Înainte de a începe să conturăm filozofia și posibilitățile de utilizare practică ale disciplinei astrologice este neapărat necesar să ne referim mai întâi la condiționările sale inerente.

Orice persoană care studiază temeinic (și fără prejudecăți) astrologia se convinge ușor de faptul că există un adevăr fundamental la baza astrologiei. Problema majoră care apare este însă în a defini clar acest adevăr! A defini înseamnă a pune limite și astfel a înțelege limitările astrologiei este aproape tot una cu a înțelege în ce măsură astrologia este ”adevărată”, adică în ce măsură astrologia funcționează.

Una dintre problemele majore în astrologie ține de incapacitatea multor astrologi de a face diferența între ceea ce poate fi dedus în mod logic din analiza horoscopului și ceea ce provine din intuiție și revelație (altfel spus prin „divinație”) sau din proiecție imaginativă și „ghicit”. Această incapacitate este unul dintre principalele motive pentru care practica astrologică ajunge uneori să fie atât de înșelătoare și decepționantă.

Aceste limitări erau evidente și pentru antici. Astfel, în Tetrabiblos (cartea I, cap. 2), Ptolemeu afirma:

În orice investigație privind nativitățile și temperamentele individuale, în general se poate vedea că există circumstanțe nu puțin importante și cu caracter deloc neînsemnat, care se alătură [celor evidențiate prin horoscopul natal – n.trad] pentru a determina însușirile speciale ale nativilor.

În continuare voi trece în revistă principalii factori care – prin lipsa lor de reflectare completă în horoscop și prin natura condiționărilor pe care le impun nativilor – limitează capacitatea astrologiei natale de a oferi predicții foarte exacte.

Rasa, etnia, naționalitatea​

Este un subiect foarte delicat, dar important și pentru astrologie. Deși, în viziunea mea, diferențele rasiale și etnice sunt doar aspecte de suprafață – mai mult construcții sociale și impregnări superficiale generate de condițiile istorice și culturale de dezvoltare și de viață ale anumitor grupuri decât realități absolute (fiind complexe, subtile și foarte controversate) – totuși aceste diferențe au avut (și pot avea și astăzi) un impact major asupra destinului, acest impact fiind însă greu de descifrat doar dintr-un horoscop natal (sau chiar cunoscând foarte bine viața cuiva).

Există diferențe biologice care par a fi înmagazinate în moștenirea noastră rasială. Probabil că aceste diferențe provin din nevoia de adaptare a raselor la diferiți factori de mediu, la predominanțele climatice, la factori sociali etc la care aceste populații au fost expuse de-a lungul istoriei. Important este – din perspectivă astrologică – să înțelegem faptul că aceste diferențe nu sunt evidente în horoscopul natal, deși ele pot influența – uneori dramatic – viața nativului, integrarea sa socială, profesională. Toate acestea diferențe sunt ”karmice” – ca să folosesc un termen agreat de mulți astrologi – și contribuie la diversitatea destinelor individuale și de grup, dar această ”karmă” nu este reflectată în horoscop!

Unele dintre aceste diferențe sunt foarte evidente. Culoarea pielii este cea mai evidentă deosebire și probabil cea care a generat cele mai multe prejudecăți și stereotipuri. În vremurile sau în locurile în care individul era catalogat în mare măsură după culoarea pielii, nici un astrolog nu ar fi putut indica diferența dramatică între destinul unui alb și cel al unui negru (născuți în același moment și loc) doar pe baza analizei comparate a celor două horoscoape! Cu atât mai mult, nu ar fi putut indica culoarea pielii! Cel mult – ca astrolog – poți indica ”abaterea de la ”norma de rasă” (deși chiar și aceasta este o convenție controversată).

Dacă Luna este conjunctă cu Ascendentul natal al unei persoane, vei putea indica poate că acesta are un ten mai deschis la culoare decât alți membri ai rasei sale, dar nu vei putea afirma din start că ai de-a face cu tenul unui alb; trebuie să relativizezi interpretarea și să ții seama de caracteristici care nu sunt indicate în horoscopul natal al acelei persoane.

