Mulți astrologi recomandă clienților ca, în apropierea momentului reîntoarcerii Soarelui la poziția natală, să realizeze călătorii care să determine „depărtarea” Ascendentului anual de cuspida unui semn, sau să schimbe poziția Ascendentului dintr-un semn zodiacal într-altul (sau a unei planete dintr-o casă în alta).

Multe persoane obișnuiesc să mă sune înainte de ziua lor și să mă întrebe dacă ar trebui să plece într-o altă localitate sau într-o altă țară la aniversarea lor astrologică.

Ar fi bine să iau avionul la Bergamo sau la Paris sau trenul până la Budapesta, sau autobuzul până la Chișinău ca să am un alt destin anul ăsta?

Ei bine, nu poți păcăli karma la modul acesta! Ideea aici este de a înțelege faptul că individul poartă determinarea structurală a fiecărui an al vieții sale încifrată în astrograma natală, cu alte cuvinte, desfășurarea potențialului său anual derivă din horoscopul natal, deci este în strânsă legătură cu coordonatele – temporale și spațiale – care corespund nașterii nativului (momentul și locul nașterii). Nu înseamnă că individul este legat la mâini și la picioare astfel încât să nu poată avea nici o influență asupra vieții sale în anul care vine, ci doar că ‘structura’ și ‘tiparul’ de experiență al fiecărui an sunt deja definite încă de la naștere și nu pot fi schimbate fundamental de individ mai târziu.

Va avea vreun impact schimbarea localității în ziua reîntoarcerii solare? Da, evident. Orice lucru pe care-l facem în viață – oricât ni s-ar părea de nesemnificativ – ne poate schimba viața pentru totdeauna. Schimbările mici pot avea efecte foarte mari…Dacă ești născut la Timișoara și pleci la Chișinău de ziua ta îți poți întâlni acolo dragostea vieții (iar România și Moldova se pot reuni din nou … măcar simbolic…). Fie te poți îmbolnăvi, fie poți câștiga la loteria moldovenească, fie poți scăpa de un cutremur de-acasă, fie poți ajunge în spital, bătut de un moldovean supărat. Sunt multe lucruri care se pot întâmpla ca urmare a demersului tău. Dar noua locație nu este definitorie pentru ceea ce se va petrece în noul an!

Nici localitatea de reședință nu este esențială pentru înțelegerea generală a karmei tale de la un an la altul. Nu la localitatea de reședință a fost pus în mișcare tăvălugul de cauze care se vor cristaliza în destinul tău, ci la locația nașterii tale! Chiar dacă te-ai născut în Scornicești, iar acum locuiești în Hong Kong, ”firul roșu” al vieții tale este condiționat de felul în care potențialul declanșat la Scornicești se activează. Locația de reședință are un efect secundar asupra destinului tău; în mod (doar aparent) paradoxal, semnificația sa derivă chiar din semnificația natală a locului nașterii!

Ceea ce este definitoriu pentru horoscopul noului an este locația nașterii nativului. Din această cauză îi spunem ”reîntoarcere”! Unde se reîntoarce Soarele? Păi se reîntoarce la gradul exact deținut la momentul și locul nașterii nativului. Evident, longitudinea solară nu depinde de locația terestră, dar nativul a fost ”impregnat” atât de energia (configurația astrologică a) momentului în care s-a născut, cât și de cea a locul nașterii.

Din această cauză, structura fundamentală a vieții nativului poate fi previzionată în avans pentru toți anii vieții nativului (deși aceasta este o operațiune foarte laborioasă)! Este ceva independent de schimbarea de locație! Întoarcerea solară reactivează aceeași poziție în timp ȘI aceeași locație la care individul s-a aflat la momentul nașterii nativului. Este ca și cum nativul ar trăi – an de an – cu (re)amintirea (calităților) momentului și locului nașterii.

Indicația potrivit căreia horoscopul anual ar trebui calculat în baza locației nativului, precum și recomandarea de a schimba localitatea la reîntoarcerea solară pentru a schimba horoscopul sunt moștenite în astrologia modernă de la Morinus (Jean Baptiste Morin). Acesta recomanda clienților săi călătorii lungi și istovitoare în scopul schimbării destinului întregului an.

