Cu toții cunoaștem sintagma: Bărbații vin de pe Marte, femeile vin de pe Venus. Cartea cu același nume a lui John Grey – deși aprig contestată pe motiv că promovează stereotipuri – a făcut furori peste tot în lume, iar metafora la care face apel este una astro-mitologică.

Marte – planeta roșie, asociată în astrologie cu ceea ce este masculin, penetrant, dur, cu penisul, arma, scula/unealta, cu orientarea către competiție și tendința către conflict (și mitologic asociată cu virilul și temperamentalul zeu al războiului din mitologia greco-romană) și Venus – luceafărul de seară (sau giuvaierul dimineților), asociată în astrologie cu ceea ce este feminin, seducător, frumos, atrăgător, plăcut, blând, cu vulva, bijuteria și oglinda, cu tendința de a crea legături și a unifica (și mitologic asociată cu zeița frumuseții din mitologia greco-romană) sunt aici eponime pentru cele două categorii sexuale majore.

Sintagma sugerează că bărbații și femeile se raportează diferit la sexul opus și la relații, au roluri diferite și au strategii diferite de a gestiona situațiile de viață. Dar să vedem cum stau lucrurile din punct de vedere astrologic.

Ce ne spune horoscopul natal despre sexul persoanei?

Horoscopul natal nu ne spune nimic despre sexul biologic al unei persoane. Nu putem ști dacă avem de-a face cu o persoană de sex bărbătesc sau cu una de sex feminin din simpla examinare a horoscopului. În fiecare horoscop există exact aceleași elemente/simboluri (zodii, planete, case, puncte matematice etc) și, chiar dacă există o clasificare a planetelor și zodiilor (ca masculine, feminine și mixte/neutre), nici un fel de analiză a horoscopului nu poate scoate în evidență sexul biologic. Evident, astrologii au încercat asta, dar nimeni nu a reușit: o variantă cât de cât plauzibilă ar fi horoscopul concepției, care este speculativ, pentru că momentul exact al concepției nu este cunoscut (și oricum se consideră că sexul copilului poate fi influențat hormonal și după concepție); o altă variantă ar fi Svaraodaya Jyotisha.

În mod evident, aceasta este o limitare uriașă pentru astrolog care, în lipsa informației relevante, este obligat să mențină interpretarea la un nivel mai general. În același timp însă, această limitare este un avantaj dintr-o altă perspectivă: prin faptul că este obligat să interpreteze exact aceleași simboluri (indiferent de sexul nativului al cărui horoscop este analizat) astrologul se poate desprinde mai ușor de stereotipurile sexuale. El poate ‘citi’ dinamica masculinului și femininului în schema personalității / psihismului persoanei pe care horoscopul o reprezintă fără a asocia automat ‘masculinul’ cu bărbatul și ‘femininul’ cu femeia (acesta este unul dintre motivele pentru care recomand ca examinarea inițială a unui horoscop să se realizeze în lipsa informației despre sexul biologic al nativului).

Cunoașterea sexului biologic al nativului (precum și a altor factori biologici și sociali ca rasa, etnia, țara de rezidență etc – care nu sunt indicați de horoscopul natal), corelată cu o bună înțelegere a ritmurilor biologice specifice, a influențelor diverse la care nativul a fost / este supus de-a lungul dezvoltării sale formative (familie, școală, evenimente marcante etc), precum și a normelor, stereotipurilor și prejudecăților social-culturale referitoare la sexe și la relațiile dintre ele, îl poate ajuta pe astrolog să facă interpretarea mai precisă. Pe de altă parte, estimarea greșită a impactului acestor factori îl poate determina pe astrolog să greșească interpretarea horoscopului. Faptul că horoscopul nu evidențiază aceste limitări poate fi, așadar, atât în avantajul cât și în dezavantajul astrologului.

