Solstițiul de iarnă 2019 va avea loc pe data de 22 decembrie 2019 la ora 6.19 am. Momentul marchează minima declinație a Soarelui și începutul creșterii duratei zilei după ce aceasta a atins minimul său. Energia Yang începe să crească odată cu acest moment. Multe tradiții antice considerau că aici – și nu la echinocțiul de primăvară – se află rădăcina noului an. Acum Soarele culminează la o altitudine minimă și petrece cel mai puțin timp deasupra orizontului. Simbolic, Soarele se află prins în ‘Lumea de Dincolo’ (Emisfera Sudică a Pământului); el este deja ‘mort’ în acest punct, este ‘răstignit’ pe crucea anului solar (formată din liniile care unesc punctele echinocțiale și, respectiv, punctele solstițiale) și urmează să ‘reînvie’, să ascensioneze’, să se ‘înalțe la Cer’. Analogia dintre acest fenomen astronomic, legenda învierii trupești a lui Iisus din Nazaret și miturile antice egiptene, babiloniene și grecești legate de moartea și învierea diferiților zei sau eroi solari este cât se poate de evidentă (iar faptul că nașterea lui Iisus este celebrată, simbolic, tot în această perioadă este cât se poate de semnificativ).
În Roma Antică, în perioada solstițiului de iarnă se celebra Saturnalia (în Grecia Antică sărbătoarea corespunzătoare se numea Kronia) – un festival consacrat zeului Saturn. În mitologia greco-romană Chronos / Saturn era asociat cu patronajul unei mitice Epoci de Aur în care omenirea ar fi ajuns la apogeul dezvoltării sale morale, sociale și materiale (și pe care ar fi pierdut-o cândva). În această epocă, oamenii ar fi fost liberi de corvoada muncilor și ar fi trăit într-o stare de inocență. (Foarte probabil, convingerea grecilor că lumea trece periodic printr-un ciclu de involuție (și evoluție), de declin (și ascensiune) – evocată de scriitori antici ca Hesiod și Platon – precum și fascinația pentru această utopică Eră de Aur a fost preluată și de hinduși (după invazia alexandrină) odată cu cunoștințele astronomice care le-a permis acestora să fundamenteze utopica lor credință despre ciclul celor 4 Ere (Yugas) – Krita / Satya, Tretā, Dvāpara și Kali) și așteptări apocaliptice legate de restaurarea acestei ‘Epoci de Aur’ (Krita / Satya)).
În timpul acestor festivități, rolurile sociale erau inversate, iar sclavii erau serviți la masă de stăpânii lor sau mâncau împreună cu aceștia. Se făceau daruri, jocurile de noroc erau permise, cetățenii puteau să-și exprime liber opiniile, iar femeile erau libere să participe. Filozoful (și astrologul) neoplatonist Porphirius (aprox. 234-305 d.Hr) considera că libertatea dobândită de clasele sociale cu ocazia Saturnaliei era un simbol pentru ‘eliberarea sufletelor pe tărâmul imortalității’. El considera că motivul principal pentru care Saturnalia era sărbătorită în perioada 17-23 decembrie (potrivit calendarului Iulian) era acela că Saturn urma să intre în propria sa casă astrologică (Capricornul).

Această inversare a ierarhiilor și desprinderea de convenții sunt în acord cu inversarea ‘traseului’ al Soarelui, deci cu startul cursei ascendente (aparente) a Soarelui. O semnificație similară pentru momentul solstițiului găsim și în tradiția indiană în care acest moment – numit Makarasaṃkrānti sau Uttarāyaṇa- era asociat cu începutul ascensiunii conștiinței către Lumea Zeilor (Devaloka).
Totuși, convențiile sociale trebuie mai întâi deplin înțelese și asimilate înainte de a fi depășite. Capricornul este semnul dominației asupra materiei, iar Saturn – și implicit Capricornul – ne arată că doar cei care stăpânesc toate nivelurile ierarhiei în care se află – sau cei care au depăsit atașamentele și dorințele materiale – se pot ridica deasupra acesteia. Avem de-a face aici cu zodia care controlează chiar ‘bazele’ (fundația) vieții terestre și cu dominația planetei care guvernează necesitatea – ceea ce trebuie asumat pentru a putea fundamenta celelalte aspecte ale vieții materiale și spirituale; el este ‘seniorul karmei’, lecțiile semnificate de el fiind imposibil de evitat.
