Pe lângă cele șase ramuri majore ale sistemului Jyotisha, există și cinci ramuri minore (auxiliare) ale Jyotisha:
-śakuna-śāstra – numită și nimitta – arta citirii și interpretării semnelor care apar prin sincronicitate. Este o cunoaștere foarte veche a legăturii dintre psihicul uman și fenomenele naturale și implică perceperea vieții ca un tot unitar, fiecare parte a acestui tot fiind percepută ca o reflectare sincronă sau ca un ‘semn’ pentru ceea ce este în mintea celui care dorește un răspuns la o întrebare sau o soluție la o anumită problemă. Este folosită adesea în Tantra Jyotisha. Probabil provine din sistemele divinatorii babiloniene sau șamanice antice. Este o artă foarte veche, astăzi aproape uitată. Se folosește atât în corelație cu nașterea individului, cât și în celelalte ramuri ale Jyotisha (prashna, muhūrta și samhita).
-sāmudrika-śāstra – chiromanția si fiziognomonia sau arta interpretarii trăsăturilor și caracteristicilor corporale. Ideea aici este că destinul unui individ se reflectă în conformația corpului acestuia, care este efectul cauzelor și predispozițiilor inconștiente care i-au marcat trecutul d.p.d.v. karmic.
-svapna-śāstra – onerologia (arta interpretarii viselor). Este folosită de astrologii intuitivi în corelație cu semnificația interpretării astrologice tradiționale.
-vāstu-śāstra – geomanția. Foarte simiară – în scopurile sale – cu arta chinezească Feng Shui. Vizează integrarea naturală și înțeleaptă a individului în energiile mediului ambiant.
-svarodaya-śāstra – pneumanția sau știința interpretării paternurilor respirației pe baza căreia se poate cunoaște și influența viitorul. Este parte integrantă a sistemului Tantra Jyotisha și este extrem de utilă în prashna și în muhūrta jyotisha.