(lecție din modulul de Astrologie a Temperamentului)

Nu se poate să nu-ți placă Keanu Reeves! Și nu neapărat pentru calitățile sale actoricești… acelea nu sunt neapărat punctele lui forte… Dar Keanu este prototipul ‘tipului bun’, a ‘bărbatului de treabă’. Femeile și-ar dori unul ca el ca soț sau frate; bărbații și-ar dori unul ca el ca prieten. Keanu este un bărbat de caracter, un tip responsabil, sensibil, afectuos și foarte generos (și mai este și priceput la arte marțiale mixte și în același timp, foarte interesat de spiritualitate, lucru care-l face și mai special…). Și bunătatea lui nu este doar de fațadă, pe Keanu îl ‘simți’ bun! El este proverbialul ‘unicorn’, ‘bărbatul sigma’ – o ‘pasăre rară’ într-o lume în care predomină superficialitatea, grotescul și interesele egoiste.

Filmele în care a jucat au fost succese majore de box-office. Și reamintesc aici: Micul Buddha, Point Break, Speed, The Devil’s Advocate, Constantine,  Street Kings, The Lake House, Chain Reaction, The Replacements, Bram Stoker’s Dracula, A Scanner Darkly, The Day the Earth Stood Still, Siberia, John Wick (Capitolele I, II și III) și, desigur, celebra serie Matrix.

Matrix Resurrections

Trilogia inițială Matrix a fost un succes extraordinar. Matrix a rămas și probabil va rămâne unul dintre cele mai incitante filme SF făcute vreodată. Este un film-cult, care inspirat o mulțime de curente și trenduri sociale. Începând cu reactivarea filozofiei gnostice a înlănțuirii spiritului în lumea materială, sub controlul unui Demiurg (‘Arhitect’) de sub influența căruia trebuie să ne eliberăm, trecând prin diversele teorii despre tot felul de conspirații mondiale și ajungând la celebra ‘Pilulă Roșie’ care a devenit atât un sinonim pentru trezirea la adevărata realitate a vieții noastre politice și sociale, cât și o adevărată filozofie de relaționare și înțelegere a naturii feminine pentru o mulțime de bărbați în epoca actuală, filmul Matrix a generat o mulțime de speculații despre filozofia din spatele său.

‘Resuscitarea’ sau ‘învierea’ lui Neo în noul Matrix ce a fost lansat de Crăciun (de fapt în 12.22.21 după sistemul american, dată care pare a fi într-un oarecare acord cu semnificația filmului) a fost însă un fiasco, dacă mă întrebi pe mine… Și nu din vina lui Keanu…așa cum se întâmplă adesea, ceea ce regizorul unui film are în minte cu privire la semnificația operei sale cinematografice este diferit de interpretarea pe care lumea o dă acesteia. Și se pare că tot ceea ce regizorul (transexual al) acestui film a avut în minte prin această serie a fost să-și afirme propria ideologie cu privire la identitatea de gen… și nu prea are de-a face cu ceea ce oamenii au speculat despre semnificația sa de-a lungul timpului… Și nu, nu am nimic de obiectat cu privire la (ceea ce pare a constitui) semnificația ultimă a filmului: eliberarea ce este posibilă doar prin transcenderea principiului binar/polar (și poate și unitatea în dualitate), ba chiar din contră… dar scenariul filmului mi s-a părut cam tras de păr chiar și pentru un film SF. Totuși, chiar și așa, a fost o plăcere să-l revăd pe Keanu în rolul care l-a consacrat.

Cred că mulți îl vedem pe Neo în Keanu… La fel ca Neo, Keanu își joacă rolul său pe scena vieții în afara ‘matricei’ sociale, convenționale. Din când în când, imagini cu un Keanu însingurat și trist apar și reapar pe radarele noastre, prin tot felul de publicații sau pe diverse website-uri, după care el dispare din nou pentru o vreme, plonjând, poate, în zona abisală în care se pare că ființează și la care foarte puțini oameni au acces.

