Câteva lucruri despre semnificația mai profundă a solstițiului de iarnă din acest an, moment în care Soarele se află la minima sa declinație sudică, la intrarea în zodia Capricornului, acolo unde se află ‘rădăcina’ noii jumătăți ascendente a traseului aparent al Soarelui prin Zodiac.

Momentul solstițiului este astăzi, 21 decembrie 2021 ora 6:00 pm (ora Bucureștiului și Chișinăului).

Harta solstițiului de iarnă 2021

Sunt multe lucruri care se pot spune. În linii generale, avem din nou o situație similară cu cea din primăvara acestui an, când Luna anula – parțial – efectele KalaSarpa-ei echinocțiale (pe care o consider unul dintre cei doi factori astrologici majori care indică cel mai bine situații în care ne aflăm la nivel colectiv).

Harta echinocțiului vernal 2021

Și acum, la momentul solstițiului de iarnă, Luna este singura care anulează KalaSarpa. Și ce semnificația are acest fapt? Ei bine, din cauză că KalaSarpa simbolizează o impuritate (skr. dosha) data de o exacerbare energetică, poziția Lunii în afara acestei combinații indică eliminarea parțială a impurității prin tot felul de evenimente colective care afectează starea populației.

Și fac aici o paranteză, în scopul clarificării unor previziuni din trecut.

Într-un articol scris în 16.03.2020 în care explicam Coronavirusul din perspectivă astrologică anticipam că, citez:

[…] la nivel mondial, abia după ieșirea definitivă a lui Saturn din Capricorn (sfârșitul lui decembrie 2020 – perioadă foarte importantă care va coincide și cu prima mare conjuncție Jupiter-Saturn!) se va începe ieșirea din această situație, deși – desigur – situația va fi diferită de la țară la țară.

Și, făcând referire la situații generate de pandemia de Coronavirus, în articolul meu din 21.03.2020 despre semnificația astrologică a echinocțiului de primăvară din 2020, am afirmat că:

[…] efectele mai profunde ale acțiunilor și evenimentelor care se manifestă acum vor dura aproximativ 18 ani […] Aceste efecte vor avea de-a face atât cu ciclul economic / de afaceri, cu piețele financiare și cu relațiile politice, cât și cu aspecte mai subtile ce țin de trendurile care influențează stilul de viață, preferințele și valorile.

Aparent, prima afirmație de mai sus a fost prea optimistă: ne aflăm la final de 2021 și nu suntem ‘ieșiți’ din această situație (ba chiar din contră, nu sunt semne că vom ieși curând din ea). Totuși, aș zice că estimarea mea nu a fost complet inadecvată: pe 21 decembrie 2020, data Marii Conjuncții Jupiter-Saturn în Vărsător, Comisia Europeană a autorizat administrarea primelor vaccinuri (BioNTech și Pfizer) pe teritoriul UE. Vorbim de o soluție ‘științifică’, ‘artificială’ – specifică Vărsătorului – pentru ieșirea din această situație. Mulți au considerat și consideră că vaccinul este soluția de ieșire din pandemie (iar mulți dintre cei care se opun vaccinului consideră că problema este, oricum, creată artificial sau că nu exista deloc), așa că previziunea mea nu a fost pe dinafară…

În plus, partea cu adevărat dramatică și neobișnuită s-a petrecut în 2020. Viața a avut un alt ritm și un alt puls în 2021, oamenii s-au obișnuit cu ‘neobișnuitul’ situației, cei mai mulți și-au reluat stilul de viață sau au găsit soluții de adaptare la noile circumstanțe.

Consider însă că a doua previziune se conturează deja pe termen lung și este cât se poate de plauzibilă: evenimentele din ultimii doi ani au început să aducă schimbări sociale profunde ale căror efecte se vor propaga, fără îndoială, la mare ‘distanță’ în timp. Pandemia continuă încă (și va continua) vreme de mai mulți ani, iar efectele sale mai profunde se vor face văzute mai târziu.

