Îmi amintesc și acum nerăbdarea și excitarea cu care o mulțime de oameni așteptau solstițiul de iarnă din 21 decembrie 2012. Îmbătați cu povești fantastice despre semnificațiile extraordinare ale acelui moment, mulți așteptau cu înfrigurare evenimentele transformatoare marcate de așa-zisa ‚Mare Translație’ către o nouă dimensiune a realității.

Dar 21 decembrie 2012 a fost doar un mare balon de săpun, ‚bula’ gigantică a unei fantasme gonflate, un mare fâsssss… De ce nu s-a produs nimic special atunci? Pentru că nu exista nici o indicație astrologică, nici un eveniment astronomic, nici o ‚aliniere galactică’ (și nici o explicație coerentă) –  care să fi susținut apariția acelor evenimente pe care mulți le anunțau.

Care este diferența dintre acel moment și solstițiul actual? Ei bine, diferența este că acum o ‚mare translație’ se produce cu adevărat! Și nu este vorba de o ‚ascensiune’ în a 9-a dimensiune (indiferent ce-o fi aia), ci de translația într-o nouă stare de visare colectivă. ‘Structura’ noului vis colectiv este definită prin așa numita ‘Mare Translație’ sau ‘Mare Mutație’.

Marea Mutație

Vorbesc aici despre conjuncția Jupiter-Saturn, numită de astrologii medievali ‚Marea Conjuncție’. Dar nu este vorba de orice ‚mare conjuncție’ de acest fel, ci de cea numită ‚Marea Mutație’ sau ‚Marele Salt/Transfer’.

Conjuncția Jupiter-Saturn marchează startul unui ciclul sinodic dintre cele două planete. Putem înțelege desfășurarea unui astfel de ciclu, dacă ne gândim la ciclul Soare-Lună (în care se pleacă de la Lună Nouă, Luna se distanțează treptat de Soare intrând în faza crescătoare, ajunge la Lună Plină (opoziția Soare-Lună), după care se intră în faza descrescătoare a Lunii, până la următoarea conjuncție. Ciclul sinodic dintre Jupiter și Saturn este similar: după conjuncție, Jupiter (planeta mai rapidă) se va distanța de Saturn și cele două vor intra în toate relațiile zodiacale majore posibile (sextil, pătrat, trigon, opoziție, din nou trigon, pătrat și apoi sextil) până la viitoarea conjuncție. Durata medii a unei astfel de conjuncții este 19.86 ani.

Ce este o ‚Mare Mutație’? Este un moment care marchează ‚saltul’ conjuncției celor două planete de la o triplicitate la alta (adică de la un element zodiacal – foc, pământ, aer sau apă – la altul). De-a lungul ultimilor (aprox.) 200 de ani această conjuncție s-a produs în cele trei zodii de Pământ (Fecioară, Taur și Capricorn). Pentru o perioadă de 120 de ani de acum înainte, următoarele mari conjuncții se vor produce în semnele de Aer (Vărsător, Balanță și Gemeni). Între următoarele două Mari Mutații, trecerea de la o Mare Conjuncție la alta se va desfășura mereu în ordinea inversă celei în care semnele zodiacale de aer se află în Zodiac (adică de la Vărsător, la Balanță, la Gemeni, apoi din nou la Vărsător, etc). [citește însă și nota de la finalul acestui articol]

Importanța acestor Mari Conjuncții – și în special a Marii Mutații – a fost subliniată de astrologii persani și arabi, în baza indicațiilor oferite de Ptolemeu în Tetrabiblos. Aceștia obișnuiau să interpreteze trendurile istorice în principal în baza paternurilor pe care această conjuncție le realizează. Jupiter semnifică regalitatea, iar Saturn reprezintă continuitatea tradiției, ca urmare astrologii persani afirmau că astfel de conjuncții marchează startul unor ‚schimbări de dinastie’, adică mari transformări în modul în care puterea politică și socială este distribuită.

Mai târziu, astrologii creștini au adoptat și ei această perspectivă asupra istoriei. Johannes Kepler – de pildă – era convins că Steaua din Bethleem ar fi fost chiar o astfel de conjuncție ce s-a petrecut în Pești în anul 7 î.Hr.

Desigur, interpretarea istoriei din perspectiva unui singur ciclu planetar nu este întotdeauna convingătoare. Nici o astfel de configurație nu funcționează de una singură, ci în relație cu celelalte, iar efectele lor combinate sunt dificil de separat în categorii. Totuși, câteva lucruri se pot afirma cu certitudine.

Ce trebuie să înțelegem despre această conjuncție?

Mai întâi de toate, ea marchează startul unui nou ciclu de expansiune și contracție, de creștere și retracție, de dezvoltare și recesiune, de optimism și pesimism la nivel socio-economic.