De ce este Keanu (mai) mereu trist? Perspectiva astrologică

Răspunsul nu este foarte complicat. Temperamentul lui Keanu este melancolic-limfatic (din perspectivă ayurvedică, vorbim de o combinație vata-kapha). Toate energiile care corespund Soarelui și planetelor din Fecioară (Mercur, Uranus și Pluton) au o natură ‘uscată’, iar zodiile în care se află planetele (Fecioara, Racul, Peștii și Taurul) au o natură ‘rece’; umoarea melancolică primează în constituția sa. De fapt, melancolia sa este împinsă la extrem, așa cum voi arăta mai jos. Aceasta este ‘matricea’ temperamentală din care Keanu nu poate evada sub nici o formă în această viață…

Harta natală a lui Keanu Reeves, născut la 2 septembrie 1964 în Beirut, Liban, Ascendent în Fecioară

Opoziția de la Saturn la planetele din Fecioară amplifică melancolia combinației din Fecioară. Saturn în Pești are un efect oarecum paradoxal: el generează și umoarea fluidă (limfa sau ‘flegma’), pe lângă umoarea melancolică dominantă.

După cum știm, temperamentul melancolic este caracterizat prin seriozitate, stabilitate, logică, dar și prin tendințe depresive, caracteristici care corespund modului de a fi a lui Keanu. Latura ‘limfatică’ a temperamentului său îl predispune către visare, sensibilitate, romantism, nostalgie și poate și către tragism. Deși joacă în multe roluri dure, Keanu ne apare adesea vulnerabil și sensibil, marcat de o suferință nemărturisită. 

Potrivit unor surse, Keanu ar fi declarat că Ascendentul său ar fi în Fecioară, lucru destul de plauzibil având în vedere aparența foarte ‘virginală’ a actorului. În acest caz, amprenta rece-uscată devine cu atât mai predominantă la nivel temperamental. Totuși, chiar dacă Ascendentul său ar fi în altă zodie, lucrurile nu s-ar schimba dramatic la nivel temperamental, având în vedere modul în care Soarele, Luna și Mercur sunt configurate în horoscopul său.

Keanu este foarte retras din fire – un adevărat lup singuratic. Activitatea sa profesională îl aduce de multe ori în prim-planul vieții publice – el este un star la Hollywood, apare în mass-media, fiind o persoană de mare interes pentru reporteri și paparazzi (Mercur guvernatorul Mijlocului Cerului/Eclipticii în conjuncție cu Soarele), dar, în fapt, el trăiește la ‘periferie’, departe de atenția publică, dincolo de ceea ce centrele de interes ale celor mai mulți oameni (Soarele și Mercur sunt conjuncte cu Uranus și Pluto). Amprenta saturniană, combinată cu cea uraniană-plutoniană generează izolare și alienare. Când nu stă ascuns pe undeva, Keanu rătăcește prin lume (guvernatorul casei a 4-a în casa a 9-a)… oameni obișnuiți se trezesc față-n față cu el prin cele mai neobișnuite locuri: ei îl surprind (sau mai de grabă sunt surprinși să-l vadă) cântând cu trupa sa de prieteni vechi în tot felul de localuri din diverse orășele ce sunt mai greu de găsit pe hartă, sau prin Cambogia sau Thailanda la diverse temple buddhiste, sau cu motocicleta sa prin București sau prin alte părți… Atunci când este disponibil pentru interacțiunea socială, el este ușor de abordat și comunică cu oricine cu amabilitate, fără aere de superioritate, fără fițe de mare vedetă. Cu el – declară o mulțime de oameni – te simți acceptat, înțeles și tratat ca un egal.

Saturn și Pluto, în combinație cu Fecioara conferă ‘aura’ foarte sumbră care-l învăluie pe Keanu. Keanu este taciturn (Mercur retrograd în opoziție cu Saturn) și misterios, vorbirea sa este gravă, umorul său este cam forțat. Viața sa personală este ascunsă de ochii lumii și în spatele aparențelor poți intui că există multă profunzime, așa cum găsești (de cele mai multe ori) la persoanele marcate de Pluto. Succesul său profesional nu i-a corupt sufletul: cei care-l cunosc pe Keanu spun că el este același prieten modest și atent pe care l-au cunoscut cu decenii în urmă.

