Una dintre cele mai sigure metode de a evalua validitatea zodiacului nirayana este de a compara indicațiile horoscopice legate de personalitatea și temperamentul unei persoane cu aceleași indicații care rezultă din aplicarea zodiacului tropical. O soluție pe care am găsit-o este de a compara aceste indicații în cazul unor persoane în cazul cărora pozițiile majorității planetelor și luminariilor sau poziția planetei dominante schimbă semnul zodiacal ca urmare a trecerii de la zodiacul nirayana la cel sayana, iar cazurile cu adevărat concludente sunt cele în care planetele în cauză sunt aglomerate într-unul sau două semne zodiacale.

Să luăm câteva exemple.

1.Actrița americană Jessica Alba

născută în 28 Aprilie 1981, ora 13:51, în Pomona, California, este un adevarat sex-simbol.

Jessica Alba at TechCrunch Disrupt San Francisco 2012 02 (cropped)

În horoscopul bazat pe zodiacul tropical, actrița are Soarele și nu mai puțin de alte 6 planete (Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn și Pluto) în semnele guvernate de Venus (Taurul și Balanța).

Venus este deci guvernatorul horoscopului (sau ceea ce, în astrologia modernă occidentală poartă numele de regent global) și formează o puternică raja-yoga (o combinație regală) cu Soarele- care este guvernatorul Ascendentului.

Supremația lui Venus în horoscopul nativei este confirmată, în mod foarte evident, de temperamentul, personalitatea și viața actriței. Votată de nenumărate ori în topul celor mai frumoase femei ale lumii, actrița joacă adesea roluri în care feminitatea, grația, erotismul, puterea de seducție, dulceața, bunătatea, blândețea, subtilitatea și rafinamentul sunt esențiale. (Chiar și rolurile sale ‘negative’ sunt încărcate de erotism și feminitate). Viața sa personală este și ea profund marcată de influența venusiană.

În horoscopul bazat pe zodiacul sideral, toate planetele din semnele guvernate de Venus se mută în alte semne: Venus, Soarele, Marte și Mercur în Berbec, iar planetele din Balanța în Fecioară. Luna, un alt indicator al feminității, își păstrează poziția din Vărsător. În acest fel, guvernatorul temei sale astrologice devine Marte.

În nici un caz însă, ‘colțurosul’, impulsivul și bătăiosul stil marțian nu se potrivește cu felul de a fi al actriței! Soarele participă, și aici, la formarea unei puternice raja-yoga împreună cu Marte, dar această yoga din Berbec nu reflectă fidel viața și personalitatea actriței.

2. Actorul neo-zeelandez Russell Crowe

născut în 7 aprilie 1964 la Weelington, Noua Zeelandă, are, conform Zodiacului Tropical, Soarele, Marte și Jupiter în Berbec, semn care se potrivește temperamentului său coleric din viața de zi cu zi (unde își apără intimitatea cu pumnii), dar mai ales rolurilor sale celebre de exponent al arhetipului eroului masculin / luptătorului (vezi filmele Gladiator, L.A. Confidential, Cinderella Man, Proof of Life, Master and Commander, Robin Hood, 3:10 to Yuma, Noe etc). Majoritatea rolurilor sale sunt roluri de caracter, profund corelate cu natura guvernatorului temei sale astrologice: Marte din Berbec.

Russel Crowe într-o scenă din filmul Gladiatorul

În zodiacul nirayana/sideral, Soarele și Marte – planetele masculinității, se mută în Pești, poziție zodiacală care nu este în conformitate cu temperamentul manifestat de actor în viața sa personală și pe platoul de filmare. Caracterul său franc, direct, deschis și vigoarea dinamismului său nu se potrivesc cu natura mai subtilă, ascunsă și adesea evazivă a semnului Peștilor.

3. Actorul japonez Toshiro Mifune

Născut în 1 aprilie 1920, a întruchipat eroii celor mai frumoase filme cu samurai. Soarele și Marte -planetele care guvernează vīrya (vigoarea masculină) sunt în semne guvernate de Marte (Soarele este în Berbec, iar Marte în Scorpion). Akira Kurosawa, celebrul regizor japonez, a descris prima audiție cu Mifune în termeni care ilustrează cât se poate de bine temperamentul lui Mifune și natura jocului actoricesc al acestuia.

Un tânăr s-a năpustit în încăpere într-o frenezie violentă…era mai înspăimântător decât o fiară rănită care încearcă să scape din laț. Eram paralizat de spaimă!

Natura intensă și dinamică a jocului și rolurilor lui Mifune din filme ca 7 Samurai, Yojimbo, Samurai, Shogun, Sanjuro, Rashomon sau The Sword of Doom nu ar putea fi indicată la fel de elocvent de poziționarea acelorași planete în semnele exaltării și domiciliului lui Venus (Soarele în Pești și Marte în Balanță) în cazul folosirii zodiacului sideral/nirayana. (Marte în Balanță poate fi foarte bătăios, violent și competitiv, dar nu are intensitatea și dramatismul lui Marte în Scorpion, fiind debilitat și reactiv). 

Din aceste exemple rezultă (cât se poate de clar, consider eu) că folosind zodiacul tropical se poate descrie mult mai bine temperamentul cuiva. În postările viitoare voi veni cu multe alte exemple în sprijinul acestei afirmații.