Astrologia chineză era folosită pe scară largă în cele mai importante decizii strategice ale dinastiilor chineze (acesta este unul dintre motivele pentru care a fost ținută foarte secretă, iar în zilele noastre este promovată și profesată la prețuri foarte mari).

Una dintre cele mai renumite situații în care un război a fost câștigat ca urmare a unei decizii luate folosind astrologia a fost celebra bătălie de la Stânca Roșie, care, pe langă faptul că a fost unul dintre evenimentele decisive din istoria Chinei, este considerată cea mai mare bătălie navală din istoria umanității (din punctul de vedere al efectivelor umane și navale implicate).

În anul 208 AD, tiranul Cao Cao (cancelarul dinastiei Han, care stăpânea deja Nordul Chinei), a atacat sudul Chinei în scopul dobândirii controlului total. Singurii care s-au împotrivit au fost doi nobili ai Sudului: Liu Bei și Sun Quan. Aceștia, având o armată comună de doar 50.000 de soldați, au rezistat eroic unor multiple atacuri dușmane, iar în bătălia decisivă au distrus mare parte flota uriașă (de peste 2.000 de nave) a lui Cao Cao, al cărei efectiv militar era de 800.000 de soldați.

Consilierul de strategie militară a lui Liu Bei, Zhu-ge Liang (181-234 AD), a fost instrumental în obținerea acestei victorii; el a ales strategia de luptă și momentul atacului prin folosirea genială a astrologiei Qi Men Dun Jia (”Străpungerea porții misterioase”).

Zhu-ge Liang (Kongming)

Povestea acestei lupte este evocată cinematografic în Red Cliff (Stânca Roșie). În regia lui John Woo, cu doi actori asiatici de mare clasă (Tony Leung și Takeshi Kaneshiro) și publicată în două versiuni (una lungă formată din două părți și una scurtă pentru cinematografele din SUA și Europa), această producție este unul dintre cele mai frumoase filme de strategie militară realizate vreodată.

Zhu-ge Liang nu a fost nici pe departe un caz izolat în care un înalt oficial a folosit Qi Men Dun Jia. Primul ministru al primului împărat al dinastiei Ming, Liu Bo Wen, a fost și cel mai renumit practician și teoretician al acestui sistem, tratatul său Qimen Dunjia Miji Quanshu devenind cea mai importantă lucrare de astrologie Qi Men Dun Jia. Liu Bo Wen a fost și un excelent practician de Ba Zi.

Astrologia militară a fost foarte apreciată în China antică și medievală, dar a cunoscut o mare răspândire și în Europa medievală și India.