S-au dus vremurile când astrologii jyotisha aveau nevoie de ore întregi pentru a calcula kundali (horoscopul) împreună cu toată varietatea de hărți divizionale, perioade și subperioade planetare, ashtakavarga, puterea planetară etc. Acum totul a devenit mult mai simplu.

Mai jos prezint o listă cu cele mai importante programe de astrologie indiană. Această listă este actualizată periodic (iar sugestiile legate de includerea anumitor programe care lipsesc din listă, precum și comentariile pe această temă sunt oricând binevenite!).

Cele mai multe dintre programele menționate mai jos, precum și modul cel mai potrivit de utilizare a lor sunt analizate pe larg în cadrul cursurilor mele de Jyotisha.

 

Programe gratuite (în ordine alfabetică)

AstroVision Life Sign

Jagannatha Hora – cel mai bun program gratuit de Jyotisha. Este îmbunătățit permanent. Are multe facilități, este excelent pentru cercetare și suficient pentru practica profesională. Întrece multe programe comerciale!

Junior Jyotish – un program pentru începători axat pe stilul Parāśari.

Jyotisha Deepika– axat în principal pe Krishnamurthi Paddhati

KP Star One – program specializat pe stilul Krishnamurthi Paddhati

Maitreya’s Dream – program de Jyotisha, cu un modul de astrologie vestică. Foarte interesant ca și concepție, din pacate nu permite altă ayanamsa în afara celei a lui Lahiri (ceea ce, în opinia mea, este un neajuns de netrecut). Funcțional în Windows, Mac și Linux.

Quick Jyotish – foarte limitat în capacități

 

Programe comerciale (în ordine alfabetică)

Astro-Kundali – un program avansat în sistemele Parāśari și Krishnamurti Paddhati, cu module de Tajika și Jaimini

Bindu – un program de la Matrix Software

Goravani Jyotish Studio – unul dintre cele mai bune programe occidentale de astrologie indiană

Horosoft – compania indiană care l-a dezvoltat oferă o gamă largă de produse și servicii astrologice pentru desktop, web, precum și aplicații mobile.

Jyotish Tools – destul de rudimentar

Jaimini Light – un program specializat pe sistemul Jaimini

Kala – Un program excelent! Permite selectarea propriei ayanamsa pentru nakshatras, separat de setarea ayamansa-ei pentru rashis. Este îmbunătățit permanent.

Kaalchakra – un program realizat de cei care sunt în spatele lui Kundli Chakra. Se anunță a fi o soluție completă pentru astrologul Jyotisha (la un preț cam piperat, totuși)

KP Astro

Kundli Chakra 

Leostar Pro –  un program excelent, nou apărut

Parashara Light – unul dintre cele mai bune programe de pe piață (multă vreme a fost numărul 1). Rulează atât pe Windows, cât și pe Mac.

Prashna Kundli – un program specializat în astrologia orară

Red Astro Pro – un program specializat pe sistemul Lal Kitab, o combinație de astrologie și chiromanție

Shri Jyoti Star – este considerat de mulți unul dintre cele mai bune programe de astrologie indiană, poate cel mai bun

Shri Muhurta – un program specializat pe astrologie electivă

True Astrology

Aplicații mobile

Horoscope Vedic – o aplicație pentru Android, dezvoltată de Smehrsoft – același producător care a dezvoltat și următoarele două aplicații din această listă

iHoroscope Vedic – o aplicație de bază pentru iOS, singura – după știința mea – care realizează automat schimbările de fus orar (trecerile la ora de vară etc);

iNew Astrology – o aplicație derivată din cea anterioară, cu modul de astrologie occidentală.

Jyotish Dashboard – o aplicație interesantă pentru iOS

Jyotish Tools – o aplicație bună, pentru Android

Kundli Software 

Parashara’s Light – cea mai bună – și mai scumpă – aplicație pentru Android – soră a programului desktop cu același nume. Excelentă!

Programe comerciale de astrologie vestică cu module de Jyotisha

Astroapp – o excelentă aplicație web, în continuă dezvoltare. Are un excelent modul de astrologie indiană. Voi scrie mai multe despre această aplicație pe website-urile mele.

Kepler – unul dintre cele mai bune programe de astrologie occidentală, are și un modul de Jyotisha

Regulus

Sirius – dezvoltat pe ‘scheletul’ (încă foarte ‘viu’ al) lui Kepler. Foarte bun!

Servicii web gratuite

Astrosage – îți faci un cont pe site, introduci datele de naștere și ai acces la hărțile tale Jyotisha împreună cu o varietate de informații necesare în previziuni.

Haydn’s Jyotish – un serviciu care calculează online horoscopul tău Jyotisha. Bunicel!

Sugestiile mele

Înainte de a achiziționa sau de a descărca oricare dintre programele de mai sus, verifică compatibilitatea cu versiunea sistemului tău de operare. Multe dintre programele gratuite nu sunt compatibile cu versiunile curente de Windows și Mac.

Nu te grăbi să achiziționezi sau să folosești primul software de astrologie indiană pe care ai pus ochii, chiar dacă totul ”sună frumos” sau ”arată bine”! Din păcate multe nu au o calitate prea bună și nu sunt suficient de flexibile, conțin erori de calcule și de concepție (cele mai multe nu sunt suficient de flexibile pentru a se putea corecta eroarea fundamentală la care mă refer pe acest site), iar interfața lasă mult de dorit, neținând pasul cu noua tehnologie. Prețul lor nu se reflectă întotdeauna în calitate. Urmărește articolele de pe acest website pentru a înțelege ce ar fi bine să alegi.

Dacă te afli la începutul practicii Jyotisha, dar ai experiență cu un software de astrologie occidentală, poți adapta harta obținută prin acesta la nevoile tale. Și mai bine este – în faza de început a studiului tău astrologic – dacă înveți să realizezi toate calculele  manual și să trasezi singur toate hărțile necesare practicii.