Colegii săi de platou vorbesc numai de bine despre el. Natura este grijulie și protectoare (conjuncție Lună-Venus), atentă la (chiar obsedată de) detalii, perfecționistă în tot ce face. Este punctual la job, ascultă indicațiile regizorilor, nimeni nu se plânge de el și lumea se bucură să-l aibă în preajmă.

Viața sa privată a fost marcată de o mulțime de tragedii din care Keanu nu pare să-și fi revenit pe deplin. În copilărie, el a fost abandonat de tatăl său și a avut parte de multă instabilitate. La scurt timp după lansarea primului film Matrix, fiica sa a murit la naștere, apoi iubita sa a murit într-un accident rutier. Moartea (datorită leucemiei a) surorii sale – de care Keanu era foarte atașat – și a prietenului său bun River Phoenix l-au afectat, de asemenea, profund – un rezultat karmic specific combinației Pluto-Saturn.

Deși a fost partenerul de film al câtorva dintre cele mai frumoase femei din lume, care l-au îndrăgit foarte mult (ex: Charlize Theron, Sandra Bullock, Rachel Weisz, Cate Blanchett, Winona Ryder, Cameron Diaz, Brooke Langton, Carrie-Anne Moss sau românca noastră Ana Ularu), Keanu nu a fost deloc un playboy (așa cum cei mai mulți bărbați atrăgători și faimoși de la Hollywood sunt). A avut, se pare, relații puține și bazate pe o afecțiune profundă și matură, fiind fidel – chiar și dincolo de moarte – persoanelor care i-au fost apropiate.

Componentele energetice de ‘Aer’ și ‘Foc’ nu sunt evidențiate zodiacal; cu excepția dispunerii Axei Dragonului pe Axa Săgetător-Gemeni, nu avem planete în zodiile de aer și de foc. Guvernatorii Nodurilor Lunare sunt în semne de pământ, ‘melancolice’ prin natura lor. Totuși calitățile ‘focului’ animă activitatea psihică a nativului (chiar dacă nu suficient pentru a contrabalansa ‘răceala’ sa temperamentală): Nodul Sud conjunct cu Ceres din Săgetător stimulează un răspuns instinctiv intens și ‘ardent’ la diferitele situații de viață, Soarele la Ascendent indică capacitatea de a ieși în evidență și de a străluci din spatele umbrelor, iar Marte în Rac, conjunct cu Luna, îi conferă bune abilități defensive (în adolescență a avut succes ca portar de hockey pe gheață, iar în multe filme personajele sale se luptă pentru a rămâne în viață). Keanu își protejează bine viața intimă/privată, retrăgându-se în ‘carapacea’ sa (specifică Racului), fiind și foarte introvertit (retrogradarea lui Mercur și amprenta plutoniană contribuie foarte mult la aceasta).

Keanu privește ‘dincolo’, direct în lumea întunecată, ‘umbroasă’ a existenței umane. Drama sa personală se împletește cu drama colectivității, lucru reflectat de combinația lui Uranus-Pluto cu Soarele și Mercur. De regulă, o astfel de combinație astrologică indică nevoia individului de a se rupe de lucrurile triviale care preocupă cei mai mulți oameni și de a lua contact cu dimensiunea tăcută, adâncă, trans-individuală a vieții și chiar de a ‘digera’ tabuurile vieții colective. Un potențial ‘exploziv’ și un zbucium intens al sufletului sunt, desigur, conținute în combinația Pluto-Uranus-Soare (desigur, acestea sunt exteriorizate, într-o anumită măsură, prin rolurile sale la fel de ‘explozive’); aici impulsul ‘coleric’ se ascunde – uneori timid, alteori frustrat – în spatele melancolicului.