Alte diferențe țin de conformația feței și corpului, forma și culoarea ochilor și părului. Foarte puțini negrii au ochi albaștri, foarte puțini asiatici sunt blonzi. Oasele caucazienilor sunt mai mari decât ale nativilor din sudul Chinei, înălțimea scandinavilor este mai mare decât a majorității populațiilor din restul regiunilor globului, iar pigmeii sunt foarte mici. Albii se adaptează mai bine la altitudini mari decât negrii.

Chiar și mirosurile corporale sunt diferite; în unele regiuni din Asia (ex: Japonia și Coreea) locuitorii nu au glande sudoripare. Unii bărbați nord-asiatici nu au păr facial. Aceste diferențe superficiale nu afectează probabil substanțial calitatea vieții nativilor, dar sunt trăsături evidente care nu sunt vizibile astrologului, nefiind identificabile prin horoscopul natal.

”White men can’t jump!”. Probabilitatea ca negrii să exceleze la sporturi care cer detentă sau viteză deliberată pare a fi mai mare decât în cazul albilor (Liga americană de baschet sau echipa olimpică de sprint a Jamaicăi sunt dovezi cât se poate de clare). Pe de altă parte, probabilitatea ca negrii să ajungă campioni la înot este mult mai mică decât în cazul albilor, pentru că oasele lor nu au conformația necesară.

Vei vedea foarte puțini asiatici care să exceleze în categoria grea din boxul profesionist, dar sporturile care presupun iuțeala, ușurința și viteză de reacție ca tenisul de masă, badmintonul sau acrobația sunt specialitatea lor. Probele olimpice de rezistență la alergare sunt câștigate mai ales de africani (etiopieni, kenieni, ugandezi, sud-africani etc). Așadar, din start, anumite predispoziții de rasă (care pot fi doar ”temporare” și, la rândul lor, condiționate) condiționează predispozițiile vizibile în horoscopul natal.

Bancurile legate de virilitatea negrilor prin comparație cu cea a albilor sunt probabil doar niște „mituri urbane” (deși albii au o anumită îngrijorare că ar putea fi adevărate), dar sunt adevărate în ceea ce privește comparația negrilor cu asiaticii.

Conform multor statistici, bărbații negri eliberează mai mult testosteron în sânge decât asiaticii (fiind mai precoce și mai puțin inhibați chiar și decât albii), ca urmare capacitățile lor fizice și sexuale sunt mai mari decât ale acestora. Negrii și albii sunt mai ”dotați” sexual și au un libido mai mare decât asiaticii: atât mărimea medie a penisului și testiculelor la bărbații asiatici, cât și mărimea sânilor la femeile asiatice sunt inferioare celor din alte rase (statisticile privind dimensiunile prezervativelor și sutienelor cerute pe piețele din Asia sunt o dovadă în acest sens). Se pare că negresele au o mai mare disponibilitate pentru sex și mai multe orgasme per act sexual (iar asta chiar și prin comparație cu femeile caucaziene).

​În schimb chinezii sunt pe locul I la echipe în clasamentele olimpiadelor de matematică, fizică și informatică din toate timpurile (caucazienii nu se comportă nici ei rău, românii, rușii, ungurii, polonezii și bulgarii fiind și ei pe locuri fruntașe; negrii însă se remarcă prin absență).

Părerea mea este că aceste rezultate se datorează motivației superioare pentru studiu, precum și nivelului avansat al învățământului de profil din aceste țări (toate comuniste sau ex-comuniste) deși unii cercetători afirmă că țin și de predispoziții, de dimensiunile diferite ale creierelor și de diferențele în ceea ce privește coeficientul de inteligență între diversele grupuri etnice: est-asiaticii (mai ales chinezii și coreenii) obțin scoruri mai ridicate la testele de inteligență decât albii, iar aceștia, la rândul lor, obțin scoruri mult mai ridicate decât negrii.

