Ca semn fix de Pământ, Taurul este ‘materialistul’ Zodiacului. Principiul de bază care animă etapa Taurului este cel al substanțializării. După izbucnirea de viață și elanul energic motivat de dorința de afirmare a eului din etapa precedentă, în Taur avem nevoie să ne așezăm pe un teren stabil și confortabil. Etapa Berbecului a fost cea mai masculină etapă a zodiacului (fiind în asociere cu Marte și cu Soarele) – este o etapă dinamică, Yang. Taurul este cea mai feminină etapă zodiacală (fiind asociată cu Venus și Luna) – este o etapă Yin de acumulare lentă și conservare. Ca în orice alt proces, și aici Yin-ul urmează Yang-ului: cea mai dinamică și explozivă etapă zodiacală este urmată de cea mai inerțială fază zodiacală. Impulsul nestăpânit al Berbecului se dorește acum frânat și stabilizat, manifestarea riscantă și imprevizibilă a acestuia trebuie acum compensată printr-o activitate previzibilă, pragmatică, orientată către obținerea unor asigurări și beneficii consistente și permanente. Elanul visceral al eu-lui din etapa Berbecului are acum nevoie să se îmbrace cu substanță, să devină cât se poate de ‘material’ pentru a avea cu adevărat un impact în lume.

Animalul emblematic pentru această etapă zodiacală, Taurul este foarte potrivit pentru a simboliza principiul substanțializării, al materialității. El este masiv și greoi, dar foarte puternic, indicând astfel vitalitatea uriașă conținută în această etapă solară. În Emisfera Nordică a Pământului, perioada care corespunde Taurului (ultima decadă a lunii aprilie și primele două decade ale lunii mai) este asociată cu cele mai importante activități agricole. Această etapă marchează perioada cea mai fecundă a sezonului de vegetație și mulți fermieri și muncitori agricoli sunt ocupați cu pregătirea solului, plantarea semințelor și îngrijirea culturilor. De asemenea, multe companii își intensifică operațiunile în această perioadă. Oamenii încep să petreacă mai mult timp în aer liber și să se angajeze în activități precum grădinăritul și construcția sau îmbunătățirea locuințelor. Pământul este foarte fertil, vremea este în general blândă și plăcută, iar ziua/lumina este în creștere, toate indicând – simbolic – câteva dintre nevoile și atributele importante ale zodiei Taurului. 

Dar să trecem acum în revistă câteva dintre aceste nevoi și atribute care derivă din caracterul substanțial al energiei Taurului.

Acest conținut este destinat abonaților

Introdu adresa ta de email pentru a debloca acest conținut. Accesul este GRATUIT!
Adresa ta de email este 100% protejată de spam!

Acumulare, stocare și conservare. Economisire și profitabilitate

Pentru a împlini nevoia sa de substanță, Taurul stochează tot ceea ce consideră că ar putea constitui material de susținere pentru activitățile sale. Este zodia maximei acumulări. În urma tuturor activităților sale, Taurul vrea să rămână cu ceva de valoare, să existe un profit net și o rezervă pentru viitor. Fiind preocupat de dobândire și consolidare, el va căuta să maximizeze ceea ce vine către el și să minimizeze ceea ce pleacă de la el.

În etapa Taurului vrem să ne asigurăm cu suficiente resurse pentru a putea rezista o perioadă îndelungată. Aceasta nevoie de a aduna și stoca nu ține doar de lucruri, ci și de informații sau trăiri. În Taur vom stoca o mulțime de informații despre un anumit subiect, din dorința de a ne proteja sau de a ne asigura că știm ce să facem în situații neprevăzute. De exemplu, aici vom studia toate informațiile disponibile despre un produs înainte de a-l achiziționa, evaluând îndelung diferitele sortimente, realizând tot felul de comparații cu alte produse/sortimente, iar apoi, după achiziționare, vom citi din scoarță în scoarță și vom memora toate instrucțiunile de utilizare pentru respectivul produs. În Taur vrem să fim pregătiți pentru orice eventualitate, nu vrem să fim prinși pe piciorul greșit. Și, de asemenea, ținem cu orice preț să eliminăm erorile asociate cu etapa precedentă, Berbecul: aici evităm să acționăm impulsiv și să ne expunem la riscuri inutile. La fel procedăm și în plan emoțional: în Taur ‘stocăm’ trăirile – am vrea parcă să le materializăm, să le facem palpabile pentru ca ele să ne ‘atingă’ cu adevărat și să dobândească astfel sens. În Taur adunăm însă și o mulțime de lucruri, idei și stări care nu ne sunt imediat (sau neapărat) necesare (deși în această etapă nu le vom considera așa). În etapa Taurului vrem să obținem, să posedăm lucruri, bani, cunoaștere… alte ființe. Chiar și legăturile noastre cu alți oameni sunt marcate de ideea de posesiune.

