Nelyubov (Loveless) este un film rusesc care m-a impresionat foarte mult în 2017. Într-o scenă de-a dreptul răvășitoare de la începutul filmului, un copil (pe nume Alyosha) stă în umbră, în camera sa, privind în gol, în timp ce părinții săi – care tocmai divorțează, având alți parteneri – se ceartă răstit, fără să se sinchisească de prezența copilului, încercând să paseze unul altuia povara tutelei sale. Tatăl lui are o amantă mai tânără care este însărcinată cu copilul lui, iar mama sa are un amant bogat (care are deja un copil) și față de care recunoaște că la nașterea lui Alyosha a simțit doar repulsie. La începutul relației lor Alyosha a fost deci sarcina nedorită care le-a complicat viața și i-a obligat să înceapă nefericitul lor mariaj, iar acum tot Alyosha este ‘simptomul’ destrămării relației lor. La scurt timp, Alyosha dispare fără urmă. Inițial dispariția sa trece neobservată de părinții săi. Abia după raportul absenței sale de la școală, părinții realizează pierderea și încep să fie cuprinși de dezolare. Copilul este căutat, dar dispariția sa este fără urmă.

A nu fi iubit și dorit, a nu fi băgat în seamă, a fi abandonat, rejectat, a te simți complet pierdut sufletește și a dispărea apoi cu totul – sunt teme neptuniene cu o pronunțată notă saturniană (tema marginalizării, tema legată de (lipsa de) responsabilitate) și cu o temă zodiacală adiacentă de tip Scorpion (pierderea, dispariția, moartea, vinovăția). Ca în orice situație cu tematică familială, Soarele și Luna joacă – prin conjuncțiile pe care le realizează) un rol major d.p.d.v al astro-simbolisticii lor parentale. Nu în ultimul rând, Nodul Lunar Sud (care exprimă punctul de convergență a impregnărilor karmice de tip parental) este, evident, nelipsit din amprenta astrologică care marchează acest film profund.

Foarte grăitor, Andrey Zvyagintsev, genialul regizor al filmului (același care a regizat și Leviathan) are conjuncția Lună-Neptun în Scorpion (în cuadratură cu tripleta Soare-Marte-Saturn), indicând cât se poate de clar semnătura planetară înscrisă în tematica complexă prezentată în film: pierdere (Scorpionul) prin neglijență, marginalizare, respingere, abandon, iresponsabilitate, absență (Saturn-Neptun) conflict parental, resentimente (cuadratura Lună-Soare conjunctă cu Marte), vinovăție, dezolare.