Una dintre configurațiile cele mai interesante care implică Nodurile Lunare este kālasarpáyoga adică ‘configurația (yoga) care este generată de Șarpele Timpului (adică de Axa Nodurilor Lunare Rāhu-Ketú)’. În această configurație, toate planetele se află de o singură parte a Axei Nodurilor.

Unele tratate indică că planetele ar trebui să se afle în cele 5 semne zodiacale cuprinse între zodiile în care se află nodurile, dar această nuanțare mi se pare mai puțin importantă aici. De asemenea trebuie menționat faptul că, tradițional, această yoga avea în vedere doar planetele intrasaturniene (inclusiv Saturn) și nu viza planetele transsaturniene. Consider că yoga este mult mai puternică dacă absolut toate planetele și corpurile majore transsaturniene sunt incluse aici.

Fig. 1. Kala Sarpa în astrograma Alexandrei Dinu.

Această yoga este potențată dacă, în harta astrologică, toate planetele au sensul de mișcare doar către unul dintre noduri. Când toate planetele au sensul de mișcare către Ketú (Nodul Lunar Sud), configurația este denumită Kāla Sarpá Yoga, când planetele se îndreaptă către Rāhu (Nodul Lunar Nord) avem Kāla Sarpá Doṣa), cu toate că termenul generic Kāla Sarpá Yoga este potrivit pentru ambele configurații.

O serie de efecte sunt asociate în astrologia indiană cu această yoga, dar multe dintre ele sunt exagerate. Dar există câteva care mi se par extrem de interesante și logice.

1.Viața unui nativ care posedă o astfel de configurație se desfășoară în cicluri ample (și clar identificabile) de atașament-repulsie, cucerire-apărare, dobândire-abandon, asimilare-eliminare, exces-deficit sau tensiune-eliberare. Cu alte cuvinte există o oscilație majoră între extreme.

2.Aceste cicluri durează aproximativ 18 ani (care este durata unei revoluții complete a Axei Nodurilor lunare), cu semicicluri vizibile de 9 ani (un semiciclu fiind timpul necesar pentru ca unul dintre noduri să tranziteze complet peste jumătatea de Zodiac ocupată cu planete).

3.Uneori semiciclurile par asemănătoare în efecte (deci nu par ușor de diferențiat din afară), dar experiența și atitudinea nativului vis-a-vis cele două semicicluri sunt foarte diferite. De regulă fiecare semiciclu îl pregătește pe următorul, ele sunt complementare.

4.Regenții karmici ai Nodurilor (dispozitorii lui Rāhu și Ketú), prin poziția lor în semn și casă) și perioadele planetare pe care ei le influențează sunt foarte importanți în determinarea efectelor acestei configurații în viața nativului.

Iată câteva exemple.

În horoscopul lui G.W. Bush avem o Kala Sarpa care aduce o anumită oscilație. Bush a avut o lungă perioadă de căutări și ‘rătăciri’ în care a încercat diferite joburi și a avut probleme cu alcoolul (el și-a intitulat această perioadă de viață ‘anii săi de vagabondaj’: 1968-1973) – foarte caracteristică pentru semiciclul lui Ketú în care se afla atunci. Ascensiunea la putere a lui Bush începe la vârsta de 48 ani, chiar la debutul semiciclului lui Rāhu (deci la tranzitul lui Rāhu peste poziția natală a lui Ketú) când devine guvernatorul statului Texas, tot pe acest semiciclu ajunge președintele SUA și apoi își apără funcția în 2005, pe semiciclul lui Ketú (într-o alternanță ‘cucerire – apărare’).

Fig. 2 Horoscopul lui G.W. Bush. Uranus este cu puțin în afara Axei Șarpelui

În horoscopul Serenei Williams putem vedea o Kāla Sarpá foarte clară, cu toate planetele poziționate în cele 5 semne zodiacale din interiorul axei formate din zodiile în care se află Rāhu și Ketú.

