În articolul realizat cu ocazia solstițiului de iarnă de anul trecut, pe lângă previziunile legate de instabilitatea politică din România, făceam și următoarea previziune legate de starea generală a populației și atmosfera care urma să domine perioada de până la echinocțiul de primăvară din anul acesta:

Analiza mea era bazată pe următoarele argumente derivate din studiul horoscopului solstițial:

-debilitarea dispozitorului Ascendentului solstițial (inclusiv prin conjuncția sa cu Coada Dragonului);

-Luna (care indică starea generală a populației) debilitată în Scorpion în cuadratură cu dispozitorul casei a 6-a (indicând un pericol pentru sănătatea populației) și cu Uranus din casa a 6-a (stare de precipitare, panică și ‘urgență’). Luna dispune de casa a 8-a și, nefiind favorabilă pentru un Ascendent în Săgetător, indică și un pericol legat de amplificarea mortalității, dar și teamă și neîncredere;

-Marte puternic în Scorpion, în casa a 12-a, funcționând ca dispozitor al acestei case;

-Neptun în Pești în cuadratură cu semnul Ascendent și cu Mercur, indicând incertitudine, inclusiv în relația cu partenerii și țările vecine (Mercur dispune de Descendentul din Gemeni) și indică un impact extern asupra noastră;

-conjuncția problematică Saturn-Pluto și cuadratura ei cu Eris – care domină această perioadă prin faptul că dispozitorul Ascendentului se află în Capricorn;

-dispozitorul Meridianului (MC) – Venus, dispozitorul casei a 6-a – aspectat de Lună, dispozitorul Capului Dragonului – indicând (alături de Saturn în Capricon) măsuri oficiale corelate cu starea de sănătate.

Horoscopul solstițiului de iarnă 2019, București, România

Horoscopul aferent eclipsei de Soare de după solstițiu a contribuit și el la concluziile mele.

Chiar dacă la momentul analizei nu mă gândeam neapărat la o epidemie cu astfel de urmări, am observat atunci că evenimente de natură medicală urmau să afecteze populația. În retrospectivă, această configurație are caracteristici care pot indica o epidemie și măsuri de prevenție, dar există și elemente pozitive care indică faptul că în perioada analizată situația nu este încă chiar atât de gravă, iar optimismul populației nu este încă foarte zdruncinat, în pofida stării de teamă, nesiguranță și neîncredere. Marte, deși potențial problematic în casa a 12-a, este favorabil unui Ascendent în Săgetător.

Se crede că primul caz de infectare cu COVID-19 a apărut pe 17 noiembrie 2019 în provincia Hubei, China, iar până la solstițiul de iarnă fuseseră deja identificate circa 70 de cazuri (în special în orașul Wuhan), dar efectele globale (inclusiv efectele măsurilor guvernamentale luate pentru prevenirea răspândirii) au început să apară abia după eclipsa de Soare de la finalul lunii decembrie 2019, când virusul a fost recunoscut ca o nouă formă de coronavirus.

Și înțelegem și de ce – din perspecivă astrologică – China și Italia au fost / sunt ‘epicentre’ pentru răspândirea virusului. Pe lângă configurarea lui Saturn cu Pluto și a Soarelui cu Jupiter (debilitat) și Coada Dragonului, observăm că harta solstițială ce corespunde orașului Wuhan (China) așează Luna și Marte din Scorpion în al 8-lea locaș (un indiciu pentru infectare și mortalitate).

Horoscopul solstițiului de iarnă 2019, Wuhan, China

Harta aferentă orașului Lodi (Italia) plasează Scorpionul și Marte pe Ascendent, cu Luna debilitată în al 12-lea locaș, Neptun pe FC (semnificator major pentru originea contaminării) în cuadratură separantă cu Mercur (debilitat, dispozitor al lui MC din Fecioară și al casei a 8-a).

Horoscopul solstițiului de iarnă 2019, Lodi, Italia

Evident, efectele globale nu sunt semnificate doar de indicatorii planetari care desemnează virusul, ci și de indicatorii planetari care indică efectele asupra sănătății și mortalității populației, efectele asupra economiei, măsurile și efectele legate de ordinea publică și securitate, efectele psihologice și sociologice.

Din perspectivă astrologică, orice virus corespunde simbolic unui element trans-saturnian care intră în ‘contact’ (prin conjuncție sau aspect astrologic – de regulă un aspect ‘dur’) în primul rând cu Saturn.