Saturn și Jupiter așează fundația vizibilă a vieții noastre sociale. Saturn indică cadrul în care viața colectivă se desfășoară, baza pe care aceasta se așează, ‚scheletul’ ei, în vreme ce Jupiter indică ansamblul de principii pe care înțelegem – la nivel colectiv – să ne construim viața socială. Am putea spune că Saturn indică karma (ceea ce trebuie să experimentăm ca o consecință a ceea ce tot noi am semănat cândva), în vreme ce Jupiter indică dharma (în această accepțiune – ceea ce putem face cel mai bine cu karma pe care o avem la dispoziție, scopurile către care ne putem orienta).

La începutul acestui nou ciclu, necesitatea și posibilitatea devin una și același lucru. Karma și dharma se intersectează. Acum dharma este de a împlini karma și karma este de a ne întâlni dharma – am putea spune…Ceea ce este bine să facem și ceea ce este necesar (sau chiar obligatoriu) să experimentăm devin – pentru o anumită perioadă de timp – același lucru. Cele două – karma și dharma colective – cresc, în acest ciclu, din sămânța unică ce este conținută în acest moment

Acest nou ciclu vine după alte două mari evenimente planetare foarte semnificative. Am asistat cu toții în acest an la finalul dramatic și sumbru al ciclului Saturn-Pluto (și la începutul unuia nou). Și am asistat și la finalul – și noul început al – ciclului sinodic Jupiter-Pluto. Anul 2020 a fost extrem de încărcat astrologic (să nu uităm că a existat și o Kalasarpayoga). Amprenta plutoniană și-a spus cuvântul, aducând la suprafață un element abisal – o situație de criză ce trebuie gestionată.

Pe de altă parte, așa cum am precizat în articolul despre COVID-19 și Kalasarpayoga, efectele evenimentelor din acest an vor fi integrate și ‚digerate’ într-o perioadă de 18,6 ani (ciclul draconic), deci în aproape aceeași durată cu cea a ciclului sinodic Jupiter-Saturn. Saturn indică importanța timpului pentru înțelegerea cauzelor și efectelor care ne-au condus în această situație, iar Axa Dragonului cere timp pentru integrare și asimilare la nivel de esență.

Grahayuddha – ‚Războiul planetar’

Saturn domină această conjuncție atât prin latitudinea sa (ușor) superioară, cât și prin faptul guvernează semnul Vărsătorului (și astfel ‚dispune’ de Jupiter). Ambele planete se simt în largul lor în această zodie diurnă de aer, dar nu se simt în largul lor împreună, pentru că, simbolic, nici una nu are ‚spațiul’ (Jupiter) și ‚timpul’ (Saturn) necesare pentru a putea să-și manifeste în voie calitățile lor de bază: expansiunea (Jupiter) și contracția (Saturn). Potrivit astrologiei indiene (‚vedice’), o astfel de conjuncție presupune un ‚război planetar’ (grahayuddha) care este câștigat de Saturn.

Cum și când putem observa această conjuncție?

Această conjuncție poate fi observată – de ceva vreme – imediat după apusul Soarelui, către partea de sud-vest a orizontului, în dreptul constelației Capricornului, și va putea fi observată încă câteva zile după data de 21 decembrie, pe măsură ce Jupiter se va separa treptat de Saturn.

La ora 7:30 pm – momentul conjuncției maxime – planetele vor fi separate prin 6 minute de arc (adică 0.1° – fiind astfel cea mai strânsă conjuncție între cele două planete din anul 1623 încoace).

Solstițiul de iarnă

Solstițiul de iarnă marchează startul celui de-al 4-lea cadran solar anual.  În acest an în România și Moldova va avea loc pe data de 21 decembrie la ora 12:02 pm. Momentul marchează minima declinație a Soarelui și începutul creșterii duratei zilei după ce aceasta a atins minimul său. Energia Yang începe să crească odată cu acest moment. Multe tradiții antice considerau că aici – și nu la echinocțiul de primăvară – se află rădăcina noului an. Acum Soarele culminează la o altitudine minimă și petrece cel mai puțin timp deasupra orizontului. Simbolic, Soarele se află prins în ‘Lumea de Dincolo’ (Emisfera Sudică a Pământului); el este deja ‘mort’ în acest punct, este ‘răstignit’ pe crucea anului solar (formată din liniile care unesc punctele echinocțiale și, respectiv, punctele solstițiale) și urmează să ‘reînvie’, să ascensioneze’, să se ‘înalțe la Cer’. Analogia dintre acest fenomen astronomic, legenda învierii trupești a lui Iisus din Nazaret și miturile antice egiptene, babiloniene și grecești legate de moartea și învierea diferiților zei sau eroi solari este cât se poate de evidentă (iar faptul că nașterea lui Iisus este celebrată, simbolic, tot în această perioadă este cât se poate de semnificativ).

