Ce putem face cu astrologia? La ce este ea bună? Este remarcabil felul în care trecem prin viață făcând lucruri fără a ști pentru ce anume le facem… 

Deși fundamentarea astrologiei este încă destul de controversată din punct de vedere filozofic și științific, voi căuta să conturez, pe scurt, ceea ce eu consider a fi rolul și scopul astrologiei. 

Dintr-o perspectivă mai generală, se poate spune că astrologia are un dublu rol: descriptiv și prescriptiv. 

Prin astrologie putem descrie – în linii generale – structura vieții unei persoane, ”matricea” acestei vieți, paternurile de reacție la experiențele vieții, predispozițiile, aparența fizică și temperamentul. Putem descrie și principalele tipuri de condiționări, provocări și oportunități care marchează viața nativului. Prin astrologie putem descrie ”ordinea” ascunsă a personalității și a vieții nativului, paternurile trecutului și ale viitorului, principalele tipuri de energii care se activează în viața nativului în anumite perioade de timp. 

Dar prin astrologie putem face și altceva: înțelegând tendințele și predispozițiile indicate de horoscopul nostru putem prescrie (ceea ce noi credem că ar putea fi) cea mai bună conduită, cea mai bună atitudine în fața viitorului. Anticipând ceea ce este inevitabil, ceea ce poate fi transformat, valorificat sau evitat, putem să ne pregătim astfel încât viitorul să nu ne găsească cu garda jos. De asemenea putem alege momentele propice pentru diferitele acțiuni importante din viața noastră. 

Prima abordare atribuie un sens configurațiilor astrologice (și implicit trecutului, prezentului și viitorului nativului), a doua abordare folosește în mod activ acest sens sau dorește să-l ”altereze” (într-o formă sau alta). Prima definește ”cadrul” vieții noastre, a doua ne ajută să ne dăm seama ce putem face pentru a folosi la maxim acest cadru și pentru a ne ”înscrie” în ordinea naturală a lucrurilor. 

Din punct de vedere previzional, îndeplinirea dublului rol – descriptiv și prescriptiv – al astrologiei este simultan și calea către ceea ce am putea numi ”înțelepciune”, aceasta nefiind altceva – din această perspectivă – decât capacitatea de a ”descrie” viitorul (adică de a-l prevedea) și de a a ”prescrie” modul cel mai potrivit de a acționa pe baza acestei ”descrieri” (și pe baza maturității spirituale dobândite în trecut). Astrologia nu este relevantă prin posibilitatea pe care o oferă de a prezice viitorul, ci prin faptul că ne ajută să luăm decizii mai bune cu privire la acest viitor și să ne actualizăm astfel posibilitățile și potențialul.

Scopul, funcțile și beneficiile astrologiei

La ce servește astrologia? La ce e bună? Este ea doar un instrument de obținere de informații despre viitor? Este doar o metodă de predicție sau este mai mult decât atât?

Iată câteva dintre efectele astrologiei (aceste efecte pot fi considerate scopuri în sine pentru practicanții acestei discipline):

1. Trezirea conștiinței și conștientizarea faptului că există o relație activă între microcosmos (”micul întreg”) și macrocosmos (”marele întreg”). Prin astrologie devenim observatori atenți și martori ai propriei noastre persoane. Astrologia este un instrument prin care putem realiza integrarea în ritmurile și ciclurile naturale ale vieții, regăsirea instinctelor și a înțelepciunii pierdute a naturii. Prin astrologie înțelegem cum se încadrează individul în marile ritmuri universale, în Marele Tot.

2. Astrologia ne învață să nu mai trăim la întâmplare (și, simultan, că nimic nu este întâmplător!). Învățăm că există un sens absolut al vieții noastre și învățăm să-l descoperim. Daca întelegem acest ”sens absolut” (sau măcar dacă reușim măcar să atribuim un ”sens relativ” superior vieții noastre), învățăm să facem alegeri mai bune. Prin astrologie primim răspunsuri despre sensul și menirea individului, despre rostul acesteia, despre tema sa de viață, aflăm legătura dintre caracter și destin, legătura dintre om și cosmos. Astrologia ne arată  ce fel de ”dinamică” internă are individul, cum își folosește mintea, ce valorizează, care sunt contradicțiile sale interioare și care poate fi calea către rezolvarea lor. Astrologia ne ajută să dobândim o acceptare și o înțelegere a unicității propriei ființe.

