Soliciți o consultație unui astrolog renumit. Astrologul te întreabă data și ora nașterii. Îi spui că te-ai născut în data ZZ.LL.AA la ora H. Astrologul trece imediat să meșterească ceva pe tastatura computerului, (eventual) îți spune că ești din Zodia X cu Ascendentul în zodia Y și începe să-ți vorbească despre astrograma ta.

Ce trebuie să faci tu? Ei bine… ridică-te imediat și pleacă!! Totul este foarte clar acum! Astrologul a greșit testul, iar tu ai greșit astrologul!

Care a fost testul?

Problema este că astrologul nu ți-a cerut detalii despre ora ta de naștere. Prea superficial (sau prea grăbit să-ți ia banii) nu a încercat să-și clarifice dacă prima condiție esențială în interpretarea oricărui horoscop este îndeplinită: certitudinea asupra orei de naștere. Fără a cunoaște cu precizie ora de naștere, orice interpretare trebuie pusă din start sub semnul întrebării.

Cei mai mulți oameni nu-și cunosc exact ora de naștere. Dacă nu cumva părinții sunt foarte pasionați de astrologie, iar cineva din familie a stat, la nașterea ta, cu ochii la ceas astfel încât minutul și secunda orei nașterii să fie înregistrate, nu există nici un mod foarte sigur de a afla acest moment.

Foarte mulți astrologi își oferă serviciile prin website-uri și solicită clienților ora nașterii fără a avea nici măcar o rubrică în care să poată fi trecute mențiuni cu privire la certitudinea sau incertitudinea acesteia. La emisiuni televizate, nici măcar nu se obosesc să întrebe clienții dacă ora pe care o aud este AM sau PM. Este strigător la cer!

​În unele cazuri astrologii se bazează prea mult pe clienți, considerând – în mod naiv – că aceștia înțeleg foarte bine importanța preciziei cu privire la ora de naștere. La rândul lor, clienții se bazează prea mult pe spusele mamei, ale tatălui sau ale vreunei rude. Iar mama sau tatăl se bazează prea mult pe propria lor memorie (de cele mai multe ori foarte infidelă, mai ales după câteva decenii).


Este certificatul medical constatator al nașterii o sursă sigură?

Nu, nu întotdeauna. ”Certificatul medical constatator al născutului viu” poate fi cel mai bun punct de plecare în stabilirea corectă orei de naștere, dar în nici un caz nu conferă certitudine unui astrolog profesionist. Dacă dorește să-și afle mai exact ora de naștere, un prim pas este ca persoana interesată să ceară o copie după acest document (sau după acesta și după ”Foaia de observație clinică a nou-născutului”) la spitalul la care s-a născut. ​

Sunt însă diferite motive pentru care atât clientul, cât și astrologul trebuie să fie foarte circumspecți în a accepta de bună ora înscrisă pe aceast certificat. Astfel, uneori ceasul spitalului sau cel al medicului sau asistentei care înscrie ora nașterii în certificat nu este corect sincronizat; personalul medical poate fi implicat în rezolvarea unei situații de criză imediat după naștere sau întârzie din diferite motive înscrierea timpului de naștere pe certificat. După un timp, ei înscriu o oră aproximativă (care poate fi ora la care ei își amintesc că a avut loc nașterea sau ora la care ei și-au terminat treaba).

Uneori pur și simplu medicul sau asistenta uită să treacă timpul nașterii pe certificat. Când observă, înscrie o oră fictivă sau nu mai trece nimic. Alteori medicul are motive pentru a înscrie o oră diferită de cea reală: fie justifică un timp petrecut în plus la spital, fie are alte motive.

Așadar medicul nu are prea multe motive să fie foarte precis în completarea certificatului. Toate aceste lucruri sunt cu atât mai mult valabile cu cât ne deplasăm mai mult în urmă pe linia timpului; în trecut, lucrurile erau și mai problematice. Astrologii ar trebui să se considere foarte fericiți dacă eroarea aferentă timpului înscris în certificate este mai mică de 10-15 minute (ceea ce în astrologie poate însemna foarte mult!).

Este memoria mamei sigură?