Deși inteligența este de mai multe feluri, iar standardele științifice cu privire la diferențele dintre ceea ce este ”inteligent” și ceea ce nu constituie o dovadă pentru inteligență pot fi considerate destul de subiective, aceste diferențe se reflectă actualmente în stilul și nivelul de viață, în realizările școlare, academice și profesionale etc. Horoscopul natal nu reflectă însă aceste diferențe și nu le poate cuantifica (într-un fel aceasta poate constitui o indicație astrologică a faptului că diferențele rasiale există doar în aparență și nu în esență!).

​Succesul vizibil al membrilor anumitor grupuri etnice cum ar fi evreii nu poate fi întotdeauna explicat prin astrologia natală. Deși reprezintă doar 0.4 % din populația lumii, evreii au câștigat 30 % din numărul premiilor Nobel acordate, iar 20% dintre locurile celebrului top Forbes 400 al celor mai bogați oameni din lume este ocupat – în mod constant – de evrei. Din topul 100 al celor mai influenți oameni din lume publicat de revista Vanity Fair, numărul evreilor se apropie de fiecare dată de jumătate.

Excelentele lor abilități sociale și instincte pentru afaceri se materializează în rețele uriașe de socializare cum ar fi Facebook (creat și dezvoltat inițial de doi evrei: Mark Zuckerberg și Eduardo Saverin), companii de internet și tehnologie ca Google (cu cei doi fondatori evrei: Sergei Brin și Larry Page), companii software ca Oracle, rețele comerciale ca Starbucks sau corporații ca Dell sau Home Depot, uriașe industrii de modă cu emblematice nume de marcă ca Levi Strauss, Ralph Lauren sau Calvin Klein. Cinematografia mondială este dominată de evrei care dețin cele două mari studiouri hollywoodiene (Paramount și Universal). Evreii (mai ales cei ashkenazi) obțin scoruri mai mari la testele de inteligență decât membrii oricărui alt grup etnic din lume. Să se datoreze toate acestea credinței lor – adânc impregnată în mentalitatea lor de grup – că sunt ”poporul ales”? Poate.

Deși apartenența cuiva la un grup etnic nu este o garanție a succesului sau eșecului său în viață, este greu de cuantificat modul în care își pune amprenta asupra atitudinilor, valorilor, motivațiilor, orientărilor și scopurilor individuale. În plus, există mecanisme compensatorii foarte sofisticate care ajung să fie puse în mișcare la nivelul unui grupuri sau rase și care sunt greu de anticipat prin horoscop.

Diferențele culturale, lingvistice și constituționale, precum și atitudinile cultivate și obiceiurile de reacție influențează anumite „trăsături de grup”. Populațiile germanice sunt percepute mai reci și mai calculate, hispanicii, arabii și indienii par a fi mai temperamentali, exprimarea emoțiilor pare a fi dificilă pentru japonezi (același stelium de planete în Pești va fi – cel mai probabil – exprimat diferit de un neamț, un român sau un japonez). Anumite boli sunt mai răspândite la anumite grupuri etnice decât la altele.

În plus, prejudecățile și stereotipurile legate de diferențele etnice încă există – atât la cei care susțin existența lor, cât și la cei care nu vor să audă de așa ceva – în pofida ipocriziei în planul principiilor declarate. Din păcate, mai ales în rândul populațiilor amestecate cum sunt cele din SUA, Franța sau Canada, nu există nici o posibilitate de a determina impactul aceste diferențe numai și numai din citirea horoscopului. Prin horoscopia natală nu există nici o modalitate clară de a preciza din ce rasă face parte un individ. Este foarte dificil – dacă nu imposibil – pentru un astrolog să anticipeze felul în care apartenența etnică va influența destinul cuiva, în special dacă nu cunoaște din start această apartenență.