3. Ne comunică, prin simboluri, ceea ce putem obține de la viață. Face ca mintea să pătrundă dincolo de aparențe, să privească ce este în spatele experiențelor. Ne arată ce mijloace avem la îndemână pentru a ne împlini menirea. Ne ajută să ne acceptăm unele limite, dar și să scoatem ce este mai bun din ele, ne permite să ne conștientizăm și să ne obiectivăm potențialul și tendințele psihologice inconștiente pentru a le descătușa. Ne oferă o cunoaștere sporită la nivel psihologic, karmic şi spiritual și o înțelegere a felului în care ființa se actualizează pe sine, în care se transformă și evoluează, prin experiențele pe care le trăiește.

4. Ne comunică lecțiile de viață. Acolo unde avem probleme, ni se indică „mâna / corectura destinului”. Ne arată limitele noastre, dar și necesitatea cea mai stringentă a vieții noastre; ne arată ce nu am învățat încă. Ne oferă o înțelegere a naturii testelor și șanselor, a sensului propriei suferințe sau împliniri.

5. Amplifică discernamantul necesar pentru a ști care sunt lucrurile pe care le putem schimba și care sunt cele pe care trebuie să le acceptăm. Astrologia dezvoltă gândirea holistică, sintetică, integratoare; rafinează mintea. Dezvoltă o atitudine de minunare și predispune la contemplare.

6. Ne ajută să înţelegem mai bine de ce oamenii sunt așa cum sunt, ne ajută să dăm dovadă de mai multă compasiune față de ceilalți, datorită înțelegerii corecte a motivațiilor și nevoilor profunde care se află la baza vieții lor. Ne conferă o înțelegere a modului în care-ți poţi transforma şi armoniza mai bine relaţiile.

La ce ne poate ajuta astrologia?

Înțelegând care ar putea fi beneficiile unei astrologii corect aplicate, devine ușor să conturăm câteva aplicații ale acesteia. Astfel, astrologia poate fi de un imens ajutor:

1. În educația copilului, pentru a-l motiva , pentru a înțelege relația lui cu părinții cu educatorii, pentru a-i înțelege stilul personal de învățare și posibilele dificultăți care ar putea apărea.

2. În viața relațională, pentru că facilitează înțelegerea dinamicii de cuplu, așteptărilor, dorințelor profunde, modului de polarizare a partenerilor, tipului de partener dorit, sexualității, perioadelor de criză etc

3. În carieră, indicând natura profesiei, capacitatea de reușită în afaceri. Este de un ajutor imens în aproape orice profesie exercităm. Indiferent dacă lucrăm în consiliere, coaching, în domeniul medical sau în asistență, în învățământ sau în afaceri, sau daca pur și simplu ne interesează să ne înțelegem mult mai bine și  să-i înțelegem pe ceilalți, astrologia ne ajută să obținem rezultate mai bune în ceea ce facem.

4. În medicină, atât în prevenirea, cât și în diagnosticarea și vindecarea afecțiunilor. Astrologia medicală – din păcate insuficient aplicată și complet nebăgată în seamă de medicina alopată – facilitează înțelegerea perioadelor în care riscul de îmbolnăvire este mai accentuat, precum și alegerea momentului propice pentru acordarea unui remediu, pentru începerea unui regim etc

5. În terapie, acolo unde facilitează – într-un mod cu totul și cu totul extraordinar de bine punctat – înțelegerea problemei clientului și alegerea celei mai bune metode de intervenție. Nu în ultimul rând, din studiul comparat al hărților natale se poate evidenția foarte bine fenomenele de transfer și contratransfer din cadrul relației terapeut-client.

6. În afaceri, prin faptul că arată în ce fel inițiativele și planurile de investiții, parteneriate etc ale unei persoane sunt în armonie cu potențialul acestuia și cu suișurile și coborâșurile din viața acestuia.

7. În viața spirituală, prin evidențierea predispozițiilor către a urma un anumit gen de doctrină, prin indicarea obstacolelor și a testelor cu care individul se poate confunta pe Calea aleasă de el.