John Adams și Thomas Jefferson – al doilea și, respectiv, al treilea președinte (și ‘părinte fondator’) al Statelor Unite ale Americii – au murit în aceeași zi, la o diferență de doar câteva ore. Ultimele cuvinte ale lui Adams pe patul de moarte au fost ‘Thomas Jefferson survives’ (‘Thomas Jefferson supraviețuiește’) – inconștient de faptul că Jefferson murise deja cu câteva ore în urmă, dar probabil cu gândul la impactul pe care prietenul (și rivalul său) urma să-l aibă asupra posterității.

Dar un lucru care mi se pare și mai tulburător este acela că ziua morții lor a fost 4 iulie 1826 – sărbătoarea națională a SUA, aniversarea a 50 de ani de la momentul promulgării Declarației de Independență – textul istoric pe care chiar Jefferson și Adams l-au redactat împreună! Cei doi prieteni (deveniți ulterior adversari politici, iar apoi – după retragerea din viața publică – din nou prieteni) au împărtășit astfel un destin și o moarte comune, în strânsă legătură cu destinul națiunii americane.

Gradul zodiacal al lui Saturn compus Adams – Jefferson (altfel spus punctul median dintre Saturn din horoscopul lui Jefferson și Saturn din horoscopul lui Jefferson) se suprapune peste gradul solar din ziua semnării Declarației de Independență. Semnificația acestei configurații este majoră.

În horoscopul unei națiuni (la fel ca în viața unei persoane), Soarele reprezintă ‘viața’ acesteia, sufletul ei, dar și direcția, viziunea și orientarea ei, ‘conștiința’ care o animă. Pentru că, astrologic, Saturn reprezintă Tatăl (în sensul de ‘patriarh’ sau ‘cel care întrupează tradiția’) și Fondatorul (‘cel care așează fundația’), configurația indică rolul fundamental jucat de cei doi – în mod conjugat – la construirea societății americane. Deși alte cinci persoane (Franklin, Washington, Hamilton, Jay și Madison) sunt incluse adesea în lista selectă a ‘părinților fondatori’ (cu Benjamin Franklin jucând un rol important în Comitetul ce a redactat Declarația de Independență și cu George Washington ales ca primul președinte american), totuși tandemul Adams-Jefferson a fost instrumental: Jefferson a compus textul Declarației la îndemnul lui Adams (acesta din urmă fiind promotorul acesteia și cel mai mare avocat al ei în Congres). Saturn indică aici responsabilitatea imensă asumată de cei doi și efortul lor comun. Tot Saturn semnifică și impactul istoric – faptul că cei doi au scris capitolul cel mai important din istoria SUA: începutul acestei națiuni.

Ori de câte ori americanul de rând își invocă drepturile sale fundamentale, el face apel, de regulă, la principiile pe care tandemul Adams – Jefferson le-a așezat la fundația societății americane. Fiind în Rac, peste Saturn compus Adams – Jefferson, Soarele SUA indică – cu atât mai mult – atașamentul pe care americanii îl au față de valorile și principiile promovate de acești părinți fondatori.  Mai mult, Luna compusă Adams-Jefferson (dispozitoarea semnului solar, Racul) este conjunctă cu Luna din harta SUA, semn că Adams și Jefferson au fost și ‘mamele’ SUA, nu doar ‘tăticii’ acesteia; Luna reprezintă ‘feeling-ul’ și ‘atmosfera’ care au însoțit momentul ce a influențat atât de tare națiunea americană.

Saturn mai semnifică și limita vieții fizice a cuiva, exprimând astfel – în sens general – sfârșitul și moartea. Moartea celor doi s-a produs în ziua conjuncției partile dintre Soare, Saturn combinat / compus Adams-Jefferson și Soarele natal al SUA, la gradul al 13-lea din Rac. Nu doar atât, dar Neptun se afla în opoziție partilă cu acest grad zodiacal (fiind la gradul al 13-lea din Capricorn). Soarele semnifică viața. Saturn exprimă fundația, în vreme ce Neptun indică transcenderea, disoluția și idealismul. Combinația pare a simboliza separarea ‘fundației’ de partea ei substanțială (Adams și Jefferson erau ultimii rămași dintre părinții fondatori) și trecerea ei în planul viziunii și idealului. Pentru că Saturn semnifică și ceea ce rămâne după moartea cuiva – ‘scheletul’ său social, ceea ce a construit și a realizat în viață, impactul social pe care l-a avut, longevitatea operei sale – opoziția lui Neptun la gradul lui Saturn compus ar putea avea și semnificația de cristalizare a esenței muncii lor; efortul celor doi atinge universalul și, simultan, lasă în urmă ceva trainic, solid, ce servește ca bază pentru generațiile viitoare.

Astrograma lui John Adams
Astrograma lui Thomas Jefferson

În horoscopul compus Adams-Jefferson, Soarele se află în conjuncție foarte strânsă cu Nodul Lunar Descendent, semn al unei ‘karma’-e comune (dar poate și a faptului că cei doi întrupau așteptările și motivațiile unei întregi generații). Această conjuncție se produce în Vărsător (unde se află și Luna compusă a celor doi și Luna natală a SUA), un semn cât se poate de reprezentativ pentru idealurile promovate cu ocazia Declarației de Independență și pentru caracteristica fundamentală a acțiunii lor de grup. Mai mult, axa nodală compusă a celor doi este aproape identificată cu axa nodală a SUA – firul roșu ce călăuzește destinul acestei națiuni – indicând astfel ‘alinierea’ de orientare, valori și aspirații, faptul că – într-un fel – cei doi au imprimat direcția națiunii americane.