Ceea ce contează în această etapă este în primul rând cantitatea; viața este abordată într-o manieră extensivă. Taurul are nevoie de multă ‘substanță’ pentru a se simți în siguranță (și de foarte multă pentru a se simți cu adevărat satisfăcut!). Toată această substanță devine energie potențială ce poate fi activată la nevoie, eșalonat (nu vei dori ca această masă de substanță să fie trezită din inerția ei de un impuls brutal; într-un astfel de caz Taurul va deveni furios și necontrolat, nimicind tot ce-i iese în cale, asemenea tăurașului Fernando din îndrăgitul desen animat…).

În Taur creșterea este precaută și sigură. Aici nu avem încredere în metodele prea rapide de acumulare și – în general – disprețuim scurtăturile și strategiile neverificate. Acumulăm treptat resurse pentru a spori substanța și, implicit, starea de securitate și confort și punem rezerve de o parte pentru a ne asigura bunăstarea viitoare.

Taurul nu dă drumul cu ușurință la ceea ce are; acesta este și motivul pentru care a pierde sau a fi deposedați de ceea ce am acumulat din greu este cea mai mare tragedie care ni se poate petrece în această etapă. O pierdere implică automat și sentimentul eșecului total, pentru că toate eforturile noastre au fost investite în actul acumulării. Însă, nu de puține ori pierderea este necesară pentru a face loc pentru ceva mai bun, pentru a lăsa ca noul să intre în viața noastră sau pentru a ne orienta către realitatea spirituală pe care aici avem o mai mare tendință să o neglijăm.

Interesul propriu va prima aici în fața oricăror alte considerente. În etapa Taurului, relațiile sunt simple, bazate pe interese cât se poate de palpabile și pe obținerea de beneficii. Am vrea ca din orice acțiune sau interacțiune să rămânem cu ceva pozitiv, cu un profit. Dacă ne-am convins că, într-o anumită situație, o cheltuială energetică nu ar fi răsplătită printr-un câștig și mai mare de energie/resurse, mai bine rămânem inactivi pentru a economisi energie. Această atitudine contribuie la stocarea energiei și la generarea substanței. Prin acumulare, energia se transformă în substanță/materie, prin activitate materia se transformă în energie; cheltuind energia, substanța se reduce. În Taur dorim să acumulăm substanță și să blocăm orice posibilitate de risipă.

Soliditate, greutate și densitate

În Taur, lucrurile  – dar și ideile – sunt considerate importante sau valoroase dacă avem senzația că au suficientă greutate și consistență. La fel ca în etapa Balanței, vom cântări mereu ideile și lucrurile, dar – spre deosebire de zodia Balanței – această cântărire nu se realizează în scopul comparării și echilibrării. În Taur evaluăm lucrurile în raport cu anumite senzații familiare, predefinite, pe care le avem în legătură cu lucrurile despre care în prealabil am căzut de acord că sunt valoroase, confortabile, plăcute sau importante. Evocăm – instinctiv – senzațiile pe care le-am avut în trecut cu privire la lucruri similare și determinăm dacă lucrurile/situațiile pe care le evaluăm în prezent au sau nu aceeași greutate. În general, în etapa Taurului se consideră că ceea ce atârnă greu în acest cântar psihic (sau – adesea – ceea ce a fost obținut din greu) are și trăinicie și valoare. Vrem ca argumentele primite să fie solide și să existe un fel de ‘densitate’ la nivelul trăirilor și motivațiilor.

În Taur avem tendința de a ‘rumega’ trăirile și datele experiențelor noastre și avem nevoie de mai mult timp pentru a le procesa și integra. Aici digerăm lent ‘hrana’ obținută prin intermediul simțurilor în scopul de a extrage esențele senzațiilor pe care le avem cu privire la lucruri/situații. Apoi adăugăm aceste esențe la ceea ce cunoaștem deja despre acele lucruri și determinăm astfel valoarea lor.