Sex și gen în astrologie

‘Politica corectă’ actuală ne cere să facem o distincție între sex și gen. În sociologia modernă, sexul exprimă totalitatea caracteristicilor morfo-biologice care generează distincția mascul-femelă (în special diferențierea cromozomilor – XX la femelă, respectiv XY la mascul – a organelor sexuale și a formei și puterii corporale), pe când genul este definit în raport cu diverși factori socio-culturali și include concepte complexe (și adesea extrem de vagi) cum ar fi identitatea de gen, roluri de gen etc. (derivate în baza felului în care individul se simte sau se comportă în societate și în relațiile sale, indiferent de sexul său biologic). Multe teorii, în special din sorginte feministă, consideră că genul este în mare măsură (sau chiar în totalitate) o construcție socială, artificială, inoculată individului (care inițial ar fi fost născut tabula rasa, deci fără nici o predispoziție) prin condiționări variate și se încearcă diferențierea completă între sex și gen, afirmându-se că genul este ‘fluid’, pe când sexul este determinat de biologie.

Trebuie spus că prin astrologie se poate înțelege într-un mod extrem de pertinent dilema sex-gen (și se pot explica sursa acesteia și subtilele sale nuanțe), clarificându-se punctele delicate și eliminându-se confuziile și teoriile eronate (din păcate nimeni nu ia astrologia în serios în această privință…)

Dar ce putem înțelege din astrologie? Ei bine, înțelegem că:

1.Nu ne naștem ‘tabula rasa’! Horoscopul ne prezintă un set de simboluri pentru predispoziții latente care există deja în psihismul persoanei la nașterea acesteia și care se vor manifesta mai târziu sub forma unor condiționări și motivații inerente. Indiferent dacă aceste predispoziții sunt înțelese și explicate din punct de vedere genetic sau karmic, ele există și nu pot fi neglijate. Nici nu se poate spune că ele sunt – în totalitate – derivate din educație, socializare și presiuni culturale, din moment ce harta natală a individului exprimă – într-o formă simbolică și codificată – ansamblul de influențe externe – oportunități și constrângeri – ce vor afecta nativul de-a lungul întregii sale vieții,

2.Dacă considerăm că dilema sex-gen este, în fapt, dilema corp-minte, iar genul înseamnă ‘ceea ce-ți spune mintea ta că ești’, atunci horoscopul natal exprimă – într-un mod codificat – genul persoanei, adică caracteristicile minții sale, cu condiționările și influențele interne și externe la care aceasta este supusă (exprimate simbolic). De exemplu, o persoană de sex feminin ce are Soarele sau Marte în Ascendent se poate simți mai ‘masculină’, în vreme ce o persoană de sex masculin cu Luna sau Venus pe Ascendent se poate simți mai ‘feminină’, iar una care are Mercur pe Ascendentul său din Pești se va simți mai ‘fluidă’ și ‘mixtă’ în expresia sa. Contrastul prea mare între dominanta astrală și sexul biologic poate genera un conflict interior, o disforie legată de identitatea sa sexuală (sau ‘de gen’). În exemplul de mai sus, femeia cu Marte pe Ascendent (sau una cu Luna și/sau Venus în Berbec) se poate simți într-un conflict accentuat cu rolul atribuit în mod tradițional femeii; persoana în cauză poate trece printr-o uriașă criză de identitate care să o afecteze în multiple domenii de viață (familial, relațional, sexual, profesional etc).

3. Așa cum am precizat, horoscopul nu arată sexul biologic, deși reflectă impactul minții asupra corpului. Sexul nativului va influența esențial modul în care viața nativului se manifestă. Planetele al căror gen astrologic corespunde sexului nativului (ex: Soarele pentru bărbat, Luna pentru femeie, Mercur pentru hermafrodit etc) vor influența viața acestuia într-o manieră mai radicală decât o fac restul planetelor, iar anumite cicluri din viața nativului depind într-o mai mare măsură de ele. Sexul biologic va interacționa cu ‘genul’ (adică cu ansamblul trăsăturilor psihologice simbolizate de horoscopul) nativului. În exemplul de mai sus, Marte din Ascendentul femeii se va transmite și în biologia sa, prin forme și trăsături mai ascuțite, pătrățoase (deci ‘masculine’), prin forță fizică mare și prin reacții musculare și nervoase mai abrupte și rapide – deși nu-i vor schimba sexul.

