Nu voi aborda aici controversa legată de rolul olandezei Mata Hari (pe numele ei adevărat Gertrude Zelle) pe scena războiului. A fost ea o adevărată spioană și o mare dansatoare sau doar o femeie aventuroasă (dar naivă) care încerca să supraviețuiască (cât mai bine) războiului culcându-se cu ofițeri, milionari și politicieni de la care scotea anumite bîrfe pe care le prezenta apoi ca informații valoroase  unor ofițeri din tabăra opusă? Poate nu vom ști niciodată cu certitudine, dar să vedem ce ne spune horoscopul ei natal.

Mata Hari – horoscopul semnelor (Rāśicakra) și aspectele problematice pentru viață

Marte, stăpânul ascendentului din Scorpion (semn zodiacal foarte potrivit pentru un spion), se află în casa a 10-a în Leu, conjunct cu Soarele (indiciu pentru recunoaștere și faimă) și cu Mercur (guvernatorul casei a 8-a care, aflată în Gemeni, este un indicator pentru ‘furtul’ sau ‘vânzarea’ de informații). Semnul exhibiționist al Leului pe casa a 10-a, combinat cu faptul că Mercur (care, alături de Venus este un semnificator al dansului) este conjunct cu guvernatorul ascendentului și cu Uranus, precum și cu faptul că Luna (guvernator al casei a 9-a și dispozitor al lui Venus) împreună cu Nodul Lunar Nord se află în casa a 5-a a plăcerilor, jocurilor și show-business-ului (și în ‘exoticul’ și ‘magicul’ semn al Peștilor) – toate sunt indicii pentru cariera ei de dansatoare din buric și curtezană și pentru stilul ei provocator.

Dar aceleași indicii din horoscopul natal arată și că Mata Hari a ajuns cunoscută și prin / după moartea ei și că aceasta a fost ‘publică’ (și larg mediatizată): guvernatorul casei a 8-a conjunct cu Nonazecimalul, cu Soarele și cu guvernatorul Ascendentului. Faptul că atât luminariul hyleg (Soarele, ‘dătătorul de viață’), cât și stăpânul ascendentului sunt afectate de planete trans-saturniene (fiind în conjuncție cu Uranus și în cuadratura cu Pluto) indică faptul că atât viața nativei, cât și moartea ei vor fi foarte mult influențate de forțe care scapă cu mult puterii ei de înțelegere, conștientizare și control. Conjuncția lui Mercur cu Uranus indică faptul că moartea sa urma să fie fulgerătoare (aspect subliniat și de cuadratura lui Marte și Mercur la gradul Ascendentului).

Casa a 5-a – deși susține viața, fiind în triplicitatea ascendentului, conținând guvernatorul celeilalte case trigonale (Luna guvernatoarea casei a 9-a în care se află Venus) și avându-și guvernatorul (Jupiter) în Ascendent – este a 8-a casă derivată de la hyleg (deci de la Soare) și îl conține pe Saturn – ‘dușmanul’ Soarelui. Deși se află în propria secțiune (‘sectă’), Saturn este în semn feminin și sub linia orizontului, guvernând casa a 4-a a rezultatelor acțiunilor (precum și a ‘sfârșitului vieții’).

Pe de altă parte Marte, guvernatorul Ascendentului este în afara secțiunii sale (a ‘sectei’), în semn masculin, deasupra orizontului. La rândul său Jupiter, deși bine plasat și recepționat este afectat de opoziția cu Pluto din casa a 7-a și de cuadratura de la Uranus (am vrea poate și ca Jupiter să fie în semn masculin și deasupra orizontului pentru a-și susține mai bine ‘secta’). Toate acestea sunt indicii că acțiunile și activitățile corelate cu triplicitatea Ascendentului și cu planetele poziționate în această triplicitate vor avea un efect mixt (pozitiv și negativ) asupra vieții nativei sau a creațiilor/ progeniturilor sale (de exemplu, unul dintre copiii săi a murit la puțin timp după naștere).

Interesant este că numele Mata Hari (care, în traducere, înseamnă ‘Ochiul Zilei’) era un apelativ indonezian pentru Soare – cât de firească (din punct de vedere astrologic) este această alegere a numelui, având în vedere că Gertrude Zelle s-a născut când Soarele (aflat în domiciliul său din Leu) era astrul cu cea mai mare altitudine din horscopul ei!

Bine. Dar să vedem acum ce arăta horoscopul reîntoarcerii solare din 1917 care corespunde morții lui Mata Hari (nu voi aborda aici direcțiile primare care – deși s-ar preta cel mai bine la analiza longevității și a morții – nu ar fi foarte exacte din cauza aproximării orei de naștere). Mata Hari a fost executată prin împușcare de către un pluton de execuție la 15 octombrie 1917 ora 5 am la Vincennes, Franța.