La fel cum planetele și corpurile trans-saturniene nu se pot vedea cu ochiul liber, ci doar prin telescop, tot la fel un virus – fiind subtil (nedetectabil cu ochiul liber) – se vede doar prin microscop, deci el este indicat astrologic de energii aflate în legătură simbolică cu zona corpurilor trans-saturniene.

Un virus (sau efectul acestuia) nu poate fi simbolizat de Jupiter sau de alte planete din interiorul orbitei lui Saturn (așa cum afirmă unii astrologi). Ca sistem defensiv, de apărare, sistemul imunitar este în strânsă legătură cu Saturn (și parțial cu Marte), așa că virusul corespunde unei energii corelate cu zona de dincolo de Saturn. Saturn reprezintă capacitatea oricărui organism de a se delimita de mediu, de a se constitui într-un sistem de sine stătător și de a se ‘apăra’, de a opune rezistență la încercările – venite din exterior – de a ataca integritatea sistemului. Corpurile trans-saturniene reprezintă modalități prin care barierele saturniene sunt slăbite, străpunse, dizolvate sau ‘sabotate’ într-un fel sau altul. Orice penetrare a organismului de un virus presupune interferența cu un element extern cu care organismul nu este obișnuit. Această ‘penetrare’ este însă necesară pentru a adapta organismul la vibrații mai înalte! Odată ce organismul se obișnuiește cu virusul, sistemul de apărare se întărește, iar vibrația energetică a organismului crește. Din punct de vedere karmic, interferența (astrologică) dintre planetele intra-saturniene și cele trans-saturniene are de-a face cu evoluția organismelor.

Astfel, pandemia din 1889-1890 (cu peste 1 milion de morți) s-a declanșat pe cuadratura lui Saturn cu conjuncția Neptun-Pluto. Gripa spaniolă din 1918 – declanșată de virusul H1N1 (cu peste 50 de milioane de decese) s-a produs pe conjuncția lui Saturn cu Neptun. Gripa asiatică din 1956-1967(cu circa 2 milioane de morți) a avut loc pe cuadratura lui Saturn cu Pluto. Gripa porcină din 2009 (cu aprox. 500.000 de decese) s-a produs pe cuadratura lui Pluto (și opoziția lui Uranus) la Saturn. Epidemia virală actuală se manifestă în principal sub incidența conjuncției Saturn – Pluto (și a cuadraturii lor cu Eris).

Alte planete (intra-saturniene) pot indica ‘vehiculul’ sau mediul principal prin care un virus este transmis (ex: Mercur – respirație, contact; Venus – act sexual, salivă etc).

Harta echinocțiului de primăvară pentru România indică o continuare a situației problematice și în anul astrologic 2020-2021 (și în special în primul trimestru). Pentru Republica Moldova indicațiile generale sunt destul de similare cu cele ale României (păstrând, desigur, proporțiile).

Horoscopul echinocțiului de primăvară 2020, București, România

Neptun în Ascendentul din Pești indică continuarea și amplificarea stării de incertitudine (Neptun fiind și un indicator pentru răspândirea contagiunii), iar Jupiter – dispozitorul Ascendentului și al M.C. echinocțiale – fiind conjunct cu Pluto, indică agravarea situației și o situație de criză care va afecta perioada următoare. Măsuri tranșante de prevenire sunt indicate de concentrarea actuală de planete din Capricorn – semn al ordinii publice, al structurării, prioritizării, delimitării și conservării (conjuncția lui Jupiter cu Marte indică tendința accentuată de separare și delimitare, disciplinare și restricționare care va marca activitățile sociale). Epidemia cu Covid-19 ‘testează’ soliditatea sistemelor naționale de a se proteja și de a-și proteja locuitorii.

Poziția Lunii și a lui Mercur (dispozitorul casei a 4-a și a 7-a) în casa a 12-a (și în al 12-lea locaș) spune multe despre condiția și starea generală a populației: neliniște, retragere, sentiment de izolare și singurătate (inclusiv izolare voluntară și carantină), restrângerea interacțiunilor și comunicării. Aspectul aplicant al Lunii la Venus (aflat în domiciliu) este un indiciu pozitiv, dar indică o importanță majoră acordată (stocării) resurselor și hranei prin faptul că Venus se află în (și guvernează) al 2-lea locaș; Uranus aici indică starea neobișnuită de ‘urgență’ și panică care se manifestă în special în sectorul resurselor alimentare. Comunicarea și relaționarea sunt restrânse sau se petrec din izolare (Mercur în al 12-lea locaș) sau online (al 3-lea locaș în Gemeni). Casa guvernată de Soare într-o hartă echinocțială este foarte importantă, indicând un focus major pentru perioada aferentă ei: acum sectorul medical (casa a 6-a) este scos în evidență ca prioritar.

