Configurația astrologică ce corespunde momentului Lunii Noi din Săgetător (26 noiembrie 2019, ora 17.05) semnifică o perioadă de tranziție și de adaptare, de speranță și încredere în plan social. În România, Luna Nouă se produce în semnul Descendent al acestui moment: atenția generală este către scena exterioară a vieții, către aspecte ale vieții care pot fi mai greu influențate prin implicarea strict personală. Aglomerarea de planete din Săgetător și Capricorn (putem adăuga și Scorpionul aici) este grăitoare pentru amplificarea uriașă a importanței factorului social, colectiv în viețile noastre individuale, iar acest impact ‘social’, colectiv, va fi cât se poate de vizibil în următoarele trei luni.

Dar, deși Jupiter – guvernatorul Săgetătorului – se află încă în domiciliu, această viziune relativ pozitivă se va estompa, treptat, ca efect al intrării rapide a lui Jupiter în semnul căderii sale (Capricornul). Se pătrunde pe un nivel al pragmatismului, al necesității de a transpune această stare de încredere și speranță anterioară la nivelul concretului. Persoanele care au Soarele sau Luna sau Nodurile Lunare în jurul gradului 5 din Săgetător sau Gemeni (+/- câteva grade) vor fi marcate de aceeași formă de optimism inițial care tinde să se stingă treptat prin ‘lovirea’ lor de realități mai puțin plăcute. Începutul acestei lunații se produce pe punctul intermediar dintre Marte (din Scorpion) și Ceres (din Capricorn) ceea ce tinde să accentueze o latură mai ‘sobră’, ‘utilitară’ a situațiilor de viață, în pofida elanului încrezător inițial.

Axa Ascendent – Descendent a Lunii Noi – aflată pe semne duble (Gemeni- Săgetător) marchează o perioadă de tranziție, de adaptare. Mercur – guvernatorul Ascendentului lunației – fiind în casa a 6-a în Scorpion, informații importante (și ‘sensibile’ – Mercur în trigon cu Neptun din Pești) și lucruri care au fost ascunse, nespuse, spuse incorect sau neînțelese în profunzime anterior în ultimele trei săptămâni ies la suprafață și se dovedesc fie revelatoare, fie problematice. Apare un impuls de a ‘repara’ o atitudine sau strategie neadecvată din lunile anterioare, și asta se produce printr-o schimbare de percepție asupra situațiilor care, până mai ieri, păreau clare. Pentru capitala țării Luna Nouă cade în casa a 6-a, la fel ca Mercur, și aplică către cuadratura cu Neptun staționar direct, implicând astfel o reorientare a așteptărilor generale (corelată însă și cu o ușoară dezamăgire ce va afecta sectorul în care Luna Nouă se produce în horoscopul natal). Senzitivitatea generală la situații sociale delicate sau la zvonuri ce (re)apar în atenția publicului crește foarte mult (Neptun este conjunct cu Nonazecimalul).

În același timp, opoziția lui Uranus la Marte – dispozitorul lui Mercur – poate aduce tendința de a lua măsuri cu un caracter mai radical (poate și în continuarea celor declanșate la începutul lunației anterioare, care a fost profund marcată de Uranus). Polițe mai vechi urmează să fie plătite acum și sunt căutați țapi ispășitori sau sunt găsite justificări pentru nerealizări sau erori anterioare. Poziția lui Mercur (ca guv al Asc, lunației) și a lui Marte în Scorpion poate semnifica și pătrunderea într-o zonă ‘mocirloasă’, ‘murdară’, în pofida dorinței de a proiecta o imagine mai frumoasă asupra situațiilor. În special persoanele care au un Ascendent în Gemeni (în acord cu Ascendentul lunației) pot găsi acest lucru foarte semnificativ pentru viața lor (poate chiar prin situații de criză în ceea ce privește munca sau sănătatea), dar o manifestare la fel de radicală cu efecte profunde, afectează nativii născuți la începutul Taurului, Scorpionului, Leului și Vărsătorului și cei care au planete sau puncte importante din horoscop în aceste zone (efectele specifice ale acestei manifestări se produc în sectoarele de viață conectate cu aceste planete și este posibil ca ele să fi început deja în urmă cu aprox. două zile). Situații de criză pot afecta și sectoare publice cum sunt cele legate de sănătate, infrastructură, armată sau poliție. În plan economic, accentuarea casei a 8-a a horoscopului Lunii Noi cu planete ca Saturn, Nodul Sud și Pluto indică probleme majore legate de încadrarea în buget și în indicatorii economici (‘deficitul’ este un cuvânt cheie pentru Nodul Sud și pentru casa a 8-a). Fiind dispozitor al MC, Saturn arată o situație mai sumbră, și faptul că aplică către Pluto indică faptul că această situație nu se va îmbunăți prea curând (deși, fiind în semnul propriu, Saturn indică faptul că se pot lua măsuri de siguranță pentru a ține totuși situațiile problematice sub un anumit control) .