În Roma Antică, în perioada solstițiului de iarnă se celebra Saturnalia (în Grecia Antică sărbătoarea corespunzătoare se numea Kronia) – un festival consacrat zeului Saturn. În mitologia greco-romană Chronos / Saturn era asociat cu patronajul unei mitice Epoci de Aur în care omenirea ar fi ajuns la apogeul dezvoltării sale morale, sociale și materiale (și pe care ar fi pierdut-o cândva). În această epocă, oamenii ar fi fost liberi de corvoada muncilor și ar fi trăit într-o stare de inocență. (Foarte probabil, convingerea grecilor că lumea trece periodic printr-un ciclu de involuție (și evoluție), de declin (și ascensiune) – evocată de scriitori antici ca Hesiod și Platon – precum și fascinația pentru această utopică Eră de Aur a fost preluată și de hinduși (după invazia alexandrină) odată cu cunoștințele astronomice care le-a permis acestora să fundamenteze utopica lor credință despre ciclul celor 4 Ere (Yugas)  – Krita / Satya, Tretā, Dvāpara și Kali) și așteptări apocaliptice legate de restaurarea acestei ‘Epoci de Aur’ (Krita / Satya)).

În timpul acestor festivități, rolurile sociale erau inversate, iar sclavii erau serviți la masă de stăpânii lor sau mâncau împreună cu aceștia. Se făceau daruri, jocurile de noroc erau permise, cetățenii puteau să-și exprime liber opiniile, iar femeile erau libere să participe. Filozoful (și astrologul) neoplatonist Porphirius (aprox. 234-305 d.Hr) considera că libertatea dobândită de clasele sociale cu ocazia Saturnaliei era un simbol pentru ‘eliberarea sufletelor pe tărâmul imortalității’. El considera că motivul principal pentru care Saturnalia era sărbătorită în perioada 17-23 decembrie (potrivit calendarului Iulian) era acela că Saturn urma să intre în propria sa casă astrologică (Capricornul).

Această inversare a ierarhiilor și desprinderea de convenții sunt în acord cu inversarea ‘traseului’ al Soarelui, deci cu startul cursei ascendente (aparente) a Soarelui. O semnificație similară pentru momentul solstițiului găsim și în tradiția indiană în care acest moment – numit Makarasaṃkrānti sau Uttarāyaṇa– era asociat cu începutul ascensiunii conștiinței către Lumea Zeilor (Devaloka).

Totuși, convențiile sociale trebuie mai întâi deplin înțelese și asimilate înainte de a fi depășite. Capricornul este semnul dominației asupra materiei, iar Saturn – și implicit Capricornul – ne arată că doar cei care stăpânesc toate nivelurile ierarhiei în care se află – sau cei care au depăsit atașamentele și dorințele materiale – se pot ridica deasupra acesteia. Avem de-a face aici cu zodia care controlează chiar ‘bazele’ (fundația) vieții terestre și cu dominația planetei care guvernează necesitatea – ceea ce trebuie asumat pentru a putea fundamenta celelalte aspecte ale vieții materiale și spirituale; el este ‘seniorul karmei’, lecțiile semnificate de el fiind imposibil de evitat.

Startul zodiei Capricornului este un moment propice pentru a face planuri concrete și realiste pentru noul an și a începe să le pui în aplicare. A adopta o atitudine foarte pragmatică este cât se poate de natural în această etapă. Nici o altă zodie nu are o abilitate de a folosi mai bine resursele pe care le are la dispoziție (fie ele materiale, intelectuale sau umane) și circumstanțele în care se află pentru împlinirea oricărui scop (fie el unul material sau spiritual). Capricornul pune ‘materia’ (‘substanța vieții) în mișcare, o utilizează în mod strategic și eficient, o modelează; este semnul productivității și capacității de a implementa metode și proceduri de dezvoltare viabile. Acest moment este fundamental și pentru începerea unei practici alchimice menite să amplifice energia Yang care se află acum retrasă în mijlocul Yin-ului (dar este gata să ascensioneze, să iasă la suprafață și să se exprime).

Solstițiul de iarnă din 2020 și Marea Conjuncție

Voi analiza aici pe scurt câteva dintre implicațiile (pe termen scurt, de un trimestru ale) acestui moment de solstițiu în relație cu semnificațiile pe termen lung ale Marii Conjuncții. Unele dintre aceste implicații sunt foarte generale și țin de lucrurile care se produc în întreaga lume, în vreme ce altele sunt specifice României.

Per ansamblu, Marea Conjuncție din zodia de aer a Vărsătorului indică:

o mai mare toleranță socială,

mai mult optimism și deschidere,

stabilirea unor drepturi și libertăți umane pe principii mai juste, egalitariste,

un nivel mai elevat de integrare și colaborare socială.

În mișcarea diurnă, primară a Boltei Celeste, Soarele solstițial este precedat de (și totodată conjunct cu) Nodul Lunar Sud. Soarele aplică la trigonul cu Uranus retrograd, iar dispozitorii lor – Jupiter și Saturn -se întâlnesc în Marea Conjuncție, fiind și ei în aspect cu Uranus. Accentul este pus pe așadar pe

găsirea unui mod nou de a aborda o situație care persistă de mai multă vreme.