Startul zodiei Capricornului este un moment extraordinar pentru a face planuri concrete și realiste pentru noul an și a începe să le pui în aplicare. A adopta o atitudine foarte pragmatică este cât se poate de natural în această etapă (iar asta nu doar cu privire la aspectele materiale, ci și în privința aspectelor spirituale ale vieții – oricât de paradoxal pare acest lucru!). Nici o altă zodie nu are o abilitate de a folosi mai bine resursele pe care le are la dispoziție (fie ele materiale, intelectuale sau umane) și circumstanțele în care se află pentru împlinirea oricărui scop. Capricornul pune ‘materia’ (‘substanța vieții) în mișcare, o utilizează în mod calculat și eficient, o modelează; este semnul productivității și al capacității de a implementa metode, strategii și proceduri de dezvoltare. Acest moment este fundamental și pentru începerea unei practici menite să amplifice energia Yang care se află acum retrasă în mijlocul Yin-ului (dar este gata să ascensioneze, să iasă la suprafață și să se exprime).
Horoscopul solstițiului de iarnă 2019

Harta solstițială (trasată aici pentru București) aduce o aglomerare impresionantă de planete în semnul Capricornului, dar vine și cu o influență puternică a Scorpionului. Cele două semne – împreună cu planetele care le guvernează – vor domina astrologic următorul trimestru (până la echinocțiul de primăvară). Ca urmare, triplicitatea de Pământ și cea de Apă sunt profund influențate de această configurație, mai ales că Saturn și Marte se află în domiciliile lor nocturne. Luminariile se află așadar sub guvernarea acestor două planete – chiar și fără a cunoaște mai multe detalii putem înțelege că perioada care urmează va amprenta atmosfera vieții economice, sociale și politice cu calitățile și tendințele ‘nocturne’ semnificate de aceste planete: separare, decantare, răceală, teritorialitate, structurare, achiziție, negare.
În cazul României, Ascendentul solstițial se va afla în prima jumătate a Săgetătorului (10 grade la București), în timp ce Meridianul va acoperi zona de sfârșit a Fecioarei (pentru localitățile vestice ale țării) și de început a Balanței (pentru localitățile din extremitatea estică) (gradul al 2-lea din Balanță la București). La Chișinău avem un Ascendent la gradul 11 Săgetător și Meridianul la gradul 5 din Balanță.
Ocuparea masivă a casei a 2-a din Capricorn va face ca administrarea resurselor să se dovedească punctul crucial al acestui trimestru. La nivel macro-economic, bugetul de stat și bugetele locale vor fi elementele cheie în jurul cărora vor gravita toate celelalte preocupări. Tranzitul Nodului Sud prin primul decan al Capricornului indică un deficit care este doar temporar menținut într-o limită rezonabilă. Intrarea recentă a lui Jupiter în primul decan al Capricornului și Ceres în decanul al 2-lea indică doar o ‘cârpeală’ de moment; Jupiter, fiind debilitat și restricționat în aria sa de influență în această zodie, nu are puterea de a mobiliza resurse foarte importante. Saturn menține lucrurile pe linia de plutire, dar conjuncția sa aplicantă către Pluto indică cronicizarea extrem de problematică a dezechilibrului bugetar și o criză prelungită în planul resurselor, iar Luna în Scorpion (ca dispozitor al casei a 8-a) este un barometru cât se poate de evident în planul situației unei mari părți a populației.