Un alt efect al acestei Luni Noi în Săgetător, presupune o anumită distanțare de cunoscut, o luare de contact cu un element exotic, oarecum străin sau îndepărtat – d.p.d.v. fizic sau psihologic (și aici nativii cu Ascendent în Gemeni – dar și cei cu Ascendent în Berbec sau Balanță – au o mai mare predispoziție către a trăi o astfel de experiență).

Evident, pentru persoanele care au o zonă natală de impact în partea de mijloc (și în a doua jumătate) a Capricornului (dar și a Racului) frământările continuă să fie accentuate, cu efecte de lungă durată, iar viața lor în sectoarele conectate cu această zonă este profund marcată de necesitatea de a reevalua prioritățile, de a-și asuma responsabilități dificile, de a regândi economia resurselor pe care le posedă sau le pun în mișcare și de a elimina strategiile și abordările depășite. Se simte o apăsare, o presiune uriașă care se va accentua în următoarele 3 luni.

Două configurații importante au ca focar Axa Dragonului (mai exact Nodul Lunar Descendent ‘mediu’, pe care-l consider mai simbolic) și anume combinațiile Venus – Pluto și Jupiter – Saturn. Persoanele care au Soarele sau Luna sau dispozitorul Ascendentului (dar și alte planete sau puncte matematice importante) la gradul 11 Capricorn (+/- 2 grade) vor experimenta situații foarte semnificative ce apar pe fondul unei stări de insatisfacție: fie o reactivare a unui contact cu cineva sau ceva din trecut, fie o terminare a unui asocieri, o desprindere de un element cu o tentă mai dramatică sau frustrantă. Ei vor fi puși în situația de a face o reexaminare a trecutului lor pentru a se putea desprinde și a merge mai departe luând cu ei esența psihologică / spirituală a experienței trecute care se reactivează acum în mod pasager. Casele natale guvernate de Jupiter, Saturn și Venus, precum și sectorul de viață asociat cu acest grad special vor fi cât se poate de semnificative.

În linii generale, manifestările și schimbările care au loc acum au însă un caracter mai degrabă premeditat, calculat (sextilul planetelor din Capricorn – Scorpion ) și nu presupun agitația și nota mai abruptă ce a însoțit lunația anterioară, deși au un impact profund și evident.

Notă importantă:

Previziunile astrologice au semnificație personală doar dacă sunt corelate cu horoscopul tău personal! Pentru a înțelege mai bine semnificația Lunii Pline pentru viața ta nu ajunge să asculți o interpretare generală a acesteia, ci este necesar să o evaluezi prin prisma propriului tău horoscop. Dacă încă nu-ți cunoști horoscopul, poți apela la unul dintre programele gratuite de calcul al horoscopului care sunt listate în secțiunea software astrologic de pe acest site, sau poți să-mi trimiți un email cu datele tale de naștere (data nașterii, ora (cât mai) exactă și marja de incertitudine și localitatea) și voi fi bucuros să-ți trimit gratuit hărțile tale astrologice împreună cu câteva explicații de bază cu privire la cel mai bun mod de a le înțelege).