Bā Zì (八字) înseamnă ”8 Caractere”. Din cauză că horoscopul Ba Zi are 4 perechi de caractere așeazate pe două rânduri – Tulpinile Celeste (天干, Tiān Gān) și Ramurile Terestre(地支, Dì Zhī) – sistemul mai este numit Sì Zhù Mìng Lǐ Xué (四柱命理學 – ”Studiul celor 4 Piloni ai Vieții”) iar în Vest este cunoscut sub numele: ”Cei 4 Stâlpi ai Destinului”.

Inițial sistemul era folosit pentru analize anuale generale, pe baza dominante anuale. A fost sistematizat de Xu Zǐ Píng (徐子平), în timpul dinastiei Song motiv pentru care metoda mai poartă numele de ”Cele 8 caractere ale lui Zi Ping”. Cele 4 perechi de caractere corespund anului, lunii, zilei și orei de naștere.

Ba Zi nu este propriu-zis o ”astrologie” (în sensul – cunoscut în Occident – de sistem de interpretare a mișcărilor și alinierilor planetare prin Zodiac), ci un sistem care abstractizează acțiunile planetare. Ba Zi lucrează cu un Zodiac Solar. Cele 5 planete tradiționale (Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn) corespund celor 5 elemente (transformări). Ba Zi lucrează cu intervale de timp cărora le atașează calități corespunzătoare celor 5 elemente, dinamizate yin sau yang (Tulpinile Celeste) combinate cu calități corespunzătoare direcțiilor cardinale și intercardinale (Ramurile Terestre – popular cunoscute ca cele 12 animale ale Zodiacului Chinezesc și bazate pe idealizarea perioadei orbitale anuale a lui Jupiter).

​Ordinea în care aceste „calități” temporale ajung să fie dinamizate este consemnată în ”Almanahul chinezesc de 10.000 de ani”.

Există două mari școli de Ba Zi: Școala Academică (學院派, Xué Yuàn Pài) și Școala Profesională (江湖派, Jiāng Hú Pài).

La fel ca un astrolog occidental competent, un expert în Ba Zi poate indica trăsăturile de caracter ale unei persoane, tiparele de comportament, motivațiile, starea de sănătate, posibilitățile de dezvoltare profesională și tipul de carieră care i se potrivește, capacitatea sa de integrare socială și relațională, potrivirea cu alte persoane, perioadele critice și cele favorabile, precum și modul în care acestea pot fi valorificate.

​La fel ca alte forme de astrologie chineză (ex: Qi Men Dun Jia), Ba Zi este adesea folosită chiar și în zilele noastre pentru a dobândi un avantaj strategic de un anumit fel. Acesta este unul dintre motivele pentru care, în zonele în care Ba Zi este practicată cu preponderență (China continentală, Hong Kong, Taiwan, Singapore, Malaezia, Vietnam, Japonia, Coreea de Sud, Tailanda etc), foarte multe persoane publice își ascund cu strășnicie datele de naștere sau le falsifică pentru a induce confuzia în rândul celor care ar dori să folosească aceste informații prețioase împotriva lor.

Astrologii pregătiți în artele metafizice chinezești funcționează adesea pe post de consilieri ai persoanelor de stat, ai oamenilor de afaceri, sportivilor sau vedetelor de cinema; în multe situații, rolul lor este mult mai important decât cel al consilierilor financiari, ai coach-ilor sau terapeuților. Asta face ca prețurile pentru o consultație să ajungă adesea la sume uriașe (în cazul consultațiilor financiare, unul dintre maeștri de la care am învățat Ba Zi cere 6.000 $ per consultație).