Pentru România, poziția elevată a Soarelui la Mijlocul Cerului și conjuncția acestuia cu Mercur orientează atenția publică către

problemele și deciziile guvernamentale/prezidențiale, măsurile birocratice

ceremoniile de investire în funcție

 discursurile și promisiunile publice, comunicate de presă, știri de senzație

Observăm că Mercur este accentuat și în harta Lunii Noi (și a Eclipsei de Soare) ce precede momentul solstițiului (fiind în conjuncție strânsă cu eclipsa de Soare) în a 6-a casă a horoscopului.

Lunația (și Eclipsa de Soare) ce a precedat momentul solstițiului de iarnă

După Eclipsa de Soare din 14 decembrie, Luna nu a mai aplicat la nici o planetă până la ieșirea sa din semnul Săgetătorului. Urmează astfel o perioadă de incertitudine care este exprimată și de conjuncția Lunii cu Neptun în Pești în harta solstițială.

Horoscopul solstițial pentru București, România

Aflându-se la Ascendent în majoritatea localităților din România și Moldova această combinație indică

fluctuație, instabilitate,

scandal, decepție,

așteptări nerealiste, inconsistență, distorsionare a lucrurilor

ce vor afecta starea generală a populației, viața politică și relațiile instituționale (Soarele cuadrează și el această combinație).

Dilema care apare aici (prin faptul că Luna este în corzile Axei Dragonului) este legată de

încercarea de (re)găsire a simțului direcției

‘Încotro ne îndreptăm?’ pare a fi întrebarea nerostită la nivelul simțirii colective.

Poziția Lunii pe Ascendentul solstițial indică

evenimente care sensibilizează profund și/sau au impact direct asupra populației sau

o stare accentuată de incertitudine.

În planul sănătății populației, conjuncția Lună-Neptun (dar și poziția eclipsei de Soare în casa a 6-a a horoscopului Eclipsei/Lunii Noi, cuadrată de același Neptun) indică – în continuare –

probleme ce afectează sistemul medical

contagiune, influențe straniimisterioase

soluții controversate (vaccinul?)

dar și

dificultatea de a cuantifica efectele reale ale pandemiei de a le separa de alte influențe.

Sentimentul public cu privire la acest subiect este, în continuare, marcat de

confuzie și incertitudine,

pe fondul

distorsionarii lucrurilor, a zvonurilor false și/sau manipulării.

Observăm că Venus anulează o Kalasarpayoga (dar nu complet, fiind în aceeași zodie cu Nodul Lunar Sud) ceea ce ne aduce, parțial, într-o situație similară cu cea care a marcat startul anului astrologic, deși implicațiile sunt diferite. În articolul despre COVID-19, anticipam că această Mare Conjuncție va marca o schimbare majoră de vibrație și că, după perfectarea ei se va începe ieșirea din situația actuală legată de pandemie. Cu toate acestea, ‚ieșirea’ nu se produce lin și vesel; situația pentru următorul trimestru nu pare a fi foarte roză. Jupiter este, simultan atât dispozitor al Ascendentului, cât și al Nodului Lunar Sud; fiind învins de Saturn în grahayuddha și cuadrat de Uranus, trimestrul ce urmează solstițiului este problematic pe alte planuri.

Atât momentul solstițiului, cât și cel al Lunii Noi/Eclipsei solare este marcat de câteva configurații dure, tensionate (Pluto se află în orbul Marii Conjuncții și în cuadratură cu conjuncția Marte-Eris din Berbec/2, iar Uranus cuadrează Marea Conjuncție). La nivel mondial astfel de configurații indică

situații tensionate

manifestări compulsive, radicale, brutale sau fanatice

În plan economic, pentru România, configurația Marte-Pluto afectează casa a 2-a, a resurselor ar putea să indice:

cheltuieli exagerate, impulsive, nejustificate, ce afectează bugetul național și/sau resursele non-bugetare

conflicte pe teme bugetare

mobilizarea ‚la sânge’ a unor resurse

Conjuncția Lunii cu Neptun pe Ascendent (cu Jupiter parțial afectat) și poziția Lunii în casa a 6-a a Eclipsei indică, printre altele

inflație

deprecierea monedei naționale în raport cu alte monede, în special cu moneda comunitară (euro – ce este în strânsă legătură cu Vărsătorul)

șomaj

deprecierea condițiilor de viață ale populației

Această situație este indicată și de felul în care dispozitorul casei a 2-a din harta eclipsei ce precede solstițiul este configurat pentru România (în casa a 6-a, conjunct cu dispozitorul casei a 12-a –> cheltuială, pierdere, deficit). Chiar dacă mediul de afaceri se mai detensionează, Saturn (dominant în horoscopul solstițial) indică

necesitatea adoptării unui atitudini precaute, a planificării pe termen lung, a economisirii

necesitatea de a testa și verifica oportunităților înainte de a le urma

mai ales că există indicii care accentuează

tendința populației de a cheltui, de a acționa necugetat

lipsa de experiență sau maturitate în gestionarea situației în care ne aflăm la nivelurile de conducere

momente de cotitură radicală la nivelul trendurilor economice

(dispozitorul Nodului Lunar Nord este conjunct cu Soarele, Saturn la 0 grade).