Îmi place foarte mult Morinus; a fost un inovator și un genial practician și teoretician al astrologiei (iar la cursurile mele predau, în mod foarte detaliat, superba sa metodă de analiză previzională), dar consider că el a greșit în această privință, deși greșeala este scuzabilă. Raționamentul lui Morinus este ușor de înțeles și acceptat: la prima vedere pare foarte normal ca din moment ce te afli la un anumit loc la momentul reîntoarcerii solare, casele horoscopului anual să fie determinate pe coordonatele acestui loc. Logica aici este că harta anuală este harta ‘nașterii’ noului an, și – evident – locul care corespunde acestui moment ar fi cel care determină această hartă.

Trebuie spus însă că tehnica reîntoarcerii solare a fost concepută de astrologii greci și a fost adusă la măiestrie de astrologii persani și arabi (chiar și în India, tehnica este cunoscută ca o tehnică persană – Tajika). În întreaga tradiție astrologică antică, reîntoarcerea solară se calcula pentru locul nașterii. Până la Morinus, nici un autor (elen, persan, arab, evreu, indian sau european) – probabil cu excepția (izolată a) lui Ezra – nu a folosit sau descris tehnica în mod diferit.

Morinus însuși, în Cartea a 23-a a voluminosului său tratat Astrologia Gallica afirma:

În legătură cu această chestiune, astrologii antici nu au enunțat nimic, dar, prin tradiție, astrologii moderni trasează întotdeauna horoscopul revoluției doar pentru latitudinea locului de naștere.

Și atunci – la fel ca în vremea lui Morinus sau ca astăzi – oamenii se relocalizau, călătoreau, făceau expeditii la mare depărtare etc. Desigur, faptul că un anumit lucru se face și se acceptă din moși-strămoși nu este neapărat un indiciu al validității sale; în acest caz însă vorbim chiar de modul în care reîntoarcerea solară a fost teoretizată și fundamentată! Prin decizia de a calcula reîntoarcerea pentru localitatea în care individul se afla la aniversarea zilei de naștere, Morinus a introdus o inovație în astrologie.

Această decizie s-a datorat și aversiunii lui Morinus față de ceea ce el considera – rareori pe bună dreptate – a fi „invenții fantastice ale persanilor” (el nefiind conștient că multe dintre tehnicile pe care le-a rejectat proveneau chiar de la greci). Morinus a încercat să revoluționeze astrologia, dar în același timp a respins cu încăpățânare lucruri evidente (un exemplu este rejectarea orgolioasă a evidențelor care indicau că sistemul solar este heliocentric, prin menținerea fidelității sale față de concepția geocentrică).

La fel cum horoscopul individului nu se schimbă dacă acesta își schimbă definitiv localitatea de naștere, tot la fel coordonatele reîntoarcerii solare nu se modifică dacă individul își schimbă locul aniversării zilei de naștere! Desigur, orice nouă relocare influențează – pe un plan secundar – nativul, la fel cum orice loc în care acesta se află la aniversare lasă o amprentă asupra vieții nativului, dar această amprentă nu este definitorie.

Abordarea pe care o critic aici are și lacune tehnice care pot fi greu depășite de astrologi chiar și în epoca tehnologică actuală. De exemplu, va fi mai greu să calculezi astfel horoscopul anual pentru o persoană care, la momentul exact al revoluției solare, se află într-un avion care traversează Pacificul. Și cum vei determina ascendentul anual al unui astronaut care, de ziua lui, se află într-o misiune spațială la mii de kilometri distanță de Pământ (s-a ajuns și la 400.000 km cu Apollo 13 și există cazuri de cosmonauți care au stat în spațiu, fără întrerupere, mai mult de un an, deci au prins cel puțin o revoluție solară acolo!). Dacă Neil Armstrong ar fi pus piciorul pe Lună cu ocazia aniversării zilei sale de naștere, cum am fi calculat horoscopul său anual?

Apoi, modificarea poziției Ascendentului, Mijlocului Cerului și a planetelor în case este ușor de determinat astrologic în funcție de (aproape) orice locație de pe Pământ, dar de unde putem fi siguri (doar din analiza hărții natale) care locație e mai potrivită pentru nativ? De regulă, astrologii sugerează clienților să se deplaseze spre Est sau spre Vest un anumit număr de grade pentru a contracara o anumită poziționare cu posibile efecte neplăcute, dar nu specifică și latitudinea la care să se deplaseze nativul. Nici nu ar avea cum să facă o sugestie clară în acest sens, din moment ce alegerea unei noi locații ar avea și implicații geomantice care nu pot fi ușor previzionate. (Voi publica în curând un articol despre astro-localizare).