Despre vaccin și reflectarea sa în simbolismul astrologic

Deși nu sunt vaccinat, nu consider că vaccinul este ceva rău (cu atât mai puțin că ar avea la bază vreo sinistră conspirație mondială). Desigur, ne putem gândi că soluția vaccinării ascunde interesele economice ale marilor concerne farmaceutice, că vaccinul nu a fost suficient testat și ar putea avea unele efecte adverse, că imunitatea naturală sau terapiile naturiste sunt alternative mai bune la soluția vaccinării, că declarațiile oficiale nu sunt chiar valide, că situația este prezentată deformat, că exista interese politice pentru ca pandemia să continue sau ca toată lumea să fie vaccinată etc. Dar, pe de altă parte, există și statistici și studii care arată că mai mulți oameni nevaccinați se îmbolnăvesc grav și mor din cauza virusului. Și există – mai mult ca sigur – o mulțime de oameni de bună credință și în laboratoarele care produc aceste vaccinuri, în spitale, în comisiile de testare și autorizare ș.a.m.d. care nu doresc să se compromită moral și profesional sau să facă rău la miliarde de oameni. Soluțiile sunt căutate și acceptate în baza convențiilor științifice care există în lume despre ceea ce are eficiență și funcționează și, istoric, la nivel global, vaccinarea s-a dovedit eficientă în pandemii.

Nu am nici o competență în a evalua cât de bun este vaccinul (sau ce efecte poate avea pe termen lung); pot doar să iau o decizie în ceea ce mă privește, bazată pe rațiune și instinct (iar instinctul propriu nu trebuie neapărat respins în favoarea soluției raționale sau științifice – oare câte dintre lucrurile pe care le facem în viață sunt fundamentate ‘științific’ sau provin din ‘rațiune’?).

Dar, ceea ce mi se pare cât se poate de evident din perspectivă astrologică, este că atât pandemia, cât și soluția vaccinării au apărut exact în perioada când era NATURAL ca ele să apară, adică atunci când ritmurile astrologice au indicat această probabilitate. De exemplu, unii astrologi specializați pe astrologia mondială (ca de exemplu regretatul astrolog francez Andre Barbault) au prezis, cu circa un deceniu în urmă, probabilitatea apariției pandemiei și au indicat cu precizie anul începerii ei).

Amprenta saturniană-plutoniană din Capricorn și KalaSarpa echinocțială din 2020 au fost simbolice pentru pandemia de Coronavirus și neobișnuitul ei, în vreme ce Marea Conjuncție Saturn-Jupiter din Vărsător din 21.12.2020 a fost simbolică pentru scoaterea pe piață a vaccinului și pentru implementarea globală a soluției vaccinării. Indiferent cât de ‘artificiale’ sunt ele, pandemia și vaccinul fac parte din karma noastră colectivă, de aceea trebuie înțelese ca etape firești ale unui ciclu de ‘semănare’ și ‘culegere’ la nivel karmic, de acțiune și feed-back, sau – mai general – ca exprimări naturale ale celor două forțe fundamentale Yang și Yin în combinație cu efectele implicării factorului uman. Ele reprezintă o karma de purificare colectivă și, în același timp, modalități sau încercări de ajustare/corecție ale unor devieri trecute. Riscul ca alte devieri să apară în continuare în acest proces există, desigur, dar structura acestei karma-e colective și paternul de alternanță și interacțiune a Yin-ului și Yang-ului sunt ‘bătute-n cuie’ și nu pot fi alterate sub nici o formă, indiferent în ce fel răspundem la ele (individual și colectiv). Acesta nu este, în nici un caz, un determinism absolut: există o anumită libertate pe care o avem, dar această libertate nu presupune capacitatea de a schimba la nivel structural modul în care forțele vieții operează.