Pentru România, Venus – dispozitorul casei a 3-a – în Săgetător/9 pare a indica, la prima vedere,

relații internaționale armonioase sau acorduri bilaterale

funcționare armonioasă a sistemului de justiție

și, împreună cu conjuncția Lună-Neptun, indică

căutarea mai accentuată a unui refugiu în credință/spiritualitate

dar inconjuncția sa cu Uranus și cuadratura dispozitorului său cu Uranus par să indice și

evenimente sau situații cu caracter neprevăzut, care pot lua prin surprindere.

Teme importante în trimestrul anterior au fost

reconfigurarea, renovarea și reînnoirea

Aceste teme nu dispar în trimestrul care urmează. Cuadratura Uranus-Saturn/Jupiter pe semne fixe indică un proces de

reorientare sau ruptură

dar și

frecușuri, tensiuniîntreruperi

schimbări abrupte de circumstanțe

la nivel social, economic sau politic.

Cu ocazia echinocțiului de toamnă am prezis că, în trimestrul care a trecut, forțele de dreapta urmau să rămână la putere în România, dar retrogradarea – de la acel moment – a lui Saturn și Jupiter în Capricorn m-a determinat să afirm că vor urma reconfigurări importante în eșichierul politic, după alegeri.

Forțele de stânga capătă o putere din ce în ce mai mare, poate și ca urmare a nemulțumirii populare cu privire la inegalitatea socială și a condițiilor de trai. Observăm această tendință și în SUA, unde stânga democrată va prelua puterea în luna ianuarie, având ca semn tocmai această mare conjuncție din Vărsător. Aerul fix al Vărsătorului este foarte sensibil la ideea de inegalitate (deși – aparent paradoxal – ascunde tendințe foarte elitiste…). Așa cum am arătat, această mare conjuncție va scoate în evidență o mulțime de aspecte delicate de natură socială ce se cer a fi rezolvate (și aceasta se petrece peste tot în lume). Dar, în același timp, vorbim și de trenduri deja active care vor deveni și mai puternice și care vizează

temele feministe și cele legate de identitatea de gen

aspecte legate de incluziune socială versus discriminare

drepturile minorităților sexuale

protecția socială

Se caută egalitatea în plan social (deși vorbim mai degrabă de o ‚idee’ – posibil utopică – legată de egalitate și nu de egalitatea în sine).

Evident, aceste lucruri nu sunt valabile doar pentru trimestrul care urmează, ci vorbim aici de efectele pe termen lung ale Marii Mutații.

În plan religios, vom avea – așa cum am prezis și altădată – schimbări majore în perioada care urmează, iar Marea Conjuncție le prefigurează foarte clar pe termen lung. Vorbim, în acest ciclul sinodic de 20 de ani – de o

modernizare’ în planul ideilor religioase.

Baza pentru multe dintre noile idei care se vehiculează pare a fi desprinsă din noile teorii științifice sau chiar din romanele și filmele SF (și adaptată la anumite principii ce țin de vechile doctrine religioase). Per ansamblu însă, această conjuncție nu indică ‚religiozitate’ în adevăratul sens al cuvântului (nu vorbim de amplificarea sentimentului devoțional/mistic), ci mai degrabă de

distanțarea de ideile tradiționale despre religie (eventual scepticism, agnosticism sau chiar ateism);

accentuarea viziunii impersonale despre Realitatea Ultimă (prin contrast cu ideea de ‚Dumnezeu Personal’);

avântul tehno-religiilor (în principal Extraterestrismul/Religiile OZN care sunt în acord cu natura utopică a etapei Vărsătorului)

Compară semnificația acestui moment cu conjuncția din anul 7 î.Hr care a prefațat startul celei mai mari religii: Creștinismul. La acel moment, Saturn și Jupiter s-au aflat în conjuncție în zodia Peștilor, marcând (printre altele) avântul mesianismului iudaic (Ioan Botezătorul, urmat de Iisus). Aceasta este legătura simbolică esențială dintre Creștinism și semnul Peștilor și nu utopica și inexistenta Eră a Peștilor, care oricum nu ar fi apărut decât secole mai târziu. Atât Iisus, cât și ceilalți care au dat startul acestei mișcări schismatice din sânul iudaismului au crescut în atmosfera îmbibată de așteptări și frământări mesianice de tip Pești. Ideea Salvatorului-ce-ajunge-Victimă, a Victimei-care-salvează sau cea a Dumnezeului-care-se-întrupează-moare-și-învie (și altele de acest fel) au ‘prins’ în solul fertil al acestor așteptări apocaliptice – de tip Pești, și, în următorul ciclu sinodic Saturn-Jupiter (ce a început în Săgetător), au început să fie transformate în principii teologice (Săgetătorul).

