O altă eroare comună în astrologia modernă este de a considera o că o planetă aflată la sfârșitul unui semn zodiacal se află, de facto, în semnul următor (sau că ar primi caracteristici importante ale semnului următor). Această practică este complet greșită. În nici un caz nu este corect să interpretezi o astfel de planetă ca având calitățile următorului semn!

Daca cineva are Soarele la 29 grade 55 minute Leu, nu ai de-a face cu o Fecioară și nici cu o struțo-cămilă ”Leu-Fecioară”, ci cu un Leu veritabil!!! Iar dacă Luna este la 29 grade Taur, în nici un caz nu dobândește caracteristici din Gemeni. Mai mult, unii astrologi extind semnificația acestei apropieri la o marjă de +/- 3 grade (sau chiar mai mult), ceea ce face ca posibilitățile de a extinde aceste corelații să devină multiple. Ca o consecință a acestei asocieri (deși într-o mai mică măsură), planetele aflate la începutul unui semn zodiacal sunt considerate – de acești astrologi – ca având legătură cu semnele anterioare.

Acest mod de interpretare derivă din încredințarea astrologilor că planetele în semne se comportă la fel ca planetele poziționate în casele terestre (adică în ”locașuri”), caz în care o planetă aflată la câteva grade (de regulă 5) de cuspidă are efecte ȘI în casa terestră urmatoare. Subliniez: ȘI în casa terestră urmatoare, pentru că nici măcar apropierea de cuspida unui locaș (care este cel mai puternic punct al locașului respectiv) – la un grad anterior acesteia – nu poziționează planeta în locașul respectiv!

Efectele unei planete pe cuspida zodiacală

Să definim mai întâi ce înseamnă cuspida unui semn zodiacal. Cuspida zodiacală este – pur și simplu – gradul 30 al unui semn zodiacal (deci gradul 0 al următorului semn). Planetele aflate exact pe cuspidă se află într-o zonă de tranziție, având contact cu elementul eter/spațiu (skr. akasha), care indică o stare potențială și o anumită dificultate de a ”manifesta” plenar funcția planetei respective. Aceasta nu înseamnă că planeta nu are efecte în horoscop (deci în viața nativului), ci doar că va exista o anumită „confuzie” sau ”descumpănire” a planetei în cauză cu privire la „rolul” său astrologic.

Adesea, rolul ”psihologic” al planetei respective va fi mult mai accentuat decât rolul său ”material”, concret. Numai și numai într-o astfel de situație particulară avem justificarea necesară pentru a corela planeta în cauză (sau Ascendentul, Mijlocul Cerului, cuspidele altor case etc) cu caracteristicile ambelor semne zodiacale la granița cărora se află. Și nu este doar o regulă de interpretare, ci și o măsură de precauție foarte necesară: este foarte posibil ca poziționarea indicatorului astrologic exact pe cuspidă să se datoreze fie necunoașterii cu mare precizie a orei de naștere, fie aproximării coordonatelor geografice (ceea ce afectează poziția cuspidelor caselor), fie inexactității efemeridelor (adică a algoritmilor prin care pozițiile planetelor în longitudine sunt calculate), fie dilemei legată de alegerea cadrului de referință a determinării poziției planetelor (geocentric versus topocentric).

În mod excepțional, această măsură de precauție poate fi deci adoptată în cazul în care indicatorul astrologic care ne interesează se află la o longitudine puțin mai mică sau mai mare decât longitudinea cuspidei, dar doar ca o ”tatonare”, ca o testare a poziției reale, urmând ca feed-backul pe care-l primim de la posesorul horoscopului analizat să fie – sperăm – clarificator pentru adevărata poziție și semnificație (unilaterală) a indicatorului respectiv!

Așa um am văzut, unii astrologi numesc „cuspidă” zodiacală, tot intervalul cuprins între 27-30 grade din semnul precedent și 1-3 grade din semnul următor. Nu este nimic rău în asta, dar trebuie ținut seama de faptul că o planetă care se află exact la gradul 30/0 se va comporta foarte diferit de situația în care s-ar afla în restul intervalului definitoriu sau acceptat pentru termenul de „cuspida”. Planetele aflate în apropierea cuspidei la începutul unui semn zodiacal, ele sunt – fără discuție – parte integrală a semnului respectiv. Astfel, o planetă la zero grade 10 minute Taur, va fi cu totul în Taur și nu va împărtăși nimic din zodia Berbecului.

Deci, ce se petrece cu zona din apropierea cuspidei? Ei bine, o planetă la începutul unui semn zodiacal poate fi considerată – din punct de vedere karmic – prea ”tânără”, ”necoaptă”, ”neexperimentată” în domeniul de experiențe simbolizat de semnul zodiacal în cauză. O planetă la sfârșitul unui semn zodiacal poate fi considerată ”bătrână”, foarte ”experimentată” în domeniul de experiențe simbolizat de semnul zodiacal respectiv. De regulă, planetele (sau diferite puncte matematice) aflate aproape de cuspida unui semn zodiacal (dar în semnul dinaintea cuspidei) intră în ”termenii” lui Saturn sau ai lui Marte, ceea ce poate fi o indicație că manifestările planetelor în cauză vor dobândi o notă de rigiditate, de asprime, de saturație, de finalitate.

În concluzie, poziția unui planete sau a cuspidei unei case pe cuspida unui semn zodiacal trebuie respectată și înțeleasă pentru ceea ce este! Cu siguranță, în baza Legii Necesității, este cea mai bună poziție zodiacală pe care o puteam ‘primi’ la nașterea noastră!