De curând am văzut filmul Miss Sloane pe Amazon Prime și, dincolo de accentele sale politice (cu care republicanii americani nu ar fi de acord), filmul mi-a plăcut pentru că reușește să contureze foarte clar un arhetip astrologic. Voi dezvălui aici suficient de multe lucruri care – sper eu – te-ar putea determina să vezi (sau să revezi cu alți ochi) filmul și să desprinzi ulterior o înțelegere astrologică superioară, dar suficient de puține pentru a nu-ți strica din savoarea de a-l viziona.
Personajul principal, Miss Sloane, este un lobby-ist, adică un activist, cineva care luptă pentru o cauză. Ea nu este doar un ‘avocat’ al cauzei, ci o persoană care are capacitatea de a înclina raportul de putere și influență centrat în jurul unui proiect, al unei idei sau organizații. Miss Sloane exprimă foarte bine natura intensă, dramatică, profundă și adesea extremistă a Scorpionului. Ea este dedicată până la obsesie scopului său de a învinge, dar mai ales cauzei sale; se folosește de oameni pentru a atinge nu doar propriile scopuri, ci și ceea ce consideră că este un interes sau scop comun.
Ea cere devotament total din partea echipei sale, dar este neîncrezătoare în a-și dezvălui adevăratele sale intenții celor apropiați. Este condusă de o emoție/dorință de o intensitate uriașă și de instincte foarte bine formate, este compulsivă, abuzivă și dependentă de substanțe toxice. Știe cum să păstreze și când să scoată la lumină un secret, pentru că, în fapt, secretul este putere. Știe cât de importante sunt emoțiile și înțelege că uneori este mai bine să faci apel la emoții puternice, decât la logică sau Constituție. Știe cum să descopere punctele vulnerabile ale adversarului și acceptă că, la rândul său, are propriile sale vulnerabilități de care adversarul ar putea profita, dar mai știe și că vulnerabilitatea poate fi o puternică resursă.
Nu se dă în lături de la a-și murdări mâinile și nu e deloc interesată să și le spele după aceea. Ea duce o luptă având – aparent – ca motivație mult invocata ‘triadă imorală’ a Scorpionului (bani-sex-putere), dar, în fapt, se poate dovedi neinteresată de ele, aceasta fiind doar un mijloc și nu un scop în sine. Jocurile de putere, capacitatea de a atrage uriașe sume de bani prin mobilizarea unor grupuri de interese, spionajul, urmărirea, folosirea secretelor altora pentru a influența, sexul tranzacțional și minciuna fac parte din recuzita personajului și, în același timp, conturează și o ‘temă’ centrală de tip Scorpion.
Victoria – când și dacă apare – implică pierderi uriașe și iremediabile (atât pentru sine, cât și pentru cei apropiați), dar Scorpionul este adesea gata să plătească acest preț și, în final, te va lăsa uluit și perplex. Uluit și perplex de felul în care gestionează raportul pierdere-câștig, de cât de puțin îl cunoșteai cu adevărat, de cât de profunde erau motivațiile sale, de cât de puțin ai reușit să-i anticipezi reacțiile, strategiile și intențiile, de cât de mult a trecut dincolo de aparențele pe care tu nici măcar nu ai reușit să le intuiești, de cât de mult a citit în ceilalți, cu câtă răceală și răbdare și-a calculat efectul fiecărui pas pe care l-a făcut, de cât de ascunsă și neașteptată este capcana pe care o întinde, de cât de radicală și bulversantă este transformarea pe care o vizează prin acțiunile sale.
Iar dacă te-ai simțit folosit(ă) și sacrificat(ă) pe altarul dorințelor și ambițiilor Scorpionului, vei fi – în final – zguduit(ă) de cât de mare este propria sa capacitate sacrificiu: anihilarea adversarului se face aici cu prețul – acceptat și asumat – al propriei anihilări, distrugerea răului implică și autodistrugerea, pedeapsa aplicată devine, simultan, auto-condamnare. Acul veninos al Scorpionului se va înfige mortal în victima sa, dar nu fără a se injecta și pe sine, în prealabil, cu o doză aproape paralizantă.
În viziunea mea, numele personajului (și implicit cel al filmului) nu este ales întâmplător. ‘Sloane’ provine din anglicizarea numelui irlandezo-galez ‘O’Sluagháin’ care, la origine, însemna ‘războinic’, ‘luptător’ și astfel ‘Miss Sloane’ s-ar traduce prin ‘Luptătoarea’ sau ‘Femeia Războinic’. Arhetipul astrologic care corespunde acestui personaj este cât se poate de evident: Marte în aspectul său nocturn, feminin (-), guvernatorul zodiei Scorpionului. El este războinicul (femeie sau bărbat) care luptă cu arme ‘feminine’ (sper că feministele nu vor fi prea tare ofensate de tendința mea de a diferenția și separa – în scop didactic – arsenalul sexelor!).