Uranus-Pluto indică și o amprentă exotică – pe alocuri extremă – poate accentuată și de poziția Capului Dragonului în semnul care culminează în horoscopul său (Gemenii). Chiar și numele său este exotic, iar genealogia sa este și ea pe cât de mixtă, pe atât de exotică (engleză, irlandeză, chineză, havaiană, portugheză), lucru pe care combinația Mercur- Uranus poziționată în semnul mixt al Ascendentului din Fecioară o indică). Neptun este și el important în tema natală, prin numărul mare de aspecte pe care le trimite planetelor din interiorul orbitei terestre, lucru care indică o mare sensibilitate și subtilitate, ce face parte din ‘corola de minuni’ a sufletului său.

Mercur ‘cazimi’ din Fecioară (semn ‘melancolic’) dispune de Soare și guvernează Ascendentul și Mijlocul Cerului, Luna se află în Rac (semn ce corespunde temperamentului limfatic). Putem înțelege de ce acești doi indicatori marchează puternic temperamentul lui Keanu și, dincolo de pozițiile lor zodiacale, combinația naturii lor fundamentale reflectă și ea structura temperamentală a nativului: Mercur este, în mod natural, melancolic, iar Luna este, în mod natural limfatică. Totuși, Luna este în faza sa descrescătoare, lucru care amplifică răceala și uscăciunea (deci melancolia) în detrimentul calității umede.

Reeves sprijină mai multe organizații de caritate și cauze. Ca răspuns la lupta surorii sale cu leucemia, el a înființat o fundație privată de cancer, care ajută spitalele de copii și susține munca de luptă împotriva cancerului. Se spune că el ar fi renunțat în mai multe rânduri la salariul său în favoarea altor actori sau a membrilor echipelor de filmare. Aceasta este o consecință a poziționării lui Saturn în Pești în aspect cu Soarele (guvernatorul casei a 12-a) – Keanu se simte ‘dator’ să renunțe la binele său astfel încât ceilalți să fie mulțumiți. Este probabil și un mod de a-și plăti anumite datorii din viețile trecute și a restabili echilibrul karmic (casa a 2-a este zodia Balanței). Axa Fecioară-Pești, accentuată în horoscopul lui Keanu, ne arată că un proces foarte complex de ajustare karmică este activat în viața sa.

Temperamentul este tiparul fix, imposibil de modificat al personalității noastre. Este ‘matricea’ energetică și constituțională care ne condiționează reacțiile și motivațiile, modul în care privim lumea și determină, implicit, și ceea ce atragem către noi. În cazul lui Keanu Reeves această ‘matrice’ este melancolic-flegmatică, lucru ușor de înțeles din analiza hărții sale astrologice.

3 COMENTARII

    • În general, în cazul contactului Saturn-Pluton este vorba de un contact cu ceva ‘final’, cu un ‘sfârșit’ al lucrurilor și apare o angoasă existențială. În acest sens el se poate referi la moarte, deși desigur vorbim aici de un aspect mai degrabă colectiv decât individual. Individul cu un astfel de aspect participa la o karma de grup sau de generație, la o dramă care depășește sfera strict personală. (Să nu uităm că pandemia actuală a început la conjuncția Saturn-Pluto…).
      Cât despre Uranus-Saturn, în general indică tot o tensiune dar de altă natură (‘frustrantă’, ‘paralizantă’ prin oscilația între nevoia de a conserva și nevoia de a face o schimbare radicală), dar nu are dramatismul apăsător și sumbru al combinației Saturn-Pluto. Presupune o nevoie de a revoluționa un anumit sistem și de-al reconstrui pe baze noi, dar nu atât de radical ca Saturn-Pluto care dorește să-l dărâme din rădăcini. Saturn-Uranus- implică nevoia de modernizare a unui sistem care este recunoscut ca viabil și util în puncte esențiale (dar perimat pe alocuri). Saturn-Pluto, pe de altă parte, implica nevoia de reformă radicală a unui sistem care este perceput ca nefuncțional sau chiar complet corupt.