E ca și cum am fi într-o corabie în mijlocul unui ocean pe care trebuie să-l traversăm. Nu putem schimba nici oceanul în care ne aflăm, nici înălțimea valurilor, nici temperature apei, nici direcția și puterea vântului, nu putem opri furtuna sau uraganul să se manifeste, nu putem schimba nici barca în care navigăm. Tot ce putem face este să ne adaptăm cât mai bine la toate aceste condiții care nu depind de voința noastră și să încercăm să navigăm cât mai bine spre portul de destinație.

Ca orice conjuncție Jupiter-Saturn, vorbim de o îmbinare a ‘favorabilului’ cu ‘obligatoriul’, a sansei cu necesitatea, a teoriei cu experiența, a medicamentului cu boala, a optimismului și încrederii cu pesimismul și suspiciunea, a karmei pozitive cu cea negativă, a unei atitudini binevoitoare și deschise cu una dură și rigidă, a tendinței către expansiune cu cea către contracție.

Conjuncția marchează un ciclu al implementării de legi noi, cu efecte globale (cele două planete fiind în legătură simbolică cu drepturile și obligațiile noastre legale/constituționale, iar Vărsătorul fiind zodia globalizării). Este un ciclu al stabilirii unor noi granițe și a unui cadru nou – global – în care cetățenii vor fi, simultan, obligați și vor avea oportunitatea să se exprime într-o manieră diferită.

Să nu uităm că această mare conjuncție din Vărsător a fost marcată de o cuadratură de la Uranus retrograd din Taur – o poziție extrem de rigidă, îndărătnică. Care este oare partea ‘rigidă’ și ‘îndărătnică’ în raportul actual de forțe la nivel global în ceea ce privește virusul și vaccinarea? Greu de spus! Fiecare consideră că cealaltă parte este astfel… Procesul pare a fi marcat de rigiditate atât în modul în care ‘cadrul’, ‘granițele’, ‘legile’, ‘soluțiile’ sunt impuse, cât și în modul în care se reacționează la ele.

Taurul se referă în primul rând la biologia noastră și la instinctele noastre de conservare și protecție; Uranus retrograd în Taur indică o anumită deconectare: atât față de biologia noastră, cât și față de instinctele noastră de protecție. În ce fel se traduce această ‘deconectare’ la soluția vaccinării? Nici aici nu este chiar ușor de dat un răspuns … retrogradarea lui Uranus înseamnă că nu toate elementele schimbării radicale care se produce în relația dintre virus, vaccin și biologia noastră au fost/sunt înțelese, că abordarea este pe alocuri forțată, sau că schimbarea produsă va fi diferită de cea vizată, că va trebuie să se revină asupra unor abordări. Dar mai poate însemna și o rezistență la nou, la schimbare. Uranus retrograd funcționează adesea ca Saturn cu sens direct, acceptând prea ușor granițele impuse din exterior, revoltându-se împotriva lor prea târziu sau prea puțin evident, revenind ulterior dur, rebel și în forță.

Uranus retrograd poate genera și o contra-revoluție, o schimbare îndreptată împotriva unei schimbări deja inițiate – semnificațiile sunt paradoxale și complexe și nu este ușor de înțeles cum se exprimă ele în dinamica vieții sociale, politice și economice.  Dar ceea ce știm sigur este că avem de-a face cu o puternică tensiune la nivelul principiilor în baza cărora ne orientăm în raporturile sociale în perioada actuală.

Semnificația astrologică a solstițiului de iarnă 2021

Revenind la semnificația solstițiului din acest an, Jupiter și Saturn sunt tot în Vărsător (Jupiter va ieși din Vărsător în 29 Decembrie), iar Saturn și Uranus sunt încă în cuadratură, indicând încă tensiune la nivelul granițelor dintre artificial (Vărsătorul) și natural/biologic (Taurul), între minte (Vărsătorul) și substanță (Taurul), între liberalism (Vărsătorul) și conservatorism (Taurul), între impulsul către globalizare și colaborare (Vărsătorul) și cel către izolare (Taurul), între deschidere (Vărăsătorul) și securitate (Taurul). Unde trebuie puse aceste granite, până unde trebuie împinse ele sau cât de ‘laxe’ au voie să fie? – este întrebarea care se va pune în continuare și în primul trimestru din 2022, la fel ca în anul care se încheie.