Spre deosebire de stilul franc și oarecum ‘băiețos’ al eroinei de tip Marte (+) (citește, de exemplu, articolul meu despre filmul Wonder Woman), Marte în aspectul său feminin – adică Marte (-) – este mult mai subtil. Dacă Marte (+) luptă întotdeauna pe față și, în general, cu un adversar vizibil, Marte (-) luptă pe ascuns, nu-și exprimă fățiș intențiile și înțelege că adversarul poate să nu fie întotdeauna ‘fair-play’ în lupta sa; el este ‘nocturn’, pentru că atât oponenții, cât și armele, strategiile lor de luptă și scopurile lor sunt obscure, învăluite de puterea întunericului. El guvernează jocurile de culise, strategiile secrete, manipularea și trădarea. Marte (-), ca guvernator al unui semn fix de apă (Scorpionul), este deci mai strategic, mai deliberat și mai persistent decât Marte exprimat dominant prin semnul cardinal Berbec (care este mai impulsiv și mai puțin sofisticat, un războinic de prima linie). El luptă din culise și este, într-un fel, ‘machiavelic’, pentru că uneori, în lupta sa, scopul scuză mijloacele. Exprimă persistența și forța penetrantă manifestată de apa activă care se infiltrează stăruitor în punctele vulnerabile și, în timp, distruge chiar și roca (citește ‘defensiva’) cea mai dură.
Pe un alt nivel, filmul are și o notă plutoniană, perfect compatibilă însă cu tema Scorpionului. De fapt, numele personajului principal ne mai trimite și la englezescul ‘to slaughter’ care înseamnă ‘a ucide în mod violent și în masă’, ‘a masacra’, ‘a măcelări’, ‘a anihila complet’ – o temă plutoniană aflată în perfect acord cu simbolica Scorpionului, cu subiectul filmului și cu natura personajului. Lovitura pe care Marte (-)/Pluto o aplică adversarului este cu adevărat ‘mortală’ și are implicații mult mai ample, mai profunde și mai devastatoare decât cele ale unei lupte ‘pe față’ (de tip Marte (+)); adesea, efectul este un adevărat ‘cutremur’, asemănător cu ceea ce vei vedea la finalul filmului.
Știam deja încă dinaintea vizionării filmului că roșcata din rolul principal, Jessica Chastain, este nativă Berbec (lucru, de altfel, ușor de descifrat de cunoscători din trăsăturile feței sale), dar – nefiind prea familiarizat cu rolurile sale din alte filme – am dobândit intuiția că s-a născut la ora Scorpionului (deci că are Ascendentul în Scorpion) abia în timpul vizionării, iar aceasta mi s-a confirmat imediat ce am aflat datele sale de naștere. Marte, guvernatorul Soarelui și Ascendentului său este în semn de apă, Peștii, accentuând compatibilitatea actriței cu dominanta ‘yin’, ‘feminină’, a manifestării marțiene care corespunde acestui rol. Soarele în Berbec ‘impregnează’ actrița cu arhetipul Războinicului în aspectul său yang, masculin, dar Ascendentul în Scorpion și poziționarea lui Marte o fac perfectă pentru rol. (Reamintesc aici teoria mea: pentru a vorbi de un rol bine jucat, rolul trebuie să se potrivească cu o temă importantă din horoscopul – și deci implicit din personalitatea – actorului. Nu există ‘roluri de compoziție’, există doar ‘roluri de caracter’ (caracterul actorului!) și nu există actor care – în orice rol joacă – să nu se joace, în fapt, numai și numai pe sine! Actorul nu ‘intră’ niciodată ‘în rol’, rolul este cel care ‘intră’ în actor (pentru că acesta se poate identifica cu el) și este mai apoi re-exprimat în maniera proprie actorului. De capacitatea actorului de a internaliza rolul și de a se identifica cu acesta depinde succesul interpretării sale. Nu există un actor bun pentru orice rol; succesul nu apare dacă actorul nu se regăsește în rol, dacă rolul nu atinge o parte a ființei sale, o posibilitate importantă de a fi a actorului.).
Din perspectivă astrologică, filmul ‘Miss Sloane’ este unic prin faptul că dezvoltă în mod clar atât o temă cât și un caracter de tip Scorpion. Tema și caracterul nu sunt ‘contaminate’ cu atribute secundare. Întregul film și manifestarea personajului sunt marcate de această dominantă arhetipală, iar finalul filmului este de-a dreptul epic. Vizionează filmul și una dintre fațetele esențiale ale arhetipulului semnului Scorpionului (latura abisală a ‘apei fixe’ ce corespunde acestui semn zodiacal) ți se va dezvălui într-o manieră extrem de revelatoare pe tot parcursul filmului, dar în special la finalul acestuia. Uită-te apoi în horoscopul tău și vei putea astfel înțelege mai bine în ce sector de viață și în ce manieră ai – tu însuți – potențialul de a manifesta această fațetă pe cât de periculoasă, întunecată și tenebroasă, pe atât de complexă, misterioasă și fascinantă!