4.Genul nu este fluid, deși admite anumite influențe și variații. Horoscopul exprimă – simbolic – identitatea noastră psihologică, și el nu este fluid, pentru că prezintă o structură arhetipală pe care o reflectăm în viața noastră de la naștere până la moarte. Pe de altă parte există o variație temporală care afectează potențialul simbolizat de harta natală și dă senzația de fluiditate: progresiile, tranziturile etc arată felul în care această structură înnăscută adoptă unele variații de-a lungul timpului. Un bărbat care trece printr-o perioadă puternic marcată de Venus sau Lună se poate simți atunci mai feminin (poate mai pasiv, mai puțin dinamic); dacă, prin natura sa, el se simțea mai feminin încă din copilărie – și dacă contrastul între felul în care se simte și sexul său biologic este extrem de mare – perioada respectivă poate fi marcantă în sensul că atunci el poate ajunge să-și pună la îndoială în mod serios identitatea și rolul său sexual (la care se raportează tradițional, în baza biologiei sale). Fluidă este doar percepția pe care o avem asupra identității noastre la nivel psihologic.

5.Conflictele interioare cu privire la propria identitate de gen sau la rolul sexual, precum și factorii externi care afectează psihismul persoanei sunt cât se poate de bine evidențiați (chiar dacă doar într-o formă schematică și simbolică) în horoscopul persoanei. Genul nu este pur și simplu o construcție socială, pentru că purtăm atât ‘schela’, cât și ‘scheletul’ acestei construcții în noi înșine încă de la naștere (iar noi am contribuit decisiv la ridicarea ei în viețile noastre anterioare). De exemplu, pentru un bărbat, conjuncția Neptun – Marte într-un semn dublu în casa a 7-a, poate în aspect cu Uranus, ar putea însemna o confuzie cu privire la rolul său sexual, dar aceasta este înnăscută! Este discutabil dacă felul în care el va gestiona această configurație este tot înnăscut (deci determinat) sau nu: el ar putea deveni homosexual sau bisexual sau heterosexual sau s-ar putea rupe de impulsul sexual devenind complet abstinent în baza acelorași tipuri de impulsuri, dar în funcție de felul în care se identifică cu diferiții poli ai genului său psihologic (și în relație cu presiunile sociale existente).

6. Rușinea de a fi altfel, rănile și traumele de natură emoțională și sexuală, anomaliile, oprobiul public legat de preferințele sexuale, conflictele de imagine, crizele de identitate, problemele legate de rolurile sexuale etc, deși neplăcute, fac parte din dinamica vieții și sunt absolut necesare pentru individul care le trăiește. Astrologia karmică ne spune că ele ascund lecții importante pentru suflet. Nu poți cere lumii să se schimbe pentru că nu te simți bine în pielea ta!

7.În manifestarea individuală, genul (care este mai degrabă subiectiv, non-substanțial) trebuie exprimat prin sex (care este biologic și obiectiv) și adaptat acestuia. În scopul exprimării mintale sau spirituale a nativului, sexul trebuie depășit prin raportarea la gen și apoi la principiul non-binar/androgin.

Așadar, sunt bărbații de pe Marte, iar femeile de pe Venus? Într-un fel, da, pentru că diferențierea biologică binară fundamentală ne condiționează nevoile, motivațiile și reacțiile și modul cum funcționăm în lume chiar și atunci când mintea noastră ne spune altceva. Stereotipurile sexuale sunt necesare și adevărate pentru nivelul general la care sunt abordate. Dar putem fi de pe Venus ca sex și de pe Marte ca gen (sau invers) și e bine și așa… Dacă privim fiecare situație sau persoană în parte, descoperim unicitate, complexitate și o mulțime de nuanțe.