Fiind un senzitiv, Taurul este sceptic față de lucrurile care nu par să aibă substanță; simplele abstractizări nu îl satisfac. Chiar și pentru nativii cei mai sofisticați din punct de vedere intelectual – care au o dominantă astrologică de tip Taur – experiența senzorială joacă un rol esențial în configurarea filozofiei lor de viață.

Stabilitate, continuitate, permanentizare

Prin opoziție cu terenul instabil, mlăștinos sau – am putea spune – cu nisipurile mișcătoare ale zodiei opuse (Scorpionul), în Taur eul are nevoie de un teren foarte stabil pentru ființare. Și am văzut că ceea ce dă Taurului senzația de stabilitate este contactul cu ceva greu și substanțial (de cele mai multe ori de natură materială/fizică). În Taur am vrea să ne așezăm într-o stare (confortabilă) fixă, permanentă. Am vrea ca – după toate eforturile mari pe care le facem – să ajungem într-un fel de nemișcare extatică. Dar avem nevoie aici de multe resurse și de asigurări permanente pentru a ne simți cu adevărat stabilizați.

În relațiile care se stabilesc în etapa Taurului, această orientare către stabilitate conduce la încredere din partea celorlalți. Pentru că persoana este fixată ferm pe o anumită direcție, ceilalți au senzația că se pot baza pe ea și că este o persoană responsabilă. Totuși atunci când această orientare către stabilitate și fixitate este împinsă la exces, se ajunge la stagnare și complacere. În etapa Taurului există cel mai mare risc de a rămâne blocați în situații care nu duc niciunde (sau – mai rău! – care ne conduc către regres).   

Lentoare și răbdare

Totul decurge lent în etapa Taurului. Chiar și în situații care presupun dinamism și schimbări/fluctuații rapide, Taurul are capacitatea de a încetini cumva viteza și de a-și da timp pentru a găsi în el o zonă de liniște și simplitate în care să nu se simtă presat de cerințele vieții exterioare.

În nici un caz nu vei putea impune ritmul tău unui nativ cu o dominantă Taur; el are propriul său ritm și nu vei putea să-l deviezi sau să-l grăbești! El va tergiversa lucrurile până ce va acumula suficientă motivație pentru a trece la acțiune (sau se va împotrivi cu încăpățânare oricăror încercări ale altora de a-l deranja de la ceea ce face).

Dar toate aceste calități menționate până acum ne ajută să avem foarte multă răbdare. Prin contrast puternic cu impulsivul Berbec, Taurul are o imensă răbdare atunci când trebuie să gestioneze diferitele situații sau probleme. Și odată ce s-a asigurat că e bine să pornească pe un anumit drum, el va înainta lent, dar sigur, cu o tenacitate uriașă, către ținta sa.

Simplitate, naturalețe și contemplare

Primele două zodii ale primăverii sunt caracterizate de simplitate în abordare. La fel ca în Berbec, în sectorul ocupat de Taur nu putem – și nu avem dispoziția necesară pentru a – gestiona trăiri și idei complexe. Taurul are la dispoziție o gamă foarte redusă de trăiri în baza cărora filtrează realitatea, iar aceasta conduce la o simplificare a lucrurilor. Aici nu avem de-a face cu complicatele legături intelectuale care se dezvoltă în etapa următoare (Gemenii) sau cu copleșitoarele trăiri care invadează viața psihică în zodia Racului (și în nici un caz nu suntem echipați să gestionăm rafinatele idei și trăiri ale Vărsătorului și, respectiv, Peștilor – semnele de la finalul Zodiacului). În etapa Taurului lucrurile trebuie să fie simple, evidente și ‘de bun simț’! Evităm complicațiile, pentru că ele conduc la incertitudine (iar aici apreciem stabilitatea). De asemenea, suntem foarte bine ancorați la ritmurile naturale și la curgerea firească a lucrurilor.

În etapa Taurului, chiar și implicarea noastră în chestiuni de natură ideologică sau spirituală – care, de regulă, presupun subtilitate și profunzime – este marcată de naturalețe și simplitate. Observăm la persoanele foarte spirituale cu Soarele în Taur o abordare simplă, naturală și de bun simț și multă seninătate. Taurul ne reamintește că ancorarea noastră la legile și ritmurile simple ale naturii este un prim pas către o viață spirituală. La fel ca celălalt semn venusian (Balanța), Taurul are o natură contemplativă. Fiind atât de ancorați la substanța vieții, în Taur avem adesea senzația că suntem una cu natura lucrurilor din apropierea noastră. Formele acestora parcă ne ating și ne mângâie. În cea mai fertilă perioadă a anului, aici contemplăm (și luăm parte la) plenitudinea naturii.

