Așa cum am început să arăt într-un articol anterior, hărțile divizionale (vargas) joacă un rol esențial în evaluarea rezultatului (karmaphala) aferent fiecărui sector de viață. Dintre acestea, datorită importanței speciale a numărului 9, a 9-a diviziune sau armonică (D9 / Navāṃśa) este considerată ‘supremă’ în astrologia indiană (Jyotish).
Unii învățați consideră că efectul emanat din Navāṃśa este egal [ca importanță] cu cel derivat din Rāśicakra (horoscopul natal al zodiilor) și Bhavacakra (horoscopul caselor),
afirmă Mantreśvara în Phaladīpikā (3:2)
Să luăm în considerare două observații care apar în textele clasice în legătură cu Navāṃśa.
Observația nr 1:
O planetă care în Navāṃśa ocupă același semn pe care-l ocupă și în horoscopul natal (Rāśicakra sau D1) este în vargottama [altfel spus se află în ‘cea mai bună’ (uttama) ‘diviziune’ (varga) a sa]. Aceleași efecte care apar atunci când o planetă își ocupă semnul de domiciliu apar și în cazul în care planeta se află în vargottamāṃśa.
Observația nr. 2:
O planetă [natală] în propriul său decan conferă virtuți, iar o planetă în propria sa Navāṃśa îl va face pe nativ faimos. (Sāravalī 5:31)
Ca orice alte observații de acest gen, și acestea două trebuiesc abordate în context (și în strânsă corelație). Întregul horoscop al nativului trebuie judecat pentru a înțelege predispozițiile sale și mediul în care trăiește și domeniile în care nativul are șansa de a ieși în evidență.
Dar să luăm un exemplu concret: succesul jucătoarei de tenis Serena Williams. Deși D9 oferă și indicații despre domenii de viață particulare (ex: viața relațională) și există alte hărți divizionale care se adresează – în mod specific – succesului profesional (ex: D10), voi interpreta aici succesul Serenei cu ajutorul observațiilor de mai sus.
În horoscopul natal, marea jucătoare de tenis, are Venus, guvernatorul Ascendentului din Taur, debilitat în casa a 7-a (dar în demnitate accidentală).

În general, persoanele care au guvernatorul Ascendentului în casa a 7-a sunt foarte competitive și vor mereu să fie ‘cap de afiș’ – deci nu este o surpriză că Serena este o persoană competitivă. Corelează asta cu Marte din al 5-lea locaș, cu planetele din casa a 6-a și cu Luna din Fecioară (foarte multă muncă și perfecționism) și vorbim deja despre o atletă excelentă care se străduiește să devină perfectă. Faptul că Venus se află în Scorpion arată că, pentru Serena, fiecare joc este o luptă ‘pe viață și pe moarte’ (Marte din a 5-a casă dinamică guvernează Descendentul). Cuadratura lui Marte la Venus o face extrem de bătăioasă (și foarte musculoasă, puternică la nivel fizic).

Bun, dar ce facem cu debilitarea lui Venus? Nu ar trebui Venus (planeta Venus, nu sora ei Venus Williams:)) să indice efecte negative pentru Serena, din moment ce este într-un semn nefavorabil? Și ce alte indicii astrologice reflectă, simbolic, că nu avem de-a face cu un atlet oarecare, ci cu unul excepțional (mie nu-mi place deloc stilul ei ‘tanchist’ de joc, dar Serena este considerată de mulți cea mai mare jucătoare de tenis care a existat vreodată).
Ei bine, un răspuns vine din analiza Navāṃśa-ei. Observăm că Venus este vargottama (adică, în Navāṃśa, ocupă aceeași zodie ca cea ocupată în Rāśicakra). O condiție suplimentară pentru ca o planetă să-și merite locul în vargottama ar fi ca ea să fie în semnul ei de exaltare, de domiciliu, în mūlatrikoṇa sau măcar să nu fie debilitată, dar debilitarea ei nu înlătură cu totul statutul ei de vargottama. Venus încearcă să-și compenseze debilitarea și are cu ce: deși se află într-un mediu care – teoretic – nu o avantajează, ea este obișnuită cu asta (Navāṃśa arată tendințe profunde de la nivelul ‘sufletului’). Ea pune în joc (în înfruntările sale competiționale) toate calitățile sale (și probabil și întreaga sa ‘furie rasială’ – speculez eu în baza poziției lui Venus în Scorpion în casa a 7-a și a lui Pluto din Balanță în cuadratură cu Nodurile Lunare) pentru a învinge.