Dar, desigur, aceste lucruri au început deja să se manifeste și sunt – în mare parte – previzibile și fără o analiză astrologică. Ceea ce ne interesează este când anume se va încheia toată tărășenia. Intrarea lui Saturn în Vărsător semnul domiciliului său diurn, solar, va aduce o schimbare de vibrație energetică care va începe să slăbească virusul și să crească capacitatea de apărare împotriva sa. Acest lucru va fi valabil inclusiv pentru prima intrare și prima ședere a lui Saturn în Vărsător ce va începe pe 22 martie, deși – foarte probabil – acest ‘sejur’ de 3 luni și ceva (până în 1 iulie) – deși va fi, inclusiv în România, o perioadă puternic marcată de evenimente și de măsuri sociale – ar putea să nu fie suficient pentru a opri complet epidemia peste tot în lume. Șederea lui Marte în semnul fix al Vărsătorului (din 30 martie până în 12 mai) va marca apariția unui vârf epidemic pentru mai multe regiuni. Totuși retrogradarea lui Saturn peste o parte a zonei parcurse deja anterior (retrogradare care va începe în 10 mai și care va fi prefigurată de startul retrogradării lui Pluto) – în special după reintrarea sa în Capricorn, deci după 1 iulie – va fi de natură să reverseze treptat unele trenduri (negative sau pozitive!) și măsurile sociale aferente, altfel spus să încetinească sau să reverseze unele trenduri crescătoare, să stopeze epidemia în unele zone, să reia epidemia (deci să aducă un nou ‘val’ epidemic și noi ‘vârfuri’) în anumite regiuni în care trendul va fi atunci descendent, să facă ca epidemia să apară în regiuni care se vor considera deja în afara pericolului (plus că Saturn întârzie adesea efectele sale – pozitive sau negative – având nevoie de mult timp pentru a le scoate la suprafață și a le manifesta. Efectele vor lua amploare în alte regiuni ale globului. Eu estimez că, la nivel mondial, abia după ieșirea definitivă a lui Saturn din Capricorn (sfârșitul lui decembrie 2020 – perioadă foarte importantă care va coincide și cu prima mare conjuncție Jupiter-Saturn!) se va începe ieșirea din această situație, deși – desigur – situația va fi diferită de la țară la țară.

În perioada următoare, epidemia va continua să fie foarte accentuată în multe zone ale globului. De exemplu, în Italia – acolo unde epidemia este foarte avansată acum – steliumul planetar din al 12-lea locaș al horoscopului echinocțial indică continuarea stării de carantină generală / națională.

Horoscopul echinocțiului de primăvară 2020, Roma, Italia

În zona Wuhan (China) pericolul va continua să existe, deși mortalitatea ar putea fi încetinită sau stopată (Satun în al 8-lea locaș în domiciliu este un indicator pentru longevitate), după cum am indicat se poate observa și din studiul hărții echinocțiale aferente acestei zone.

Horoscopul echinocțiului de primăvară 2020, Wuhan, China

Trebuie însă precizat faptul că evaluarea astrologică a efectelor acestei crize la nivelul fiecărei regiuni / țări în parte este destul de dificil de realizat datorită dificultății de a delimita astrologic ‘influențele’ la nivel regional /local și datorită faptului că astrologia nu indică semnificațiile în mod cantitativ (decât cel mult într-o manieră foarte generală). Prin astrologie se pot evidenția mai greu diferențele la nivel economic, educațional, socio-cultural, igienico-sanitar dintre țări (sau între regiuni diferite din aceeași țară), diferențele la nivelul resurselor și a stilului de viață, diferențele între diferitele măsuri și abordări în plan politic / guvernamental sau local. Studiul hărților naționale / regionale sau metode de localizare a influențelor (ca de exemplu astrocartografia) ajută, dar, totuși, în astfel de cazuri analiza astrologică trebuie combinată cu alte tipuri de analiză specializată pentru a fi eficientă în previzionare.