Deși – în ceea ce privește conceptele de bază pe care le folosește – astrologia Jyotisha este foarte asemănătoare cu astrologia modernă occidentală, practica astrologului Jyotisha arată mult diferit față de cea a astrologului modern din Vest. Modul în care un jyotishi ajunge la concluziile sale ar putea părea uneori de-a dreptul ciudat astrologului occidental.

Practica astrologiei indiene presupune aplicarea unei mari varietăți de tehnici și metode previzionale; în cazul astrologilor foarte competenți, complexitatea metodologiei de evaluare depășește cu mult abordarea astrogiei tropicale moderne, având însă multe în comun cu astrologia elenistică. Din păcate, mulți astrologi jyotisha nu aplică întreaga metodologie de interpretare și folosesc – ”după ureche” – doar metodele cu care sunt obișnuiți.

Astrologii jyotisha sunt obișnuiți să memoreze o mulțime de aforisme previzionale despre diferite combinații planetare din cărțile tradiționale, iar apoi să le aplice la situațiile similare din astrogramele clienților lor. Aceste metode sunt numite ‘instantanee’ astrologice și majoritatea jyotishi-lor le practică. Aceasta are atât o parte pozitivă, cât și una negativă: un jyotishi își poate năuci clientul prin precizia unei afirmații despre trecutul sau viitorul acestuia sau, în aspect negativ, se poate ‘împiedica’ de ‘litera’ unei afirmații din cărțile antice astfel încât să nu poată înțelege adevăratul sens al unei anumite combinații astrologice.

În situația ideală, înainte de ședința propriu-zisă, astrologul jyotisha se pregătește printr-un ritual consacrat lui Dumnezeu (sau atributului divin cu care el rezonează – ishta devata), în scopul obținerii inspirației neceasă interpetării. Aceasta este – pentru astrologii indieni – o modalitate tradițională pentru conectarea astrologului la latura sa supraconștientă, responsabilă pentru intuiția directă, abilitatea de a asambla date foarte complexe și de a gândi simbolic.

Imagine: manuscris după Brihatjataka a lui Varahamihira, sec. al 6-lea. Credit: Ms Sarah WelchCC BY-SA 4.0