Nu doar atât, dar Marte, dispozitorul lui Venus (și planeta care, alături de Mercur, este kāraka / semnificator pentru atletism), este și el vargottama. Fiind situată (în D1) în casă kēndra, guvernând Soarele, Mercur, Jupiter și Saturn din Balanță (în casa a 12-a de la a 7-a) și fiind vargottama, efectele lui Venus devin pozitive pentru sine și ‘distructive’ pentru adversarele sale. Potrivit observației nr. 1, cele două planete devin extrem de puternice și, luate împreună, indică faptul că Serena posedă o uriașă vīrya (potență și intensitate energetică) pe care o angrenează pentru a-și ‘măcelări’ adversarele.
Nu doar atât, dar observația nr 2 de mai sus este și ea îndeplinită: în afară de Soare (și de Venus și Marte care – așa cum am menționat mai sus – sunt vargottama), toate celelalte planete (‘tradiționale’, intrasaturniene – deci care guvernează efectiv semnele zodiacale) – deci Luna, Mercur, Jupiter și Saturn sunt în propriile lor Navāṃśa (altfel spus, ocupă diviziunile guvernate de ele – semnele lor de domiciliu). În Navāṃśa, Luna se află în Rac, Mercur în Gemeni, Jupiter în Pești, Saturn în Capricorn, ceea ce face ca toate casele în care aceste planete se află și toate casele pe care aceste planete le guvernează să beneficieze enorm de efectele acestora.
Mai mult, Ascendentul, Saturn și Mercur se află în proprii lor decani (Taurul, Vărsătorul, respectiv Gemenii), Venus și Luna se află în decanii exaltării lor (Peștii și, respectiv, Taurul). (O precizare importantă aici ar fi că astrologia indiană, la fel ca cea vestică, folosește mai multe tipuri de diviziuni a semnelor în decani, cea prin triplicitatea semnelor din același element fiind folosită aici). Prima parte a observației nr 2 este așadar împlinită și ea.
Să mai luăm o altă condiție suplimentară – Observația nr 3:
Dacă dispozitorul Navāṃśa-ei Ascendentului este puternic, nativul va avea parte de multă împlinire în viață. (Phaladīpikā 3:11).
Natura și caracteristicile specifice unei persoane pot fi determinate de la dispozitorul Navāṃśa -ei Ascendentului natal sau de la planeta care ocupă Ascendentul natal la momentul nașterii nativului. (Jātakapārijāta 11:15).
Navāṃśa Ascendentului natal (Lagna-ei) se află în Capricorn (semnul în care se află MC natal) și își are dispozitorul în propria sa diviziune (aṃśa) și exaltat în harta natală (D1 / Rāśicakra), un semn atât pentru tenacitatea, cât și pentru împlinirile Serenei și a faptului că ea a avut capacitatea de a se eleva și a-și depăși cu mult condiția.
Faptul că navāṃśa MC este în Gemeni (la fel ca cea a lui Mercur) ar putea sugera succesul ei într-un ‘sport al mâinilor’: tenisul.
Observația nr 4:
Pozițiile de demnitate ale planetelor din navāṃśa au un efect pozitiv asupra caselor care, în harta natală Rāśicakra, corespund zodiilor în care planetele se află în navāṃśa.
Soarele se află în navāṃśa care corespunde Descendentului natal, într-o simbolică ‘conjuncție’ cu acesta (din D9 la D1) – semn de succes competițional și popularitate. Saturn din navāṃśa se află în ‘conjuncție’ cu MC din Rāśicakra, indicând succes și elevare.
Sunt multe alte considerații care se pot adăuga aici (cum ar fi ‘prietenia’ sau ‘dușmănia’ planetelor, poziția cuspidelor dinamice în diviziuni etc), dar observațiile de mai sus sunt suficiente pentru a înțelege de ce e important să analizăm Navāṃśa (și restul hărților divizionale).
Credit imagine: Edwin Martinez from The Bronx [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons