În astrologie, Luna guvernează obiceiurile unei persoane, iar Saturn este în legătură cu fixarea efectelor acestor obiceiuri în structura psiho-somatică a acelei persoane. Ciclurile temporale scurte sunt guvernate de Lună, iar ciclurile lungi din viața unui om sunt guvernate de Saturn; există însă o perfectă corespondență între cele două.

Astfel, dacă luăm ca punct de referință Soarele, durata unui ciclu lunar (mai precis durata ciclului soli-lunar, deci luna sinodică) este de 29.5 zile, iar durata unui ciclu saturnian (adică o revoluție saturniană completă) este de aproximativ 29.5 ani. Nu în ultimul rând, durata unei progresii secundare complete a fazei lunare din propriul horoscop este tot de 29.5 ani, ceea ce i-a determinat – în mod greșit – pe unii astrologi să afirme că Saturn ar fi o ‘octavă’ a Lunii. În fapt, Luna și Saturn guvernează două semne opuse ale Zodiacului (Racul și Capricornul), ele fiind așadar complementare.

Există deci o legătură profundă între ritmurile celor două planete, iar aceasta se traduce printr-o legătură între semnificațiile lor. Racul și Capricornul sunt procese care presupun un anumit gen de agățare de cunoscut, de familiar, de tradițional. Racul face asta pe un plan mai ‘subiectiv’ decât Capricornul: Racul se atașează de lucruri care-i sunt foarte familiare în plan personal și familial, care îl predispun să (re)trăiască, mereu și mereu, anumite emoții care, la rândul lor, îl determină să acționeze sau să re-acționeze într-o manieră condiționată, în vreme ce Capricornul se atașează de aspecte sistemice, structurale, care au nevoie de mai mult timp pentru a se cristaliza și fac parte din tradiția sau norma acceptată de grupul din care nativul face parte și la care nativul încearcă să se conformeze. 

Folosim cuvinte ca ‘cronic’ sau ‘cronicizare’ în general cu sens negativ pentru a indica faptul că o problemă sau afecțiune se prelungește în timp și devine dificil de înlăturat, dar orice manifestare sau reacție – bună sau rea – care devine din ce în ce mai puternică odată cu trecerea timpului,  cristalizându-se în structura psiho-somatică a unei persoane poate fi numită ‘cronică’ (ea fiind – simbolic – patronată de Cronos / Saturn, zeul timpului). Din această perspectivă, un obicei pozitiv se poate ‘croniciza’ la fel de bine ca unul negativ; primul devine o virtute, al doilea – un viciu.

Evident, orice factor astrologic se poate ‘croniciza’ (orice planetă – în relație cu Saturn – poate exprima un proces de cronicizare), dar Luna face asta cel mai bine. De ce? Din două motive:

a)mai întâi pentru că Luna este catalizatorul tuturor semnificațiilor din horoscop. Fiind satelitul Pământului, Luna este un semnificator al ‘naturii’ și al ‘substanței’ – ea substanțializează celelalte indicații în ‘natura’ nativului.

b)în al doilea rând pentru că Luna este cel mai rapid factor activ din horoscop. Faptul că Luna este atât de volatilă și schimbătoare pare în contradicție cu ideea de ‘soliditate’ și ‘duritate’ asociată cu principiul saturnian al cronicizării, totuși repetarea la intervale scurte de timp a aceluiași tipar de manifestare / reacție face ca acesta să se stabilizeze și să capete consistență. Procesul este asemănător celui prin care picătura de apă ce cade rapid și repetat poate găuri, în timp, chiar și o rocă.

Repetiția îndelungată a procesului lunar ‘transferă’ tiparul la nivel saturnian , adică îl stabilizează, îl permanentizează. Pe de altă parte, Saturn, prin faptul că ‘zăbovește’ atât de mult într-un semn zodiacal, face ca , această stabilizare să prindă un ‘contur’ foarte vizibil, iar limitele (și limitările) tiparului în cauză devin foarte clare.

Voi arăta în alte articole felul în care Luna și Saturn lucrează împreună pentru a transfera un fenomen / proces / tipar de la nivelul ‘volatilității’ la nivelul ‘fixității’ (a a cronicului).