Observăm că multe lucruri s-au petrecut și încă se petrec la granițe: am avut – și în 2021 – o criză o migrației ilegale, deschiderea graniței dintre Arabia Saudită și Quatar, apoi soldații americani au fost evacuați din Afghanistan, avem armata Rusiei la granițele Ucrainei, iar acum problemele pe care le întâmpină oamenii sosiți de departe pentru sărbători la graniță ș.a.m.d.

Dar, desigur, nu vorbim doar de granițele teritoriale: în această perioada ne izbim de (sau vrem să sărim peste) o mulțime ‘granițe’ legislative, ideologice și psihologice. Combinația Vărsător-Taur este în special indicativă pentru preocuparea pentru ecologie, iar anul 2021 a fost important în acest sens. și aici vorbim de anumite ‘granițe’ care trebuie impuse.

Cuadratura Saturn-Uranus indică în primul rând tensiunea între vechi și nou, între convențional și neconvențional, între teritoriul știut și cel neexplorat încă, între tradiționalism și modernism, iar această tensiune ne apare extrapolată la contextul social și politic în care ne aflăm.

În orice caz, vorbim de situații/efecte persistente – avem două planete lente aflate în cuadratură pe semne fixe; aceste efecte nu se dispersează cu ușurință, ci sunt puternice și de lungă durată.

Așa cum am anticipat cu ocazia solstițiului trecut, reconfigurări importante pe scena politică românească s-au produs în acest an și forțele politice de stânga au ajuns la guvernare. Cuadratura Saturn-Uranus pe semne fixe este în continuare indicativă pentru o stare îndelungată de criză, iar rigiditatea de care am vorbit mai sus este în continuare accentuată, existând o mai mare rezistență la schimbare (Uranus retrograd).

Intrarea lui Jupiter în Pești (unde se află și Neptun) va aduce – în anul care vine – incertitudine și dualitate în evaluarea situației generale, confuzie la nivel decizional, neclaritate la nivelul viziunii despre ceea ce trebuie făcut. Dar, pe de altă parte, s-ar putea ca opiniile și abordările să fie mai inspirate, chiar dacă ele nu par logice sau fundamentate științific, oglindind mai bine aspirațiile nemărturisite ale populației. Ne putem aștepta la noi teorii ale conspirației și la noi fantasme colective, dar și la revitalizarea unui elan mistic, ele fiind indicate de combinația extrem de ‘umedă’ (‘fluvială’ sau ‘oceanică’, am putea spune), deci ‘visătoare’, ‘idealistă’ și adesea ‘superstițioasă’, dintre Jupiter și Neptun în Pești. În 2022 vom avea parte de o avalanșă de prognosticuri și ‘profeții’ – unele dintre ele inspirate, dar cele mai multe fantasmagorice – și nu va fi deloc ușor să le triem. Combinația din Pești presupune și un potențial pentru manipulare, fraudă și lipsă de integritate în relațiile publice. Ea poate afecta negativ structurile sociale responsabile de implementarea justiției (și favorizează corupția); este însă favorabilă acțiunilor umanitare și asistenței sociale.

Așa cum am precizat, Luna este în afara kalasarpa-ei, ceea ce face ca o parte din doșa (impuritatea) karmică asociată cu aceasta să fie exprimată prin diverse evenimente de impact colectiv. Luna este în opoziție separantă cu Pluto și cu Venus retrograd, în sextil cu Ceres și în cuadratură cu Eris.

Impactul acestei configurații va fi resimțit în dispoziția generală a populației. La prima vedere, avem o stare ‘confortabilă’ în care populația se instalează (Luna în domiciliu în Rac). Combinația este favorabilă pentru reconsiderarea și reformularea preferințelor (dar și pentru evaluarea mai corectă a potențialului) de cumpărare, a atitudinilor – individuale și colective – cu privire la ceea ce trebuie făcut în continuare. Este o stare mai pasivă, de așteptare, de reculegere.