În plan politic și social se indică astfel o stare de tranziție, marcată însă de punerea în aplicare de măsuri importante (unele cu un caracter mai radical). Forțele care în trimestrul anterior au căpătat legitimitate, se vor manifesta acum în mod tranșant pentru a-și impune prioritățile și a obține rezultatele la care aspiră. Chiar dacă se caută un echilibru (sau un compromis, o alianță, un parteneriat) – mai ales sub marcajul lui MC din Balanță – se ajunge la situații dezechilibrate, deși dezechilibrele nu sunt recunoscute sau evidente (Marte în casa a 12-a, guvernatorul MC cuadrat de Uranus retrograd). Capricornul și Scorpionul sunt semne preocupate de putere și influență, ca urmare este clar că amprenta lor asupra casei a 2-a din harta solstițială are de-a face și cu lupta pentru acumularea de capital electoral în vederea alegerilor de anul viitor (iar continuarea acestui demers este vizibilă și în harta echinocțiului de primăvară care va marca astrologic anul campaniei și alegerilor locale și legislative legislative, hartă în care dispozitorul Ascendentului și al lui Medium Coeli se află în Capricorn, conjunct cu Marte în casa a 11-a asociată cu Parlamentul și cu alegerile democratice). Trădările politice, intrigile abile, loviturile sub centură și cuțitele înfipte în spate vor însoți această configurație (mai ales că Marte și Luna din Scorpion se află în casa a 12-a raportat la Ascendent și la dispozitorul Nonangesimalului). O tendință revanșardă marchează relațiile între jucătorii arenei politice; eșichierul politic este marcat de jocuri de culise menite să submineze și să destabilizeze structurile de influență (ceea ce, evident, nu ne spune nimic nou, doar că efectele acestei tendințe vor fi mult mai accentuate decât de obicei).
Triplicitatea semnelor de apă fiind corelată cu casele 4-8-12, vorbim de o stare generală de incertitudine, de nesiguranță, iar la suprafață există doar un optimism reținut, precaut (conjuncția Soare-Jupiter din Capricorn), alimentat inconștient de teamă, frustrare sau neîncredere (Luna în Scorpion casa a 12-a). Casele 6-12 fiind afectate, vorbim și de nemulțumiri în (sau față de) sistemul medical sau de evenimente sau măsuri importante corelate cu sănătatea populației, cu mortalitatea sau criminalitatea. Cuadratura lui Mercur din Ascendentul din Săgetător cu Neptun accentuează incertitudinea în raport cu vecinii sau partenerii externi, dar aduce și tendința de a nu vedea pădurea din cauza copacilor (dar uneori și copacii din cauza pădurii…) în orientarea generală și în relațiile interne și internaționale).
Pozițiile nocturne ale lui Saturn și Marte amplifică aspectele conservatoare și par a bloca latura progresistă în următorul trimestru, existând și o amprentă foarte radicală (Saturn-Pluto) ce se manifestă acum. Totuși aspectul de cuadratură dintre conjuncția Saturn-Pluto și Eris indică faptul că tocmai elementele prin care – pe termen scurt – se încearcă separarea, delimitarea, structurarea, conservarea și ierarhizarea, sunt cele care, mai târziu, vor conduce către destructurare și dărâmare a structurilor care acum se afirmă.
Pentru România solstițiul de iarnă din acest an este un moment de bilanț al unei ciclu complet al lui Saturn – deci este în legătură cu reîntoarcerea lui Saturn în propriul semn (Capricornul) – care a marcat și un moment crucial în istoria sa: Revoluția din decembrie 1989. Neîntâmplător Ascendentul solstițial este conjunct cu Soarele din harta Unirii Principatelor Române (dar și cu Nodul Lunar Nord). Jupiter se afla atunci (la momentul revoluției) în exaltarea sa din Rac, în opoziție cu poziția sa actuală (adică debilitat în Capricorn) – indicând probabil, într-un mod ironic, că bilanțul nu este unul prea îmbucurător pentru mulți dintre cei care au prins acele momente și că idealismul acelui moment este deja convertit într-un realism mai puțin îmbucurător (să nu uităm că la momentul Revoluției, Saturn din Capricorn era conjunct cu Neptun). Uranus se află acum în trigon cu poziția sa de atunci (gradul 5 Capricorn) accentuând impactul triplicității Pământului care nu ne mai lasă să visăm prea mult și ne îndeamnă către pragmatism (dar și către o regândire a structurilor pe care ne fundamentăm existența materială). Poziția lui Marte – dispozitorul FC pentru București în casa a 12-a nu aduce multă lumină asupra acestui trecut, ci, din contră, îl ocultează, îl face inaccesibil (mai ales că Neptun se află pe Anti-Nonazecimal).
Mai multe conjuncții planetare – minore și majore – care vor avea loc în următorul trimestru vor marca startul unor importante cicluri planetare: Soare-Jupiter (27 decembrie 2019), Soare – Nodul Descendent (30 decembrie), Jupiter- Nodul Lunar Descendent (8 ianuarie), Saturn-Pluto (12 ianuarie), Soare – Pluto și Soare – Saturn (13 ianuarie), Soare – Neptun (8 martie), Marte-Jupiter (20 martie). Semnificația acestor cicluri va fi prezentată ulterior.
