Dacă a existat un om cu adevărat ‘emblematic’ pentru ideea de reformă, acela a fost probabil Martin Luther. Și da, au mai fost și alții – din păcate nu am datele de naștere ale lui Isus, ale Apostolului Pavel, iar pe Gandhi îl voi analiza cu altă ocazie :). Și nu, nu vorbesc aici despre Martin Luther King – deși și el a fost un mare reformator – ci de teologul german medieval care a ‘răvășit’ Biserica Catolică prin ideile și acțiunile sale (considerate) profund subversive.
Luther a avut în vedere atât o reformă în planul înțelegerii doctrinei religioase, cât și o reformă morală. El s-a revoltat împotriva practicii ‘vânzării indulgențelor’ de către reprezentanții Bisericii, dar și împotriva ideii că Papa ar avea vreo autoritate spirituală și a raționalismului filozofic.

Voi demonstra felul în care activitatea sa reformatoare se reflectă în horoscopul său în principal folosind casa a 9-a și Luna ca Lagna /Ascendent (adică voi folosi principiul caselor derivate).
Din punct de vedere astrologic există trei etape fundamentale într-o reformă la nivel de teorie, doctrină sau principiu moral:
1.opoziția față de convingerile, principiile și doctrinele majoritare (Casa a 3-a)
2.transformarea (care implică negare, eliminare, adăugare, amalgamare (Casa a 4-a)
3.elaborarea noii învățături / teorii / doctrine și transmiterea ei către alții (Casa a 5-a)
De ce? Pentru că, luînd al 9-lea semn zodiacal Lagna / Semn Ascendent (ca referință fundamentală pentru doctrina teologică dominantă, instituția religioasă și morala dominantă pe care Luther le observă în societate – în cazul de față doctrina, instituția și morala coruptă a Catolicismului) – atunci:
-a 3-a casă celestă (aici semnul Balanței) simbolizează opoziția doctrinară (fiind a 7-a de la a 9-a);
-a 4-a casă celestă (aici semnul Scorpionului) simbolizează transformarea doctrinară, reforma (fiind a 8-a de la a 9-a);
-a 5-a casă celestă (aici semnul Săgetătorului) arată elaborarea noii doctrine și transmisia ei ca învățătură propriilor adepți (fiind a 9-a de la a 9-a).

Faptul că Luna se află și ea în a 9-a casă celestă (al 9-lea semn zodiacal numărat de la Ascendent în sens antiorar) indică faptul că starea sa dominată și atitudinea sa fundamentală este una războinică. Luther este un om aprig și intens, plin de elan reformator (Luna este în opoziție cu Pluto și în trigon cu Uranus) și însetat de dreptate. Chandra-Lagna coincide aici cu casa celestă în raport cu care se realizează derivarea, ceea ce amplifică enorm semnificațiile celor 3 case implicate.
Deci ce putem înțelege prin derivarea caselor? Ei bine, să luăm lucrurile la rând.
1.Opoziția. Jupiter, guvernatorul casei a 5-a în casa a 3-a (conjunct cu Marte, guvernatorul casei a 9-a natale) și opoziția lui Pluto la casa a 9-a reflectă simbolic faptul că, în timpul vieții sale, învățăturile lui Luther au fost (considerate) heterodoxe, eretice. Balanța în opoziție cu semnul din casa a 9-a simbolizează opoziția la convingerile teologice impuse de societate, atât în scopul de a ajunge la un echilibru și la un acord interior (Venus pe IC), cât și în scopul de a le transforma (guvernatorul casei a 3-a în Scorpion). Luther și-a ‘asamblat’ convingerile sale teologice prin opoziție cu opinia majoritară și cu instituția care încerca să impună această opinie. In viziunea lui Luther, instituția papalității era chiar Antichristul.
2.Transformarea. Luther avea o aglomerare de indicatori a 8-a casă celestă derivată de la a 9-a casă natală: Marte, Saturn, Venus și Soarele și toate se află în semnul zodiacal al reformei / transformării / morții. Fiind alături de Soare, dispozitor al casei a 9-a (deci a casei celeste natale în raport cu care se face derivarea), Marte prezent aici indică faptul că tot ceea ce este reprezentat de a 9-a casă celestă natală – atât principiile sale, cât și ceea ce ele reflectă la un nivel mai general (doctrinele impuse de societate și Biserică) – vor trece printr-o transformare radicală. Am avut negare și revoltă încă din semnul precedent, prin opoziția lui Pluto, acum avem transformare radicală și moarte.
În fapt guvernatorii tuturor caselor kēndra (unghiulare) se află în această casă celestă derivată, ceea ce face ca transformarea a ceea ce este simbolizat de a 9-a casă celestă natală să fie de-a dreptul ‘atomică’! De aici Luther ‘subminează’ întreaga fundație a principiului care este elevat. Casa a 8-a simbolizează ‘corupția’ principiului afirmat la Ascendent (iar Scorpionul simbolizează și el ‘corpuția’), dar ceea ce catolicii percepeau la el ca erezie și corupție doctrinară, el vedea ca acțiune reformatoare a doctrinei catolice deja corupte!
Dispozitorul casei a 9-a fiind eminamente pozitiv (casa a 9-a este koṇa) și în semnul său de domiciliu, acțiunea sa are atât un scop, cât și un efect pozitiv, cu toate acestea Luther este excomunicat (lucru indicat în harta sa natală și de faptul că guvernatorul casei a 12-a natale – Luna – este în al 9-lea locaș. Abandonul timpuriu al profesiei sale juridice și faptul că s-a călugărit au, de asemenea, legătură directă cu acest aspect). Odată cu excomunicarea, apare și pericolul pentru viața sa, Împăratul (la unison cu Biserica) dând ‘permisiunea’ supușilor de a-l ucide pe Luther fără nici o consecință legală.
Chiar și numai opoziția Soarelui – guvernatorul Ascendentului natal – din semnul zodiacal al reformei (Scorpionul) cu Nonazecimalul și poziția Lunii în a 8-a casă egală (aspectată de Pluto) sunt emblematice pentru acțiunea sa reformatoare și indică foarte bine influența sa uriașă, renumele pe care l-a dobândit și popularitatea ideilor sale reformatoare.