În orice caz, în perioada ce va urma acestui nou început de ciclu sinodic, Creștinismul pare că va avea mult de pierdut pe fondul incompatibilității sale cu multe dintre ideile care se promovează acum în plan social și a faptului că tinerii sunt, în mare măsură, deconectați de ideile tradiționale care i-au animat pe părinții și bunicii noștri. Ideile – care capătă o amploare uriașă – despre identitatea de gen și drepturile minorităților sexuale sunt în evidentă contradicție cu morala creștină, cele două fiind destul de dificil de conciliat.

Conjuncția Saturn-Jupiter este foarte importantă și pentru mediul academic, cele două planete fiind în strânsă legătură cu acesta. Pentru că amprenta Vărsătorului este foarte puternică, vorbim aici de un accent pus pe ‚ideile înalte’, sofisticate, savante despre felul în care societatea ar trebui să funcționeze și direcția în care trebuie să progreseze, pe o cât mai mare obiectivitate, dar acest lucru va intra în contradicție cu (sau va trebui să răspundă la) anumite cerințe pragmatice și cu latura subiectivă a vieților noastre.

Vor apărea

schimbări importante în modul în abordarea didactică și în modul în care metodele didactice sunt implementate;

dezvoltări importante ale unor modele și concepte inovatoare, avangardiste (sau – posibil – extravagante)

Dar există și probleme evidente cu care mediul academic se va vedea obligat să se confrunte (și care au apărut ca urmare a ideilor vehiculate până acum):

faptul că tinerii de sex masculin nu-și mai găsesc locul în școli și universități, acestea fiind hiper-feminizate sau chiar ultra-feministe în abordare și discurs;

tendința de a impune modele artificiale, promovarea de idei utopice și sterile, dezrădăcinate, aflate în flagrantă contradicție cu naturalețea (cuadratura cu Uranus din Taur, ce marchează startul noului ciclu sinodic Saturn-Jupiter).

Chiar dacă acum poate că ni se pare că suntem sătui de ritmul foarte accelerat în care noile invenții și tehnologii apar și se dezvoltă, totuși – ca urmare a implementării acestor idei (dar și a noilor condiții și impuneri care apar la nivel social) – în scurt timp lumea ni se va părea de nerecunoscut! La fel cum scenariile închipuite de Jules Verne și de alții au devenit realitate, tot așa o mulțime de lucruri pe care le-am văzut doar în filme sau le-am citit în romane SF vor deveni realitate tocmai pentru că atât de mulți oameni le anticipează și se gândesc la ele, fiind întreținute la nivel de utopie colectivă.

Scenariile SF vor deveni realitate, dar – foarte probabil – nu în felul în care mulți le-au imaginat. Noi suntem cei care – la nivel colectiv – generează ideile care constituie baza pentru trendurile vieții noastre viitoare. Și tot noi suntem cei care împlinim lucrurile fantastice pe care, deocamdată, le atribuim altora. Până una alta, noi suntem cei care colonizează Universul și nu extratereștrii din alte sisteme solare! Noi, Pământenii, suntem cei care urmează să viziteze planete pe care probabil că nimeni altcineva nu mai poate ajunge. Noi trimitem mașini în spațiu, sonde și navete spațiale ce vizitează alte planete. Este mult mai probabil ca noi să ajungem pe Sirius cu mult înainte ca vreun ‚siriusian’ să ne viziteze Pământul! Noi visăm ceea ce urmează să facem și apoi ajungem să facem ceea ce am visat! Noi ne imaginăm Realitatea, iar apoi ceea ce am imaginat – la nivel colectiv – devine realitate (după o vreme)!

În plan științific – dar și în legătură cu stilul de viață – vorbim de un

minimalism derivat din complexitate

Câștigător în grahayuddha cu Jupiter, Saturn va amplifica necesitatea în detrimentul posibilității și minimalismul în detrimentul extravaganței. Complexitatea este fără îndoială extrem de accentuată, dar totul converge către simplificare în aparența exterioară.

În acord cu etapa Vărsătorului, Marea Conjuncție pune un și mai mare accent pe trenduri deja existente ce vor lua amploare în următorii 20 de ani:

digitalizare, robotizare, automatizare

experimente genetice, clonare

energie alternativă

explorare și colonizare spațială

Vărsătorul fiind un semn distant (prietenos, dar care nu apreciază intimitatea), tendințele deja accentuate în urma primei intrări a lui Saturn în Vărsător din acest an

