Solstițiul de iarnă din acest an are loc în 21.12.2022 la ora 23:48. Semnificația acestui eveniment va fi potențată de Luna Nouă din data de 23.12 ora 12:17.

În România și Moldova Ascendentul solstițial este în Fecioară. Ca urmare Mercur și Jupiter vor indica evenimentele cele mai importante ale trimestrului următor.

Solstițiul de iarnă 2022

Observăm că în harta solstițială primul aspect pe care Luna (din Săgetător – ‘zodia Soldatului’) îl face este cu Marte retrograd din Gemeni. Este un aspect ce pare să pună accentul pe conflictul deja existent între cele două țări ‘vecine’ și ‘gemene’ (Rusia și Ucraina), ce are încă pe fundal tranzitul lui Saturn prin Vărsător (zodia care  guvernează cele două țări). Și putem ține seama și de faptul că zodia Gemenilor are cele mai mari afinități și cu Statele Unite (Săgetătorul fiind marcant și el prin importanța sa în horoscopul SUA).

Despre această configurație, H.G Green spunea că într-o hartă mundană indică:

‘dispute, revolte, vărsare de sânge, accidente, explozii, incendii, un spirit marțial ce va cauza multă agitație peste hotare. Armata va fi o sursă de probleme și decese și dezastre vor apărea în conexiune cu aceasta.’

Deși astfel de configurații apar destul de des în hărțile mundane trimestriale, ne amintim că un alt aspect Lună-Marte (o cuadratură) a apărut și la echinocțiul de primăvară din 2022 (asta pe fondul unor aspecte dramatice care implică planeta Marte). Este și un aspect care presupune mobilizarea populației într-o direcție anume și o agresivă propagandă media, puternice conflicte ideologice.

Luna în Săgetător guvernată de Jupiter la startul zodiei Berbecului pare să indice o extindere a conflictului și propagarea efectelor sale la mare distanță de locul în care se petrece. Există puternice tendințe anticipative care marchează populația (trigon de separare Lună-Jupiter și cuadratura Lunii cu Neptun din Pești), dar se indică și o mare incertitudine.

Marte este încă retrograd. Ieșirea sa din retrogradare (în 13 ianuarie 2023) va aduce o schimbare majoră în raportul de forțe din acest conflict. Probabil atacatorul (Rusia) va recuceri pozițiile pierdute în decursului mișcării retrograde a lui Marte. Posibil să apară două fronturi în acest război (Marte este în semn dublu). În fapt situația legată de acest conflict va deveni inițial mai puțin transparentă și lucrurile vor tărăgăna o vreme – Mercur, guvernatorul lui Marte (aflat la momentul solstițiului la cea mai mare elongație a sa) intră și el în retrogradare și apoi sub razele Soarelui la final de lună (va ieși din retrogradare pe 19 ianuarie 2023). Cuadratura lui Mercur cu Eris din Berbec accentuează dificultatea perioadei prin implicarea unor forțe puternic destabilizante, prin declarații și decizii care agită și complică lucrurile. Mai mult retrogradarea lui Marte apare în contact strâns cu Uranus din casa a 7-a a hărții Sibly a SUA, ceea ce indică o probabilă schimbare dramatică în relația SUA cu partenerii și adversarii săi.

Cuadratura partilă Soare-Jupiter este cel mai puternic element care influențează direct principiul solar în horoscopul solstițial. Motivația esențială care animă această configurația este dorința de triumf. Este un aspect tensionat, marcat de dorința liderilor/statelor cheie de a se impune în forță (Soarele se impune asupra lui Jupiter prin condiția numită ‘decimare’). Pare să existe puțin loc pentru compromis (cu toate că Mercur este conjunct cu Venus în cele două hărți).

Saturn, fiind în domiciliul său diurn, Vărsătorul, domină acest horoscop (și prin faptul că guvernează Soarele solstițial) indicând în continuare că ‘centrul de greutate’ și cauzele situației actuale la nivel mondial țin, pe de o parte, de modul în care se încearcă obținerea hegemoniei economice și politice sub aparența propagării unor agende neo-liberale, globaliste și a unor idealuri utopice sau prea abstracte (specifice Vărsătorului) în zone din lume în care se întâmpină rezistență.