Poziția natală a planetelor în case așează Ketu, Jupiter, Marte, Saturn și Venus în casa a 3-a, în opoziție cu casa a 9-a – configurație grăitoare pentru lupta sa ideologică. Saturn pe IC indică – într-un mod foarte profund – ‘moștenirea’ pe care a lăsat-o posterității și durabilitatea acțiunilor sale reformatoare (dar și faptul că unele dintre atitudinile sale extremiste – cum au fost opiniile sale antisemite – au lăsat o amprentă profundă asupra generațiilor care i-au urmate: d.p.d.v. astrologic, Saturn guvernează poporul Israel, iar Luna este un simbol pentru populațiile semitice). Faptul că guvernatorii Nodurilor Lunare se află aici în Scorpion – al 8-lea semn derivat de la Chandra Lagna este profund semnificativ pentru ‘misiunea’ reformatoare pe care Luther și-a asumat-o!
3.Noua Viziune. A 9-a de la a 9-a: Mercur, Neptun și Uranus în Săgetător. O nouă teologie, o nouă doctrină, noi principii morale: scrise, elaborate, traduse (Mercur), idealiste (Neptun) și noi, inovative, ‘neortodoxe’ în raport cu tradiția existentă (Uranus), deși oarecum tot ‘ortodoxe’ (Săgetătorul) din perspectiva mai largă a înțelegerii naturii fundamentale a omului, a vieții și a Adevărului Ultim. Luther a ‘predicat’ noua sa teologie, și-a organizat noua sa biserică, a tradus Noul Testament în germană, iar ideile sale s-au propagat la mare distanță și au reverberat cu putere.
Guvernatorul casei a 5-a în a 3-a natală indică promovarea de învățături ‘heterodoxe’. El predica doctrina ‘salvării gratuite’, adică ideea că grația se obține ca un dar divin prin credința în Christos (Neptun în Săgetător), în opoziție cu ideea că mântuirea se poate obține prin fapte bune, adică prin ‘punerea în balanță’ a faptelor (Axa Berbec-Balanță). El afirma că orice faptă bună menită să atragă grația lui Dumnezeu este un păcat.
El mai predica și despre relația dintre viața religioasă (Săgetătorul) și viața relațională (Balanța), susținând ideea (destul de greu de conceput anterior) potrivit căreia clericii trebuie să aibă dreptul să se căsătorească. Muzica religioasă (Săgetătorul în casa a 5-a, Neptun în Săgetător conjunct cu guvernatorul casei a 2-a, Luna în al 9-lea semn de la Ascendent) era una dintre preocupările sale importante.