Simplitatea aici presupune un anumit pragmatism, care nu lasă însă pe dinafară frumusețea. Vorbim însă aici doar de frumusețea brută a formelor și nu de frumusețea care rezultă din echilibrul dintre formă și fond (care se conturează abia în etapa Balanței). În Taur utilul se îmbină cu esteticul și de aici izvorăște valoarea lucrurilor.

Inerție și predictibilitate

Sectorul pe care Taurul îl ocupă în horoscopul nostru este marcat de inerție. Inerția – în acest context – nu înseamnă neapărat pasivitate. A fi ‘inerțial’ înseamnă a rezista la schimbările de mișcare sau de repaus. Obiectele inerțiale tind să-și mențină starea curentă – de mișcare sau repaus – dacă nu sunt acționate de o forță externă.

În psihologie (și în general în studiul comportamentului uman) conceptul de inerție poate fi aplicat într-un mod similar, fiind denumit ‘inerție comportamentală’. Inerția comportamentală se referă la tendința indivizilor de a-și continua obiceiurile și comportamentele actuale, chiar și atunci când se confruntă cu factori externi care sugerează că o schimbare a comportamentului ar fi necesară sau benefică.

În Taur activitatea inerțială are la bază tendința naturală către creștere a energiei yang în perioada care corespunde tranzitului Soarelui prin zodie (în combinație cu natura ‘yin’, ‘fixă’ și ‘de pământ’ a zodiei) , în vreme ce pasivitatea inerțială este motivată de dorința de stabilizare și materializare, care urmează elanului dinamic din etapa anterioară (Berbecul). Inerția Taurului nu este altceva inerția substanței cu care eul afirmat în Berbec dorește să se înveșmânteze. Aici ne ancorăm profund la instinctul nostru de conservare și la cel de acumulare și generăm puternice obișnuințe ce au la bază motivații izvorâte din acest instinct. Când este static, Taurul conservă foarte multă energie și de aceea există aici tentația de a deveni leneși și de a ne plafona la niveluri aflate mult sub potențialul nostru.

Inerția Taurului se traduce într-o dificultate de a se mobiliza la acțiune într-o direcție nouă și în tendința de a continua la nesfârșit acțiunile vechi, cunoscute. Este exact situația opusă Berbecului, care se mobilizează imediat la acțiune, dar nu posedă răbdarea, tenacitatea – și energia potențială – de a continua pe termen lung ceea ce a început. Berbecul este Inițiatorul, Antreprenorul, Taurul este Administratorul, Continuatorul. Berbecul își asumă toate riscurile, Taurul caută să evite toate riscurile, iar o direcție nouă de acțiune este un risc prea mare în această etapă.

Totuși, dacă, prin eforturi persistente, Taurul se pune în mișcare pentru a face ceva nou, întreaga sa energie se va canaliza în acea direcție. Taurul este greu de urnit, dar odată ce este urnit este greu de oprit! El fie rezistă pasiv, fie acționează în virtutea inerției. Din acest motiv, la fel ca în Balanță, în etapa Taurului avem nevoie de mult timp pentru a lua o decizie (diferența este că în Taur dorim să înțelegem dacă ceea ce urmează să facem aduce sau nu plus-valoare în viața noastră, în vreme ce în Balanță avem nevoie să punem în acord valori cu caracter opus/complementar și să găsim echilibrul între valorile personale și cele sociale).  De aceea este important ca în această etapă să avem scopuri cât mai elevate și să dobândim obișnuințe cât mai sănătoase.

Rezistența la – și pregătirea îndelungată pentru – schimbare. Rigiditate

Fixitatea elementului Pământ este atribuită simbolic acestei zodii; Taurul este cel mai rigid semn zodiacal. El se va opune cu înverșunare la tot ce i-ar putea pune în pericol confortul și securitatea și va rezista la orice tentativă de a fi abătut de la drumul său.

Taurul se află pe Axa Fanatismului (Taur-Scorpion). Dar dacă Scorpionul este vestit prin tendințele sale extremiste, nu la fel de evidente sunt cele ale Taurului. Taurul este extremist prin încăpățânarea sa de a persista pe o cale de acțiune sau de a rezista schimbării și prin tendința sa puternică de a adopta o viziune dogmatică. Nu vei putea clinti sau abate persoana cu o dominantă Taur nici măcar un milimetru de la poziția sau calea sa (dacă nu are ea însăși interesul sau disponibilitatea să o facă). Cu cât vei insista mai mult, cu atât mai fermă va deveni în împotrivirea sa și vei avea senzația că te lovești cu capul de o stâncă… Tot ce vei trimite către ea va ricoșa înapoi cu forță către tine și vei cădea pradă exasperării, în timp ce ea va rămâne impasibilă.

