Un alt film cu o temă marțiană, Only the Brave ne spune povestea adevărată a unei echipe de pompieri (Granite Mountain Hotshots) ai cărei membri au murit eroic în timp ce încercau să oprească un foc imens care amenința un mic orășel.

Marte guvernează lupta pentru supraviețuire, el face ‘diferența’ dintre viață și moarte, iar Zodia Berbecului guvernează focul cardinal și, generic, persoanele a căror ocupație sau pasiune are de-a face cu focul (deci aici intră, de exemplu, atât pompierii, cât și piromanii). În fapt toate semnele de foc și calitățile acestuia sunt reprezentate aici: avem pompierul (Berbecul), liderul (Leul) și sfătuitorul (Săgetătorul); avem izbucnirea focului (Berbecul), întețirea lui (Leul) și propagarea sa la distanță (Săgetătorul).

Mi-a plăcut foarte mult acest film. Este un film despre curaj, integritate și onoare, despre ceea ce înseamnă adevărata masculinitate. Este și un film despre adevărata frăție masculină care se naște după ce forța morală, tăria de caracter, autocontrolul, încrederea și devotamentul au fost suficient testate și dovedite. Dacă vrei să vezi un film despre ceea ce înseamnă să fii – cu adevărat – bărbat și despre legăturile profunde care se formează într-un grup de bărbați, ăsta este un film pe care trebuie să-l vezi! 

Natura Berbecului este scoasă în evidență cât se poate de bine: Esse quam videri este ideea forță după care grupul și liderul său se ghidează. A fi (manifestarea vie a unui anumit principiului moral, a unei anumite virtuți), mai degrabă decât a părea (că ești așa) este la baza a ceea ce masculinitatea autentică este cu adevărat!

Una dintre diferențele fundamentale dintre natura masculină și cea feminină reiese cât se poate de clar (pentru cine știe să privească). Natura masculină aspiră către un scop mult mai vast decât cel care apare în cadrul relației de cuplu. În general, ‘scopurile’ fundamentale ale naturii masculine se regăsesc în exteriorul relației (chiar dacă motivațiile izvorăsc adesea din interior); natura masculină dorește să modeleze Natura, să controleze manifestările acesteia, iar manifestările sale – pozitive sau negative – reverberează la o distanță mai mare decât cea dictată de ceea ce este familiar. Pe de altă parte, natura feminină aspiră către familie și apropiere, către conservarea a ceea ce se află înăuntrul sferei proprii de interese și afecte; în general ‘scopurile’ sale se regăsesc în interiorul relației. Natura feminină caută și oferă protecție în/din interiorul relației/familiei, pe când natura masculină caută și oferă protecție în/din exteriorul acesteia. Expunerea la (precum și asumarea și gestionarea de) riscuri, inițiativa, înfruntarea directă a pericolului și ieșirea din zona de confort sunt specifice naturii masculine (marțiene).

Prietenia între bărbați se naște adesea într-un mod mai dur și mai abrupt, dar este mai puternică, mai durabilă și – într-un fel – mai ‘spirituală’ decât cea dintre femei, iar sacrificiul masculin – atunci când apare – este cu adevărat nobil, pentru că iese din sfera familiarului și a intereselor foarte personale și atinge Universalul. 

La data incendiului devastator și a morții membrilor echipei de pompieri, Luna se afla în Berbec (în conjuncție ‘corporală’ cu Uranus și în cuadratură cu Soarele, Jupiter și Pluto).