Astrograma combinată Adams – Jefferson

Suprapunerea dintre Soarele lui Jefferson și Luna lui Adams indică legătura profundă dintre cei doi și influența pe care Jefferson a avut-o asupra lui Adams (relația lor a fost ca un fel de ‘căsnicie’ tradusă în plan politic), în vreme ce aspectele dificile (reciproce) dintre Lună și Uranus în sinastria lor indică natura foarte stimulativă, incitantă – dar dramatică, critică și potențial scindantă – a raportului dintre ei. Adams îl admira pe Jefferson și aspira la rândul său să păstreze respectul acestuia. Polarizarea dintre ei era extrem de interesantă: Jefferson era gânditorul din umbră – profund și reținut, Adams era piesa de înaintare – o personalitate dinamică, impetuoasă și irascibilă. Disputele și rivalitatea politică dintre ei l-au afectat foarte mult pe Adams (impactul karmic al acestei rivalități asupra lui Adams este indicat cât se poate de bine prin opoziția Lună-Marte pe Axa Nodală din Berbec-Balanță – o axă a polarizării, complementarității, competiției, dar și a justiției și idealismului). Nodul Lunar Descendent al lui Jefferson peste Venus – dispozitorul Nodului Lunar Ascendent al lui Adams este și ea grăitoare în privința raportului profund dintre cei doi și a rolului major pe care fiecare l-a jucat în viața celuilalt.

Notă:

Redactarea Declarației de Independență a fost finalizată pe data de 2 iulie 1776, dar semnarea / ratificarea ei de către Președintele Congresului (masonul John Hancock) a fost realizată pe 4 iulie, zi care a devenit sărbătoarea națională a SUA. Este foarte probabil ca Washington și Franklin să fi ales – astrologic – data promulgării Declarației de Independență în baza conjuncției Soarelui cu steaua Sirius (steaua ocultă a Masoneriei – numită de masoni ‘Soarele Soarelui nostru’ sau ‘Steaua Arzătoare’ – a cărei reprezentare a fost inclusă ulterior și pe sigiliul și pe bancnotele SUA) – evident, în baza apartenenței și ideologiei lor masonice! Există dovezi istorice de netăgăduit că cei doi (dar și Jefferson) erau foarte interesați de astrologie. La momentul promulgării declarației, Sirius avea longitudinea ecliptică 11 grade 40 minute Rac, fiind deci în conjuncție la orb de doar un grad cu Soarele. Pentru că Saturn – semnificatorul zidarilor și arhitecților, deci al Masoneriei – apare în harta combinată a lui Adams și Jefferson în conjuncție strânsă cu Sirius, și pentru că Soarele combinat și Luna combinată ale celor doi se află în Vărsător, semnul zodiacal asociat Masoneriei și mult promovatelor – de către masoni și teozofiști – ‘Eră a Vărsătorului’ și ‘Nouă Ordine Mondială’, implicațiile care rezultă de aici au, desigur, o notă oarecum ironică și surprinzătoare… Însă indiferent dacă această alegere a momentului a fost sau nu realizată deliberat în conexiune cu steaua Sirius, simultaneitatea morților lui Adams și Jefferson și coincidența acestora cu aniversarea momentului declarării (de către ei a) Americii ca națiune suverană este uimitoare!

Orele exacte de naștere ale lui Adams și Jefferson nu sunt cunoscute. Moartea lui Adams s-a produs la 18:20 LMT în Quincy, Massachusetts, iar Jefferson a murit la ora 12:50 LMT în Monticello, Virginia, în data de 4 iulie 1826.

Harta natală ‘Sibly’ a SUA (numită așa după renumitul astrolog și mason britanic Elbenezer Sibly care a generat-o și a explicat-o încă din 1785) este trasată pentru 4 iulie 1776 ora 5:10 p.m. LMT, Philadelphia și indică un Ascendent în Săgetător. A doua cea mai folosită hartă a SUA este cea promovată de Evangeline Adams – cel mai renumit astrolog american, strănepoata președintelui John Adams – care a folosit data de 4 iulie 1776 ora 3:03 a.m. LMT. În acest caz, Ascendentul din Gemeni – cu Marte și Uranus în casa I – se potrivește cu imaginea stereotipică a americanului: descurcăreț, curios, inventiv, îndrăzneț, foarte comunicativ, agil, întreprinzător, competitiv, cu spirit (și comportament) adolescentin (dar mereu agitat, mereu ‘busy’, superficial, egoist și imatur). Soarele se află în Rac la gradul al 13-lea, Luna este în Vărsător. Cele două hărți par a indica momente diferite din (sau poate opinii diferite despre) procesul de semnare și promulgare a Declarației de Independență; ambele hărți au partizani în comunitatea astrologică (și există o serie de variante alternative, rectificate / speculative, ale lor).

Harta natală a SUA (Sibly)

Harta natală a SUA (Adams)