‚distanțarea’ socială

vor fi mult accentuate în următorii 20 de ani în planul relațiilor sociale, indicând un fenomen mult mai profund decât pare la prima vedere. Și nu mă refer aici la contextul dat de această pandemie, ci la tendințele către

virtualizare

care se manifestă deja de multă vreme și care acum vor deveni o realitate în care vom fi ‚constrânși’ să trăim. Ne conectăm tot mai mult la lumea prin gadgeturile și aplicațiile noastre. Imediat după prima intrare a lui Saturn în Vărsător (în 22 martie 2020) s-a putut vedea un prim impact ce anticipează felul în care lucrurile se vor desfășura în viitor. E ca și cum o marte parte a populației planetei s-ar fi mutat pe Zoom, What’sApp, Skype sau pe alte platforme. Nu că virtualizarea nu ne-ar fi influențat și înainte de acest moment… dar vorbim aici de ceva ce înainte era o posibilitate (Jupiter), iar acum a devenit o limitare sau impunere (Saturn) care se transformă în trend (Jupiter-Saturn). Ca urmare, pentru că această conjuncție se produce în Vărsător, următorul ciclu de 20 de ani (până la conjuncția din Balanță de la sfârșitul lui 2040) va fi marcat de un și mai accentuat fenomen de ‚virtualizare’ a vieților și interacțiunilor noastre.

Vărsătorul este zodia globalizării, a avansului științific și a progresului tehnologic, dar și a scenariilor utopice (ce tind să devină realitate). Scenariile posibile/probabile aici seamănă foarte bine cu cele pe care creatorii de filme și nuvele SF le-au imaginat până acum.

Va exista și o tendință accentuată către

relații sociale depolarizate, neutre

Și acest trend există de mai multă vreme, dar va fi accentuat prin Marea Conjuncție din Vărsător. Se tinde către o anulare (în primul rând conceptuală) a diferențierilor dintre sexe, iar aceasta va reverbera puternic în planul rolurilor asumate în viața socială (și chiar și în viața privată).

În plan geo-politic, cu toate că tendințele globalizante sunt clar semnificate de Marea Conjuncție, totuși, prin cuadratura de dreapta pe care Uranus din Taur o face la această conjuncție, apare o fațetă abruptă și reformatoare. Ieșirea Marii Britanii din U.E. reflectă, simbolic, acest proces menit să atragă atenția asupra fragilității ce a rezultat din implementarea unor planuri ce conțin un grad mare de utopie. Pe termen scurt aceasta ar putea instaura o situație haotică în Marea Britanie (poate chiar o fragmentare și mai mare), dar celebrul ‚common sense’ capricornian al acestei populații găsește mereu soluții pragmatice și viabile la problemele stringente.

Marea Conjuncție Jupiter-Saturn în Vărsător indică

o preocupare și mai accentuată legată de procesul de globalizare.

Și trebuie spus că tendințele globalizante nu au neapărat la bază vreo conspirație mondială! Ceea ce adepții diverselor teorii conspiraționiste nu înțeleg este că trendul către globalizare este inerent dezvoltării vieții umane și nu este ceva impus din afară. El nu poate fi – sub nici o formă – evitat (chiar dacă, desigur, nu se cade de acord asupra felului în care ar fi mai bine ca globalizarea să se producă și diferitele forțe exploatează și manipulează acest proces în propriul lor interes)! Această tendință este marcată de etapa Vărsătorului care trece dincolo de structurile tradiționaliste, naționaliste, ierarhizante, teritoriale și ordonatoare de tip Capricorn în scopul de a instaura o atmosferă de solidaritate, egalitate și progres. Aceste idei vin pentru a contrabalansa accentul pe tendințele ‚insulare’, imperialiste, ierarhizante și – am putea spune – ‚patriarhale’ (așa cum sunt numite ele de feministe, atunci când nu convin intereselor Femininului…). Ele vin dintr-un simț al unității de spirit și de conștiință, dintr-o aspirație integratoare, globalizantă. De fapt ‚noua ordine mondială’ este una dintre fanteziile supreme pe care le întreținem în etapa Vărsătorului (și nu o conspirație mondială)! În Vărsător aspirăm către o reformă majoră care să ne conducă într-o societate / eră utopică, lipsită de granițe, în care leii și mieii trăiesc în armonie, într-un spirit de fraternitate mondială, universală (adică – dacă s-ar putea – să fie incluși și extratereștrii în această frăție:)…) și având o deplină libertate de mișcare… Este o idee care nu place prea tare persoanelor conservatoare, de dreapta, dar care este extrem de dragă stângii progresiste. Neîntâmplător, utopica ‚Eră a Vărsătorului’ promovează, în fapt, aceleași aspirații de solidaritate, comuniune, ‚ascensiune’ și înfrățire colectivă. Cele două – Era Vărsătorului și Noua Ordine Mondială – sunt unul și același lucru, produsele acelorași minți (chiar dacă cei mai mulți oameni care se revoltă împotriva ‚Noii Ordini Mondiale’ în timp ce așteaptă, mereu și mereu, cu înfrigurare ‚translația’ într-o nouă eră, nu par să înțeleagă deloc acest aspect elementar!). Așadar, ne construim noi înșine ‘era’ și ‘ordinea’ în care ajungem să trăim în funcție de aspirațiile noastre colective și de karma noastră de grup și nu în baza altor lucruri! Suntem responsabili de felul în care visele noastre colective devin realitate, chiar dacă – atunci când rezultatele nu ne plac – căutăm țapi ispășitori…

Așadar, tema globalizării va fi reluată cu o și mai mare forță în anii care urmează, ca urmare a acestei Mari Conjuncții, deși strategiile actuale nu sunt suficient de funcționale, generând o serie de nemulțumiri justificate și necesitând revizuire.