În Taur avem nevoie să fim (să ne simțim) pregătiți pentru ceea ce urmează să facem (sau pentru ceea ce urmează să vină în viața noastră). În inerția sa, Taurul are tendința de a continua multă vreme să acționeze în maniera deja știută, ca urmare aici orice schimbare trebuie pregătită din timp și temeinic. Aici nu putem schimba brusc macazul; nimic nu este mai dificil în această etapă decât a realiza o ‘cotitură’ bruscă și amplă.

La fel cum lutul olarului trebuie cernut, comprimat, frământat, umezit, netezit și modelat înainte de a fi pregătit pentru ardere, pământul Taurului trebuie și el să fie îndelung pregătit pentru a putea fi trecut prin focul schimbării.

Spre deosebire de Berbec (dar oarecum asemănător cu zodia opusă Berbecului, Balanța, cu care împărtășește același guvernator – planeta Venus), Taurul va delibera mult înainte să ia o decizie importantă (asta dacă nu cumva instinctele și obișnuințele sale extrem de bine formate îl împing cu putere către a reacționa într-o manieră instinctivă, deja determinată). Prin comparație, Balanța are nevoie de mult timp pentru a găsi acel punct de perfect echilibru între factorii contradictorii pe care-i identifică în situația respectivă. În Taur amânăm o decizie dacă avem senzația că nu există încă destulă susținere pentru ideea sau calea pe care am vrea să o adoptăm. Dar dacă s-a convins că ceva îi face bine, va continua pe acea cale până-n pânzele albe!

Taurul este responsabil cu delimitarea zonei noastre de confort fizic și psihologic. În special sectorul ocupat de această zodie în horoscop indică domeniul în care vom avea tendința de a ne cantona pe un teren confortabil.

Senzualitate și plăcere. Satisfacția ca motivație de bază

La nivel biologic, Taurul este responsabil de procesul de ingerare a hranei. Digestia începe în cavitatea bucală care – astrologic – este guvernată de Taur. În această etapă absorbim substanța vieții – uneori cu poftă, alteori cu precauție. Și, folosind această analogie, am putea afirma că există trei tipuri de Taur. Unul care, asemenea unui gurmand sau unui degustător de vinuri (sau unui Casanova), vrea să guste din toate lucrurile, să aibă cât mai multe experiențe pentru a încerca cât mai multe senzații noi. Acesta este un epicurian: el consideră că simțurile constituie singura sursă de cunoaștere și plăcere.

Un alt tip are obișnuințele (gusturile) atât de bine formate, încât nu dorește să încerce nimic nou, pentru că urmează ceea ce știe sigur că-l va conduce la satisfacție – el poftește mereu ceea ce știe că-i place. Avem însă și Taurul cumpătat care dorește să rămână ancorat la ritmurile naturale și se ferește de excese. Mai avem și situația în care aceste tendințe se îmbină – oscilant – în atitudinile și dispoziția aceleiași persoane, de la o perioadă la alta.

Taurul este zodia senzualității. În etapa Taurului dorim să ne saturăm simțurile cu senzații cât mai plăcute care să conducă la o stare de mulțumire, împlinire și confort fizic și psihologic. Aici dorim să ne hrănim cu seva vieții/lucrurilor și căutăm să dezvoltăm obișnuințe care conduc la satisfacție. Vrem să acumulăm cât mai multă substanță de suport pentru existența noastră și să menținem această substanță în parametri optimi. Însă în exces senzualitatea Taurului se transformă în lăcomie; în etapa Taurului trebuie să ne ferim de pericolul de a deveni sclavi ai poftelor și obișnuințelor.

Taurul apreciază foarte mult activitățile statice ca somnul, hrănirea și contemplația – el simte că se regenerează și economisește/câștigă energie prin intermediul lor. Dar Taurul poate găsi plăcere și în munca pe care o face, cu condiția ca ea să nu-i perturbe starea generală de confort și să-i aducă rezultate palpabile.

