După ce ai identificat corect și ai figurat corect și convenabil toate elementele horoscopului tău, poți trece la etapa de analiză. Analiza horoscopică este extrem de complexă, dar pentru acest stadiu al cursului vom aborda o schemă simplă.
Începe prin a analiza Soarele. În horoscopul tău, Soarele îți definește centrul, eu-l profund, „sufletul”, modul fundamental prin care conștiința ta ”filtrează” lucrurile, tipul fundamental de energie care îți animă psihismul, tipul particular de voință pe care nativul o manifestă.
a) Poziția Soarelui în semn zodiacal indică procesul fundamental pe care sufletul nativului trebuie să-l parcurgă în viață. În horoscopul lui Vivekananda, Soarele este în Capricorn. În Semnificația esențială a celor 12 zodii am văzut că semnului Capricornului (pământ mobil) îi corespund:
Folosirea, managementul resurselor, strategia, construcția, mobilizarea, ierarhizarea, limitarea, disciplinarea.

Înțelegem astfel că Vivekananda a cautat să-și subscrie resursele unor priorități foarte clar delimitate, construite și ierarhizate de-a lungul timpului, care deja au fost verificate și au dat rezultate. Din cauză că indică ceva verificat și structurat, Capricornul face referire la valorile tradiționale. El avea capacitatea de a înțelege ierarhiile și structurile și de a se disciplina pe sine în scopul realizării unui scop superior. A avut capacitatea de a acționa strategic în direcția mobilizării acestor resurse uriașe care nu sunt doar personale, ci și sociale și spirituale.
Din astrograma ta extrage poziția Soarelui în zodie, indică polaritatea, elementul și modalitatea de vibrație și notează pe hârtie aceste atribute ale sufletului tău. Încearcă să le „legi” într-o descriere coerentă, meditând asupra calităților de bază ale procesului zodiacal pe care ”Soarele tău” îl parcurge în viață.
b) Poziția Soarelui în casă ne arată sectorul de viață în care eu-l profund al nativului se ‘substanțializează’, se definește cel mai bine. La Vivekananda, Soarele se află în semnul ascendent și în casa I. În lecția Casele astrologice pe scurt, casa I a fost corelată cu:
Corpul, aparența/forma, intelectul, culoarea feței, puterea sau slăbiciunea, fericirea sau nefericirea, natura interioara
Astfel, se poate spune că Vivekananda avea o prezență (”aparență”) strălucitoare, ”solară” (regală, impunătoare, carismatică), o mare putere personală, o natură interioară ardentă. În orice situația căuta să se impună, să preia conducerea. Sufletul său aspira către măreție, radiația eului său profund se transmitea până în aparența exterioară și în corpul său (devenind aproape materială).
O astfel de poziție indică însă și tendința de a raporta mereu toate experiențele la sine, de a fi egocentric (acesta este un risc important al acestei poziții). Bolile sufletului devin foarte repede și bolile trupului.
În horoscopul tău, observă poziția Soarelui în casă și încearcă să-i înțelegi semnificația. Întreabă-te: în ce fel mă implic eu în domeniul de experiență care corespunde locației Soarelui în horoscop? În ce fel acest sector afectează dezvoltarea eului meu?
c) Pentru a înțelege însă ce anume motivează și canalizează energia sufletului tău și ce tip de experiență (diferită de cea a casei solare) impactează cel mai tare orientarea nativului, observă poziția guvernatorului Soarelui. În exemplul nostru, guvernatorul Soarelui este Saturn care este în al 10-lea semn (Balanța) și în a 9-a bhava (casă astrologică/lăcaș). Deocamdată am definit semnificația lui Saturn printr-un singur cuvânt ‘limitarea’. Balanța este semn de aer mobil și indică:
Polarizarea, complementaritatea, armonizarea, relaționarea, uniunea, medierea, nuanțarea, justețea.
Și am văzut – foarte pe scurt – că a 9-a casă are de-a face cu:
Menirea (dharma), șansele, justiția, cumnata/cumnatul, pelerinajele, sanctuarele, locurile sfinte, călătoriile.