Cuadratura Saturn-Uranus nu este încă complet desfăcută, ca urmare puternica tensiune care o însoțește este încă diseminată în perioada actuală. Așa cum am precizat și cu altă ocazie – și după cum se poate observa cât se poate de bine – această tensiune are la bază îngrijorări legate de securitatea globală, accesul la resurse (Taur-Vărsător), și ține și de necesitatea de a regândi vechile granițe și alianțe. Trebuie spus că, pe lângă Rusia și Ucraina, această cuadratură indică multe neliniște și tulburare și în alte țări guvernate de Vărsător și/sau Taur (Polonia este una dintre aceste țări, teritoriile sale fiind în legătură cu ambele zodii, dar Belarus, Lituania și România sunt și ele vizate).

Saturn aduce corecții majore în ceea ce privește raporturile dintre forțele globale implicate. Tranzitând propriul semn (Vărsătorul), Saturn ne îndeamnă să privim lucrurile într-o manieră holistică și să realizăm faptul că o ideologie sau o abordare greșită într-un colț al lumii poate genera probleme în întreaga lume. Saturn va ieși definitiv din Vărsător pe 7 martie 2023 ceea ce va tulbura și mai mult lucrurile (dar voi vorbi cu altă ocazie despre aceasta).

Nodul Lunar Nord din Taur este încă marcat de conjuncția sa cu Uranus și de modul în care guvernatorul său, Venus este configurat cu planetele din Capricorn și cu Eris (Venus tocmai se pregătește să iasă de sub razele Soarelui). Încă ne putem aștepta să experimentăm colectiv o mulțime de evenimente cu caracter neașteptat sau radical. Totuși Venus este în trigon cu Uranus și Nodul Lunar Nord indicând – cel puțin deocamdată – o bună capacitate de integrare a acestora.

Luna Nouă 23 decembrie 2022

Ce atitudine să ai și ce să faci pentru a valorifica cât mai bine elanul de reorientare care apare la solstițiul de iarnă din acest an și configurațiile asociate cu el?

-vei putea remarca în jurul tău puternice tendințe către exces, manifestări nechibzuite (Jupiter pe Ascendentul Lunației în cuadratură cu Soarele și Luna). Cumpătarea și moderația (Venus-Mercur în conjuncție în Capricorn) sunt neapărat necesare;

-exprimarea directă și sinceră a propriei poziții față de o situație (Luna în Săgetător în opoziție cu Marte, Jupiter proeminent în Berbec) trebuie să fie însoțită de disponibilitatea de a aprecia intenția pozitivă a celuilalt și de a ajunge la soluții constructive;

-având în vedere că atât Marte, cât și Mercur, guvernatorul său vor fi retrograde în perioada 28 decembrie-14 ianuarie, evită, dacă se poate, discuțiile tranșante pe subiecte despre care nu ai încă toate datele, deciziile radicale de a acționa într-un anumit fel sau într-o anumită direcție, demersurile ce au la bază înscrisuri sau comunicări oficiale, (pe cât posibil) deplasările și călătoriile. Este un timp favorabil pentru a revizui și corecta lucrările începute anterior, pentru a regândi lucrurile;

-ai grijă la detalii! Te poți ‘trezi’ implicat în tot felul de planuri mărețe (Jupiter puternic evidențiat), dar să pierzi din vedere lucrurile mărunte (citește si mai punctul de mai sus). ‘Buturuga mică răstoarnă carul mare’, în special când atât Mercur, cât și Marte sunt retrograde;

-relația ta cu aspecte aflate la o mai mare distanță de tine (pe care însă le influențezi într-un fel sau altul, sau care te-ar putea influența la rândul lor) va deveni extrem de importantă în această perioadă. Vei observa o puternică interferență a unor factori distanți – sau chiar străini – în situații apropiate, familiare;

-abordarea generală la nivel public tinde să fie evaluativă (Mercur-Venus). Se evaluează costurile, se analizează rezultatele, se discută bugete, se caută soluții pragmatice avantajoase. A te ralia la acest trend – mai degrabă decât a te repezi în noi inițiative sau a continua cu îndărătnicie proiectele începute – pare a fi atitudinea corectă, având în vedere tendința generală.