Totuși, trebuie să ne gândim că intrarea lui Pluto în Vărsător (noiembrie 2024) va avea rolul de a modifica radical o mulțime de idei pe care această conjuncție pare acum că le afirmă. Astfel, începând cu 2025 ideile despre globalizare, egalitate socială, feminism, incluziune ce sunt promovate acum pe scară largă vor începe să se confrunte cu proprii lor demoni… ceea ce este esențial, dar a ajuns ignorat sau respins de adepții reformelor sociale va reintra pe ușa din spate în atenția generală. Vom avea deci

o redefinire , o reformă a ideilor reformatoare ce au fost promovate intens până acum la nivel social/global

și care vor începe să fie implementate în anul care vine. De aceea ar fi bine ca aceste transformări să fie anticipate și înțelese încă de pe acum, pentru ca ele să nu apară ca un șoc mai târziu.

Astfel de rupturi și fragmentări vor fi la ordinea zilei. Vorbim deci despre combinații aparent paradoxale:

globalizare – fragmentare,

independență – interdependență

Totuși, în mod paradoxal, la nivelul Vărsătorului universalizarea este însoțită de individualizare, deci astfel de situații nu sunt străine de spiritul acestei etape.

Teme care țin de ecologie vor deveni și ele foarte accentuate în discursul public (dar și la nivelul măsurilor guvernamentale / comunitare / globale).

În plan personal

Pe termen lung, conexiunea Marii Conjuncții cu un anumit sector al horoscopului tău (sau/și cu o planetă) va indica în ce fel te vei ‚intersecta’ cu acest nou trend al vieții colective și pe ce planuri vei fi influențat(ă) mai mult de el. Iar dacă ai o astfel de conjuncție în horoscopul natal (sau orice aspect major între Jupiter și Saturn), implicațiile vor fi cu atât mai importante.

Pe termen scurt (în trimestrul care vine) persoanele care au Luna în Pești sau alte planete personale acolo vor fi mult mai afectate de ambianța subtilă ce există la nivel colectiv (în general, sectorul din horoscop în care se află zodia Peștilor va fi foarte influențat de sentimentul public).

Temele importante de meditație pentru acest moment se referă – pe de o parte – la conștientizarea modului în care necesitatea (Saturn) și posibilitatea (Jupiter) converg, la felul în care ele se îmbină în viețile noastre.

Pe de altă parte, pentru că, în România, Luna și Soarele vin poziționate în semnul Ascendent și, respectiv, în semnul Meridianului – deci în unghiurile temei astrale- armonia Minții cu Inima, a Inconștientului cu Conștientul, a Receptivității cu Voința, a Femininului cu Masculinul vor fi esențiale pentru a integra momentul solstițial.

Această Mare Conjuncție ne determină să îmbrățișăm un nou trend colectiv – unul care pare marcat de obiectivitate, deschidere și progres, dar care ne face să ne ‘trezim’ prinși într-o nouă buclă a spiralei ce descrie evoluția vieții colective și orientarea fantasmelor generate de propriile noastre minți.

Acum vorbim cu adevărat de o translație’ și de o ‘ascensiune’:

o translație de la vibrația de Pământ la cea de Aer în sfera preocupărilor colective (pe termen lung)

o ascensiune a conștiinței pe Calea Solară Ascendentă (Uttarayana) (pe termen scurt)

Notă importantă

Cei mai mulți astrologi persani foloseau conjuncția medie a lui Saturn și Jupiter în determinarea momentelor de mutație și a impactului istoric al acestora. Conjuncția medie este conjuncția dintre centrii epiciclurilor celor două planete –ea presupune idealizarea mișcării planetelor. Un patern foarte precis (și frumos d.p.d.v. matematic) de trecere de la o Mare Conjuncție la alta se formează în acest caz. Potrivit acestui mod de a determina acest eveniment, ‚saltul’ acestei conjuncții în trigonul (semnelor zodiacale) de aer s-a produs deja în 5 noiembrie 2000 în Gemeni. Expansiunea internetului și avântul companiilor de social-media (Google, Youtube, Facebook, Twitter), a comerțului online etc s-au produs după această dată și ele sunt în deplin acord cu semnificația zodiei Gemenilor. Această conjuncție idealizată ce s-a petrecut în Gemeni poate fi înțeleasă, simbolic, ca o prefigurare a ceea ce va urma după 21 decembrie 2020.