Pe partea negativă, combinația pare a indica trăiri, emoții, atitudini ce vor fi nerecunoscute, sau reprimate/înăbușite, cenzurate sau anulate. Pentru că la nivel colectiv, Luna indică dispoziția generală a populației, vorbim așadar de o anumită neliniște și nemulțumire, reticență, frică și o anumită tensiune care se acumulează, o senzație nedefinită de amenințare, o anumită frustrare. Problemele bugetare și cele legate de veniturile populației vor fi la ordinea zilei. Aspecte cu caracter până acum ‘tabu’, vor deveni importante în perioada care urmează. Luna este în jumătatea sa întunecată, ceea ce întărește semnificațiile menționate aici.,

‘Femininul’ vieții noastre colective va fi puternic stimulat de această configurație.  Teme legate de familie, fertilitate, feminism, căsătorie, cămin, viață privată/domestică și – pe un nivel mai larg – cele legate de rolul femeii în viața colectivă par a fi în mod special evidențiate în tema solstițiului.

Combinația Ceres – Pluto este în special legată de situații cu caracter abuziv sau traumatic (sau de modalități prin care astfel de situații trebuie gestionate). Este greu de înțeles în ce fel o astfel de combinație poate fi relevantă la nivel colectiv sau ce formă ar putea îmbrăca ea în viața socială, dar este bine să o avem în vedere.

Vorbim aici și de o purificare karmică profundă (de natură plutoniană) ce este susținută de conjuncția foarte ‘ardentă’ lui Marte cu Ketu (Nodul Lunar Descendent) pe zodie de foc. Aceasta ar putea constitui una dintre temele importante de meditație asupra semnificației solstițiului din acest an. Ambele combinații (Marte-Ketu și Luna-Venus-Pluto-Ceres) marchează un proces de eliminare a unor aspectele grosiere, excesive și de stopare a agățării de unele aspecte neesențiale indicate de Kala Sarpa.  

Conjuncția Marte-Ketu din Săgetător indică tensiune în relațiile internaționale, prin reactivarea unor conflicte mai vechi. Combinația simbolizează și conflicte ideologice, activism social, luptă pentru păstrarea sau (re)dobândirea unor drepturi (protestele împotriva certificatului verde se încadrează tot aici, dar Ketu indică o cauză deja pierdută).

Soarele nu este suficient de bine conectat la restul hărți astrologice a acestui moment. Cu excepția unui sextil slab (de separare și în afara semnului) cu Jupiter, a unui trigon de aplicație cu orb foarte larg cu Uranus și a unei conjuncții – tot la un orb mare – cu Mercur, Soarele nu realizează nici un aspect major. Acest lucru indică o dificultate generală de a conștientiza și integra forțele care produc efecte în culisele vieții colective, o dificultate de a conștientiza implicațiile lucrurilor care s-au petrecut deja de curând sau se vor petrece în perioada care vine, o lipsă de control, de autoritate și de forță de decizie, leadership/management ineficient, lipsă de concentrare pe lucrurile care contează și alte probleme similare.

Globalizare sub semnul Marii Conjuncții din Vărsător

Temerile legate de instaurarea unei ‘dictaturi’ mondiale, marcată de limitarea drepturilor individuale și de control guvernamental asupra vieții private sunt, desigur, justificate, și constituie o temă care apare și repare periodic (și obsesiv, aș spune) de o vreme încoace. Contextul global actual pare a accentua aceste temeri.

Totuși trebuie să vedem dincolo de aceste aparențe. Ceea ce ne apare ca o încleștare a unor forțe oarbe – sau, din contră, ca o mașinărie controlată din culise de forțe umane invizibile – formează, în fapt, o ordine misterioasă, naturală și, am putea spune ‘divină’, în sensul că este evolutiv orientată.

