Sursa IMDB

Filmul Legenda lui Bagger Vance al lui Robert Redford ne spune povestea unui fost jucător de gol pe nume Rannulph Junuh – acum un tip ratat care și-a pierdut pofta de viață și motivația în urma experienței traumatizante din timpul războiului – pe care comunitatea și fosta sa soție îl solicită să participe (ca reprezentat local) într-un turneu demonstrativ de golf alături de două dintre cele mai mari vedete ale momentului.

El știe că nu are nici o șansă pentru că și-a pierdut ‘swing-ul’. Swing-ul este mișcarea care izvorăște din punctul de armonie ‘perfectă’ între minte, corp și mișcare. Găsirea swing-ului autentic, ar însemna găsirea ritmului potrivit și a balansului, ar însemna ființarea la punctul de echilibrul dintre interior și exterior, dintre minte și inimă, ar presupune descoperirea propriei stări de rezonanță, de flux.

În ajutorul lui apare Bagger Vance, care înțelege această nevoie profundă a lui Junuh. Relația dintre cei doi este mai degrabă un parteneriat. Bagger Vance nu va fi un trainer, ci un coach; el nu dă sfaturi, nu demonstrează ceva anume, nu critică, nu oferă scheme de joc, ci – prin întrebări și metafore – arată către potențialul coachee-ului său, Junuh. El va ‘însoți’ jucătorul ieșit din formă înapoi în interiorul zonei sale ‘resursă’, acolo unde se poate conecta la potențialul său maxim.

Swing-ul se află undeva în punctul de armonie dintre tot ce este, tot ce a fost și tot ce va fi,

spune Bagger Vance.

În interiorul fiecăruia din noi se găsește un swing autentic, adevărat, cu care ne naștem, care este numai și numai al nostru, care nu ne poate fi predat, pe care nu-l putem învăța, ci care  poate fi doar reamintit. Cu timpul, lumea ne poate răpi swing-ul și ajungem să-l îngropăm în noi sub sunetele puternice alte vocilor care ne spun că nu putem, că nu ar trebui, că nu e bine… Și astfel putem ajunge să nu ne mai amintim cum este swing-ul nostru.

Swing-ul este vibrația unică a fiecăruia, este oscilația armonioasă, pendularea echilibrată care permite expresia plenară a propriului potențial.

Aici Zodia Balanței reflectă atât procesul de coaching, cât și scopul acestui proces. Găsirea swing-ului va echivala cu găsirea direcției, a sensului, a motivației și a poftei de viață și va duce la armonizarea întregii vieți a căutătorului. Va însemna regăsirea bucuriei de a dansa cu viața.

Dar Bagger Vance nu este un simplu coach, este, de fapt, un alter-ego al lui Junuh. El este principiul complementar al sufletului său, îndrumătorul sau ‘maestrul’ interior care se revelează prin procesul (reechilibrant al) Balanței. Bagger Vance caută să-l determine pe Junuh să-și oprească gândurile, să-și înfrunte demonii și să abandoneze agățarea de ideea sa fixă despre sine.

Întrebat fiind care este strategia lui cu privire la Junuh, Bagger Vance spune că:

Problema este că jucătorul meu este cam confuz cu privire la identitatea lui: el încă se crede Rannulph Junuh! […] În fapt, el este și nu este [Rannulph Junuh].

Junuh descoperă că lovitura perfectă pe care el o caută nu este aleasă de jucător. Acesta trebuie să se dea la o parte pe sine, astfel încât lovitura să se aleagă singură. Iar ținta loviturii sale trebuie căutată cu sufletul – ea se află la locul unde toate lucrurile se întâlnesc și devin una.

Axa Gemeni-Săgetător este și ea bine reprezentată în film. Săgetătorul presupune parcurgerea unui ‘drum’, a unui proces de găsire a sensului și de reclădire a încrederii în sine, iar acest proces este bine reprezentat în film. Jucătorul va trebui să-și joace propriul joc, cel pentru care s-a născut, cel pe care numai el poate să-l joace, propria sa menire. Dar baza este ‘swing-ul’, care aduce individul la punctul intermediar care menține toate lucrurile în armonie și care este reflectat perfect de echinocțiul autumnal – punctul de început al zodiei Balanței.

Trebuie spus că atât Matt Damon, actorul care joacă rolul lui Junuh, jucătorul care și-a pierdut’ swing-ul’, cât și Will Smith, interpretul lui Bagger Vance au Soarele în zodia Balanței – ceea ce indică o armonizare perfectă cu rolurile jucate și cu tema filmului.

Legenda lui Bagger Vance este un film frumos ce poate servi ca model pentru orice coach, pentru orice coachee și, în general, pentru oricine vrea să-și regăsească ‘swing-ul’ autentic (și, odată cu acesta, să ia un contact autentic cu semnificația procesului Balanței).