru că se referă la tendințe profunde care izvorăsc din Inconștient, cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să cauți să devii conștient(ă) de noile tendințe profunde care se stabilesc atât la în viața colectivă, cât și – mai ales – în viața ta personală ca urmare a impactului acestui tranzit al lui Pluton asupra indicatorilor din propriul tău horoscop. Aceasta presupune o adevărată ‘revoluție’ la nivel conștiinței tale (și simultan o ‘evoluție’ incrementală a acesteia): creștem spiritual cu cât devenim mai capabili de a integra în conștiință aspecte din ce în ce mai profunde sau periferice. Nu vom putea controla – sub nici o formă! – impulsurile profunde și evenimentele colective asociate cu acest tranzit, dar putem căuta să ne aliniem (într-un mod cât mai armonios) cu fluxul lor transformator.

Mai precis, e bine să avem în vedere natura casei zodiacale prin care Pluton tocmai începe să tranziteze, anticipând transformări majore în acel sector de-a lungul următoarelor două decenii. De pildă dacă Ascendentul tău natal este în Gemeni, a 5-a casă zodiacală (Vărsătorul), reprezentând creativitatea și copii va fi influențată; dacă Ascendentul este în Rac – a 6-a casă care se referă la munca și sarcinile obligatorii/de rutină, la problemele vieții cotidiene – și soluțiile sau dificultatea de a le rezolva (pentru o evaluare mai precisă trebuie însă să ții seama de gradul exact al Ascendentului).

Planetele din horoscopul tău natal ce vor fi tranzitate (prin conjuncție sau aspect) de Pluto, precum și domeniile/temele de viață pe care ele le reprezintă vor fi și ele semnificative.

Atenție!

Dacă ești născut(ă)

-chiar la începutul zodiilor Vărsător, Leu, Taur, Scorpion (și, într-o mai mică măsură Balanță și Gemeni) sau

-chiar la finalul zodiilor Capricorn, Rac, Berbec, Balanță (și – într-o mai mică măsură – Taur și Fecioară),

sau dacă ai planete sau alte puncte importante din horoscop în aceste poziții, vei simți din plin efectele mișcării de ‘du-te – vino’ (în Vărsător și înapoi în Capricorn) pe care o va face de-a lungul următorilor 3 ani!).   

Dacă te-ai născut când Soarele se afla în primele trei grade ale zodiilor de la punctul ‘a’ (deci într-una dintre primele trei zile care au marcat startul lor în anul nașterii tale) sau în ultimele trei grade ale zodiilor de la punctul ‘b’ (deci într-una dintre cele trei zile ce au marcat finalul acestor zodii în anul nașterii tale), Pluto va face două sau (în unele cazuri) chiar trei sau patru conjuncții/aspecte succesive exacte (‘partile’) cu Soarele tău natal în perioada (martie 2023-februarie 2026).

Acest lucru va avea un profund impact asupra vieții tale la nivel de orientare, motivație. Acestea vor fi transformate din rădăcini – va apărea o reorientare majoră. Vei experimenta reformulări majore în domeniile de viață influențate direct de Soare în horoscopul natal.

Într-o exprimare pozitivă a acestui tranzit vei găsi puterea de a realiza o reorientare radicală într-un domeniu în care ți-ai dorit demult să faci acest lucru și capacitatea de a purifica sau ‘alchimiza’ anumite impulsuri, amintiri, emoții cu caracter problematic. Tranzitul poate fi un impuls către a-ți schimba din rădăcini viața (sau un anumit sector particular al acesteia)

Într-o manifestare mai puțin favorabilă, vei experimenta zbucium, angoasă, resentimente și tendințe compulsive/distructive. Tranzitul poate fi însoțit de situații cu caracter traumatizant, umilitor, de abuzuri, manipulare, șantaj, răzbunare etc. Vei avea tendința de a înăbuși impulsuri naturale sau de a ascunde informații sau de a mușamaliza anumite fapte cu caracter reprobabil. Suferința, doliul sau chiar moartea pot rezulta ca efect al acestui tranzit.

Astfel de transformări radicale apar și dacă ai Luna, Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn sau pivoții temei natale (ASC, DSC, MC, FC) sau Ascendentul Lunar într-una sau alta din pozițiile indicate mai sus! Astfel de tranzituri sunt caracterizate printr-o mare intensitate și important va fi și modul în care vei gestiona trăirile intense, copleșitoare care le însoțesc.