În orice context social avem forțe ‘pro’ și ‘contra’, ‘realiste’ și ‘idealiste’ (sau utopice), dinamice și pasive, ‘conservatoare’ și ‘liberale’ – totul este un vast și complicat joc al polarităților. Acest ‘joc’ se desfășoară și între indivizi și grupurile/instituțiile/corporațiile din care ei fac parte, între cetățeni și guverne, între alegători și forțele politice alese să-i reprezinte. Întotdeauna există un echilibru între aceste forțe, chiar și atunci când raportul dintre ele ne apare complet dezechilibrat; uneori raportul de forțe nu se echilibrează imediat, ci în timp, după o perioadă mai lungă de frământări sau confuzie generală.

Nimeni nu a putut, nu poate și nu va putea niciodată controla acest joc mondial, oricât de mult ar încerca, asta pentru că nimeni nu poate controla Legea Universală a Cauzei și Efectului! Evenimentele actuale se petrec atât ca o consecință a trecutului karmic, cât și ca o necesitate aferentă etapei din ciclul de dezvoltare pe care-l parcurgem în plan colectiv.

Vărsătorul este zodia globalizării și a unei noi ordini mondiale. Desigur, globalizarea nu este ceva nou, dar în următorii 20 de ani un amplu proces de globalizare va fi realizat pe scară largă ca urmare a Marii Conjuncții care a avut loc în Vărsător. Dar nu este aceeași ‘Nouă Ordine Mondială’ și globalizarea de care adepții înfocați ai teoriilor conspiraționiste se tem! Globalizarea nu poate fi stopată și este un proces cât se poate de necesar, pentru că dincolo de controversele și problemele practice pe care le generează, dincolo de forțele care încearcă să o folosească pentru propriile lor scopuri, dincolo de efectele adesea bulversante pe care le produce la nivel politic, economic regional și global, ceea ce ‘se globalizează’ – cu adevărat – este conștiința! Devenim din ce în ce mai conștienți că lucrurile pe care le facem ca indivizi afectează din ce în ce mai mult oameni în moduri nebănuite. Învățăm – din ce în ce mai mult – că trăim în interdependență, că suntem interconectați, că multe dintre granițele pe care le punem între noi și ceilalți sunt artificiale.

Categoriile – până nu demult bine stabilite și clar delimitate – interferează din ce în ce mai mult, ‘genurile’ se amestecă, diferențele rasiale încep să fie eliminate. Indivizii încep să ia contact din ce în ce mai mult cu latura complementară propriului ‘gen’, prezentă și în ei înșiși (ca ‘anima’ și ‘animus’, potrivit terminologiei lui Jung). Femeile devin din ce în ce mai conștiente de latura lor masculină, activă, din ce în ce mai îndrăznețe, mai independente și mai influente social. Bărbații – mai de voie, mai de nevoie – se văd obligați să ia contact cu latura lor feminină, pe care o țin ascunsă din cauza rușinii și a fricii de a nu fi acceptați de femei sau de ceilalți bărbați. Se caută o ‘egalizare’ la nivelul genurilor prin recunoașterea importanței egale a ambelor sexe (această tendință de ‘egalizare’ îmbracă pe alocuri forme grotești, dar scopul profund este evolutiv. Egalitatea există, cu adevărat doar la nivel spiritual și nu la nivel biologic, lucru de care forțele de stânga – mereu dornice să contribuie la instaurarea unei utopii terestre – nu par a fi conștiente. La nivel biologic – și chiar și psihologic – avem diferențe mari între sexe, la nivel spiritual suntem egali, social suntem complementari). Se tinde așadar către o ‘egalizare’ specifică amprentei aerului fix al Vărsătorului.