Nu, deși tuturor ne place să credem că mama este cea care a păstrat perfect vie în memoria sa această amintire (ne-ar plăcea ca și tatăl să facă asta, dar tații sunt – de regulă – mai ”aerieni” în chestiunea asta). Am întâlnit persoane ale căror mame nu mai știau sigur dacă copilul lor s-a născut la miezul nopții sau la miezul zilei… memoria mamei nu este întotdeauna credibilă! Asta se petrece mai ales dacă în familie există mai mulți frați; mama poate încurca uneori orele de naștere ale copiilor în mintea ei. Se mai petrece și în cazul în care travaliul a fost foarte lung și epuizant sau dacă există o traumă legată de naștere care face ca mama să nu aibă (sau să nu dorească să aibă) acces la acea memorie.

În fapt, problema nu este doar cu memoria. Problema este că mama a avut lucruri mai importante și mai dificile de făcut. La nașterea ta, era – evident – prea ocupată ”să-ți dea viață” ca să mai aibă timp de altceva. Cele mai multe mame își amintesc ”ceva” și îți vor spune un moment, dar nu poți fi sigur ce s-a petrecut la acel moment…Întrebarea ”mamă, la ce oră m-am născut?” este prea vagă. S-ar putea ca mama să-ți dea o oră aproximativă a momentului când a început travaliul, când doctorul a intrat în sală, când travaliul era spre sfârșit, când și-a luat prima dată copilul în brațe, când a vrut să vadă cât a durat nașterea etc etc. O femeie needucată astrologic nu știe ce înseamnă pentru tine – d.p.d.v. astrologic- ”momentul nașterii”- (mai ales dacă nu-i spui acest lucru) și îți va indica adesea un moment care a lăsat impresia cea mai persistentă asupra ei.

De cele mai multe ori mamele indică un moment aproximativ care devine – pentru copii – o enigmă greu de descifrat: ” a fost pe la ora 4 dimineața” sau ”era aproape de mieziul nopții” sau ” atunci mijeau zorii” sau ”chiar atunci era un mare meci de fotbal la televizor” sau ”atunci se schimba tura de noapte la spital” etc etc. Este, desigur, foarte posibil să-ți dea chiar ora exactă, problema este însă că nu ai cum să fii sigur(ă)! Iar când auzi că-ți spune (cu mare convingere) că te-ai născut la o oră foarte ”rotundă” (ex: ora 10.00 sau ora 17:30), atunci e cazul să devii prudent în a accepta cu totul varianta mamei.
Același lucru este valabil și în cazul rudelor sau persoanelor care așteaptă cu nerăbdare veștile bune. În fapt, aparținătorii pot fi mai atenți și mai obiectivi chiar și decât mama, dar partea proastă este că ei nu sunt atât de interesați să rețină acest detaliu și, chiar dacă pe moment îl rețin, și-l scot destul de repede din minte. De asemenea, preocuparea lor pentru starea mamei și a copilului poate fi tot ce-i interesează în acele momente…

Alte situații

Se poate și ca ora ta de naștere să fie foarte greu de obținut. S-ar putea ca părinții tăi să ți-o fi spus cândva, dar acum nu-ți mai aduci aminte foarte sigur, iar părinții tăi nu mai sunt în viață și nu mai ai pe cine să întrebi. În mod tragic, unii oameni nici nu ajung să-și cunoască părinții; la ei incertitudinea este foarte mare! Ce să mai vorbesc de oamenii care nu-și cunosc nici măcar luna sau anul de naștere… Se poate și ca spitalul să nu mai dețină arhivele din anul în care te-ai născut tu sau să nu răspundă la asemenea solicitări. Se poate și ca ora de naștere să nu fie înscrisă pe certificat. Am întâlnit și situația în care, fiind solicitată telefonic să caute în arhive, asistenta a furnizat o oră de naștere fictivă, doar pentru a scăpa de neplăcerea de a căuta prin beciul spitalului.

În toate cazurile menționate mai sus, sarcina astrologului este foarte dificilă și nu ar trebui să accepte realizarea astrogramei până când nu clarifică ora nașterii. El poate face asta prin tatonări succesive în baza mai multor astrograme ipotetice, poate ”rectifica” momentul aproximativ al nașterii pe baza unor experiențe din viața clientului, poate folosi metode bazate pe observații ale persoanei (a înfățișării sau comportamentului acesteia) însoțite de corelarea lor astrologică sau poate folosi metode intuitive (bazate pe sincronicități semnificative care apar în timpul consultației). 

Ce informații ar trebui să-ți ceară astrologul?

