În tradiția indiană se consideră că întregul univers a luat naștere prin forța dorinței (kāma) și că toate acțiunile noastre au la bază această forță. Cea mai puternică formă a dorinței este dorința erotică, atracția dintre bărbat și femeie; ca urmare, înțelegerea modului în care această dorință afectează destinul și poate fi folosită și direcționată capătă o importanță fundamentală.
Mai multe tratate indiene (Kāmasutra, Anangaranga) accentuează importanța folosirii dorinței pentru amplificarea fericirii personale și de cuplu, iar Tantra Yoga oferă principiile și metodele necesare pentru a putea folosi dorința erotică ca o trambulină către realizarea spirituală ultimă.
În același timp, preocuparea astrologiei indiene (Jyotisha) pentru înțelegerea capacității individului de a-și împlini dorințele este fundamentală. Astrologia relațională (sinastria) a devenit parte a tradiției astrologice indiene (Jyotisha) cu mult înainte ca ea să vină la modă în astrologia occidentală.
Chiar și anterior introducerii tradiției horoscopice în subcontinentul indian, compatibilitatea relațională între parteneri se stabilea pe baza comparării pozițiiilor Lunii (din horoscopul celor doi potențiali parteneri) în cele 27/28 nakshatras (stații lunare). Chiar și în zilele noastre, compatibilitatea dintre parteneri și data căsătoriei se stabilește -pentru o parte importantă a populației Indiei – pe baza evaluării astrologice (această tradiție a fost apoi preluată de/adaptată în astrologia tibetană).
Viața înseamnă relaționare și relaționarea înseamnă viață, iar capacitatea sau incapacitatea de a relaționa armonios cu ceilalți, reflectă fidel capacitatea sau incapacitatea de a fi cu adevărat fericiți în viață. Jyotisha este ca un barometru care măsoară această capacitate și ‘climatul’ relațional dintr-un cuplu.
În Jyotisha, evaluarea compatibilității relaționale este parte a ramurii Jataka (astrologia natală). O mare importanță are sistemul de 10 Porutthams/Kutams menit să evalueze armonia afectivă și erotică dintre doi posibili parteneri. Schema determină mai multe tipuri de potrivire pe care unirea dintre cei doi o generează.
Potrivirea erotică este considerată esențială pentru fericirea cuplului, iar anumite repere zodiacale sunt folosite pentru a înțelege cât mai bine această potrivire. Mai mult decât simpla potrivire dintre Marte și Venus, Soare și Lună etc (luate ca principiu fundamental în analiza sinastriei în Vest), Jyotisha oferă un sistem foarte complex pentru evaluarea dimensiunii erotice a relației.
Această compatibilitate trebuie însă înțeleasă și dincolo de relația de cuplu. Ea se poate adresa relației dintre părinte și copil, dintre frate și soră, dintre șef și subaltern, dintre doi colegi, dintre doi bărbați sau două femei, dintre doi adversari, dintre medic și pacientul său, dintre avocat și clientul său, dintre o persoană și o organizație, dintre un ambasador și o țară străină etc.
Pe lângă apartenența sa la Jataka, astrologia relațională poate fi o parte a ramurii Prahsna (astrologia orară) sau Muhurta (astrologia electivă). Întrebări adresate astrologului, cum ar fi: ”Mă voi căsători?”, ”Voi divorța?”, ”Voi putea avea o relație cu X?”, ”Va merge bine relația cu Y”, ”Copilul meu se va întoarce acasă?”, ”Va ieși la suprafață aventura mea amoroasă?”, ”Are soția mea o aventură?” etc sunt soluționate și prin Prashna, iar stabilirea momentului căsătoriei (sau orice alt demers relațional voluntar) este parte a ramurii Muhurta.
Rata actuală a divorțurilor și conflictelor domestice nu este doar o reflectare a unei karma-e negative accentuate, ci și a unei lipse de înțelepciune pe care foarte mulți o au în alegerea partenerului și în evaluarea perspectivelor de a fi fericiți cu cineva. Această înțelepciune poate fi dobândită – pe lângă alte mijloace – și prin consultarea horoscopului.
Asta nu înseamnă că deciziile relaționale ale cuiva trebuie neapărat intermediate de un astrolog. Astrologia oferă, întradevăr, metode pentru o înțelegere profundă a dinamismului relațional, dar asta nu înseamnă că astrologul este neapărat capabil descifreze corect acest dinamism.
Sinastria este ceva foarte dificil: este greu să înțelegi bine viața cuiva, dar este și mai greu să înțelegi relația dintre două suflete! Și aici, la fel ca în întreaga practică astrologică, se recomandă multă precauție în abordare, atât din partea astrologului, cât și din partea celui care are nevoie de ghidare în plan relațional! (Mai ales astrologii care s-au obișnuit să ia decizii relaționale în locul clienților lor, funcționând ca un consilier matrimonial și îndemnându-i sau convingându-i să aleagă într-un anumit fel în viața lor relațională, spunându-le acestora dacă și cu cine să se căsătorească sau dacă să divorțeze sau nu, se pot încărca cu o karma cumplită!
Relația dintre astrolog și clientul său se supune acelorași principii privitoare la legăturile karmice ca orice altă relație! Rolul astrologului este de a descifra, de a revela, de a aduce la lumină – pe cât posibil – partea neînțeleasă a destinului și a relațiilor cuiva, dar nu de a da sfaturi decisive pe baza acestei înțelegeri).
La ce ne ajută Jyotisha în viața noastră relațională?
Jyotisha facilitează:
a) înțelegerea posibilităților de a fi fericiți în relație cu cineva;
b) descoperirea paternurilor repetitive și neproductive din viața noastră relațională;
c) eliminarea așteptărilor false despre relație și despre partener și revelarea adevăratului potențial al relației;
d) înțelegerea tipului de karma relațională și a forței cu care această karma se manifesta, indică genul de impregnări karmice (samskaras) pe care cineva le activează, precum și testele și lecțiile karmice fundamentale care apar în viața noastră prin intermediul acelei persoane și pe care noi le aducem în viața ei;
e) descoperirea gradului de compatibilitate relațională (cât de ‘pereche’ este sufletul nostru cu cineva…) și a psihologiei de cuplu;
f) obținerea unor răspunsuri specifice legate de partener sau de relație
g) alegerea unor momente prielnice pentru anumite evenimente sau demersuri din viața cuplului (ex. data mariajului sau data concepției unui copil)
h) pe cât posibil, înțelegerea dharma-ei relației respective, a posibilităților de dezvoltare spirituală în cuplu.