Qí Mén Dùn Jiǎ (sau Jī Mén Dùn Jiǎ) 奇門遁甲este una dintre cele 3 metode antice sau ‘tablete’, ‘planșete’ numerologice (Gǔ Sān Shì) considerate ‘supreme’ în divinația chineză (celelalte două sunt Dà Liù Rén și Tài Yǐ Shén Shù).

Felul cum trebuie înțeleasă (și tradusă) combinația celor 4 ideograme care intră în compoziția denumirii acestei metode este puțin criptic. Astfel, ideograma 奇se poate pronunța sau . înseamnă ‘straniu’, ‘misterios’, iar înseamnă ‘impar’, ‘fără pereche’.

Mén 門 înseamnă ‘poartă’, cu referire la cele 8 ‘porți’ cosmice care apar în ‘tabla’ sau ‘planșeta’ corespunzătoare și care gestionează felul în care energia ‘intră și iese’ în raport cu chestiunea care face obiectul (sau mai bine spus ‘subiectul’) divinației. Unii interpreți ai tradiției consideră că 奇și門 trebuie luate împreună și că înseamnă ‘poarta misterioasă’ (奇門 – Qí Mén), în vreme ce alții consideră că ele trebuie luate separat ca și Mén.

Dùn Jiǎ 遁甲- se iau împreună și înseamnă ‘platoșa / armura / carapacea (Jiǎ) ascunsă (Dùn)’. Jiǎ este și numele primei tulpine celeste din ciclul sexagenar), ca urmare expresia ar mai putea avea legătură cu elementul important (dar ascuns) care conduce la rezolvarea ‘dilemei’ reflectate în setting-ul folosit pentru interpretare.

În traducere, cele 4 ideograme are însemna: Porți Stranii, Armuri Ascunse, dar unii le traduc ca Tehnica Evadării prin Porțile Misterioase. Voi folosi în continuare denumirea populară Qi Men Dun Jia (sau prescurtarea QMDJ) pentru a mă referi la această artă, dar trebuie avut în vedere faptul că Jī Mén Dùn Jiǎ (JMDJ) ar putea fi o denumire mai apropiată de înțelesul originar (și poate fi uneori întâlnită în literatura de specialitate).

La fel ca în astrologia orară vestică, momentul ales ca bază pentru interpretare în QMDJ este cel în care gândul (întrebarea sau intenția) apare sau întrebarea este înțeleasă.

Și la fel ca în astrologia orară vestică, în scopul obținerii răspunsului se trece la configurarea unei ‘hărți’ (o ‘planșă cosmică’) care indică prin simboluri interacțiunea dintre ‘Cer’, ‘Om’ și ‘Pământ’ potrivit metafizicii chineze. După configurarea acestei hărți se procedează la descifrarea sau ‘citirea’ ei. La baza QMDJ se află ideea că direcția, calitatea, vibrația și fluxul energiei ce corespunde unui anumit moment pot fi înțelese prin această ‘planșă cosmică’ și, ca urmare, se pot lua decizii în baza acestei înțelegeri.

Aplicațiile Qi Men Dun Jia

La origine, QMDJ a avut un scop militar, ca de exemplu prognosticarea efectului unei inițiative sau așezări strategice a adversarului sau alegerea momentului și metodei potrivite pentru atac (putem face o paralelă aici cu aplicațiile militare ale astrologiei orare și elective arabo-persane, ale celei indiene, sau de succesul lui Guido Bonatti (Bonatus) în folosirea horoscopiei militare). Se mai folosea în meteorologie și Feng Shui.

Mai târziu scopul a fost extins la alte aplicații strategice: alegerea momentelor propice și luarea deciziilor în diverse situații (afaceri, sănătate, mariaje și parteneriate, concepție, călătorii, evenimente etc). De asemenea, se folosește ca metodă de a răspunde unor întrebări concrete (ex găsirea unor obiectele sau persoane dispărute). În prezent se folosește chiar și la prezicerea rezultatelor unor evenimente sportive sau în trading.

Harta QMDJ setată pentru momentul nașterii nativului se folosește și pentru a aduce informații suplimentare la cele derivate din Astrologia Celor 4 Piloni (Bā Zì) și a celorlalte forme de numerologie / astrologie.