Ca urmare, putem înțelege că Vivekananda a fost motivat de nevoia de a găsi Calea Justă, echilibrul perfect în planul dharmei sale (a menirii sale de viață). Fiind o casă a dharma-ei, casa a 9-a indică atât principiile după care ne ghidăm în viață, cât și oamenii care ne ghidează. Odată înțelese profund, aceste principii devin parte din noi, ne conduc la înțelegerea semnificației vieții noastre și pot servi la ghidarea altora. Viața lui Vivekananda a fost profund polarizată de prezența maestrului său Ramakrshna. Relația sa cu acesta a fost inițial una de opoziție, apoi a devenit una de complementaritate și uniune (Balanța). El s-a responsabilizat (s-a limitat) pe sine (Saturn) pentru a dobândi cunoașterea (casa a 9-a) prin (și în) manifestarea discernământului (care – alături de zodia Fecioarei – este semnificat și de Balanță).
O astfel de poziție indică și probabilitatea ca individul să realizeze lungi călătorii sau pelerinaje în scopul de a asimila și de a răspândi cunoașterea (Vivekananda a realizat lungi călătorii în India, Statele Unite și Europa, asimilând învățături, promovând tradiția vedantică și stabilind centre spirituale).
Putem înțelege acum că ”prioritățile” și ”valorile tradiționale” indicate de poziția Soarelui din Capricorn sunt ”umaniste” (de tip Balanță). Ele pot fi de natură spirituală (religioasă), de natură legală, artistică sau diplomatică etc dar toate au de-a face cu natura și psihologia umană, cu principiile etice, morale sau cu egalitatea șanselor, cu frumusețea și latura estetică (Balanța). (Vivekanada a fost licențiat în Arte Frumoase)
Urmărește și legătura dintre modalitatea vibratorie a semnului solar și cea a semnului guvernatorului Soarelui. Ea îți va vorbi despre puterea de impact a nativului. La Vivekananda, Soarele și guvernatorul său se află în semne mobile, care sunt foarte puternice; ca urmare, Vivekananda va avea un impact foarte puternic asupra altora (lucru indicat și de faptul că unul dintre semnele zodiacale implicate este Balanța).
Dacă Soarele este în Leu, atunci voința nativului este filtrată în principal prin procesul leonin și determinat de experiențele generate de casa în care Soarele se află, fără influențe mari din afară.
d) Observă felul în care Soarele și planeta guvernatoare ”se privesc” (relația dintre ele). Observă ce alte aspecte mai primește Soarele în astrograma ta. Toate acestea indică factorii care influențează cel mai mult sufletul individului și de care acesta este cel mai interesat în viață. Planetele aflate în același semn zodiacal sau în aspect cu Soarele reprezintă energiile pe care conștiința se străduiește cel mai mult să le integreze, pe care le alimentează și – în același timp – de care individul se simte dependent. În același timp relațiile interplanetare (”conjuncțiile”) – prin natura lor – indică felul în care Soarele și energiile planetelor se îmbină.
Observăm și relațiile Soarelui cu alte planete. În harta lui Vivekananda, Soarele se află:
-în același semn zodiacal cu Venus (plăcerea și dorința)
-în conjuncție ”corporală” (în orb) cu Mercur (”logosul”, vorbirea) (deși nu se află în același semn, Soarele se află la 12 grade de Mercur, ceea ce indică influență);
-în cuadratură (de la semn la semn) cu Saturn (limitarea) – guvernatorul Soarelui, cu Luna (mintea subconștientă), cu Neptun și Pluto (aspecte Tajika);
-în sextil (în orb) cu Neptun;
-în cuadratură (în orb) cu Jupiter (cunoașterea) și cu Marte (puterea și agresivitatea) (aspecte Tajika).
Vei înțelege mai târziu în ce manieră relațiile Soarelui cu alte planete îți afectează simțul identității, cât de intensă este această relație și cum se răsfrânge ea asupra modului în care nativul experimentează viața. Deocamdată doar observă-le.