Sub influența lui Morinus, mulți astrologi recomandă clienților relocarea cu ocazia revoluției solare pentru a scăpa de poziția Ascendentului la granița dintre două semne zodiacale. Totuși, cuspida unui semn zodiacal nu este blestemată! Poziția Ascendentului pe cuspidă indică o perioadă de tranziție de la o condiție la alta, de la o direcție la alta, de la o abordare la alta: de ce am considera că o perioadă de tranziție trebuie evitată și cine poate argumenta că o astfel de tranziție care va amprenta următorul an va fi cu siguranță neplăcută și, în consecință, că nu este dezirabilă? Gradul 30 dintr-un semn zodiacal sau gradul 1 din alt semn sunt întâlnite în astrogramele a nenumărați oameni de succes, nu există un motiv foarte bine-întemeiat pentru a le respinge într-un horoscop anual.

Având la dispoziție momentul și coordonatele locului nașterii, un astrolog poate determina meandrele destinului cuiva, în avans, pentru toată viața acestuia. Astrologii persani și arabi care au folosit această tehnică au fost redutabili tocmai prin această capacitate de a previziona destinele nativilor independent de schimbările locaționale ale acestora.

Mai există și probleme karmice delicate. Indicația sau sugestia făcută de astrologi clienților de a pleca în altă parte cu ocazia aniversării declanșează un lanț al cauzei și efectului. Întâlnirea persoanei cu astrologul nu este neaparat un act de grație, ci se înscrie pe linia unei nevoi de ghidare și înțelegere pe care individul o are – ea este o manifestare a karmei personale (ăn corespondență cu karma proprie a astrologului). Dacă, întradevăr, astrologul ar putea indica clientului o localitate care să ‘schimbe’ destinul său la momentul reîntoarcerii solare, consecințele karmice pentru această implicare a astrologului în acest destin trebuie puse și ele într-un mod mult mai serios în discuție; în acest caz, astrologul iese din rolul de ‘translator’ detașat al semnificațiilor ciclurilor planetare în raport cu horoscopul clientului său și își asumă un rol de sfătuitor atotștiutor – un rol extrem de problematic și delicat în practica astrologiei! El îi spune, de fapt, clientului: ‘eu nu doar că îți înțeleg meandrele destinului, dar știu (mai) bine și în ce fel ar trebui ca destinul tău să se schimbe și ce anume trebuie să faci tu pentru asta!’.

Cea mai bună modalitate de a verifica care localitate generează o hartă mai validă a revoluției solare anuale este de a veni cu exemple ale unor persoane care și-au petrecut această aniversare astrologică în altă parte și a observa care horoscop anual reprezintă cel mai bine evenimentele din viața persoanei în anul respectiv. O altă metodă (care ne lipsește însă de posibilitatea comparării cu o soluție alternativă) este de a verifica consistența indicațiilor din revoluții solare consecutive calculate doar pentru locul nașterii în cazul unei persoane care și-a schimbat această locație (cu una aflată la mare distanță) pentru cea mai mare parte a vieții sale.

Și ia aminte: dacă te străduiești să înțelegi harta revoluției solare, iar aceasta nu-ți spune mare lucru, unul dintre motive s-ar putea să fie acela că nu o corelezi cu harta ‘rădăcină’ (i.e. horoscopul natal). A încerca să interpretezi horoscopul anual în izolare (așa cum fac mulți astrologi) este un complet nonsens. (Pentru a înțelege mai multe citește și articolul Rădăcini și ramuri în horoscopia natală sau înscrie-te la cursul meu în sistemul complet al tehnicilor reîntoarcerii anuale – ‘Ciclul Anului’).

Să luăm aici câteva exemple prin varianta alternativă de testare. În această abordare ne interesează dacă harta reîntoarcerii solare calculată pentru localitatea nașterii oferă indicii valide și consistente pentru o serie suficient de mare de evenimente din viața persoanei alese, mai ales în situația în care probabilitatea ca acea persoană să nu fi avut tangență cu locul său de naștere este foarte mare.

​Celebra actriță Elizabeth Taylor s-a născut în Anglia (Golden Green), dar a trăit mare parte a vieții sale în SUA.