Așa cum am afirmat și cu alte ocazii, conjuncția Jupiter-Saturn din Vărsător simbolizează dezvoltarea interconectării umane (inclusiv prin intermediul tehnologiei). Distanțele dintre oameni, dintre diverse grupuri sociale se micșorează, în pofida separării și restricțiilor fizice. Unele dintre aceste distanțe sunt acoperite prin legăturile sufletești care se creează, altele prin contactele mediate de tehnologie. Digitalizarea – un concept cheie asociat cu tandemul Gemeni-Vărsător a devenit un cuvânt la ordinea zilei (mai ales că în ultimele 18 luni Nodul Lunar Nord a tranzitat zodia Gemenilor). Unii văd în conectarea la tehnologie un pericol imens pentru umanitate și, desigur, acest pericol este real; totuși, în viziunea mea, cealaltă fațetă a acesteia este aceea că digitalizarea și virtualizarea anulează treptat dualitatea dintre minte/inteligență și substanță. Mintea și materia interacționează din ce în ce mai mult și realizăm, treptat, că ele sunt diferite doar în aparență. În fapt, această conectare artificială ne poate ajuta să înțelegem că ‘realitatea’ în care credem că trăim este ea însăși una ‘artificială’, ‘virtuală’ – o fabricație a propriei minți.

Ca urmare a tuturor acestor trenduri și tendințe, învățăm, așadar, să privim situațiile în care ne aflăm dintr-o perspectivă mai amplă, globală, trans-individuală. Evenimentele care se petrec în lume ne fac din ce în ce mai conștienți de interdependența noastră și de faptul că întregul Univers este mintal. Și aceasta trebuie să fie direcția în care ne îndreptăm chiar individual: la nivel spiritual evoluția individului se face către universalizarea conștiinței sale și către recunoașterea adevăratei sale naturi, a identității sale fundamentale cu tot ce există.

Devine, de asemenea, din ce în ce mai ușor de înțeles că tot ce trăim este produsul propriilor noastră fantasme individuale și colective. Tot ce ne imaginăm – pozitiv sau negativ – că s-ar putea petrece, se petrece mai devreme sau mai târziu. Din acest motiv, toate ideile ce au fost imaginate și plantate în fantezia colectivă prin nuvele sau filme SF, toate speculațiile – mai mult sau mai puțin întemeiate ale  – adepților teoriilor conspirațiilor (împreună cu așteptările și temerile ce le însoțesc) sunt transpuse în realitate după o anumită perioadă (iar această perioada este din ce în ce mai scurtă). Submarinul, aparatul foto și cel de filmat, avionul, armele de distrugere în masă, însămânțarea artificială, clonarea, pandemiile globale, călătoriile spațiale – înainte să apară – au fost mai întâi imaginate de scriitori, povestitori, jurnaliști sau cineaști. Ne-am temut sau am sperat atât de mult că extratereștrii ne-ar putea vizita sau că au colonizat sau vor coloniza Pământul, dar noi, pământenii, suntem cei care am început să colonizăm treptat Universul! Avem roboți care umblă pe Marte, navete spațiale care explorează planetele îndepărtate. ‘Realitatea’ noastră este doar o concretizare – puțin întârziată – a ideilor noastre despre ea. ‘Imaginarul’ este cât se poate de ‘substanțial’, iar ‘realul’ este desfășurarea în afara noastră a substanței din care visele noastre sunt construite.

Dar – lucru important! – trebuie să înțelegem că, datorită karma-ei noastre, aceste idei nu sunt concretizate EXACT în forma în care ele au fost imaginate inițial, motiv pentru care ne vine mai greu să le recunoaștem și le asumăm. Ele ne apar ca lucruri care ni ‘se întâmplă’ sau care sunt impuse asupra noastră, la nivel colectiv, deși noi înșine (sau ‘strămoșii’ noștri karmici) le-am generat prin acțiunile noastră mintale, verbale și fizice din trecut.