Un alt exemplu: mulți rromi au fost (și încă mai sunt) nomazi și aveau un mod de viață foarte diferit de ceilalți (iar acest mod de viață – mai mult ca sigur – nu se reflecta foarte fidel în toate astrogramele natale ale acestora).

Prin anii 70 sau 80, cum ar fi putut cineva să înțeleagă – dpdv astrologic – diferența uriașă dintre stilul de viață al unui german născut la Est de Zidul Berlinului și cel al unui german născut exact în același moment la 250 metri de el, dincolo de Zid doar în baza analizei astrogramelor celor doi? Care ar fi fost ”zidul” astrologic care ar fi demarcat aceste diferențe între cele două astrograme? Sau în ce fel s-ar vedea astrologic diferențele dintre ”felul de a fi” al românilor și cel al ungurilor, nemților, britanicilor, japonezilor sau suedezilor (dacă am putea defini clar aceste diferențe)?

Ideea de bază în toată această scurtă analiză este aceea că există diferențe care nu rezultă doar din analiza horoscopului. În orice horoscop avem același Mercur pentru inteligență, același Marte pentru sport, incisivitate sau strategie etc poziționate în aceleași 12 zodii și aceleași 12 case, dar rezultatele lor în viețile nativilor sunt adesea diferite din cauze care nu sunt identificabile în horoscopul natal.

Condiționările date de religie, tradiție și educație. Obiceiurile și ritualurile de familie și de grup.

Pentru samurai sinuciderea era un act natural, o demonstrație de onoare, o normă de cod etic. Mulți samurai (dar și oameni simpli din Japonia Medievală) mureau prin sinucidere, iar asta se petrecea chiar dacă – foarte probabil – indicațiile de moarte prin sinucidere nu existau în astrogramele tuturor acelor persoane. ​

Obiceiurile relaționale și maritale erau și încă sunt diferite de la un grup etnic la altul. Pentru o fată americană provenită dintr-o familie conservatoare de origine indiană, poziționarea lui Venus în casa a 5-a în Gemeni s-ar putea să nu se traducă printr-o varietate sexuală atât de mare ca pentru o fată de origine americană născută în același moment și în același spital, ca urmare ar fi aiurea să prezici pentru fiecare aceleași tipuri de experiențe la tranzitul prin opoziție a lui Jupiter din Săgetător / casa a 11-a.

Ptolemeu observa că educația și obiceiurile influențează modul particular în care viața este trăită. Abstractizând puțin, doi copii născuți în exact același moment, în același spital și în aceleași condiții pot fi crescuți în condiții cu totul diferite. Fata de origine indiană din exemplul de mai sus poate fi crescută în mentalitatea strictă a tradiției hinduse în care căsătoriile sunt – în mare parte – aranjate de părinți, iar rata divorțurilor și rata avorturilor este extrem de scăzută. Un tranzit astrologic cu tematică ”venusiană” – care poate că pentru indiancă ar fi ”concretizat” doar într-o simplă privire fugară încărcată de un sentiment romantic nemărturisit, neînțeles sau reprimat față de un bărbat care apare în proximitatea ei – pentru o americancă crescută mai „liberal” s-ar putea traduce printr-un divertisment sexual cu mai mulți parteneri, filmat și încărcat online, urmat de o căsătorie la Las Vegas, de un divorț a doua zi, de o sarcină, un avort și o boală venerică pe care o transmite apoi la alți parteneri într-un interval de numai câteva zile.

Este mai dificil de evaluat dpdv astrologic viața relațională a unui musulman (sau mormon) poligam (dar și viața femeilor măritate într-o astfel de familie…). Astrologii calculează hărți compuse pentru a evalua tiparul relației dintre două persoane (și, teoretic, poți face o astfel de compoziție și pentru trei sau mai multe persoane), dar mă tem că nici o astfel de hartă nu poate indica complexitatea interacțiunilor care apar într-o astfel de situație.