Kala Sarpa Yoga in horoscopul jucatoarei de tenis Serena Williams. 
Rahu este aproape de Mijlocul Cerului.
Fig. 3 Kala Sarpa în horoscopul Serenei Williams

Ciclurile de 18 ani sunt foarte ușor identificabile. La 18 ani Williams câștigă primul ei turneu profesionist și – la scurt timp după aceea, în același an – primul ei turneu de Grand Slam la US Open (prevestind succesele ei majore din anii următori); la 36 de ani se retrage pentru a da naștere unui copil. Revine în circuitul de tenis la 37 de ani, dar toate realizările ei extraordinare au avut loc între 18 și 36 de ani. Faza ‘Ketú’ (18-27 de ani) – marcată de tranzitul lui Ketú prin jumătatea Zodiacului în care se află planetele natale este aici una de eliberare a karma-ei pozitive din trecut (cu dispozitorul lui Ketú exaltat în Balanță, conjunct cu Soarele și Jupiter – indicatori majori ai succesului, și plasat unghiular, în a 10-a casă față de poziția lui Ketú și a MC), dar și de muncă susținută (dispozitorul lui Ketú în casa a 6-a natală). Semiciclul lui Rāhu (27-36 ani) este faza celor mai mari realizări (un număr aproape dublu de turnee câștigate prin comparație cu faza anterioară). Este o fază de dobândire, achiziție, elevare extraordinară pe toate planurile (cele mai mari sume de bani câștigate, cele mai mari contracte de publicitate, scrie cărți, se căsătorește, are un copil). Luna, dispozitorul lui Rāhu, este în al 5-lea semn de la Ascendent (indicând realizări sportive, sentimentale, financiare, maternale).

În cazul dictatorului Mussolini, ascensiunea sa la putere începe la începutul celui de-al 3-lea ciclul al Șarpelui odată cu reforma partidului fascist (înființat anterior tot de el) în anul 1919. După ce suferă o serie de eșecuri politice pe semiciclul anterior (guvernat de Ketú), el devine prim-ministru și apoi instaurează în mod brutal regimul său dictatorial în semiciclul ciclul corelat cu Rāhu – ‘avidul de putere’ Cap al Dragonului.

Fig. 4. Kala Sarpa în horoscopul lui Mussolini

Am ales aici pentru exemplificare și astrograma Alexandrei Dinu (figura 1), a cărei Kāla Sarpá am descoperit-o în timpul studiului meu asupra Astrologiei Fascinației (din păcate nu am ora sa de naștere pentru o analiză mai completă). Frumoasa româncă a intrat în atenția publică la chiar la începutul celui de-al doilea ciclu al Șarpelui odată cu emisiunea Promotor și prin căsătoria și apoi divorțul său (amplu mediatizate) cu Adrian Mutu. Se afla în ciclul lui Ketú al cărui dispozitor se află în exaltare în Balanță și cuadrat de Soare – dispozitorul lui Rāhu din Capricorn (pe care Saturn în recepționează). Altfel spus există o karma pozitivă, eliberată de Saturn, dar indică și o tensiune interioară între tendința de a dobândi și tendința de a abandona. Deși cunoaște succesul și popularitatea, ‘oscilația’ implicată de Kāla Sarpá (și recepționarea Soarelui de către Saturn) o face pe actriță să se desprindă treptat, în interior, de ideile populare de succes; ea nu mai ‘savurează’ succesul obținut cu pasiunea specifică lui Rāhu. Alexandra devine înțeleaptă în viață prin ‘renunțarea’ interioară la care Ketú și dispozitorul său o predispune.

Chiar dacă Kāla Sarpá nu este ușor de interpretat și aduce un factor ‘subiectiv’ accentuat asociat cu ‘oscilația’ de atitudine a nativului între ‘polii’ Ketú-Rāhu, totuși ciclurile și semiciclurile de tranzit (de 18 respectiv 9 ani) sunt foarte importante și au un impact profund asupra vieții nativului. Evident, Kāla Sarpá nu se evaluează în izolare, ci doar în corelație cu restul horoscopului.