 Horoscopul natal (stânga) și cel al revoluției solare din anul morții (dreapta)
Horoscopul natal (stânga) și cel al revoluției solare din anul morții (dreapta)

Indiciile pentru moarte în ciclul anului sunt următoarele:

a)semnul avansării anuale era Berbecul al cărui guvernator (Marte) este conjunct cu guvernatorul casei a 8-a și cuadrat de Pluton – în nativitate și conjunct cu Pluton și cu Nodul Lunar Sud – în revoluția solară care, alături de poziția ascendentului anual din Balanță în casa a 12-a natală, indică ‘fatalitate’ și neputință a nativului, însoțite de o karma de violență). Repetiția unei configurații dintre Pluto și stăpânul Ascendentului natal în harta anului respectiv este foarte semnificativă (Pluto este unul dintre indicatorii naturali pentru moarte).

b)ca tranzit la harta natală, Marte (stăpânul Ascendentului) din al 9-lea locaș zodiacal al revoluției solare cade în al 8-lea din nativitate, indiciu semnificativ pentru posibilitatea ca viața să fie afectată printr-o călătorie sau un proces legal.

c)guvernatorul Ascendentului anual (Venus) este și guvernator al casei a 8-a anuale și conjunct cu Mercur (guvernatorul casei a 8-a natale)ceea ce pune în pericol viața (cu atât mai mult cu cât Mercur este conjunct cu Marte, cu Uranus și cuadrat de Pluto în nativitate). Venus se află în detrimentul său, în vreme ce Mercur capătă putere foarte mare în semnul domiciliului și al exaltării sale (Fecioara). Fiind guvernatoare a caselor a 7-a și a 12-a, Venus nu este favorabil pentru un ascendent natal în Scorpion (mai ales în cazul unei nașteri diurne) și nici pentru un an în care ‘transferul anilor’ (avansarea) se face în Berbec.

d)guvernatorul Ascendentului anual, Venus, nu este conectat cu semnul avansării anuale (Berbecul) fiind în ‘inconjuncție’ cu acesta. Ascendentul anual este deconectat de Ascendentul natal, fiind în casa a 12-a natală. Semnul avansării anuale în ciclul anului, Berbecul, este și el deconectat de Ascendentul natal din Scorpion. Toate acestea sunt semne că anul este foarte problematic pentru viață / sănătate.

e)Jupiter, planeta aflată în Ascendent în nativitate, este în detriment în al 8-lea locaș în revoluția solară și, ca tranzit la nativitate, cade în al 7-lea locaș, indiciu că în acest an nu poate susține viața nativei. În plus, una dintre cauzele pentru această lipsă de susținere este aceea că a comunicat informații care au fost în detrimentul ei (guvernatorul celui de-al 2-lea locaș din nativitate și al 3-lea din horoscopul anual se află în Gemeni în al 8-lea locaș, Marte guvernatorul celui de-al doilea locaș din harta anuală cade prin tranzit în al 8-lea locaș natal)

f)În revoluția solară, Soarele este conjunct cu Saturn care, așa cum am arătat se află natal în inconjuncție cu acesta (în al 8-lea semn de la Soare). Soarele este în opoziție cu Uranus în ciclul sinodic care, în nativitate, a început cu o conjuncție, indicând o perioadă dramatică pentru nativă. Acest fapt este accentuat de cuadratura lui Uranus cu Jupiter din Ascendentul natal.

g)Ascendentul anual in casa a 12-a (cu Venus în al 12-lea semn din horoscopul anual) este un indiciu pentru prizonierat (psihologic sau real). Horoscopul anului anterior ar trebui luat și el în considerare pentru a înțelege continuitatea cu anul analizat. În anul 1916-1917, Saturn era conjunct cu Nodul Sud și cu Neptun se afla în casa a 12-a anuală și a 9-a natală, un alt indiciu de izolare sau prizonierat corelat cu semnificația casei a 9-a (în teorie, ar putea fi din cauze juridice / legale sau religioase etc, dar poziția guvernatorului celui de-al 9-lea locaș în semnul avansării anuale (Berbecul) din Descendent face ca varianta unei hotărâri juridice să fie mult mai plauzibilă).

La momentul execuției Saturn era conjunct cu Soarele natal și cu nonazecimalul, iar Marte era conjunct cu Marte natal (reîntoarcere marțiană), cu Mercur (guvernatorul casei a 8-a) și cu Uranus natal, iar Uranus tranzita în opoziție cu tripleta Mercur-Marte-Uranus. Ascendentul momentului corespundea cu ascendentul anual și era conjunct cu Mercur, guvernatorul casei a 8-a pe o Lună Nouă aproape de perfectare în casa a 12-a natală (și în Ascendentul anual), iar meridianul momentului era la poziția lui Pluto ce tranzita casa a 8-a natală. Jupiter (care natal este un semnificator pentru nativă și, în același timp, guvernator al unei case maraka) tranzita al 8-lea locaș (poziție ce apare frecvent ca indicativă pentru anul morții). Dacă nu am fi știut momentul morții, toate aceste indicații ar fi putut constitui o confirmare suplimentară a indicațiilor revoluției solare și o metodă de timing.