Apoi, mai mult ca sigur evreii ortodocși nu vor cauza accidente de automobil (din postura de conducător auto) sâmbăta (ziua de Shabbath), pentru că ei nu au voie să conducă mașina în această zi din săptămână. O interdicție, un obicei sau un ritual, fixate prin tradiție, pot genera efecte și diferențe uriașe în felul în care ”influențele” astrologice sunt experimentate de nativi născuți în același timp și spațiu.

Cum ar arăta harta astrologică a unui canibal din Noua Guinee? Și prin ce ai diferenția-o – ca patern astrologic – de astrograma unui om care mănâncă ”normal”:) (sau de cea a unuia dintre supraviețuitorii de pe baleniera Essex – de exemplu – care, pentru a supraviețui naufragiului, și-au mâncat camarazii)?​

Și oare ce anume determină – dpdv astrologic – membrii unor clanuri cum sunt Cosa Nostra sau Yakuza să-și conducă viața după coduri de conduită criminală atât de stricte?

Parte din influențele negative ale familiei de origine și ale mediului sunt vizibile în horoscop, dar există și unele care nu sunt explicite.Într-o familie sau regiune în care obișnuieste să se mănânce foarte gras, sau se consume multă cafea, riscurile pentru sănătatea sunt mai mari pentru nativ.

Disciplina impusă de părinți într-o familie poate avea un efect pozitiv important asupra obișnuințelor unui copil care are predispoziții astrologice către dezordine și împrăștiere. Viața dezordonată a unor părinți va influența negativ obiceiurile viitoare ale unui copil cu predispoziții către ordine și disciplină ș.a.m.d.

Regiunea, clima și condițiile generale de viață

Într-o regiune în care speranța de viață este foarte scăzută, datorită condițiilor climatice, sărăciei, alimentației, lipsei condițiilor de igienă sau îngrijirii medicale, pericolelor de tot felul, a avea un horoscop ”favorabil” din punctul de vedere al longevității, nu face mai mult decât să crească durata vieții cu puțin peste media regiunii respective.

Într-o zonă minieră, riscul pentru apariția bolilor grave de plămâni este mai ridicat decât în alte zone, iar asta in pofida lipsei indicațiilor cu privire la aceste predispoziții în astrogramele natale ale tuturor indivizilor din grup. Riscul de a muri în Africa ca urmare a unei înțepături de țânțar sau de a te îmbolnăvi de dizenterie în India sunt mult mai mari decât în altă parte. Nu există indicatori astrologici natali care să indice riscurile regionale.

O țară în care natalitatea este foarte ridicată și mortalitatea infantilă foarte scăzută, factorii astrologici care indică pericolul de viață scurtă se vor subordona condițiilor bune de viață de la nivel general.

Cataclisme și conflagrații mondiale sau regionale

Șase milioane de evrei au fost exterminați în lagărele naziste, 60 milioane de oameni au murit în cel de-al doilea război mondial, 250.000 au murit în primele zile ale bombardamentelor de la Hiroshima și Nagasaki, 230.000 de oameni au murit la Tsunami-ul din Sumatra în 2004. Este clar că nu toți acești sărmani aveau indicii horoscopice clare de moarte violentă și nici măcar nu putem înțelege foarte bine care ar fi putut fi aceste indicii.

În cazul zonelor cu potențial seismic constant (cum sunt Japonia, Nepal sau India – de exemplu), nu există configurații astrologice constante care să indice pericolul la care sunt expuși locuitorii acelor zone. Astrologia poate indica cutremurele sau cataclismele (și chiar locurile de producere a lor) prin anumite cicluri planetare, dar nu poate indica faptul că o anumită zonă este în mod constant expusă la astfel de influențe; acest gen de observație este de competența geologiei și nu a astrologiei. Cu atât mai mult nu există indicii horoscopice natale clare care să arate acest pericol.