Iată câteva evenimente majore din tumultuoasa ei viață relațională, simbolizate – cât se poate de clar – prin hărțile revoluției solare calculate cu coordonatele locului nașterii (probabilitatea ca cele mai multe aniversări ale zilei sale de naștere – dintre cele menționate mai jos – să fi fost departe de locul său de naștere este foarte foarte mare!):

Căsătoria cu Conrad Hilton Jr. (6 mai 1950): Ascendentul anual conjunct cu Luna anuală în casa a 7-a natală (aceasta este o indicație cât se poate de elocventă, care apare în multe astfel de situații) , IC/FC anual conjunct cu Jupiter natal (guvernatorul Ascendentului și semnificatorul tradițional al căsătoriei la femei – cu atât mai mult al unei căsătorii ”bogate” cum a fost cea cu Hilton, moștenitorul lanțului hotelier cu același nume), MC anual (status, scop de atins, realizare) conjunct cu Mercur anual (care este guvernatorul Descendentului natal), MC natal din Balanță (semnul uniunilor și mariajelor) tranzitat de Marte (grabă, ”pripeală” – s-a căsătorit la 18 ani; mai indică și separare) și de Nodul Lunar Sud (repetiție a unor paternuri familiare), Fortuna anuală conjunctă cu MC din Balanță.

Divorț de Fisher și prima căsătorie cu Richard Burton în același an astrologic (1964, luna martie): Ascendentul anual peste MC natal din Balanță, Venus tranzitat de Jupiter și Venus anuale. mercur, guvernatorul Descendentului – conjunct cu Marte (anual și natal) – guvernatorul Descendentului. Soarele (bărbatul, vedeta) este conjunct cu guvernatorul Descendentului natal la fiecare revoluție solară.

Primul divorț de Richard Burton (iunie 1974): FC anual în casa a 7-a ( în care se mai află și conjuncția Saturn/Nodul Lunar Sud – semn de încheiere, finalitate), Descendentul conjunct cu Jupiter – un semn pentru eliberare. Neptun anual este conjunct cu Descendentul natal (dorință de evadare din cadrul obișnuit). Mercur (care în harta natală este guvernatorul Descendentului) este însă retrograd în harta anuală, semn că relația nu se încheie aici.

A doua căsătorie cu Richard Burton (10.10.1975): Ascendentul anual conjunct cu Saturn anual în Rac/casa a 8-a natală, FC anual conjunct cu Luna anuală în casa a 9-a natală, Pluto pe MC natal din Balanță și Nodul Lunar Sud tranzitează Descendentul natal – indicii că legătura sa karmică cu Richard se încheie, deși această finalitate implică o reluare (Saturn – guv Descendentului anual – este retrograd) a relației cu bărbatul cel mai important din viața ei (MC anual este conjunct cu Soarele natal/anual).

Divorț de Richard Burton și căsătorie cu John Warner (în același an, 1976): Mijlocul Cerului anual conjunct cu Descendentul natal în semn dublu (două evenimente relaționale publice în același an) și Descendentul anual conjunct cu Mercur natal (guvernatorul casei căsătoriei), Jupiter în tranzit separant de Venus natal, Marte anual în casa a 7-a natală (separare, grabă).

În viziunea mea aceste exemple sunt cât se poate de clare și indică faptul că locul de naștere este cât se poate de semnificativ în reîntoarcerea solară. Interpretarea unei revoluții solare este extrem de complexă și nu am intrat deloc în detalii, ci am analizat în primul rând semnificațiile poziționării unghiurilor horoscopului anual în raport cu harta natală (pentru că ele ne spun foarte clar dacă coordonatele localității reîntoarcerii sunt sau nu viabile). Trebuie spus și faptul – puțin înțeles de astrologii contemporani – că, pentru o femeie căsătoria nu are de-a face doar cu casa a 7-a (cu Descendentul), ci și cu casa a 10-a (sau MC) și cu casa a 4-a (sau IC). Voi reveni și cu alte exemple în care voi arăta, comparativ, diferența dintre reîntoarcerea solară la poziția natală și cea relocată.

În concluzie, nu este neapărat necesar să pleci undeva pentru a salva ceva din anul care vine în cazul în care Ascendentul anual cade pe cuspidă, pentru că toate configurațiile tuturor anilor vieții tale sunt ‘criptate’ în astrograma natală încă de la nașterea ta, adică, într-un fel, sunt ‘predestinate’ (în sensul de ‘structural determinate’!).