Luna Nouă / Eclipsa inelară de Soare din Capricorn
Luna Nouă din Capricorn va avea loc pe 26 decembrie 2019, ora 7:13 am; ea este, simultan, și o eclipsă inelară de Soare (care nu va fi vizibilă în România). Cu excepția lunației, configurația hărții solstițiale se va păstra, în linii generale, și cu ocazia acestui moment.

Nu voi prezenta aici în întregime semnificația acestei configurații pentru că voi face asta în noul format al ‘horoscopului zilei’ pe care îl voi lansa la final de an. Totuși, un fapt complet trecut cu vederea de astrologii care analizează lunațiile este acela că vreme de 6 luni – din octombrie 2019 și până în martie 2020 – Luna Nouă se formează la gradul 5 al semnului zodiacal în care Soarele și Luna se află, ceea ce a produs – și încă va produce – efecte extrem de importante pentru nativii care au planete la acest grad (dar, prin extensie, și la gradul 5 din semnele opuse)! Evident că aria de ‘influență’ a Lunii Noi este mult mai amplă, dar acest grad zodiacal va fi în special accentuat. Semnificația este că un factor inconștient de natura planetei aflate la acel grad (sau în apropierea acestuia) are un impact semnificativ asupra nativului în luna sinodică care urmează (și, în general, în perioada celor 6 luni sinodice).

Conjuncția eclipsei solare cu Jupiter produce efecte mixte: fiind guvernatorul Ascendentului Lunii Noi, Jupiter indică reluarea unei teme mai vechi în scopul de a extrage și cristaliza esența spirituală a acesteia. Aspectele pozitive și cele negative vor fi sintetizate într-o trăire, atitudine sau convingere semnificativă pentru o perioadă lungă de timp. În plan personal, casele (și planetele) din horoscopul personal care se află pe axa Rac-Capricorn vor fi în special atinse de această configurație, iar casele natale ce corespund Săgetătorului și Peștilor vor juca și ele un rol important, pentru că vor fi marcate de noi începuturi, de evenimente sau situații care apar parcă ‘de nicăieri’, dar urmează să se manifeste cu putere. Poziția zodiacală a lui Quaoar chiar în spatele Lunii Noi accentuează un factor abisal al acestei teme astrale ce va trebui asimilat. Totuși conjuncția lui Jupiter cu Luna Nouă poate marca și un contact (o întâlnire, o reluare a unei relații) cu caracter ‘karmic’ (în sensul de ‘vechi’) accentuat; acest contact a avut în trecut semnificația de ghidare sau protecție de un anumit fel, iar această semnificație se reactivează acum.
Există acum o presiune accentuată pe intervalul ultimului decan al semnelor cardinale (și pe zona adiacentă acestuia) – aceasta este o zonă marcată de mutații foarte profunde, reformulări, frământări și încrâncenare, motivația profundă fiind aceea de a elimina atitudini învechite și abordările neactuale, de a schimba din rădăcini sistemele greoaie sau disfuncționale. Ultimul decan al axei Taur – Scorpion este marcat și el de aspecte radicale, intense, prin opoziția lui Marte cu Sedna și Hygeia, presupunând integrarea – chiar dacă într-o manieră instinctivă – a unor factori neacceptați sau nerecunoscuți de conștiința individuală (sau poate delimitarea de aceștia, obiectivarea lor).
Notă importantă!
Previziunile astrologice au semnificație personală doar dacă sunt corelate cu horoscopul tău personal! Pentru a înțelege mai bine semnificația Lunii Noi pentru viața ta nu ajunge să asculți o interpretare generală a acesteia, ci este necesar să o evaluezi prin prisma propriului tău horoscop. Dacă încă nu-ți cunoști horoscopul, poți apela la unul dintre programele gratuite de calcul al horoscopului care sunt listate în secțiunea software astrologic de pe acest site, sau poți să-mi trimiți un email cu datele tale de naștere (data nașterii, ora (cât mai) exactă și marja de incertitudine și localitatea) și voi fi bucuros să-ți trimit gratuit hărțile tale astrologice împreună cu câteva explicații de bază cu privire la cel mai bun mod de a le înțelege).