Dacă toți cei care au ars de vii în incendiul din Clubul Colectiv din București din 30 octombrie 2015 sau toți cei împușcați în atacurile teroriste din Paris din 13 noiembrie 2015 ar fi mers anterior la un astrolog, ar fi fost imposibil ca acesta să prevadă – în cazul tuturor acestor persoane – tragicul eveniment. La fel ca în cazul dezastrelor naturale, a războaielor, a accidentelor nucleare sau aviatice, avem de-a face cu o „karma colectivă” care interferează într-un mod misterios cu individul.​

Este însă ușor să spunem – ca astrologi – că totul se justifică printr-o ”karmă de grup”. Pentru a înțelege destinul unui persoane sau al unui grup trebuie să ne punem întrebarea: cum putem identifica d.p.d.v astrologic această karma? Deși conține indicatori pentru karma colectivă, harta natală nu exprimă – direct și nemijlocit – toată această interacțiune foarte complexă.

Sexul

Horoscopul natal nu indică sexul nativului, iar aceasta este o limitare uriașă în evaluarea unui destin. Evident, un astrolog poate spune imens de multe lucruri despre un viața cuiva, independent de sexul acestei persoane, dar lucrurile se complică exponențial când factori care țin de genul nativului intră în joc. O femeie are o ”karma” diferită de a unui bărbat chiar și prin faptul că poate duce o sarcină, naște copii sau are stări mai proaste în cele câteva zile în care menstruația se manifestă.

Un tranzit al lui Jupiter într-un semn zodiacal „fecund” (ex Racul) prin casa a 5-a a unei persoane poate însemna ceva diferit pentru o femeie prin comparație cu un bărbat. Femeia poate da naștere unui copil, bărbatul nu, ca urmare viețile celor doi vor fi – din acest punct de vedere – fundamental diferite.

Indicatori astrologici care pentru un bărbat pot însemna doar o stare conflictuală neplăcută cu cineva, la o mulțime de femei se traduc în viol și în tot complexul traumatizant care survine odată cu acesta. Conform mai multor studii, circa 1 din 20 de femei americane declară ca au fost violate sau abuzate sexual de-a lungul vieții prin comparație cu doar 1 din 71 de bărbați asaltați (de regulă de alți bărbați).

Ce să mai spunem de discriminările sociale la care femeile au fost supuse de-a lungul timpului. Un bărbat și o femeie cu un horoscop aproape identic aveau ”conținuturi” ale vieții foarte diferite între ele în perioada Antichității sau a Evului Mediu. Accesul la educație, la poziție socială, la viața profesională și politică a fost (și încă mai este) diferit de cel al bărbaților. Până nu demult era dificil pentru femeile musulmane sau creștine să atingă poziții de conducere sau să-și exprime plenar dorințele sexuale în propria lor cultură. Practicarea multor profesii era de neconceput pentru femei (iar în anumite situații este dificilă chiar și acum). O femeie ar fi putut avea indicații horoscopice favorabile pentru a fi un lider sau un învățat mai bun decât orice bărbat din grupul social din care făcea parte, cu toate acestea nu ar fi avut o șansă reală pentru a-și pune în valoare calitățile.

Pentru bărbați, speranța de viață este mai mică decât cea a femeilor (iar asta dincolo de horoscopul indicațiile horoscopului natal). Războaiele au un efect diferit asupra femeilor și bărbaților. Femeile sunt mai rezistente – biologic și psihologic – decât bărbații.

Există și predispoziții profesionale speciale pe care oamenii le au în funcție de sex. Femeile sunt mai puțin predispuse să devină ingineri constructori, aviatori, chirurgi, militari sau fotbaliști, dar au certe abilități pentru relații publice, contabilitate, design, cosmetică, modă, psihologie etc.

A cere unui astrolog să interpreteze un horoscop natal fără a avea idee de sexul posesorului respectivului horoscop este nerezonabil. A interpreta un horoscop în aceste condiții implică să rămâi la un nivel mai general, chiar dacă vei putea spune mai multe despre persoana în cauză decât o poate face un psiholog prin testarea psihologică.