Faptul că, de pildă, creștinii din anii 60 d.Hr așteptau plini de speranță mult promisa (re)venire a lui Cristos în urma căreia o nouă eră (ordine) socială și spirituală urma – în viziunea lor – să fie instaurată (și, în același timp, aceiași creștini vedeau în împăratul Nero ‘Fiara’ – Anticristul vestit de profeții mesianici, codând ceea cei ei considerau că sunt ‘semnele vremurilor’ în scrieri marcate de un adevărat ‘delirium’ apocaliptic, în genul Apocalipsei lui Ioan), reverberează și astăzi în speranțele și fricile colective despre ceea ce s-ar putea petrece cu noi. De-a lungul timpului, tocmai datorită unor astfel de idei utopice/apocaliptice oamenii din fiecare generație cred că vor trece prin ceva special, nemaivăzut, complet nou sau ‘final’; aceste idei sunt extrem de potente și au un efect subversiv și destabilizant asupra mentalității colective, generând aspirații și temeri nerealiste, angoasă și panică. (Și iată că trecem chiar acum prin ceva ‘nemaivăzut’, dar într-o altă manieră decât cea în care ne așteptam ca lucrurile să se petreacă…)

În jargonul New Age, astfel de așteptări utopice/mesianiste sunt însumate în concepte ca ‘Era Vărsătorului’, ‘Noua Ordine Mondială’ sau ‘Noua Ordine a Erelor’ și în tot felul de frici legate de globalizare sau în așteptări ciudate legate de ascensiunea conștiinței. Așa cum am arătat în multe articole, Era Vărsătorului este un non-sens pseudo-astrologic și nu se fundamentează pe nimic valid la nivel simbolic/spiritual. Este o teorie – și așteptare – complet falsă avansată de adepții diferitelor școli spiritiste, teozofice și masonice în ultimii 150 de ani și apoi regurgitată în ritm de moară stricată de liderii diverselor grupări New Age.

Acest lucru este în special valabil în lumea occidentală și în Orientul Apropiat care au fost mereu animate de așteptări apocaliptice (în general îmbibate de ideile religioase creștine, musulmane sau iudaice) cu privire la o tranziție iminentă către o condiție colectivă marcată fie de un dezastru (pământesc), fie de un bine colectiv (pământesc sau ceresc). Privind lucrurile prin filtrele acestor așteptări și temeri (și aderând la astfel de convingeri utopice), ai mereu senzația că ceva grandios sau prăpăstios urmează să se petreacă în curând. Situația actuală – pandemia, virusul – par a genera același gen de temeri. Răul este proiectat mereu în afară sub forma unei malefice conspirații mondiale sau corporații sau ‘elite’, binele este mereu apanajul tău – ființa plină de intenții bune care (crezi că) ești. Avem la lucru triada Agresor – Victimă – Salvator, simbolizată – am putea spune – de tridentul lui Neptun care tronează peste oceanicul semn al Peștilor.

În viziunea mea, un mod matur de a traversa această perioadă este de a te ține cât mai departe de toate sursele care generează diverse știri, teorii și zvonuri și a accesa profunzimea liniștită și limpede a propriei conștiințe, care are aceeași natură cu a întregii umanități. Nu vei obține nimic semnificativ la nivel de înțelegere dacă vei rămâne prizonierul circului mediatic. În același timp, a acționa cât mai bine în locul, momentul și contextul în care te afli, este mai bine decât a te preocupa de lucruri care nu țin de tine și pe care nu le poți influența.

Un alt mijloc profund de a face lumină asupra a ceea ce se petrece în lume este astrologia. Din punctul meu de vedere, astrologia este cel mai bun mod de a înțelege ceea ce se petrece – cu adevărat – pe nivelul fundamental al vieții, pentru că ea ne arată modul în care arhetipurile simbolice pentru forțele active în lume interacționează și modul în care diferitele transformări apar în viața individuală și în cea colectivă.

‘Globalizarea’, ‘nou ordine’ și ‘noua eră’ sunt în primul rând aspirații către universalizarea Conștiinței umane și către o ‘înnoire’ prin depășirea permanentă a limitelor pe care le impunem artificial – dar inconștient – acesteia. Evenimentele colective nu fac altceva decât să oglindească aceste aspirații naturale și karma generată de-a lungul istoriei pentru a le împlini. Restul este ciclic – nimic nou sub Soare!