Atât în practica astrologiei natale, cât și în astrologia orară, electivă sau mondială, trebuie să înțelegem corect baza analizei noastre, punctul de plecare.

Există nenumărate tehnici pe care astrologii le folosesc pentru a extrage informații cu privire la structura viitorului (respectiv a trecutului și prezentului) și foarte multe dintre aceste tehnici implică trasarea unor astrograme diferite de cea natală. Asfel, avem hărți ale progresiilor și direcțiilor, ale reîntoarcerii solare și lunare, hărțile armonice, hărțile elective etc.

Indiferent de natura tehnicii care necesită întocmirea unui nou horoscop, în astrologia natală, orară și în cea electivă individuală, orice hartă generată în afara horoscopului natal trebuie analizată în strânsă legătură cu acesta și nu izolat de acesta (astrologia orară poate fi o excepție la care mă voi referi mai jos)!

Sunt uimit de ignoranța astrologică a celor care interpretează reîntoarcerea solară, reîntoarcerea lunară sau horoscopul progresat fără raportarea la horoscopul natal.

Horoscopul natal și cel anual

Mulți mă întreabă „Unde cade ascendentul meu de hiatus în acest an?”. Adesea, după ce le spun zodia cu pricina, aud fie o exclamație de încântare, fie un oftat și, pe moment, cineva care i-ar observa ar avea senzația că acești oameni desprind o semnificație majoră din cuvântul din vocabularul zodiacal pe care îl aud ca răspuns la întrebarea lor. Unii mai și verbalizează ceea ce le trece prin minte în acel moment, iar ceea ce rezultă este un reducționism astrologic de tip New Age:

”Uau, chiar? Ascendentul în Săgetător? Înseamnă că o să călătoresc în anul ăsta, probabil voi pleca în străinătate…”, ”În Balanță? Deci voi avea, în sfârșit, oportunități relaționale!”, ”Of, fir-ar să fie…în Fecioară…nu-mi place zodia asta, este prea critică! Și voi fi cumva bolnavă?” etc

De cele mai multe ori, reacția lor se datorează doar erorilor de înțelegere, generalizărilor și emoțiilor generate de preferințele zodiacale personale. Nu există nici o modalitate de a înțelege ceva semnificativ despre viața cuiva doar pe baza unui bucăți atât de mici de informație! Horoscopul reîntoarcerii solare trebuie corelat cu cel natal, iar această corelare este foarte complexă! Cele mai multe dintre ideile de genul celor menționate mai sus se dovedesc nefundamentate.

Ideea de bază aici este că orice horoscop adițional celui natal este o ramură și nu o rădăcină, iar ”ramura” nu are nici un sens fără „rădăcina” din care a derivat! Tradițional, horoscopul natal era numit ”radix” (care în latină înseamnă ”rădăcină”); astrologii din vechime înțelegeau foarte bine că toate celelalte astrograme obținute suplimentar sunt doar ramuri care cresc pe tulpina horoscopului natal. Ele fie sunt derivate ale horoscopului natal, fie trebuie analizate în strânsă dependență de acesta!

Horoscopul natal și cel progresat

Unii astrologi analizează horoscopul progresat separat de cel natal. Aceasta este o eroare, pentru că horoscopul progresat este derivat din cel natal. Poziția Lunii progresate și aspectele sale – de exemplu – nu înseamnă nimic fără corelarea ei cu poziția natală.

Horoscopul natal și cel orar

Horoscopul orar este întocmit pentru momentul în care o întrebare concretă și foarte semnificativă pentru viața din acel moment a persoanei este adresată astrologului. Aparent, astrologia orară nu are legătură cu cea natală: astrograma orară este cea a unei preocupări mentale, a unei idei care domină mintea unei persoane într-un anumit moment. (Actualmente există astrologi – mulți dintre ei foarte renumiți – care afirmă că astrologia orară se poate folosi pentru a deduce răspunsuri care nu au legătură directă cu viața lor sau a interpelatorilor, dar acest demers este greșit și, reflectă o neînțelegere a fundamentelor astrologiei orare, după cum voi arăta într-un alt articol).

Voi afirma acum ceva ce va contraria mulți practicanți ai astrologiei orare: horoscopul orar trebuie și el analizat în strânsă legătură cu horoscopul natal! Deși nu este o ”ramură” a horoscopiei natale, astrograma orară este strâns legată de aceasta prin ”identitatea” astrologică a celui care întreabă. Marii astrologi medievali (de la Masha’allah, la Lilly sau Gadbury) analizau astrogramele orare independent mai ales din cauză că nu aveau posibilitatea de a cunoaște nativitățile celor care puneau întrebări. Chiar și în zilele noastre momentul exact al nașterii unui individ este dificil de aflat; cu atât mai puțin acest moment era cunoscut de oamenii din secolele în care astrologia orară a fost dezvoltată.

Deși am analizat și analizez cu succes astrogramele orare independent de hărțile rădăcină ale persoanelor care adresează aceste întrebări, uneori cel mai bun și mai complet mod de a înțelege o răspunsul la o întrebare este din analiza combinată a hărții orare și a hărții natale care aparține celui care adresează întrebarea (sau persoanei cu privire la care întrebarea este adresată). Există mai multe motive pentru care acest lucru trebuie realizat și le voi preciza cu altă ocazie. Aspectul principal este însă acela că, din moment ce întrebarea răsare în mintea nativului și are legătură cu viața sa dintr-un anumit moment particular, este de bun simț să încadrăm problematica generată prin întrebare în contextul mai larg al întregii vieți a nativului.

Adesea, astrograma natală verifică validitatea întrebării și a hărții orare, servește ca instrument de temporizare (timing) pentru aceasta și setează cadrul pentru răspunsul astrologului.

Horoscopul natal și cel electiv

La fel ca astrologia orară, astrologia electivă poate fi folosită și separat de horoscopul natal. Acest lucru este de la sine înțeles în elecții care implică acțiuni de grup cu impact colectiv, dar este valabil și în legătură cu viața personală. Dacă- de exemplu, vrei să alegi data unei căsătorii sau a unui alt gen de parteneriat, alături de alte configurații, o conjuncție Luna-Jupiter într-un semn zodiacal în care ambele planete se simt bine sau într-unul care semnifică căsătoria (exemplu Racul sau Balanța etc) poate fi foarte favorabilă. Poți ”aranja” poziția planetelor dintr-un anumit moment astfel încât să fie favorabilă pentru anumite acțiuni.

Problema este că indicațiile momentului pot fi în contradicție cu cele natale, iar o configurație care, în general, este favorabilă pentru un anumit gen de acțiune, în particular (adică pentru un individ) poate fi complet nefavorabilă! Orice bun astrolog va refuza sau va fi foarte reticent în a alege o dată propice pentru o anumită acțiune a unui individ în absența horoscopului său natal!

În concluzie, la baza oricărei analize horoscopice a destinului unui individ trebuie să se afle horoscopul natal. Nici o previziune sau alegere astrologică nu are sens fără analiza acestui horoscop!