De-a lungul timpului s-au configurat mai multe moduri de a clasifica astrologia. Astfel, avem
–ramuri, adică părți ale astrologiei care au scopuri diferite și
–tradiții și stiluri, adică diferite moșteniri culturale și moduri diferite de a aborda aceleași scopuri în practica astrologiei.
După o clasificare mai veche, astrologia are două ramuri și anume:
–astrologia judiciară – termen provenit din practica legală și folosit în astrologia antică și medievală pentru a desemna modul în care astrologul ‘judecă’ sau ‘dă un verdict’ cu privire la evenimentele care urmează să se producă în viața unui individ sau în lume;
-astrologia naturală – termen folosit pentru previzionarea fenomenelor naturale și pentru astrologia medicală. Aceasta era singura formă de astrologie acceptată de Biserica Catolică.
După o clasificare mai actuală, astrologia are patru ramuri fundamentale: astrologia natală, orară, electivă și mondială.
1. Astrologia natală sau genealogică
Aceasta cuprinde:
-astrologie statică – care analizează personalitatea individului și face previziuni despre viața acestuia folosind doar horoscopul natal, adică instantaneul ceresc aferent momentului și locului nașterii individului.
-astrologia dinamică – face previziuni pe baza dinamicii astrale care începe după nașterea individului (și, în anumite tehnici astrologice, chiar și pe baza dinamicii astrale dinainte de nașterea nativului). Asta presupune luarea în considerare a mișcării planetelor și luminariilor, mișcare care poate fi considerată în sens real sau simbolic.
Dintr-o altă perspectivă, astrologia natală cuprinde:
-astrologia personalității (sau astrologia caracteriologică și a temperamentului) – care caută să descrie personalitatea nativului;
–astrologia previzională – preocupată de predicția trendurilor și paternurilor vieții nativului;
-astrologia destinului (sau astrologia karmică și vocațională) – care caută să înțeleagă cauzele care au condus la structura actuală a destinului individului, tiparele karmice care se manifestă în viața nativului și momentele în care (și intensitatea cu care) karma va da roade. În același timp – analizează ‘vocația’ nativului, rolul său în aceasta lume și menirea sa, adică cel mai ‘bun’ lucru pe care-l poate face cu karma pe care o are.
-astrologia medicală – temele majore legate de sănătate, boală, vitalitate, predispoziții genetice și accidentale către boală, vulnerabilități și excese energetice, factori care influențează starea de sănătate, cauzele spirituale primare ale îmbolnăvirii, perioadele dificile pentru sănătate, durata preconizată a vieții, remedii astrologice.
-astrologia educațională – care caută sa înțeleagă modul sau stilul în care un nativ (în special un copil) poate învăța, disciplinele care i se potrivesc, hobbyurile, pasiunile sale.
-astrologia relațională – caută să înțeleagă dinamica relațiilor, compatibilitatea dintre parteneri, principalele lecții relaționale și să contureze paternul de interacțiune relațională și scopul profund al relației.
-astrologia afacerilor – caută să înțeleagă atât individul în rolul său social activ cât și impactul acțiunilor sale și a persoanelor juridice pe care le înființează. În același timp, astrologia este cea mai bună metodă de selecție a resurselor umane pentru că poate alege omul potrivit la locul potrivit. Se combină adesea cu astrologia electivă.
-astrologia magică – care folosește horoscopul natal pentru practici magice.
2. Astrologia orară sau interogativă
Prin astrologia orară, răspunsul la întrebarea specifică adresată astrologului este extras din astrograma care corespunde acestei întrebări. Astfel, ‘destinul’ particular al fiecărei intenții, ințiative, dorințe sau situații personale de viață, al fiecărui subiect sau obiect aflat, într-un anumit moment, într-o anumita relație cu cel care întreabă poate fi descifrat – sau chiar influențat – ca urmare a aplicării metodelor astrologiei orare. Provine din tradițiile magice ale Babiloniei și Indiei, dar a fost dezvoltat și de astrologii elenistici și dus la măiestrie de astrologii persani.
3. Astrologia electivă
Este despre cum să-ți folosești capacitatea de alegere pentru a valorifica mai bine oportunitățile astrologice și a atenua dificultatea perioadelor nefavorabile. Astrologia electivă te învață cum să-ți integrezi cu înțelepciune deciziile și acțiunile în ordinea naturală a vieții și a propriului destin. Nu se abordează aici doar metodele și criteriile de alegere a celui mai bun moment, ci și a celui mai bun loc pentru a desfasura o anumită acțiune (astrologie locațională sau astro-cartografie).
4. Astrologia mondială sau mundană
Aici intră:
-astrologia colectivităților, a națiunilor, a orașelor, a regiunilor;
–astrologia fenomenologică, adică acea astrologie care studiază evenimentele atmosferice (astro-meteorologia) și subterane (astro-seismologia);
-astrologia agricolă – alegerea momentelor pentru semănat, plantat și cules – care este însă tot o forma de astrologie electivă, dar are de-a face cu înțelegerea ciclurilor naturii;
-astrologia financiară – care se ocupa de relația dintre ciclurile planetare, petele solare, eclipse etc și evoluția piețelor financiare.