În faza inițială, astrologul trebuie să te intrebe:
1. De unde știi ora de naștere? Cum ai aflat-o?
2. Cât de sigur ești pe ora de naștere? Cât de sigură e persoana care ți-a spus-o? Pe ce te bazezi?
3. Care este marja de eroare? Care este intervalul minim de timp în care este sigur că te-ai născut? Care este limita de precizie?

Apoi un astrolog profesionist ar trebui să-ți ceară datele exacte pentru minimum 5 evenimente importante din viața ta pentru a realiza verificarea (sau rectificarea) astrologică orei de naștere. Verificarea și rectificarea prin evenimente pot cere destul de mult timp. Alte întrebări (legate de preferințele tale, atitudini, tipare de comportament etc) pot fi adresate de astrolog clientului în scop de clarificare.

Nici un horoscop natal nu este ”sigur”! Orice horoscop are nevoie de verificare și rectificare! Și orice astrolog care nu-ți adresează măcar primele trei tipuri de întrebări, abordează astrologia cu o totală lipsă de profesionalism!

De ce astrologii nu doresc să audă că nu ești sigur de ora ta de naștere?

Lăsând la o parte cazul celor care fac rectificări pe bandă și sunt saturați de cereri de rectificare a horoscopului (cum este și cazul meu, care – prin rezonanță – atrag de cele mai multe ori spre mine persoane care fie nu-și cunosc ora de naștere, fie au Ascendentul sau Mijlocul Cerului la limita dintre două semne zodiacale, ceea ce nu este chiar plăcut!), de regulă, în cazul multor astrologi este vorba de două motive: lăcomia și superficialitatea.

Pe de o parte, mulți astrologi doresc și ei – la fel ca cei mai mulți oameni – să facă cât mai mulți bani din munca lor de consultanță; pentru a face bani au nevoie de timp; pentru a avea mai mult timp, trebuie să elimine timpul neproductiv și neprofitabil, iar timpul investit în încercarea de a obține certitudinea asupra timpului nașterii este un timp destul de neproductiv și nu prea ușor de valorificat sau promovat financiar. Astrologii nu prea pot face multă reclamă de succes la ideea: ”Vino la noi și îți vom spune la ce oră te-ai născut (ba chiar mai precis decât știi tu de la maică-ta)”! Astrologii pot cere tarife destul de mari pentru munca de rectificare, dar nu prea mulți clienți se înghesuie la așa ceva.

Pentru a obține certitudine asupra orei de naștere a clientului, astrologul trebuie să fie asemenea unui detectiv și să facă o serie de investigații care, în situații extreme, pot necesita chiar mai mult timp decât este necesar pentru interpretarea horoscopului. Puțini clienți sunt dispuși să înțeleagă valoarea și necesitatea unui astfel de demers; ceea ce ei înțeleg este că astrologia ar trebui să le ofere previziuni-instant. Așa că, decât să-și bată capul prea tare cu dilema orei de naștere, mai bine se duc la cititorii în Tarot (care nu au nevoie de ora nașterii și care oricum, de regulă, fac predicții mai exacte decât majoritatea astrologilor!).

Pe de altă parte este vorba de un mecanism de apărare: astrologii sunt adesea atât de copleșiți de propria incertitudine cu privire la validitatea interpretărilor lor și la felul în care ar trebui să înțeleagă multitudinea de variante de interpretare a simbolurilor astrologice, încât nu mai doresc să mai aibă de-a face cu o incertitudine și mai mare. În plus rectificările pot fi foarte obositoare (în special dacă marja de eroare față de ora de naștere este foarte mare), așa că unii aleg calea mediocrității în abordare.

Însă foarte mulți astrologi sunt atât de superficiali, încât nici măcar nu vor să audă de probleme cu ora de naștere; ei pasează această responsabilitate în întregime în spatele clientului și nu-și bat capul cu ea. Desigur, un astrolog are dreptul să refuze interpretarea unui horoscop pe motiv că nu are certitudinea orei de naștere sau că nu vrea să facă efortul necesar rectificării, dar este absolut neprofesional să spună (sau să gândească): ”eu interpretez horoscopul în baza orei de naștere pe care mi-ai comunicat-o și te privește dacă este corectă sau nu și dacă ceea ce spun este adevărat sau nu!”.

Toți acești astrologi trebuie evitați pentru că, din moment ce sunt atât de superficiali încât nici nu încearcă să afle mai multe despre ora ta de naștere, fii sigur(ă) că vor fi la fel de superficiali și în felul în care vor aborda interpretarea horoscopului tău! Ai grijă!