Magnitudinea destinului individual și nuanțele destinului

Și ce facem cu ființele care ajung să influențeze miliarde de oameni de-a lungul mai multor milenii? Lăsând la o parte considerațiile sociale, teologice, culturale sau istorice, ca astrologi trebuie să ne întrebăm: care indicatori dintr-un horoscop ar fi putut arăta – într-un mod convingător și verificabil că unele persoane vor avea o influență atât de mare asupra lumii în care trăiau și mai ales asupra posterității (presupunând că am cunoaște datele de naștere a acestora)?

Înțelegem astfel de ce într-o hartă astrologică nu-i putem ”găsi” nici pe Iisus, nici pe Gautama Buddha, nici pe Alexandru cel Mare, Ginghis Han, nici pe Michelangelo sau Einstein, nici pe Gandhi, nici pe Hitler, nici pe Ted Bundy, nici pe Ceaușescu (dacă nu știm dinainte că este vorba de ei). Putem găsi doar „scheletul” lor psihologic, ”matricea” generală de predispoziții și condiționări care îi afectează.

Prin ce este diferit horoscopul unui călău de pe vremuri (sau al unuia care trage maneta ce trimite curentul electric la scaunul pe care se află un condamnat la moarte) de cel al unui criminal obișnuit? Dar față de cel al unui om ca Heinrich Himmler care a organizat uciderea a milioane de evrei și a sute de mii de rromi. Sau ce diferență de patern astrologic există între horoscopul cuiva care ucide din culpă un grup de persoane într-un accident stupid și omorul calificat realizat de un ucigaș în serie? Nu întotdeauna aceste nuanțe sunt ușor de identificat astrologic.

Dacă acceptăm ideea controversată potrivit căreia indivizii au potențialul de a manifesta voință liberă, totuși capacitatea lor de a exprima și a manifesta efectiv această libertate a voinței în mod concret este condiționată de filtrele de orientare și percepție. Eforturile unui individ mai puțin predispus către succes într-o anumită direcție vor avea adesea un efect pozitiv prin comparație cu lenea altuia foarte talentat.

Limitările de reprezentare​

În cazul a doi copii născuți simultan în același spital, astrologul se confruntă cu o dificultate majoră: el nu poate diferenția cele două astrograme. Astrograma unuia este copie la indigo a astrogramei celuilalt! Această dificultate este mai greu de depășit decât celebra (dar răsuflata) ”dilemă astrologică” a gemenilor: gemenii se nasc la minute sau chiar zeci de minute sau ore distanță, ca urmare, hărțile lor astrologice arată diferit (adică pot fi diferențiate în baza decalajului temporal care se traduce în diferențe între pozițiile zodiacale ale cuspidelor caselor, ale Lunii și ale unor puncte matematice).

​Însă în cazul copiilor născuți simultan în același spital, nu există nici un mod de a diferenția astrologic astrogramele nou-născuților în baza infimei (și – d.p.d.v. al reprezentării horoscopice – total irelevantei) diferențe (de câțiva metri, sau câteva etaje) între coordonatele spațiale. În fapt, astrogramele a doi bebeluși născuți simultan nu arată diferit nici măcar în cazul în care aceștia sunt născuți la clinici ginecologice diferite din același oraș, asta pentru că cele mai multe atlasuri folosite de astrologi arată doar coordonatele geografice ale centrului orașului. O astfel de diferență spațială nu poate fi evidențiată astrologic, iar pentru o diferențiere între destinele celor doi există practici de astrologie sincronă care nu se bazează direct pe horoscopul natal și care, actualmente, nu sunt folosite de nici un astrolog! (abordez pe larg aceste practici în cadrul cursurilor mele de astrologie antică).