Opacitate și indiferență

Ceea ce poate deranja adesea în legătură cu persoanele cu o dominantă Taur este crasa lor indiferență față de nevoile altora. Taurul nu are nici un interes pentru bunăstarea altora dacă nu obține un beneficiu personal (cu excepția situației în care acelea sunt persoane de care se simte responsabil sau care îi aparțin într-un fel sau altul). El nu vrea să fie deranjat de alții și de problemele lor și este nepăsător față de suferința lor. Dar trebuie să înțelegem că în etapa Taurului trebuie să existe o delimitare clară între teritoriul nostru și teritoriul altora, între posesiunile sale și cele ale altora. Nu este bine pentru el să-și amestece energia cu a altora și el trebuie să se delimiteze cât se poate de bine de ceilalți (și de problemele lor). Pe cât posibil, în Taur evităm interferențele, pentru că ele pot conduce la complicații neașteptate (iar aici nu apreciem deloc surprizele). Nu ne băgăm în treburile altora, dar nici nu lăsăm ca problemele altora să ajungă la noi și să ne afecteze.

La fel ca în Berbec, în etapa Taurului există puțină compasiune față de alții și puțină disponibilitate reală pentru a înțelege problemele lor. Eul nativului este aici mult prea fixat asupra propriilor sale idei, sentimente, senzații, posesiuni, ca să mai rămână loc de disponibilitate reală pentru alții. Pentru că în această etapă nevoile/trăirile sunt simple (și de o natură mai superficială), există convingerea că și soluțiile la diferitele situații de viață trebuie să fie simple. Dacă – de exemplu, altcineva are probleme de natură financiară, cauza este, de bună seamă, faptul că persoana respectivă este leneșă și nu muncește, sau dacă a avut un accident, a fost din cauză că – probabil – nu și-a luat toate măsurile de protecție… În etapa Taurului nu avem deschiderea pentru a explora în profunzime complicatele mecanisme psihologice și karmice care determină condiția umană. Iar dacă totuși o vom face, vom găsi explicații în stil freudian, adică vom avea tendința de a atribui toate problemele noastre perturbărilor legate de un singur instinct primar sau de o anumită obișnuință nesănătoasă.

Trebuie spus că aici suntem mai puțin afectați de emoții pasagere; în Taur încercăm mai degrabă ‘stări’ cu caracter persistent – un fel de ‘staze’ emoționale în care energia psihică este conținută – și, în același timp, blocată – în scopul acumulării. Vei observa, de pildă, cum – în unele situații – persoanele cu o dominantă Taur par a fi înghețate sau împietrite parcă într-o stare imperturbabilă… parcă ar fi imposibil ca ceva, indiferent cât de tragic ar fi, să-i miște în interior. Sau îi vei vedea într-o stare persistentă de calm și liniște, sau într-o dispoziție ursuză și îmbufnată sau preocupată. Dar nu este vorba neapărat de indiferență sau nesimțire… În contactul său cu diferitele experiențe și stimuli variați, Taurul are nevoie să se adune în sine și să adune diferitele senzații și emoții contradictorii într-o stare stabilă, cvasi-permanentă, care să-l atingă cu adevărat sufletește. Uneori apare un decalaj mare între momentul în care un eveniment se produce și momentul în care persoana cu dominantă Taur se simte – cu adevărat – afectată sau impresionată profund de acel eveniment.

Plus că în etapa Taurului avem tendința de a ne ecrana față de tot ceea ce ne-ar putea perturba starea de siguranță și confort personal. Mecanismele defensive ale Taurului sunt extrem de puternice – ele sunt chiar mai eficace decât cele ale Racului (deși nu au subtilitatea acestora). În Taur vom face eforturi uriașe pentru a conserva eul și substanța acestuia. De asemenea, avem idei fixe despre lucruri și situații.

Opacitatea se manifestă și în ceea ce privește capacitatea nativului de a recunoaște existența realității spirituale. În etapa Taurului apare dificultatea de a accepta că există ceva dincolo de biologie sau de ceea ce poate fi dovedit prin metodele științifice. Dar, așa cum am arătat, în etapa Taurului nu suntem lipsiți de posibilitatea de a ne conecta la realitatea noastră superioară. Aici nevoia noastră de a trăi în armonie cu natura și cu ritmurile acesteia, abordarea noastră simplă și ‘de bun simț’ și capacitatea foarte mare de contemplație ne ajută să luăm contact cu această realitate profundă a ființei noastre. ‘Dumnezeu este Natura’, ar spune Taurul, în deplin acord cu Spinoza (care avea conjuncția Lună-Jupiter în Taur).