Voi prezenta aici – pe scurt – cel mai important principiu de interpretare astrologică. Eu îl numesc principiul convergenței sau principiul confluenței indiciilor astrologice.


Izolare versus corelare

Principiul confluenței are la bază un alt principiu holistic: acela că nici un indicator astrologic nu poate fi interpretat în izolare de restul indicatorilor din horoscop. Cineva ar putea întreba: bun, dar din moment ce nu putem izola niciodată un anume indicator de ceilalți, cum putem înțelege efectul său general, ‘necontaminat’ de restul influențelor? Ei bine facem asta printr-un proces de abstractizare, mai precis prin generalizare și omisiune.

Semnificațiile generale ale fiecărui indicator astrologic sunt doar abstractizări ale ‘realității’ simbolizate de horoscop (am pus cuvântul ‘realitate’ între ghilimele, pentru că horoscopul însuși este o abstractizare a realității nativului prin faptul că lucrează cu simboluri!). De exemplu, dacă vorbesc despre semnificația generală a Soarelui în Săgetător, fac asta printr-un fel de reducere la absurd: de dragul teoriei – și în scop pur didactic – presupun că nimic altceva – nici o altă planetă, nici o altă ‘influență’ – nu mai există pentru a modifica această semnificație. Sunt nevoit să-mi imaginez că Soarele din Săgetător nu este corelat cu nimic altceva, că se manifestă într-un fel de ‘vid’, adică în izolare de restul horoscopului – mă interesează aici ‘combinația pură’ a celor doi indicatori: astrul și zodia. Și pentru a putea vorbi despre semnificația generală a Săgetătorului, tradiția astrologică a generalizat informațiile provenite din studiul a mii de horoscoape, în același timp  încercând să omită informațiile ‘irelevante’ pentru acest scop, să elimine influențele ce par a proveni de la alți indicatori.

Din acest motiv, toate horoscoapele zilnice sau săptămânale pentru fiecare zodie promovate de adepții Astrologiei Bullshit nu au absolut nici o valabilitate astrologică. Realitatea astrologică nu lucrează cu abstractizări de genul ‘Din moment ce ești Berbec, înseamnă că ești impulsiv’, ‘Dacă ești Săgetător înseamnă că-ți place aventura’ sau cu previziuni ridicole de genul ‘Berbecii vor primi un telefon pe la prânz’, ‘Taurii vor primi o invitație la cină’, ‘Gemenii au șansa unei promovări’ etc etc.

Ce este principiul convergenței?

Principiul convergenței indicatorilor astrologici este operațiunea opusă abstractizării. Acest principiu afirmă că în scopul de a desluși impactul real și particular al unui anumit indicator este absolut necesar să-l interpretăm prin ‘filtrul’ întregului horoscop, adică ținând seama de interacțiunea sa cu ceilalți indicatori și de rolul acestora în ecuația complexă a horoscopului. (Evident, pentru aceasta avem nevoie ca ‘teoria’ sau ‘abstractizarea’ noastră despre fiecare indicator să fie corectă…).

Altfel spus, semnificația fiecărui indicator astrologic trebuie ‘ponderată’ cu semnificațiile celorlalți. Forța, calitatea, sensul, durata și reverberația ‘influenței’ fiecărui indicator trebuiesc comparate și combinate cu restul influențelor. Astfel fiecare indicație poate fi întărită, amplificată, moderată, restricționată, slăbită sau diminuată prin restul indicațiilor și fiecare semnificație poate fi validată sau contrazisă de restul semnificațiilor.

Foarte mulți astrologi nu înțeleg și nu aplică acest principiu în interpretare. Ei iau indicatorii la rând și vorbesc despre ei ca și când ar fi izolați de restul astrogramei, ceea ce-i face să nu reușească să integreze contradicțiile din horoscop. Ei se apucă și vorbesc despre Soare în semn și casă, apoi iau Luna sau Ascendentul sau observă un aspect o poate o conjuncție sau o opoziție (unii încep chiar cu Lilith sau cu Junona sau cu elemente mai puțin importante), după care trec la altceva și uită de ceea ce au vorbit înainte. Dar această abordare este complet greșită!

Doar prin integrarea tuturor contradicțiilor și semnificațiilor adiacente putem dobândi o înțelegere corectă a impactului fiecărui indicator astrologic.

De exemplu,

-incisivitatea lui Marte din Berbec va fi ‘moderată’ de cuadratura acestuia cu Luna din Rac;

-tendința către extrovertire indicată de poziționarea planetelor în semne ‘masculine’ poate fi moderată și restricționată dacă aceste planete sau guvernatorii semnelor în care ele se află sunt retrograde;

-tendința către schimbări bruște și radicale indusă de un aspect pe care o Uranus îl face la o anumită planetă va fi mai redusă dacă Uranus se află în Taur, și – simultan! – va fi amplificată dacă aspectul respectiv este de cuadratură sau dacă planeta în cauză și / sau Uranus se află în case unghiulare;

-tendința generală a unui planete aflată într-un semn de foc de a acționa ‘fățiș’ poate fi contrazisă de aspectul ei cu Pluto, de poziția dispozitorului planetei respective în semne de apă sau de plasarea sa în casa a 12-a;

-tendința generală către moderație, armonie și compromis în domeniul de viață ce corespunde cuspidei casei aflate în zodia Balanței va fi serios ‘provocată’ de poziționarea sau tranzitul lui Marte prin această zodie etc etc.

Orice semnificație sau interpretare specifică trebuie să se afle la confluența semnificațiilor tuturor indicatorilor din horoscop!