Dacă nu se ține seama de circumstanțele specifice ale nașterii și de condițiile particulare familiale, sociale, educaționale etc, hărțile astrologice ale celor doi (precum și previziunile pentru viața lor adultă) vor reflecta oportunități și potențiale identice, în pofida diferențelor de circumstanțe. 

Abstractizarea astrologiei​

Anticii astrologi babilonieni practicau o astrologie ”vie”, spațială și tridimensională, în sensul în care scrutau cerul și orizontul în căutarea indiciilor care le-ar putea indica modificări în destinul colectiv (dar și în cel individual). Pentru ei, orice semn celest sau terestru care apărea deasupra orizontului, la locul realizării observațiilor era considerat foarte important pentru acea regiune sau pentru nou-născuții din momentul realizării observațiilor.

Ajunsă însă sub influența gândirii abstracte a filozofilor și savanților greci, astrologia a fost idealizată (dar totodată redusă la un set de tehnici și considerații care au generat o perspectivă astrologică bidimensională) și a devenit mai „perfectă” matematic, dar mai săracă în semnificații care vizează concretul.

Abstractizarea realizată de greci pe criterii matematice nu a fost neapărat un lucru negativ sau ieșit din comun (fiind aplicată și de chinezi sau indieni în astrologiile lor), dar a văduvit astrologia de contactul direct al astrologului cu Cerul și cu Natura. Atât modul convențional (manual) de a trasa un horoscop, cât și cele mai multe dintre programele astrologice nu arată această complexitate și privează astrologul de contactul cu multitudinea de ”semne” semnificative care i-ar putea revela o mulțime de lucruri importante.

 

Limitările personale ale astrologilor​

În planul percepției generale, sociale sau științifice, limitările astrologilor devin limitări ale astrologiei. Ptolemeu, în Tetrabiblos, afirma:

Deși cineva abordează astrologia în cel mai iscoditor și legitim spirit posibil, poate cădea adesea în greșeală…tocmai datorită naturii lucrului și propriei sale slăbiciuni prin comparație cu măreția profesiei sale.

Astrologul privește horoscopul prin filtrul limitat al propriei sale „hărți” despre lume (adică al propriului său horoscop), ca urmare mintea sa nu poate dobândi întotdeauna o perspectivă corectă și – mai ales – completă asupra acestui horoscop. (Mai mulți astrologi care analizează același horoscop pot ajunge adesea la concluzii diferite). În plus, datorită complexității majore a analizei astrologice, orice astrolog are dificultatea de a înțelege toate ramificațiile unui horoscop.

Problema majoră a astrologului este de a sintetiza multitudinea de indicii care se combină în mod particular în horoscopul unui nativ, folosind, de asemenea, și diverse tehnici previzionale care complică și mai mult înțelegere. Acest lucru este foarte greu de realizat! Mintea umană obișnuită poate înțelege deodată doar câțiva biți de informație, ceea ce este foarte puțin prin comparație cu ceea ce un horoscop cere de la astrolog.

În consecință, pentru a putea face previziuni precise, astrologul trebuie să cunoască o mulțime de factori – obiectivi și subiectivi – care nu sunt descifrabili direct din harta astrologică: sexul persoanei, situația familială, țara de reședință, climatul social, economic și politic al regiunii în care nativul trăiește și al perioadei de referință, precum și aspecte legate de ”conținutul” vieții individului, de situația lui efectivă. Este de preferat ca, anterior analizei, astrologul să umple ”structura” (indicată de horoscop) cu „conținutul” – adesea foarte complex – al istoriei personale a individului. A nu se uita că „harta nu este teritoriul”!

Concluzii​

Toate limitările pomenite mai sus par a submina în mod dramatic ideea că astrologia ar putea face previziuni. Din moment ce sunt atât de mulți factori care nu pot fi cunoscuți și înțeleși dinainte, la ce ne ajută astrologia? Care este rolul său? Ce putem face cu ea? Cum și în ce măsură putem depăși aceste limite? Voi căuta să răspund la toate aceste întrebări în articolele care urmează.